reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 193, 194, 195 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 23 Lut 2010, 18:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czita napisa:
Dziewczyny dzieki za te info. w piatek ide do lekarza wiec sie ejszcze raz zapytam jak to naprawde z tym kremem jest, jesli on jest na sterydach to ciesze sie ze tylko przez jakis czas smarowalam corke tym krememe.Lampeczko nie kupuj tego kremu skoro jest bardzo prawdopodobne ze jest na sterydach kup lepiej sobie ten locobase ten napewno jest bezpieczny.

dzi臋ki dziewczyny za t膮 debat臋.no masakra z tymi policzkami.jak tarka.a oni m贸wi膮 偶e przejdzie i to nic takiego.bambino ten mi臋ciutki by艂 super,nic nie mia艂a na policzkach.a za ka偶dym razem jak wychodz臋 to wal臋 jej a偶 na bia艂o kremem.podskocz臋 do apteki i popatrz臋 tych krem贸w.mam ich chyba ze 3opakowania r贸偶nych i 偶aden nie pasuje.no nic trzeba to i kupie 4i5i6 tak to jest.pozdrawiamy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 24 Lut 2010, 9:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kup male tubki tych kremow locobase albo popros o probki ja swojemu synkowi smaruje locobase repair 2 razy dziennie rano i wieczorem po kapaniu. Policzki sa super ale wystarczy ze nie posmaruje 2 dni i policzki znowu szorstkie. Mi sie wydaje ze te kremy sa lepsze od nivea na kazda pogode, nie sprawdzalam na swoim dziecku ale siostra ma corke w podobnym wieku z AZS-em i jak posmaruje jej policzki kremem nivea na kazda pogode mala piszczy i drapie policzki a po kremie diprobase (dziala tak samo tylko ze kupione w PL) jest spokuj i policzki tez sie wygladzaja. Tych kremow samego locobase jest chyba 3 albo 4 rodzaje.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Mika26

Do潮czy: 14 Pa 2009
PostWys砤ny: 24 Lut 2010, 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ma艂emu smaruje policzki Locobase 偶贸艂tym od dw贸ch dni i ju偶 widz臋 du偶膮 r贸偶nice. Wcze艣niej mia艂am z Polski krem AA i NIVEA ale plamy tylko ogasa艂y na jaki艣 czas! Mam nadzieje, 偶e ten b臋dzie mia艂 d艂ugotrwalsze dzia艂anie!?Na razie jest super!
Powr髏 do g髍y
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 14:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamy i przysz艂e mamy Smile

Nogi mam dalej opuchni臋te, nie jest to jednak zatrucie ci膮偶owe, a jedynie przem臋czenie, lekarz wypisa艂 mi zwolnienie lekarskie (obni偶enie czasu pracy do 70%) i teraz nasuwaj膮 mi si臋 pytania, mo偶e kto艣 b臋dzie w stanie na nie odpowiedzie膰:
-B臋d膮c na zwolnieniu lekarskim (tu 50% lub 70% wymiaru czasu pracy- nie 100% zwolnienie) czy pracodawca wyp艂aca pensj臋 tak jakbym pracowa艂a 100% ? czy pensja jest obni偶ona ? czy mo偶e pracodawca p艂aci za 70% a jaki艣 urz膮d dop艂aca reszt臋 ? czy kto艣 wie jak to wygl膮da ?
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedzi Smile
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 14:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc Dziewczyny!
Dawno mnie tu nie bylo:) Przeczytalam Wasze posty i jestem zdumiona ile 'zachodu' (w pozytywnym znaczeniu) jest z tymi Naszymi Pociechami:) ale jednoczesnie nie moge sie doczekac 'zachodu' z Nasza Niunia:)

Dziewczyny w polowie marca mamy miec 1-wsze USG i pielegniarka wspominala cos o badaniu na zespol downa. Ale tak sobie przypominam, ze znajoma mowila cos o procentowym zagrozeniu dla dziecka.
Dlatego mam do Was pytanko czy te badanie jest obowiazkowe czy moge go odmowic?
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
nikita333

Do潮czy: 23 Sty 2010
Sk眃: NJARDVIK
PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 15:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beatka:) napisa:
Czesc Dziewczyny!
Dawno mnie tu nie bylo:) Przeczytalam Wasze posty i jestem zdumiona ile 'zachodu' (w pozytywnym znaczeniu) jest z tymi Naszymi Pociechami:) ale jednoczesnie nie moge sie doczekac 'zachodu' z Nasza Niunia:)

Dziewczyny w polowie marca mamy miec 1-wsze USG i pielegniarka wspominala cos o badaniu na zespol downa. Ale tak sobie przypominam, ze znajoma mowila cos o procentowym zagrozeniu dla dziecka.
Pozdrawiam

Jasne 偶e mo偶esz to nie jest obowi膮zkowe badanie i zaleca si臋 je g艂贸wnie w przypadku wyst膮pienia chor贸b genetycznych w rodzinie.Ja akurat skorzysta艂am z tego badania po pierwsze 偶eby wiedzie膰 napewno 偶e moja kruszynka jest zdrowa a po drugie z tego w艂a艣nie badania mam najpi臋kniejsze fotki mojego male艅stwa i najlepiej by艂o je wida膰.Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nikita333 napisa:
Czesc Dziewczyny!

Pozdrawiam

Jasne 偶e mo偶esz to nie jest obowi膮zkowe badanie i zaleca si臋 je g艂贸wnie w przypadku wyst膮pienia chor贸b genetycznych w rodzinie.Ja akurat skorzysta艂am z tego badania po pierwsze 偶eby wiedzie膰 napewno 偶e moja kruszynka jest zdrowa a po drugie z tego w艂a艣nie badania mam najpi臋kniejsze fotki mojego male艅stwa i najlepiej by艂o je wida膰.Pozdrawiam

A nie balas sie tych powiklan?
U mnie w rodzinie nie bylo chorob.
A poza tym boje ze moga cos uszkodzic Mojemu Maluszkowi a do tego ta igla...
Powr髏 do g髍y
luiza

Do潮czy: 09 Pa 2006
PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alez te badania w zadnym stopniu nie szkodza dziecku .to poprostu usg tylko ze badaja przeziernosc karku to po pierwsze a po drugie to badanie krwi standardowe .jesli na usg lub we krwi cos wyjdzie nie tak to moga zrobic bardziej inwazyjne badanie .
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 16:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok troche mnie uspokoilyscie
ale i tak poczytam jeszcze na ten temat.
PZDR
Powr髏 do g髍y
jenny83

Do潮czy: 04 Cze 2009
PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 17:26    Temat postu: usg Odpowiedz z cytatem

Spokojnie ja mialam to usg 5 tygodni temu jest to normalne usg podczas,ktorego mierza maluszka z kazdej strony,a przede wszystkim przeziernosc i na podstawie tego oraz dodatkowych testow z twojej krwi pobranej w szpitalnym laboratorium wyliczane jest prawdopodobienstwo wystapienia chorob nie tylko zespolu downa.Oczywiscie moja polozna powiedziala,ze jesli sobie nie zyczysz tych badan to jak tam pojdziesz to mowisz,ze nie chcesz tych badan tylko prosisz o zwykle usg bez pomiarow,masz do tego prawo.
Nigdy nie slyszalam,zeby usg przez powloki brzuszne moglo cos zrobic dziecku bez paniki.Powodzenia
Powr髏 do g髍y
jenny83

PostWys砤ny: 25 Lut 2010, 17:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze jedno w zwiazku z tym,ze to badanie nie jest obowiazkowe dlatego tez jest platne
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale ja nie mowie, ze przez usg przez powloki brzuszne mozna zaszkodzic dziecku! Tylko przez punkcje czy biopsje!

A to znalazlam na pierwszej lepszej stronce na temat wlasnie tego testu:

"[...] Obecnie testy genetyczne na wykrycie zespo艂u Downa wymagaj膮 punkcji owodni (amniocenteza) lub biopsji kosm贸wki i polegaj膮 na pobraniu p艂ynu owodniowego, kt贸ry otacza p艂贸d, lub pobraniu ma艂ego fragmentu 艂o偶yska. Punkcja i biopsja s膮 inwazyjnymi procedurami i wi膮偶膮 si臋 z ryzykiem uszkodzenia p艂odu, lub wywo艂ania poronienia.[...]"
Powr髏 do g髍y
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 12:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale ja nie mowie, ze przez usg przez powloki brzuszne mozna zaszkodzic dziecku! Tylko przez punkcje czy biopsje!

A to znalazlam na pierwszej lepszej stronce na temat wlasnie tego testu:

"[...] Obecnie testy genetyczne na wykrycie zespo艂u Downa wymagaj膮 punkcji owodni (amniocenteza) lub biopsji kosm贸wki i polegaj膮 na pobraniu p艂ynu owodniowego, kt贸ry otacza p艂贸d, lub pobraniu ma艂ego fragmentu 艂o偶yska. Punkcja i biopsja s膮 inwazyjnymi procedurami i wi膮偶膮 si臋 z ryzykiem uszkodzenia p艂odu, lub wywo艂ania poronienia.[...]"

no ale tutaj tego ci nie zrobi膮 no ja bynajmniej nie mia艂am tego testu tylko usg
Powr髏 do g髍y
kocurek
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Lut 2009
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 13:28    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Mam takie pytanko do Was kobietki mo偶e bedziecie wiedzia艂y czy jest tutaj jakis zamiennik tabletek olej z wiesio艂ka? taka nazwa jest w pl nie wiem jak tutaj sie to nazywa Smile aha mo偶e bedzie kt贸ra艣 z Was wiedzia艂a czy jest tutaj te偶 Castagnus? z g贸ry dziekuje za odp pozdrowionka
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 14:49    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

kocurek napisa:
Mam takie pytanko do Was kobietki mo偶e bedziecie wiedzia艂y czy jest tutaj jakis zamiennik tabletek olej z wiesio艂ka? taka nazwa jest w pl nie wiem jak tutaj sie to nazywa Smile aha mo偶e bedzie kt贸ra艣 z Was wiedzia艂a czy jest tutaj te偶 Castagnus? z g贸ry dziekuje za odp pozdrowionka

Kwasy Omega 3 6 9 tylko nie pami臋tam kt贸ry to jest z wiesio艂ka. Najlepiej bra膰 wszystkie trzy razem, poniewa偶 偶adnych z tych kwas贸w nasz org. nie potrafi sam wytworzy膰. Ja pije olej z udos oil 3 6 9 blend jest tez w tabletkach.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
jenny83

PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 16:20    Temat postu: usg Odpowiedz z cytatem

Punkcja jest wykonywana w momencie,gdy przeziernosc karkowa wynosi powyzej 3mm oraz gdy testy z krwi wskazuja na duze prawdopodobienstwo wystapienia choroby genetycznej.W sumie tak jest w Polsce tz wykonuje sie pobranie plynu jednak nie wiem czy tutaj wogole cos takiego robia.Poczytaj lepiej najpierw o NT oraz CRL,kosci nosowej sa to te parametry,ktore glownie sa sprawdzane na tym usg i bedziesz wtedy wiedziala o co dopytac czy sa w normie.Nie czytaj o punkcjach bo to juz naprawde ekstremalne badania i nie ma co sie martwic na zapas.Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
luiza

Do潮czy: 09 Pa 2006
PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest tutaj olejek z wiesiolka ,kupowalam jakis czas temu.nazywa sie evening-primrose oil .w aptece powinien byc na 100% i chyba jest w hagkaupie.
Powr髏 do g髍y
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
PostWys砤ny: 26 Lut 2010, 18:59    Temat postu: Re: usg Odpowiedz z cytatem

jenny83 napisa:
Punkcja jest wykonywana w momencie,gdy przeziernosc karkowa wynosi powyzej 3mm oraz gdy testy z krwi wskazuja na duze prawdopodobienstwo wystapienia choroby genetycznej.W sumie tak jest w Polsce tz wykonuje sie pobranie plynu jednak nie wiem czy tutaj wogole cos takiego robia.Poczytaj lepiej najpierw o NT oraz CRL,kosci nosowej sa to te parametry,ktore glownie sa sprawdzane na tym usg i bedziesz wtedy wiedziala o co dopytac czy sa w normie.Nie czytaj o punkcjach bo to juz naprawde ekstremalne badania i nie ma co sie martwic na zapas.Pozdrawiam

Tak tutaj r贸wnie偶 robi膮 co艣 takiego i to na takich samych zasadach jak w Polsce, sama si臋 o to dowiadywa艂am. Lekarka, kt贸ra robi艂a mi usg w 12 tygodniu wszystko mi wyt艂umaczy艂a. Po usg mia艂am pobieran膮 krew i gdyby wyniki pokaza艂y jakie艣 zwi臋kszone ryzyko wyst膮pienia choroby genetycznej od razu kontaktuj膮 si臋 z dan膮 osob膮 telefonicznie i wzywaj膮 na dalsze badania.
Powr髏 do g髍y
kocurek
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Lut 2009
PostWys砤ny: 27 Lut 2010, 0:28    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za szybk膮 i konkretna odpowiedz kobitki Smile pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
kubutkowa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
Do潮czy: 13 Gru 2008
PostWys砤ny: 27 Lut 2010, 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinia767
pracodawca nadal placi ci za te godz ,ktore spedzasz w pracy, a po reszte musisz isc do zwiazk贸w. beda tylko chcieli miec pismo, ze nie masz juz zadnych dni chorobowych do wykorzystania. to pismo wyda ci zaklad pracy.

natomiast jak bedziesz na 100 proc zwolnieniu, to beda chcieli cie wyslac na wczesniejszy urlop macierzynski.Nie jest on odliczany od tych 6 mies z dzieckiem,wiec bez obaw.Platny 80 proc sredniego wynagrodzenia.

Badanie w 12 tyg nie jest obligatoryjne tutaj, w Polsce owszem.Jest to badanie nieinwazyjne,usg po艂膮czone z badaniem krwi. Koszt to o ile sie nie myle 8tys.Mysle ,ze warto sie na nie wybrac, bo w bardzo duzym stopniu upewnia ,ze dziecko nie ma wad genetycznych.Ocenia sie m.in. dlugosc kosci nosowej i NT czyli przeziernosc karkowa.Poza tym wg tego usg oznacza sie najbardziej przyblizony termin porodu.
Kolejne i jedyne badanie usg dopiero w 20 tyg.
Ja rowniez mam z tego usg najlepsze zdjecia.

Very Happy
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 193, 194, 195 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 194 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.