reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 182, 183, 184 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 16:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

basia376 napisa:
mikolaj napisa:
lampeczka napisa:
gratulacje!!!!teraz bedziesz oczekiwa膰 narodzi膰 terrorysty Very Happy bo tak te nasze szkraby mo偶na nazwa膰 hihi.dbaj o siebie tzn.o was i nie wnikaj w kilogramy
a co do tego paszportu jeszcze.to czy w konsulacie mi go zrobi膮 5-letni??i te偶 w kr贸tkim czasie??skierowa艂am to pytanie te偶 do konsulatu ale nikt nie raczy mi odpisa膰.(dodam 偶e wiem ze dzi艣 sobota w mail by艂 wys艂any wczoraj)

Mojemu malemu termin waznosci paszportu konczy sie 28stycz. Juz wyrobilam nowy czeka do odbioru. Powod wymiany maz leci z malym do Pl w MARCU czekalam tydzien. Z tym ze to jest paszport na rok nie wydaje mi sie zeby dla niespelna rocznego dziecka wyrobili paszport na 5 lat. Przeciez dziecko za rok nie bedzie juz podobne do siebie na zdjeciu a co dopiero mowic za 5 lat.

Ja wyrabia艂am mojej c贸rce pierwszy paszport na rok a drugi juz na 5 lat ...gdy wyrabia艂am jej drugi paszport to mia艂a 1 rok i 2 miesiace wiec wyrabiaja ten dokument takim maluchom..

dzi臋kuj臋.jeste艣 juz drug膮 osob膮 kt贸ra to m贸wi wiec chyba co艣 w tym jest Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy w nast臋pny pon.pojade i z艂o偶e co nale偶y
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
kula

Do潮czy: 23 Pa 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sorki, moje pytanie skierowane do beatki, jeszcze raz przepraszam za pomylke
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beatka:) napisa:
Wiecie dla mnie to nie pojete. ze dopiero w 12tc interesuja sie ciaza!?
Przeciez nie kazdy rodzi dzieci co dziennie.
Przeciez taka kobieta jak sie staje Mama to ma wiele pytan, obaw- a dotego jest tu sama!
Jak dla mnie to straszne!

nie martw sie.pytaj tutaj Very Happy jeste艣my z Tob膮.ka偶da z nas to przechodzi艂a.jeszcze nie raz bedziesz w stresie.kto艣 Cie zdenerwuje(po艂o偶na czy lekarz)ale nie wnikaj w to Very Happy ja ba艂am si臋 okropnie i po ci膮偶y jeszcze bardziej.jak to bedzie co to b臋dzie;teraz moja terrorystka ma 9m.i jest cudownie.oczy musze mie膰 dooko艂a g艂owy dos艂ownie.chodzi za mn膮 na 4.czepia si臋 czego popadnie.staje na nogi.aaaaaa najlepsze jest to ze sprz膮ta mi z p贸艂ek.r膮czkami oczywi艣cie zwala wszystko Very Happy Ciebie te偶 to czeka.a tymczasem delektuje si臋 ci膮偶a i nie martw sie o nic.b臋dzie dobrze.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 16:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc MAmuski!
Prosze Was o pomoc!
Czy zeby potwierdzic ciaze mam sie udac do lekarza pierwszego kontaktu u siebie na dzielnicy? Przez 3-lata jak jestesmy tu to nie chodzilam do lekarza. Jak mam przygotowac sie do wizty?

A tak wogule to nie czuje sie na silach zeby o tak waznych sprawach rozmawiac po angielsku; czytalam wczesniej o poloznej z Polski - gdzie mozna je znalesc?

ja um贸wi艂am si臋 tu do ginekologa.potwierdzi艂 偶e to ci膮偶a 6t.kaza艂 przyj艣膰 mi za 4t.wiec przysz艂am a on wywali艂 oczy 偶e czemu do niego Very Happy Embarassed nie powiedzia艂 mi 偶e do po艂o偶nej bo bym posz艂a hahhahah wiec szybka akcja i mnie przeni贸s艂 do margaret(jest z Keflaviku extra po艂o偶na)potem to ju偶 ona mi wizyty umawia艂a.wa偶y艂am sie, sika艂am do kubeczka(ona to sprawdza艂a)na wszystkie pytania odpowiada艂a ze spokojem a czasem by艂y masakryczne.by艂am w takim stresie ze przybieram na wadze 偶e nawet pyta艂am czy ja to zwale Very Happy Very Happy Very Happy a na wizyte u lekarza wystarczy si臋 podmy膰 Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy pozdrawiam i si臋 nie stresuj
Powr髏 do g髍y
basia376

Do潮czy: 02 Lut 2008
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 17:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kula napisa:
lampeczka.
s艂ysza艂am ze do 5 lat dla dziecka trzeba wyrabiac paszport tymczasowy , co rok to nowy. t膮 wiadomosc slyszalam rok temu. czyzby cos sie zmienilo? moja corcia tez ma ponad rok czyzbym mogla jej wyrobic nastepny paszport juz na 5 lat?

Tak mo偶esz wyrobi膰 paszport na 5 lat...ja wyrobi艂am mojeje c贸reczce w zesz艂ym roku jak tez mia艂a ponad roczek..bez zadnego problemu ..no opr贸cz tego 偶e musia艂am czeka膰 na niego 5 miesi臋cy:)SmileSmileSmile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email WP Kontakt
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe, wierze Ci to musi byc pieknie!!!

Razem z Mezem dlugo na To czekalismy i przestudiowalismy juz wszystko. W teorii i w praktyce- Maz ma juz 2-ke siostrzenic i 1-go siostrzenca. Kazda wolna chwile spedzalismy z Maluchami- to nasze Male Sloneczka!!!
A teraz jak wrescie ujzelismy dwie kreseczki to lzy naplynely nam do oczu. Potem M. chodzil przerazony ale za to juz teraz jest taki troskliwy!
Wiesz nie weim za bardzo co zrobic, bo jakbym byla w PL to poszlabym do mojej doktorki(super babka) i pewnie by nas poprowadzila a tu nie wiem za bardzo od czego zacza!? A tu jeszcze ta praca, obawiam sie zeby nie zaszkodzila Maluszkowi.
Jutro pujdziemy do przychodni i postaram sie dowiedziec co i jak:)

Fajni, ze mozna podzielic sie z kims obawami i czegos sie dowiedziec:)
POZDRAWIAM
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 24 Sty 2010, 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe, wierze Ci to musi byc pieknie!!!

Razem z Mezem dlugo na To czekalismy i przestudiowalismy juz wszystko. W teorii i w praktyce- Maz ma juz 2-ke siostrzenic i 1-go siostrzenca. Kazda wolna chwile spedzalismy z Maluchami- to nasze Male Sloneczka!!!
A teraz jak wrescie ujzelismy dwie kreseczki to lzy naplynely nam do oczu. Potem M. chodzil przerazony ale za to juz teraz jest taki troskliwy!
Wiesz nie weim za bardzo co zrobic, bo jakbym byla w PL to poszlabym do mojej doktorki(super babka) i pewnie by nas poprowadzila a tu nie wiem za bardzo od czego zacza!? A tu jeszcze ta praca, obawiam sie zeby nie zaszkodzila Maluszkowi.
Jutro pujdziemy do przychodni i postaram sie dowiedziec co i jak:)

Fajni, ze mozna podzielic sie z kims obawami i czegos sie dowiedziec:)
POZDRAWIAM

to pisz co i jak.pozdawiamy
Powr髏 do g髍y
monrixxx

Do潮czy: 25 Lis 2008
PostWys砤ny: 25 Sty 2010, 3:38    Temat postu: Witam Odpowiedz z cytatem

Witam przysz艂e i obecne mamusie Smile Mam pytanko : czy wyrobie naszemu dzieci膮teczku paszport, je艣li posiadam tutaj tylko dow贸d osobisty,paszport bowiem mam w Polsce.Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi Very Happy
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 25 Sty 2010, 7:46    Temat postu: Re: Witam Odpowiedz z cytatem

monrixxx napisa:
Witam przysz艂e i obecne mamusie Smile Mam pytanko : czy wyrobie naszemu dzieci膮teczku paszport, je艣li posiadam tutaj tylko dow贸d osobisty,paszport bowiem mam w Polsce.Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi Very Happy

ze strony konsulatu
3. wa偶ne paszporty lub dowody osobiste rodzic贸w
czyli odp.na Twoje pytanie to tak Very Happy
pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
anetta98

Do潮czy: 22 Sie 2009
PostWys砤ny: 25 Sty 2010, 10:08    Temat postu: basenik Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny

Mam takie malutkie pytanko mam 6miesieczne dziecko chcialabym zabrac go na basen. moze mi ktoras z mam powiedziec jak wyglada pierwsza wizyta z dzieckiem na basenie gdzie najlepiejjest isc z takim dzieckiem na basen w reykjaviku. z gory dziekuje za odpowiedz.

Mam jeszcze jedno pytanko: Jaki jest miesieczny koszt za opiekunke dla dziecka?
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 25 Sty 2010, 20:46    Temat postu: Re: basenik Odpowiedz z cytatem

anetta98 napisa:
hej dziewczyny

Mam takie malutkie pytanko mam 6miesieczne dziecko chcialabym zabrac go na basen. moze mi ktoras z mam powiedziec jak wyglada pierwsza wizyta z dzieckiem na basenie gdzie najlepiejjest isc z takim dzieckiem na basen w reykjaviku. z gory dziekuje za odpowiedz.

Mam jeszcze jedno pytanko: Jaki jest miesieczny koszt za opiekunke dla dziecka?

No to zacznijmy od basenu.
Ja zwlekalam z pojsciem na basenz malym i zaluje. Pierwszy raz bylam jakies 2tyg temu i bylo super. Mlody na poczatku bal sie troszke smoka z buzi nie dal wyjac a pozniej to wyjsc z basenu nie chcial planowam pol godziny a wyszlo ponad godzine. Wszelkie wczesniejsze proby byly konczene wielkim zalosnym placzem "MAMO DLACZEGO!!!"Smile Bylam na basenie na Arbajer jest cieplutko z kazdej strony pozamykany. Jedyne co to czuc taki chlodek jak ktos wchodzi lub wychodzi na basen odkryty. Moja rada nie kupuj zadnych kombinezonow mojemu malemu najbardziej sie podobalo w samej pieluszce i drugie to wez ze soba 2 reczniki dla dziecka jeden zeby go zawinac jak bedziesz szla do szatni a drugim wytrzec do sucha. A i na tym basenie jest oddzielna szatnia dla mam z dzidziusiami sa tam przewijaki krzeselka dla dzieci. Takze mi sie naprawde podobalo.

Teraz druga sprawa koszt niani. Moj synek chodzi do dagnamy na Gravavogur z duga niania wynajely takie male przedszkole i tam go prowadzam. Ja place 43tys. za miesiac i jedyne co mnie obchodzi to zeby maly mial w razie wypadku ubranie na zmiane nic wiecej, ona dostaje doplate ok 35tys. z miasta chyba. To sa te pieniazki ktore my dostajemy dopuki nie oddamy pod opieke komus innemu. Mam podpisanu kontrakt z niania place za m-ac z gory za dni swiateczne tak jak bylo w grudniu nie placilam za 2tyg. co maly bedzie z tatusiem w Pl tez nie bed placic. w sumie jestem z niej zadowolona ale trzeba miec oczy caly czas otwarte szeroko. Zanim kogos wybierzesz to wypytaj sie o wszystko dokladnie wiem ze sa nianie ktore sobie biora 1 dzien wolny w m-cu pierwszy lub ostatni piatek m-ca za ktory to placisz i masz zarwany dzien w pracy. Zycze powodzenia.
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Anita29

Do潮czy: 18 Lip 2009
Sk眃: Grindavik
PostWys砤ny: 25 Sty 2010, 23:15    Temat postu: Re: basenik Odpowiedz z cytatem

Hejka
Czy wiecie jaka masc dostane na zabkowanie?
mgj

Do潮czy: 25 Wrz 2007
Sk眃: Kopavogur
PostWys砤ny: 25 Sty 2010, 23:34    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Bonjeli(a) dokladnie nie pamietam nazwy, ale dobra :-)
Powr髏 do g髍y
mikolaj

PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 9:12    Temat postu: Re: ... Odpowiedz z cytatem

mgj napisa:
Bonjeli(a) dokladnie nie pamietam nazwy, ale dobra :-)

juz jej nie sprzedaja. W aptece powiedzieli mi ze miala jakis niekorzystny wplyw i wycofali ze sprzedazy teraz jest jakas inna nie pamietam nazwy ale jest do kitu. Dla mnie z pl wyslali dentinox i jest super.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 10:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ta ma艣膰 na z膮bki to jest z wiledy.pude艂ko takie jasno-pomara艅czowe.ale nie wiem czy jest dobra.ja te偶 mam dentinox.
Powr髏 do g髍y
Anita29

Do潮czy: 18 Lip 2009
Sk眃: Grindavik
PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 15:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
ta ma艣膰 na z膮bki to jest z wiledy.pude艂ko takie jasno-pomara艅czowe.ale nie wiem czy jest dobra.ja te偶 mam dentinox.

a dokladniej z nazwa?
Moze tez cos od katarku od kaszlu?
Wole byc przygotowana niz pozniej ganiac jak oszalala po aptekach.
mikolaj

PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 15:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anita29 napisa:
lampeczka napisa:

a dokladniej z nazwa?

Od kataru sterimar dal dzieci, od kaszlu domowe sposoby. A ta masc na zabki to tez na B byla ale nie pamietam nazwy.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 16:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anita29 napisa:
lampeczka napisa:

a dokladniej z nazwa?

ja na katar mam ma艣膰 majerankow膮.kosztuje grosze w polsce.popro艣 niech ci wy艣le kto艣 w paczce bo mo偶na.mi przys艂a艂a mama 2opakowania.no i ten dentinox.
hmmm..... a nazwy nie pami臋tam ale w aptece zjandziesz
Powr髏 do g髍y
mikolaj

PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
Anita29 napisa:
lampeczka napisa:

a dokladniej z nazwa?

ja na katar mam ma艣膰 majerankow膮.kosztuje grosze w polsce.popro艣 niech ci wy艣le kto艣 w paczce bo mo偶na.mi przys艂a艂a mama 2opakowania.no i ten dentinox.
hmmm..... a nazwy nie pami臋tam ale w aptece zjandziesz

Masc majerankowa jest dobra nawet samemu sobie posmarowac pod nos zapomnialam o niej. W sumie to w pl jest taka masc rzgrzewajaca Pulmex dla dzieci od 3mz. Tutaj maja Vaporup ale ta masc mozna dopiero od roku. Jak dziecko jest mlodsze to mozna na pieluszke naniesc troche masci i polozys w poblizu dziecka.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 26 Sty 2010, 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a to nazwa ma艣ci ju偶 pono膰 niedost臋pnej w Polsce ale jak kto艣 ma znajomych w stanach albo konto na e-bay to jest lepsza ni偶 dentinox
Baby Orajel
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 182, 183, 184 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 183 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.