Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 8 Sty 2010, 21:59 Temat postu: |
|
|
... a mo偶e wystarczy odpowiednio porozmawia膰 ze swoj膮 po艂o偶n膮 o obawach zwi膮zanych z toksoplazmoz膮?? Ja te偶 prosi艂am o to badanie i na wst臋pie po艂o偶na poinformowa艂a mnie, 偶e nie robi膮 tutaj takich bada艅 ale jak pos艂ucha艂a moich obaw to zmieni艂a zdanie i wysz艂am od niej ze skierowaniem
Pani laborantka nie wiedzia艂a w sumie, jak zabra膰 si臋 za to badanie i dzwoni艂a po info wi臋c chyba rzeczywi艣cie nie jest to standardowe badanie ale pr贸bujcie, je艣li boicie si臋 o ci膮偶臋 bo skutki toksy s膮 rzeczywi艣cie nieobliczalne  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 8 Sty 2010, 23:24 Temat postu: |
|
|
Ja bylam chora na Toksoplazmoze. I mialam problemy z dwunastnica. Lekarze powiedzieli mi ze dzieci nie bede miala. Przylecialam na Islandie, zaszlam w ciaze. Nie moglam uwiezyc, polecialam do Polski w pierwszych miesiacach ciazy i pierwsze co poszlam to zrobic badanie na toksoplazmoze. Wynik wyszedl slabo dodatni, czyli nie zagrazalo juz plodu i choroba sie nie nawroci. Przylecialam na Islandie, poszlam do poloznej, powiedzialam cala sytuacje, ze moze na wszelki wypadek jeszcze na miejscu zrobic badania, ale machnela tylko reka jakby to wogole nie mialo znaczenia. Takze nie wiem czy oni wogole maja pojecie jak ta choroba moze zagrazac plodowi. _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 10 Sty 2010, 19:39 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 Wam
My艣l臋 o tym aby pojecha膰 we wrze艣niu z m臋偶em i 18miesi臋czn膮 c贸rci膮 juz wtedy do Polski promem.I mam pytanie.Mo偶e kt贸ra艣 z was ju偶 tak膮 podr贸偶 odby艂a????Chodzi mi g艂贸wnie o dziecko.Jak to znios艂o??Czy s膮 tutaj jakie艣 leki na wszelk膮 dla takiego dziecka???P艂ynie sie 3dni do samej Danii i martwi mnie to jak ma艂a to zniesie.Czekam na info.Pozdrawiamy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiapioterko1
| Do潮czy: 26 Gru 2008 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 11 Sty 2010, 23:25 Temat postu: porod |
|
|
Witam, kobietki powiedzcie mi prosz臋, co trzeba zabrac ze sob膮 przed porodem do szpitala - dla mnie i dziecka. pzdr |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2010, 0:56 Temat postu: |
|
|
Sylwia:) dla dziecka ubranka w ktorych chcesz je zabrac do domku, dla siebie jak chcesz to wez pizame, bielizne, szlafrok, to co Ci potrzebne do umycia, na gniazdku mialam magnetofon to tez sluchalam plyty z muzyka relaksacyjna podczas porodu i juz pozniej i zawsze w domu jak malutka moja plakala i puscilam jej ta muzyczke to przestawala. Wszystko tak na prawde tam masz, zapomnisz szczotki i pasty to Ci dadza, ja rodzilam w swojej koszuli ale pytali czy chce szpitalna, po porodzie ubralam sie w ich ciuchy bo to sie krwawi i po co do domu wracac z torba prania. Dla dziecka jest wszystko, ubranka, pieluszki jednorazowe i tetrowe, pepuszka tutaj niczym nie smaruja, slyszalam o zasypkach ale mi nic takiego polozne nie daly.Jesli urodzisz na gniazdku to do domu mozesz isc po kilku godzinach wiec duzo Ci nie potrzeba, zycze szybkiego, lekkiego porodu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agnieszka63124
| Do潮czy: 21 Maj 2009 | Posty: 11 | Sk眃: Rekjavik |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2010, 11:49 Temat postu: |
|
|
Podr贸偶 do Polski promem mi艂o wspominamy:)Mam dwoje dzieci i gdy p艂yn臋li艣my m艂odszy mia艂 11 miesi臋cy.Na statku jest pok贸j dla dzieci i tam mog膮 si臋 troch臋 wyszale膰,statek jest spory wi臋c zwiedzanie go te偶 zajmuje troch臋 czasu.Bardziej m臋cz膮ca by艂a podr贸偶 z Danii do Polski samochodem ,ale te偶 prze偶yli艣my.Nie mo偶emy doczeka膰 si臋 do nast臋pnej podr贸偶y promem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 12 Sty 2010, 13:44 Temat postu: |
|
|
agnieszka63124 napisa: | Podr贸偶 do Polski promem mi艂o wspominamy:)Mam dwoje dzieci i gdy p艂yn臋li艣my m艂odszy mia艂 11 miesi臋cy.Na statku jest pok贸j dla dzieci i tam mog膮 si臋 troch臋 wyszale膰,statek jest spory wi臋c zwiedzanie go te偶 zajmuje troch臋 czasu.Bardziej m臋cz膮ca by艂a podr贸偶 z Danii do Polski samochodem ,ale te偶 prze偶yli艣my.Nie mo偶emy doczeka膰 si臋 do nast臋pnej podr贸偶y promem. |
dzi臋kujemy Ci bardzo za odpowiedz.pozdrawiamy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mythm
 | Do潮czy: 24 Pa 2009 | Posty: 106 | |
|
Wys砤ny: 12 Sty 2010, 13:45 Temat postu: Re: porod |
|
|
sylwiapioterko1 napisa: | Witam, kobietki powiedzcie mi prosz臋, co trzeba zabrac ze sob膮 przed porodem do szpitala - dla mnie i dziecka. pzdr |
Witam,
Od stycznia 2010 trzeba zabrac dla Maluszka pieluszki i gabki lub chusteczki do mycia.O innych zmianach nie wiem... pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kula
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 42 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 15 Sty 2010, 1:42 Temat postu: |
|
|
Witam.
Czy kt贸ras z was ma do sprzedania p艂yn do higieny intymnej Lactacyt? A moze ktos mi podpowie czy kupie tutaj jakis z zawartoscia kwasu mlekowego? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Sty 2010, 9:05 Temat postu: |
|
|
kula napisa: | Witam.
Czy kt贸ras z was ma do sprzedania p艂yn do higieny intymnej Lactacyt? A moze ktos mi podpowie czy kupie tutaj jakis z zawartoscia kwasu mlekowego? |
Jak sie nie myle to widzialam lactacyt w bonusie do kupienia. Popatrz dokladnie w sklepach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Sty 2010, 12:11 Temat postu: |
|
|
lactacyd jest i w bonusie i w hagkaupie, z tym 偶e w bonusie jest wieksza i ta艅sza butelk. stoi na p贸艂ce z kosmetykami. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kula
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 42 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 16 Sty 2010, 1:07 Temat postu: |
|
|
dzieki za informacje  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiapioterko1
| Do潮czy: 26 Gru 2008 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 17 Sty 2010, 11:35 Temat postu: |
|
|
Witam, mam pytanie ktory wariant jest bardziej korzystny finansowo - pojsc na pelne zwolnienie przed urodzeniem dziecka (jestem w 6 miesiacu ciazy), czy pracowac wciaz ale juz na pol etatu? Czy calkowite zwolnienie jest pozniej odliczane od macierzynskiego? Jak dlugo teraz trwa macierzynski i tacierzynski ? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 17 Sty 2010, 13:29 Temat postu: |
|
|
Powiem tyle ze jesli sie zwolnisz to bedziesz musiala czekac (nie jestem pewna) 40 dni aby dostawac z urzedu pracy zasilek i tym samym jesli beda obliczac macierzynskie to bedzie ono juz mnijesze,jesli zostaniesz w pracy mozesz starac sie o zwolnienie lekarskie np 50% wiec bedziesz miala placone 100% wyplaty jesli przejdziesz na mniejszy etat to wyplaty beda mnijesze i tym samym macierzyskie tez bedzie mniejsze.Macierzyskie dla matki i ojca jest takie samo 3 miesiace ojciec i 3 miesiace matka jest jeszcze dodatkowe 3 miesiace ktore moze zabrac albo matka albo ojciec,zazwyczaj matki biora te dodatkowe 3 miesiace.dokaldnie nie wiem jak obliczaja macierzynskie z zasilku .Jesli masz jeszcze jakies pytania to pytaj. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Sty 2010, 13:54 Temat postu: |
|
|
ja w ciazy fatalnie sie czulam po tym jak na poczatku 5 msc spadlam ze schodow bo zemdlalam dostalam od lekarza zwolnienie az do samego porodu, najpierw dostawalam chorobowe z zakladu pracy, nigdy nie wykozystywalam weikow z lenistwa takze sporo mi sie uzbieralo i prawie 2 msc placil mi pracodawca, potem dostawalam pieniazki ze zwiazkow i vinnumalastofnun, sprawdze pozniej w papierach jak to bylo i dam Ci znac. Ja wszystkiego dowiedzialam sie w zwiazkach zawodowych, pokierowali mnie gdzie co i jak zalatwiac |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 17 Sty 2010, 14:41 Temat postu: |
|
|
Z tymi dniami chorobowymi to wlasnie tak jest ze w pracy naliczaja ci te dni i jesli jestes chora i dostaniesz zwolnienie od lekarza a masz takich dni uzbieranie w pracy duoz to wpierw placi zaklad jak sie skoncza to zwiazki ale zwiazki placa 80% a jak zaklad masz te dni chorobowe z pracy to czesc placi zaklad a czest zwaizki i dlatego wychodzi 100%.Jesli pracujesz dlugo w obecjej pracy to napewno masz tych dni duzo.Ja pracowalam przed pierwsza ciaza 2 lata zanim poczkam na zwolnienie i mialam tych dni ok 130 ,wykorzystalam z tego ponad 90 dni po roku gdy urodzilam wrocilam do pracy i pracowalam 8 miesiecy i teraz tez jestem juz na zwolnieniu od ponad miesiaca i teraz jak sie pytalam ile mam tych dni to powiedziala mi ze mam ich 143 dni,dodam ze teraz jak zaszlam w ciaze to kilka razy bylam na zwolnieniu lekarzskim.Wiec idz do swojej ksiegowej i zapytaj sie ile ty masz takich dni.Dodam jeszcze ze w kazdym miesdiacu bralam sobie veikury czasami jeden czasami 2 dni.Pozdrawim _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kinia676
| Do潮czy: 18 Sty 2010 | Posty: 29 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 18 Sty 2010, 18:27 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkie mamy i przysz艂e mamy
Pomy艣la艂am, 偶e na pocz膮tku by艂oby mi艂o si臋 z Wami wszystkimi przywita膰. Ja jestem teraz w 20 tygodniu ci膮偶y i zach艂annie wertuje stronki forum w poszukiwaniu przydatnych informacji
Moje pytanie brzmi: z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ?
I czy dni do zwolnienia lekarskiego p艂atnego 100% liczone s膮 tylko z ostatniej pracy ?? czy z wcze艣niejszych r贸wnie偶 ??
Gdy偶 w pierwszej pracowa艂am ponad 2 i p贸艂 roku, a w obecnej rok, zastanawia mnie ile mi si臋 uzbiera艂o tych dni.
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedzi, pozdrowienia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| bella
| Do潮czy: 08 Cze 2009 | Posty: 1 | Sk眃: sandgerdi |
|
Wys砤ny: 18 Sty 2010, 21:19 Temat postu: macierzynski? |
|
|
a kiedy i gdzie sklada sie o maciezynski i ile on wynosci mniej wiecej od czego zalezy?? z gory dziekuje za informacje |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Sty 2010, 9:09 Temat postu: Re: macierzynski? |
|
|
bella napisa: | a kiedy i gdzie sklada sie o maciezynski i ile on wynosci mniej wiecej od czego zalezy?? z gory dziekuje za informacje |
dokumenty sk艂adasz 6 tygodni przed przewidywan膮 dat膮 porodu.
najlepiej dokumenty wys艂a膰 osobi艣cie na adres
Vinnum谩lastofnun -
Fæðingarorlofssj贸ður
Strandg枚tu 1
530 Hvammstanga
najni偶sze to 45.000 jako艣 tak z groszami.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monikadob
| Do潮czy: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 19 Sty 2010, 13:25 Temat postu: hej |
|
|
Lampeczka przepraszam ale nie wytrzymam ju偶 drugi raz wprowadzasz zam臋t w g艂owach dla ludzi.Jak si臋 nie jest pewnycm czego艣 to lepiej nic nie pisa膰.Te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa i ona nale偶y si臋 ludziom kt贸rzy nie przepracowali na Islandii nawet miesi膮ca poprostu np. jaka艣 dziewczyna przylecia艂a na Islandi臋 i nie pracowa艂a a zasz艂a w ci膮偶e to ona w艂a艣nie mo偶e stara膰 sie o t膮 zapomog臋.A najni偶sze macierzy艅skie na Islandii wynosi co艣 ok.114ty艣.I to dotyczy os贸b kt贸re przepracowa艂y jaki艣 okres czasu na Islandii.Pozdrawiam wszystkie mamusiei ich dzidziusie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|