Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| maggie
| Do潮czy: 19 Sie 2008 | Posty: 88 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 14 Gru 2009, 22:14 Temat postu: Re: Witamina K |
|
|
lilianka napisa: | Witam.
Co wiecie dziewczyny na temat witaminy K dla dzieci???
W Polsce jest zalecana od 2 tyg do 3 miesieca zycia dla dzieci karmionych piersi膮.
Czy na Islandii mo偶na kupi膰 jakie艣 witamin臋 K czy kt贸rej艣 z Was po艂o偶na wspomina艂a co艣 na ten temat ?? |
W Islandii podaje sie dziecku stezona witamine K w zastrzyku tuz po urodzeniu i potem sie juz wiecej nie podaje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 14 Gru 2009, 22:16 Temat postu: Re: Witamina K |
|
|
lilianka napisa: | Witam.
Co wiecie dziewczyny na temat witaminy K dla dzieci???
W Polsce jest zalecana od 2 tyg do 3 miesieca zycia dla dzieci karmionych piersi膮.
Czy na Islandii mo偶na kupi膰 jakie艣 witamin臋 K czy kt贸rej艣 z Was po艂o偶na wspomina艂a co艣 na ten temat ?? |
lilianko, przypominam o opcji Szukaj. Takie pytanie ju偶 pad艂o i warto je wyszuka膰 ni偶 pisa膰 w k贸艂ko o tym samym, bo si臋 w膮tki zap臋tlaj膮 Poszukaj. Ja pami臋tam tylko tyle, 偶e j膮 tutaj podaj膮. Pozdrowionka. _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kula
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 42 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2009, 0:10 Temat postu: |
|
|
s艂ysza艂am ze w Keflaviku planuja zlikwidowa膰 porod贸wke, to nie na 100% pewne, ale sa plany. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2009, 12:11 Temat postu: |
|
|
kula napisa: | s艂ysza艂am ze w Keflaviku planuja zlikwidowa膰 porod贸wke, to nie na 100% pewne, ale sa plany. |
no co艣 Ty???? eeee... nie zrobiliby czego艣 takiego! No bo gdzie mia艂y by rodzi膰 kobiety z Keflaviku? Niemo偶liwe  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
| Do潮czy: 18 Lip 2009 | Posty: 37 | Sk眃: Grindavik |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2009, 13:17 Temat postu: |
|
|
[quote="AcidBurn"] kula napisa: | s艂ysza艂am ze w Keflaviku planuja zlikwidowa膰 porod贸wke, to nie na 100% pewne, ale sa plany. |
I ja w to nie wierze. Duzo jest kobiet ktore tam rodzily, rodza i beda rodzic. Ja tez tam mialam rodzic ale ze zdecydowano o cesarce rodzilam w Rejku. Gdybym miala jeszcze raz rodzic to zdecydowanie wole Keflavik. Milsze polozne (to tylko moje zdanie), mniej halasu, zamieszania i wogole. Cale szczescie ze po porodzie przewieziono mnie spowrotem do Kefu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
|
Wys砤ny: 15 Gru 2009, 14:30 Temat postu: |
|
|
Nie wiecie gdzie moge kupic podgrzewacz samochodowy do butelek? W jakim sklepie? Moze ma ktos do sprzednia? Z checia odkupie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2009, 21:21 Temat postu: |
|
|
orientuje si臋 kto艣,czy urlop macie偶y艅ski zalicza si臋 do zasi艂ku dla bezrobotnych?tzw czy te 6 miesi臋cy uwzgl臋dni膮 do starzu pracy? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Gru 2009, 22:46 Temat postu: ....... |
|
|
Anita29,
podgrzewacze tego typu widzia艂am w MAX-ie, firmy PHILIPS. Podgrzewacz ten ma wtyczk臋 do wej艣cia samochodowego. Pozdrawiam.
Cassandra
Wydaje mi si臋 偶e tak, ale trzeba podpyta膰 w Urz臋dzie Pracy dla pewno艣ci, poniewa偶 nie chc臋 wprowadza膰 w b艂膮d. Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 16 Gru 2009, 13:17 Temat postu: |
|
|
Co do zasi艂ku to ze mn膮 by艂o tak 偶e powiedziano mi ze wszystko si臋 wlicza a gdy przysz艂o do procentowego wyliczania zasi艂ku( chodzi mi o to ze gdy mamy 12 miesiecy przepracowane nalezy sie 100%) nie uwzgl臋dniono mi macierzynskiego i nie mia艂am pe艂nego zasi艂ku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 16 Gru 2009, 15:00 Temat postu: Porod na islandii |
|
|
kochani mam pytanie jezeli jest sie na macierzynskim to kto wyplaca ten dodatek swiateczny????Czy to zaklad pracy w ktorym sie pracowalo,bo wlasnie w czoraj byl on wyplacany a ja nic niedostalam.Z goru dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
| Do潮czy: 02 Lut 2008 | Posty: 17 | |
|
Wys砤ny: 16 Gru 2009, 19:32 Temat postu: Re: Porod na islandii |
|
|
Buszmenka napisa: | kochani mam pytanie jezeli jest sie na macierzynskim to kto wyplaca ten dodatek swiateczny????Czy to zaklad pracy w ktorym sie pracowalo,bo wlasnie w czoraj byl on wyplacany a ja nic niedostalam.Z goru dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam  |
Je偶eli masz przeracowane 12 tygodni w roku albo pracowa艂a艣 w czasie wyp艂acania tego bonusu to powinna艣 dosta膰 go do 15 grudnia.W zale偶no艣ci od kiedy jeste |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
|
Wys砤ny: 16 Gru 2009, 19:46 Temat postu: |
|
|
jestes na macierzynskim..i zalezy ile przepracowa艂a艣 w rokutygodni...
Bynajmniej takich informacji uda艂o mi sie uzyskac.
ps.przepraszam za rozdzielone posty  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 17 Gru 2009, 16:40 Temat postu: |
|
|
Witajcie dziewczyny.Mam takie pytanie odnosnie becikowego.Dzisiaj zabralam zaswiadczenie o tym ze od 10 tyg chodze do poloznej, jestem teraz w 27 tyg i latem lecimy do polski i juz dzisiaj sobie to wzielam,ale zastanawiam sie czy w polsce sie nie pryzczepia,chodzi mi o to ze w karcie ciazy mam pierwszy wpis 19.08.09 tego dnia bylo to 10tyd i 3 dni i tak sie zastanawiam czy w polsce nie pryzczepia sie do tego ze to byl wlasnie 10 tydz i 3 dni.Wiecie jak jest u nas w kraju moga sie przyczepic do tego.jak bylam w 6 tyg plamilam i bylismy u lekarza i potwierdzil ciaze dal mi zwolnienei na tydz potem znowu plamilma w 8 tyg i tez bylam w szpitalu ale tylko na wizycie a do poloznej poszlam 19 sierpnia,Jak myslicie czy nie beda w polsce robic problemow o te 3 dni czy mam postarac sie o pismo ze szpitala ze bylam wczesniej u lekarza i ze potwierdzil ciaze?Dziekuje z gory i pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasia11
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 17 Gru 2009, 22:48 Temat postu: |
|
|
hey dziewczyny mam pytanko dotycz膮ce szkrab贸w czy wasze pociechy mnia艂y robione usg bioderek moja c贸rka ma juz 3 miesiace i nic takiego jej nie robili jestem w polsce odwiedzilam lekarza i on powiedzial ze takie badanie to podstawa i zdziwil sie ze nie bylo jeszcze takiego badania prosz臋 o odpowiedz z g贸ry dzieki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
|
Wys砤ny: 18 Gru 2009, 1:12 Temat postu: |
|
|
czita napisa: | Witajcie dziewczyny.Mam takie pytanie odnosnie becikowego.Dzisiaj zabralam zaswiadczenie o tym ze od 10 tyg chodze do poloznej, jestem teraz w 27 tyg i latem lecimy do polski i juz dzisiaj sobie to wzielam,ale zastanawiam sie czy w polsce sie nie pryzczepia,chodzi mi o to ze w karcie ciazy mam pierwszy wpis 19.08.09 tego dnia bylo to 10tyd i 3 dni i tak sie zastanawiam czy w polsce nie pryzczepia sie do tego ze to byl wlasnie 10 tydz i 3 dni.Wiecie jak jest u nas w kraju moga sie przyczepic do tego.jak bylam w 6 tyg plamilam i bylismy u lekarza i potwierdzil ciaze dal mi zwolnienei na tydz potem znowu plamilma w 8 tyg i tez bylam w szpitalu ale tylko na wizycie a do poloznej poszlam 19 sierpnia,Jak myslicie czy nie beda w polsce robic problemow o te 3 dni czy mam postarac sie o pismo ze szpitala ze bylam wczesniej u lekarza i ze potwierdzil ciaze?Dziekuje z gory i pozdrawiam |
Czita jezeli mozesz wziac ze szpitala paapier ze wczesniej bylas to wez. U nas do wszystkiego moga sie czepnac oby kasy nie dac. Jezeli masz taka mozliwosc to lepiej sie zabezpieczyc i udowodnic ze bylas wczesniej z ciaza.
Co do badan bioderek. Tez mam 2miesiecznego szkraba i nic mi nie mowili o tym badaniu a czytalam ze w Polsce to robia. Czy jest ktoras mama poinfomowana lepiej? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| basia376
|
Wys砤ny: 18 Gru 2009, 7:55 Temat postu: |
|
|
Tutaj nie ma obowi膮zkowego robienia USG bioderek.Moja c贸rka ma prawie 2 latka i tez nie mia艂a..Najlepiej zrobi膰 je jak sie bedzie w Polsce..  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 18 Gru 2009, 11:45 Temat postu: |
|
|
basia376 napisa: | Tutaj nie ma obowi膮zkowego robienia USG bioderek.Moja c贸rka ma prawie 2 latka i tez nie mia艂a..Najlepiej zrobi膰 je jak sie bedzie w Polsce..  |
Moj maly ma roczek nie mial robionego USG jak mial 3m-ce bedac w Polsce bylismy w szpitalu i tam kazali zrobic USG bioderek co dziwnego wczesniej nie sprawdzili sami. Przyjechalismy tutaj przy okazji wizyty u pediatry ppowiedzialam o tym USG lekarz zbadal malego mokrecil nozkami postawil czy staje na nozkach prawidlowo i stwierdzil ze nie ma zadnych podstaw do robienia USG. Moja siostra ze swoja coreczka tez byla u lekarza w Polsce koniecznie trzeba zrobic USG bioderek stwierdzila, Skierowala na badanie (jej znajomy) na badaniu wyszlo ze wszystko w jak najlepszym porzadku ale prosze przyjsc za pol roku na badanie jeszcze raz. Koszt wizyty cos ok.70zl. Wydaje mi sie ze nie ma co przesadzac z tymi badaniami. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 18 Gru 2009, 14:26 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | basia376 napisa: | Tutaj nie ma obowi膮zkowego robienia USG bioderek.Moja c贸rka ma prawie 2 latka i tez nie mia艂a..Najlepiej zrobi膰 je jak sie bedzie w Polsce..  |
Moj maly ma roczek nie mial robionego USG jak mial 3m-ce bedac w Polsce bylismy w szpitalu i tam kazali zrobic USG bioderek co dziwnego wczesniej nie sprawdzili sami. Przyjechalismy tutaj przy okazji wizyty u pediatry ppowiedzialam o tym USG lekarz zbadal malego mokrecil nozkami postawil czy staje na nozkach prawidlowo i stwierdzil ze nie ma zadnych podstaw do robienia USG. Moja siostra ze swoja coreczka tez byla u lekarza w Polsce koniecznie trzeba zrobic USG bioderek stwierdzila, Skierowala na badanie (jej znajomy) na badaniu wyszlo ze wszystko w jak najlepszym porzadku ale prosze przyjsc za pol roku na badanie jeszcze raz. Koszt wizyty cos ok.70zl. Wydaje mi sie ze nie ma co przesadzac z tymi badaniami. |
Jak dla mnie to to jest chore,kiedys lekarze pomacali dziecko w bioderkach troche nozki powyginali i bylo dobrze wszystko z bioderkami a jesli nie to lekarz to wyczuli, w polsce to szukaja tylko srodkow jak zdobyc kase,nie wiem czy wiecie ale takie badania usg nie sa zbyt zdrowe ,tak samo jesli chodzi o badania w ciazy.W polsce przy kazdej wizycie robia usg.Wczoraj rozmawialam z moja polozna i powiedziala ze polska bierze przyklady z nie tych krajow,islandia jest w pierwszej 5 gdzie dzieci rodza sie zdrowe do tych krajow zalicza sie tez norwegia,wieka brytania, szwecja i nie pamietam jaki jeszcze byl to kraj ale napewno nie polska,takie badanie usg ma wplyw na dziecko to sa elektrodzwieki i dziecko reagoje na to chociaz my tego nie czujemy ale zobaczcie ile dzieci teraz rodzi sie z wadami serca czy innymi chorobami,kiedys nie bylo tego barania i nie rodzilo sie tyle chorych dzieci.Takie badanie 3D czy 4D to chyba jest jeszcze gorsze bo mimo wszystko tych elektrodzwiekow musi byc jeszcze wiecej jak przy takim badaniu 2D.To jest oczywiscie moje zdanie,gdybym byla teraz w polsce to bym sie nie godzila na to badanie za kazdym razem a lekarz tez by nie mogl mnie do tego zmusic,moje zdanie jest takie ze oni sie poprostu ucza na kobietach w ciazy.Moja polozna powiedziala tez ze usg nie powinno byc robione przynajmniej do polowy ciazy i dlatego tu jest tylko jedno obowiazkowe badanie po 20 tyg,mona isc jeszcze miedzy 11 a 14 tyg ale to juz jak kto woli ale w 20 tyg tez jesli cos jest nie tak to wykryja to,to badanie zleca sie kobietom po 30 roku zycia, jesli wczesniej sie cos dzieje to wiadomo ze to juz co innego,na poczatku ciazy robia usg a wtedy wszystko sie rozwija serduszko,nerwy i inne nazady i takie badanie zakluca ten rytm. To jest oczywiscie moje zdanie ale warto sie nad tym zastanowic.Pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 18 Gru 2009, 19:57 Temat postu: ODP. |
|
|
Kochana dziekuj Bogu,ze bylo ci dane bez problemu przejsc ciaze jak wynika to z twojej wypowiedzi.Nie wszystkie kobiety maja takie szczescie i sa sytuacje w ktorych nie ma oznak wskazujacych a jednak dzieje sie bardzo zle a wtedy uslyszysz do 12 tyg nie interweniujemy a usg w 20.Czasami sa sytuacje zagrazajace zyciu kobiety.Moze i dzieci rodza sie zdrowe a pomyslalas ile dzieci mogloby sie urodzic takze zdrowych ,gdyby w pierwszym trymestrze lekarz odpowiednio sie zajal kobieta!Zastanow sie co piszesz,tak zgadzam sie kazdy ma prawo do wlasnego zdania ale czasami warto to zachowac dla siebie nie ranic innych swoimi nie przemyslanymi wypowiedziami! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 18 Gru 2009, 21:14 Temat postu: Re: ODP. |
|
|
jenny83 napisa: | Kochana dziekuj Bogu,ze bylo ci dane bez problemu przejsc ciaze jak wynika to z twojej wypowiedzi.Nie wszystkie kobiety maja takie szczescie i sa sytuacje w ktorych nie ma oznak wskazujacych a jednak dzieje sie bardzo zle a wtedy uslyszysz do 12 tyg nie interweniujemy a usg w 20.Czasami sa sytuacje zagrazajace zyciu kobiety.Moze i dzieci rodza sie zdrowe a pomyslalas ile dzieci mogloby sie urodzic takze zdrowych ,gdyby w pierwszym trymestrze lekarz odpowiednio sie zajal kobieta!Zastanow sie co piszesz,tak zgadzam sie kazdy ma prawo do wlasnego zdania ale czasami warto to zachowac dla siebie nie ranic innych swoimi nie przemyslanymi wypowiedziami! | Kochana,ja nie chcialam nikogo urazic moja wypowiedzia,tak to moje zdanie i nie napisalam nic takiego ze nie mozna robic tego badania,napisalam ze czasami dzieje sie cos nie tak i takie usg moze duzo pomuc,uspokoic kobiete,wiele wad jest wykrywanych po przez usg,nie pisalam aby tego badania nie robic wcale.Bylam w takies pytuacji ze na samym poczatku plamilam i mialam robione to badanie raz w 6 tyg a kolejne w 8 bo plamienie znowu sie pojawilo,mialam krwiaka i tez mialam robione badanie w 13 tyg.Chodzi mi tylko o to ze w polsce lekarze zbyt czesto robia to badanie(oczywiscie to moje zdanie)Jesli urazilam kogos ta wypowiedzia to bardzo przepraszam ale takie mam zdanie,rozumiem jedno badanie w ciagu kazdego trymestru ale jak dla mnie przy kazdej wizycie to za duzo i jeszcze raz podkreslam ze to moje zdanie. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|