reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 191, 192, 193 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
maggie

Do潮czy: 19 Sie 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 13 Lut 2010, 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maggie napisa:
Mam informacje dla kobiet, ktore chca zadbac o swoja kondycje, wyglad i lepiej przygotowac sie do porodu:

Rozpoczal sie Pilates dla ciezarnych

Termin:
wtorki i czwartki w godz: 11.15-12.15

St煤d铆贸 Fitt
Seljavegi 2

http://www.studiofitt.is/medgongufitpilates/

Sama chodze na te cwiczenia i jestem z nich b zadowolona.

PS. Wiem tez ze w tym samym studiu prowadzaone sa cwiczenai dla kobiet po porodzie (dziewczyny przychodza na zajecia wraz ze swoimi malenstwami).

Mala zmiana,

Pilates dla ciezarnych odbywa sie rowniez w poniedzialki i srody o godz 20, czyli jest wiekszy wybor, bo teraz jest juz 4 razy w tygodniu.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
PostWys砤ny: 14 Lut 2010, 22:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Potrzebuje porady, mam problem z nogami, jestem dopiero w 6 miesi膮cu ci膮偶y, po ci臋偶kim tygodniu pracy mam nogi opuchni臋te, 偶e kostek nie wida膰, co gorsze opuchlizna nie schodzi po odpoczynku, min膮 ju偶 weekend, a ja dalej mam nogi jak ba艅ski, co powinnam zrobi膰, wiem, 偶e to z艂a oznaka, nie mam bezpo艣redniego numeru do swojej po艂o偶nej, jedynie do rejestracji w mojej przychodni, a wizyt臋 u niej za tydzie艅. Niestety nogi bol膮, a do pracy trzeba p贸j艣膰, prosz臋 Was o porad臋, bo na prawd臋 nie mam kogo o to zapyta膰.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Anita29

Do潮czy: 18 Lip 2009
Sk眃: Grindavik
PostWys砤ny: 14 Lut 2010, 23:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinia676 napisa:
Potrzebuje porady, mam problem z nogami, jestem dopiero w 6 miesi膮cu ci膮偶y, po ci臋偶kim tygodniu pracy mam nogi opuchni臋te, 偶e kostek nie wida膰, co gorsze opuchlizna nie schodzi po odpoczynku, min膮 ju偶 weekend, a ja dalej mam nogi jak ba艅ski, co powinnam zrobi膰, wiem, 偶e to z艂a oznaka, nie mam bezpo艣redniego numeru do swojej po艂o偶nej, jedynie do rejestracji w mojej przychodni, a wizyt臋 u niej za tydzie艅. Niestety nogi bol膮, a do pracy trzeba p贸j艣膰, prosz臋 Was o porad臋, bo na prawd臋 nie mam kogo o to zapyta膰.

Ja tez mialam strasznie opuchniete nogi i polozna zalecila mi chodzenie na basen. Nie skozystalam bo u nas basen odkryty a z reszta balam sie zeby nie zlapac jakiegos syfu. Moja mama powiedziala zeby stopy obkladac kapusta. Liscie bialej kapusty (najlepej schlodzona) rozbijasz tluczkiem tak zeby sok wyplywal, przykladasz do stop i zawijasz np. bandazem. Wtedy najlepiej lezec. Trzymac to tak z 2 godz.
Pomaga tez moczenie nog w soli do kapieli, albo pod nogi podlozyc poduche tak zeby byly w gorze.
W pracy na przerwie jak najwiecej siedz z nogami na 2gim krzeselku.
Przy puchnieciu musisz czesto mierzyc cisnienie, sprawdzac czy nic nie ma w moczu bo to moze dojsc do zatrucia ciazowego w jego nastepstwie moze dojsc do stanu rzucawkowego, ktory moze byc smiertelnym dla matki i plodu powik艂aniem ciazy.
Zadzwon do przychodni i umow sie wczesniej z polozna lub idz do lekarza i zrob badanie.
Nie martw sie ;o) Ja pod koniec ciazy bylam cala opuchnieta. Co do butow to nie bylo mowy o zalozeniu. Lazilam w japonkach.
Tomek M

Do潮czy: 10 Kwi 2009
Sk眃: LUBLIN - HAFNARFJORDUR
PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 8:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anita29 napisa:
kinia676 napisa:

Ja tez mialam strasznie opuchniete nogi i polozna zalecila mi chodzenie na basen. Nie skozystalam bo u nas basen odkryty a z reszta balam sie zeby nie zlapac jakiegos syfu. Moja mama powiedziala zeby stopy obkladac kapusta. Liscie bialej kapusty (najlepej schlodzona) rozbijasz tluczkiem tak zeby sok wyplywal, przykladasz do stop i zawijasz np. bandazem. Wtedy najlepiej lezec. Trzymac to tak z 2 godz.
Pomaga tez moczenie nog w soli do kapieli, albo pod nogi podlozyc poduche tak zeby byly w gorze.
W pracy na przerwie jak najwiecej siedz z nogami na 2gim krzeselku.
Przy puchnieciu musisz czesto mierzyc cisnienie, sprawdzac czy nic nie ma w moczu bo to moze dojsc do zatrucia ciazowego w jego nastepstwie moze dojsc do stanu rzucawkowego, ktory moze byc smiertelnym dla matki i plodu powik艂aniem ciazy.
Zadzwon do przychodni i umow sie wczesniej z polozna lub idz do lekarza i zrob badanie.
Nie martw sie ;o) Ja pod koniec ciazy bylam cala opuchnieta. Co do butow to nie bylo mowy o zalozeniu. Lazilam w japonkach.

No to pocieszy艂a艣 dziewczyn臋 ... ''Przy puchnieciu musisz czesto mierzyc cisnienie, sprawdzac czy nic nie ma w moczu bo to moze dojsc do zatrucia ciazowego w jego nastepstwie moze dojsc do stanu rzucawkowego, ktory moze byc smiertelnym dla matki i plodu powik艂aniem ciazy.'' - nie uwa偶asz, 偶e lekko przesadzasz ???. Smile
Tomek M

Do潮czy: 10 Kwi 2009
Sk眃: LUBLIN - HAFNARFJORDUR
PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 8:21    Temat postu: kinia676 Odpowiedz z cytatem

A co do znacznej opuchlizny to my艣l臋, 偶e nie b臋dziesz mia艂a najmniejszego problemu ze zwolnieniem lekarskim dla Ciebie. Powinna艣 odpocz膮膰. Powodzenia Smile
luiza

Do潮czy: 09 Pa 2006
PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez mialam ten problem i probowalam szukac jakis srodkow na zmeczone i opuchniete nogi.duzego wyboru tutaj nie maja,polozna zalecila mi noszenie uciskowych rajstop,nie probowalam bo wyszukalam taki srodek na zmeczone nogi do kupienia w hagkaupie nazywa sie venadoron firmy Weleda .dla mnie kosmetyki tej firmy sa rewelacyjne ,naturalne.mi to bardzo pomagalo czulam wyrazna ulge po posmarowaniu.takze polecam ...i zycze wytrwalosci bo wiem jakie to uciazliwe i czasem az bolesne
Powr髏 do g髍y
emi65

Do潮czy: 23 Maj 2009
Sk眃: Reykjavik 105
PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 11:59    Temat postu: Por贸d na Islandii Odpowiedz z cytatem

Do Kingi..
Wed艂ug mnie to powinna艣 i艣c do lekarza i ubiega膰 si臋 o zwolnienie , musi Ci da膰 bo niby jak masz pracowac?ja jestem w 5tym mies.i od 4tego mam wymioty, zawroty g艂owy itp.i teraz 3 tydz dosta艂am zwolnienie i je艣li b臋dzie tak dalej to dalej b臋d臋 po nie chodzi膰 bo nie mam zamiaru codziennie po 2 godzinach si臋 zwalnia膰 do domu.
I odno艣nie tego mam do Was pytanie dziewczyny, jak umawiacie si臋 do lekarza do swojej przychodni i np.bierzecie zwolnienie to zawsze musicie za wszystko p艂aci膰?
Ja napierw nie p艂aci艂am a teraz ju偶 kasuj膮 za wizyt臋 1000 kr a za zwolnienie 1400kr. Czy zak艂ad pracy za to zwraca?Prosz臋 Waso odpowied藕:)pozdrawiam wszystkich:)
Powr髏 do g髍y
luiza

PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 12:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za zwolnienie zwraca pracodawca, za koszt wizyty nie .
Powr髏 do g髍y
Anna2

Do潮czy: 13 Lut 2009
PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziwczyny wyczytalam na internecie ze przy rozliczeniu rocznym mozna odliczyc ok 150000kr na wychowanie dziecka czy ktoras moze wie cos wiecej o tym????
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
PostWys砤ny: 15 Lut 2010, 17:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋kuje za rady, naprawd臋 s膮 przydatne, dzi艣 po pracy wypr贸buje ok艂ady z kapusty (bo samo trzymanie n贸g w g贸rze w og贸le w moim przypadku nie pomaga), a jak to nie pomo偶e to b臋d臋 pr贸bowa艂a wszystko po kolei jak radzicie. Jeszcze raz dzi臋kuje Smile
Powr髏 do g髍y
kubutkowa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
Do潮czy: 13 Gru 2008
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 17 Lut 2010, 16:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinia676
prawd膮 jest ,ze opuchlizna moze byc ,acz nie musi , objawem zatrucia ciazowego. charakterystyczne jest wtedy wysokie cisnienie.Moze masz aparat do mierzenia w domu?Zatrucie to powazna przypadlosc wiec zawsze lepiej sprawdzic.Czy poza ospuchnietymi nogami cos cie boli?
natomiast jezeli po weekendzie opuchlizna nie zeszla, idz do lekarza po zwolnienie. chociaz na kilka dni.
mozesz np pojsc do laeknavaktin, przyjmuja do bodaj 21.00.
Kapusta nawet jesli pomaga jest tylko polsrodkiem, zakladajac ze nic ci nie jest , to organizm po prostu potrzebuje odpoczynku.
Powr髏 do g髍y
sania

Do潮czy: 05 Lip 2009
PostWys砤ny: 17 Lut 2010, 20:55    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie Mamusie chcialam sie pochwalic urodzi艂am sliczna c贸reczk臋 3850 kilo i 53 centymetry:) po 10 godzinach porodu jestem obola艂a, ale ten b贸l to nic wszystko mija jak czuje sie dzieciatko na sobie:) warunki sa wspania艂e po艂ozne przesympatyczne sale porodowe intymne.
Powr髏 do g髍y
157

Do潮czy: 25 Lis 2009
PostWys砤ny: 17 Lut 2010, 21:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej! Kilka razy byl tu poryszany temat leku APHTIN, czy orientujecie sie moze jaki jest jego odpowiednik bez recepty tu na Islandii? Mam zapalenie jamy ustnej w Polsce gdy szlam do lakarza to zawsze przepisywali mi APHTIN , tu jednak nie moge go znalezc, a moze ktoras z was ma jakas bueleczke na zbyciu? Obiecuje ze oddam, w marcu przyjezdza do mnie rodzina z Polski!
Powr髏 do g髍y
luiza

PostWys砤ny: 17 Lut 2010, 23:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gliserol nie jestem pewna czy dobrze napisalam .jest to lek na plesniawki bez recepty mozna jeszcze w aptece zapytac .
Powr髏 do g髍y
wojek12
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 12 Sie 2008
PostWys砤ny: 19 Lut 2010, 13:48    Temat postu: z innej beczki Odpowiedz z cytatem

przepraszam ze tu sie oglaszam ale jest to wlasnie adresowane do kobiet ciezarnych przedewszystkim. a nie wszystkie moze zagladaja w ten dzial :

http://forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=48196

pozdrawiam wszystkie przyszle Mamuski !
kamilalukas
U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
Do潮czy: 09 Sty 2010
PostWys砤ny: 19 Lut 2010, 13:53    Temat postu: .... Odpowiedz z cytatem

o wlasnie !!! a moze obecne Mamuski ktore maja juz wyprobowane wozki wiedza co jest najwazniejsze i na co trzeba zwrocic uwage kupujac wozek, doradza cos !!! bo jak ktos oczekuje pierwszego dziecka to trudno czasem wybrac najlepszy. moze wiec warto wtedy skorzystac z doswiadczenia. podpowiecie cos??
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 19 Lut 2010, 14:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na ten temat tylko tyle mam rocznego synak 15m-cy. Nie kupilabym drugi raz wozka typu X-lander lub cos podobnego. Powod oddajac malego do niani nie mialam wozka odpowiedniego zeby mogl spac na dworze. Jesli ktos nie chce zeby dziecko spalo za powietrzu to ten wozek jest spoko. Polecam wozki takie jakie ktore maja w baby samie glebokie z mozliwoscia zmiany na spacerowy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Grazyna

Do潮czy: 06 Gru 2005
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 19 Lut 2010, 19:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W贸偶ek powinien si臋 艂atwo prowadzi膰 i najwa偶nieksze nie mo偶e mie膰 ma艂ych k贸艂ek. Powinien si臋 rownie偶 艂atwo sk艂ada膰 je艣li mamy zamiar wsadza膰 go do baga偶nika samochodowego.
kamilalukas
U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
Do潮czy: 09 Sty 2010
PostWys砤ny: 19 Lut 2010, 19:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

te male wozki nalezy bardziej rozpatrywac pod wzgledem przydatnosci w czasie 0-12mies, zeby nie uzywac godoli. a pozniej tez pomocniczo jako spacerowka. gondoli nie zabiezesz ze stelazem do auta bo sie niezmiesci. a pozatym nawet jakby sie zmiescila to przy przekladaniu dziecka z fotelika do gondolki sie rozbudzi a tak wyjmujesz fotelik, stawiasz na stelaz i .....gotowe!sa dla osob ktore sa w ruchu, jezdza z dzieckiem samochodem i potrzebuja tez zawsze miec przy sobie wozeczek. bo sorry ale jak ktos ma 9 kilowego 6miesiecznego babaska to plus fotelik wazy ten balascik jakies 14 kg. pozniez jedziesz do kringlana i albo ci urywa reke albo pchasz wozek z kringlana z fotelikiem w srodku przez 2 godziny i dostajesz bialej goraczki!
a tak stawiasz fotelik na stelaz, dziecka przy przekaldaniu nie rozbudzasz. i jedziesz. a dla osob podrozujacych samolotem jest to rowniez udogodnienie.

jak masz tradycyjny wozek to ledwo go do bagaznika zapakujesz. czasami nawet trzeba kolka sciagnac zeby wszedl. takie wozki waza 15-20 kilo. takze jak wsadzisz wozek do baganika to o zakupach "przy okazji" mozesz zapomniec, bo sie nie zmieszcza. kola sa tez skretne co najwyzej 2.
ale w zwiazku z roznymi potrzebami rodzicow powstalo tyle rodzajow wozkow!
Powr髏 do g髍y
nikita333

Do潮czy: 23 Sty 2010
Sk眃: NJARDVIK
PostWys砤ny: 20 Lut 2010, 11:25    Temat postu: kalkulator do wyliczenia macierzy艅skiego Odpowiedz z cytatem

http://www.faedingarorlof.is/forsida/reiknivel/

pod tym linkiem jest kalkulator do wyliczenia urlopu macierzy艅skiego
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 191, 192, 193 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 192 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.