Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 9 Gru 2009, 10:45 Temat postu: Re: powr贸t mamy do pracy |
|
|
mikolaj napisa: | Anita29 napisa: | czesc
czy na Islandii mozna kupic w apteve cos na kolki?
np. czopki
prosze o szybka odpowiedz i z gory dziekuje |
Jak moj maly byl jeszcze malutki To kupowalam mu takie kropelki Minifom nie bylo nic lepszego. |
Te偶 podawa艂am te kropelki dziecku i sprawdzi艂y si臋 rewelacyjnie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 13:24 Temat postu: witam |
|
|
mam pytanie,je偶eli rodzi艂am na islandii,czy nale偶y mi si臋 becikowe w polsce?? dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| maly34
| Do潮czy: 06 Lut 2009 | Posty: 43 | |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 13:39 Temat postu: |
|
|
tak becikowe ale europejskie, rodzinne, macierzy艅skie i urlop platny, odszkodowanie za porod po za terenem polski, roz艂膮kowe i alimenty od kogo chcesz i paszport POLSATU. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 14:05 Temat postu: |
|
|
maly34.
MO呕ESZ ZAOSZCZ臉DZI膯 DZIEWCZYNIE TYCH SARKAZM脫W.....dziecko jest jak najbardziej obywatelem RP wi臋c to co mu si臋 nale偶y na start to w艂a艣nie tzw RZ膭DOWE BECIKOWE
cassandra
jak najbardziej mo偶esz o nie si臋 stara膰, ale musisz to zrobi膰 osobi艣cie. musisz mie膰 polski akt urodzenia dzidziusia oraz polski peselek. Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ewcia1983
| Do潮czy: 04 Gru 2008 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 16:12 Temat postu: |
|
|
Cassandra niestety od 1 listopada 2009 sk艂adaj膮c wniosek o becikowe w PL trzeba miec za艣wiadczenie od lekarza, 偶e by艂o si臋 pod jego opiek膮 od co najmniej 10 tygodnia ci膮偶y. Druk za艣wiadczenia do pobrania w MOPS. Ja niestety nie dostan臋 bo nie mam takiego za艣wiadczenia a jak jecha艂am do PL to jeszcze o nim nie wiedzia艂am. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 16:47 Temat postu: |
|
|
ma艂y 34 no c贸偶 twoje stwierdzenia sa tak 偶enuj膮ce,偶e nie wiem czy smiac sie czy p艂akac
dziewczyny dzi臋kuj臋 za odpowiedzi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 17:35 Temat postu: ...... |
|
|
kurcze rzeczywi艣cie wprowadzili zmiany odno艣nie przyznawania becikowego. Jak zwykle zamiast z g贸rki, kobietom i dzieciaczkom znowu pod g贸rk臋........hmmm....... a je艣li wzi膮膰 za艣wiadczenie z Islandii od lekarza albo po艂o偶nej ?? Przet艂umaczy膰 to na polski i zawie藕膰 tym ........ tzw urz臋dnikom ?? Mo偶e kt贸ra艣 z dziewczyn dowiadywa艂a si臋 ju偶 w tej sprawie ?? Przecie偶 tutaj te偶 jest sie pod opieka lekarzy i po艂o偶nych :O Mi si臋 uda艂o za艂atwi膰 wszystko jeszcze przed zmianami w ustawie podczas pobytu w Polsce na wakacjach..... Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 20:04 Temat postu: Porod na Islandii |
|
|
hey skoro piszecie o tym becikowym to mam pytanie moja niunia urodzila sie w czerwcu i teraz lecac do polski,mam zamiar sie starac o to becikowe,na wszelki wypadek wzielam z landsbital kopie calej karty co chodzilam do poloznej,czy to wystarczy czy trzeba cos jeszcze??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| beacia64
| Do潮czy: 06 Kwi 2009 | Posty: 16 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 22:28 Temat postu: Hej |
|
|
Nie chc臋 nikogo wprowadza膰 w b艂膮d,ale z tego co ja wyczyta艂am to ta ustawa ma by膰 dla kobiet kt贸re z dniem 1 listopada by艂y w ci膮偶y kr贸cej ni偶 10 tygodni.Je艣li kt贸ra艣 z dniem 1 listopada by艂a ju偶 wy偶ej w ci膮偶y to o becikowe powinna stara膰 si臋 wed艂ug starych zasad,poniewa偶 ta ustawa dopiero obowi膮zuje od 1 listopada.Troszk臋 czyta艂am na ten temat poniewa偶,te偶 jestem w ci膮偶y i mi na dzie艅 1 list przypada艂 11 tydzie艅 A i jeszcze jedno z tego co si臋 orientuj臋 to o becikowe mo偶e star膰 si臋 ka偶da kobieta,kt贸ra urodzi艂a dziecko,ale jednak przed uko艅czeniem 3 miesi膮ca 偶ycia pociechy Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
|
Wys砤ny: 10 Gru 2009, 22:58 Temat postu: :) |
|
|
beacia64 i do wszystkich mam, maj膮cych w膮tpliwo艣ci :
Pisemny wniosek o becikowe mo偶na z艂o偶y膰 w urz臋dzie gminy lub w o艣rodku pomocy spo艂ecznej (w miejscu, gdzie wyp艂acane s膮 艣wiadczenia rodzinne) w terminie 12 miesi臋cy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcze艣niej obowi膮zywal termin 3 miesi臋cy). Wniosek z艂o偶ony po terminie b臋dzie pozostawiony bez rozpoznania.
(Dz. U. Nr 12, poz. 67).
Wi臋cej informacji na stronie http://www.becikowe.com/
Pozdrawiam cieplutko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| patryk23l ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Sk眃: Keflavik |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pyza27
| Do潮czy: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 11 Gru 2009, 10:30 Temat postu: :) |
|
|
witam
a ja troszke odbiegne od temamu mam prozbe do was jesli macie jakies namiary na islandzkie nianie mieszkajace na kopavogur prosze o numery telefonu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 11 Gru 2009, 11:27 Temat postu: |
|
|
na temat becikowego!
dziewczyny!przesta艅cie jedna druga straszy膰.du偶o formalno艣ci przepisy si臋 zmieni艂y....blablabla.ka偶da niech spr贸buje skserowa膰 swoj膮 kart臋 prowadzenia ci膮偶y tam jest wszystko widoczne 偶e si臋 chodzi艂o na kontrole co i jak.i sk艂adajcie wnioski ka偶da ma do tego prawo!czy w Islandii urodzi艂a czy w Ameryce.do艂膮czcie do wniosku kart臋 ci膮偶y i spr贸bujcie zdoby膰 kas臋.to nic nie kosztuje,a takie straszenie pisanie 偶e ci臋zko i co艣 si臋 pozmienia艂o to nic.trzeba pr贸bowa膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 11 Gru 2009, 14:01 Temat postu: Porod na Islandii |
|
|
Lampeczka ma racje,dostalam kopie dokumetow z landsbital,lece 18 do polski i bede to zalatwiac,moja niunia ma 6 miesiecy,napisze zaraz co i jak,to beda najswierzsze informacje,mysle ze niektorym mamom sie to przyda.Dziekuje rowniez Katrinie za wyczerpujace rady na priwie,jasne postawie na swoim,mam dostac i tyle Wiec kochani cierpliwosci, postaram sie cos wam napisac na ten temat jeszcze przed swietami a napisze jeszcze dla zainteresowanych bo wczesniej tez o to pytalam tutaj ze moja niunia zaakceptowala mleko stodmjolk Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 11 Gru 2009, 14:28 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
Buszmenka napisa: | napisze jeszcze dla zainteresowanych bo wczesniej tez o to pytalam tutaj ze moja niunia zaakceptowala mleko stodmjolk Pozdrawiam  |
no to gratulacje
A co do becikowego, ja sie nie ubiegalam bo obawialam sie troche skarbowki, nie rozliczam sie w Polsce mimo ze jestem tam zameldowana. Nie wiecie jak to wyglada. Chcialabym wiedziec tak z samej ciekawosci bo moj maly ma juz roczek, to i tak przepadlo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
|
Wys砤ny: 11 Gru 2009, 16:10 Temat postu: hejka wszystkim |
|
|
buszmenka :
Naprawd臋 nie ma za co dzi臋kowa膰, ja te偶 dzi臋ki uprzejmym forumkowiczkom otrzyma艂am wiele cennych informacji kt贸re wykorzysta艂am jak nale偶y Mam nadziej臋 偶e uda Ci si臋 wszystko za艂atwi膰 i zgasi膰 nieuprzejmych urz臋dnik贸w w Polsce
miko艂aj:
Szkoda 偶e nic w kierunku becikowego nie za艂atwia艂a艣. Ja mam meldunek w Polsce, mam tzw "interesy" w kraju macierzystym jak mieszkanie i dziecko w szkole 艣redniej i te偶 nie rozliczam si臋 z podatku w kraju bo niby dlaczego?? P艂ac臋 tutaj podatki, wystarczaj膮co wysokie, mieszkam i pracuj臋 tutaj i z jakiej paki mam buli膰 na p-os艂贸w i innych obibok贸w ?? Gdyby w Polsce 偶y艂o si臋 l偶ej nikt by nie ucieka艂 za granic臋. Ju偶 teraz jest problem kto b臋dzie zarabia艂 na emerytury starszyzny ?? O zgrozo...... a偶 strach pomy艣le膰 co b臋dzie dalej Ja mam cich膮 nadziej臋 偶e chocia偶 tutaj do偶yj臋 wieku emerytalnego, bo w Polsce nie s膮dz臋.......... No ale grunt to optymizm, kt贸rego nigdy mi nie brakowa艂o
Co do mleczka STODMJOLK, niestety, m贸j synek go nie toleruje boli go po nim brzuszek
Pozdrawiam Was wszystkie dziewczyny, 偶ycz臋 Wam wytrwa艂o艣ci i du偶o zdr贸wka dla maluszk贸w  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 13 Gru 2009, 23:37 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
mikolaj napisa: |
A co do becikowego, ja sie nie ubiegalam bo obawialam sie troche skarbowki, nie rozliczam sie w Polsce mimo ze jestem tam zameldowana. Nie wiecie jak to wyglada. Chcialabym wiedziec tak z samej ciekawosci bo moj maly ma juz roczek, to i tak przepadlo  |
Odnosnie rozliczania sie w polsce,nie musisz sie rozliczac w kraju a to dlatego ze rozliczasz sie tu, mieszkasz na isl. i tu placisz wszystkie rachunki i podatki.Jesli masz cos w polsce mieszkanie czy dzialkie czy co kolwiek placisz za to a wracajac do kraju wystarczy ze z islandii zabierzesz ze soba pit ze rozliczalas sie sie wlasnie tutaj,tak zrobil moj znajomy i zadnych problemow nie mial.Wiem to od kobiety ktora pracuje w urzecie skarbowym i wlasnie tak kazala zrobic a tu nie robili problemow dali bez problemu taki pit,nie pamietam jaki to byl numer tego pitu ale w ty w urzedzie beda wiedziec jaki to numer.Pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 14 Gru 2009, 9:14 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
czita napisa: | mikolaj napisa: |
Odnosnie rozliczania sie w polsce,nie musisz sie rozliczac w kraju a to dlatego ze rozliczasz sie tu, mieszkasz na isl. i tu placisz wszystkie rachunki i podatki.Jesli masz cos w polsce mieszkanie czy dzialkie czy co kolwiek placisz za to a wracajac do kraju wystarczy ze z islandii zabierzesz ze soba pit ze rozliczalas sie sie wlasnie tutaj,tak zrobil moj znajomy i zadnych problemow nie mial.Wiem to od kobiety ktora pracuje w urzecie skarbowym i wlasnie tak kazala zrobic a tu nie robili problemow dali bez problemu taki pit,nie pamietam jaki to byl numer tego pitu ale w ty w urzedzie beda wiedziec jaki to numer.Pozdrawiam |
Dzieki za odp. szkoda ze se dopytalam po czasie. Wlasciwie to wszystkie druki mialam pobrane do wypelnienia i potrzebne dokumenty, ale nie bylam pewna na 100% i wolalam nie ryzykowac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lilianka
| Do潮czy: 17 Cze 2009 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 14 Gru 2009, 21:57 Temat postu: Witamina K |
|
|
Witam.
Co wiecie dziewczyny na temat witaminy K dla dzieci???
W Polsce jest zalecana od 2 tyg do 3 miesieca zycia dla dzieci karmionych piersi膮.
Czy na Islandii mo偶na kupi膰 jakie艣 witamin臋 K czy kt贸rej艣 z Was po艂o偶na wspomina艂a co艣 na ten temat ?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|