Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| marta piotrek
| Dołączył: 27 Kwi 2008 | Posty: 22 | |
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 14:48 Temat postu: |
|
|
a czy poĹredniak wysyĹa rozliczenia? byĹam 3 miesiÄ
ce na zasiĹku w tamtym roku i nic mi jeszcze nie przyszĹo a moĹźe trzeba osobiĹcie odebraÄ? wiecie coĹ na ten temat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 15:32 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Dokladnie, chodzi o meldunek, dopiero po 6 miesiacach od zameldowania jest sie w systemie. | Wydaje mi sie ze po tym okresie jest sie w systemie ubezpieczeniowym, a w tym ogolnym od momentu otrzymania kennitali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 17:49 Temat postu: |
|
|
Jesli nie masz meldunku to nie ma Cie nigdzie. wiec napewno o meldunek chodzi. Wielu mysli ze gdy otrzyma kenitala to juz wszystko jest zalatwione a to jest nie prawda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 17:52 Temat postu: |
|
|
Cytat: | a czy poĹredniak wysyĹa rozliczenia? byĹam 3 miesiÄ
ce na zasiĹku w tamtym roku i nic mi jeszcze nie przyszĹo a moĹźe trzeba osobiĹcie odebraÄ? wiecie coĹ na ten temat? |
Posredniak oszczedza pieniadze i nic nie wysyla, czasami listy z prosba o wstawienie ale i teraz nawet juz dosc rzadko. Same wyslanie listow to koszt okolo kilku milionow miesiecznie wiec nie dziwie sie ze przestali wysylac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marta piotrek
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 18:31 Temat postu: |
|
|
a co z rozliczeniem podatkowym, wszyscy sami odbieracie w vinnumalastofnum |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 18:36 Temat postu: |
|
|
marta piotrek napisał: | a co z rozliczeniem podatkowym, wszyscy sami odbieracie w vinnumalastofnum |
nie trzeba odbiera, to wszsytko mozna znalezc na stronie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marta piotrek
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 20:09 Temat postu: |
|
|
esmerko a moze cos wiecej gdzie mam tego szukac? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 6 Mar 2010, 20:57 Temat postu: |
|
|
jak wejdziesz na skattur to po lewej stornie jest StaðgreiðsluskrĂĄ RSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marta piotrek
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 12:37 Temat postu: |
|
|
wiem Ĺźe chcesz pomĂłc ale nie ma nic takiego na tej stronce jakbyĹ jaĹniej napisaĹa byĹa bym wdziÄczna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| saevar UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 15 Sty 2010 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 14:59 Temat postu: podatek |
|
|
marta piotrek napisał: | wiem Ĺźe chcesz pomĂłc ale nie ma nic takiego na tej stronce jakbyĹ jaĹniej napisaĹa byĹa bym wdziÄczna | bo to jest tak napisane StaðgreiðsluskrĂĄ RSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kamcia
| Dołączył: 04 Gru 2009 | Posty: 16 | |
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 16:16 Temat postu: pomoc w rozliczeniu |
|
|
Witam.ChciaĹabym zapytaÄ czy mĂłgĹby mnie ktoĹ pokierowaÄ jak sie rozliczyÄ przez internet,sĹyszaĹam ze to bardzo proste ale jak jest z rozliczaniem sie kiedy trzeba uwzglÄdniÄ kupno samochodu?Chodzi mi dokĹadnie o to czy to ma jakiĹ wpĹyw i gdzie co trzeba wpisaÄ z gĂłry dziÄkuje za odpowiedz:)Aha i jeszcze jedno czy istnieje taka mozliwoĹÄ gdy np Ĺźle sie sama rozlicze czy Oni dojdÄ
do tego?Dokladniej boje sie ze cos namieszam i wyjdzie mi do placenia przez pomylke.Ale sie rozpisalam.Z gĂłry dziÄkuje:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marta piotrek
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 16:49 Temat postu: |
|
|
ale gdzie jest tak napisane bo na pewno nie na www.skattur.is przepraszam ale za holere tego nie widze |
|
Powrót do góry |
|
 |
| saevar UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 15 Sty 2010 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 17:37 Temat postu: Re: pomoc w rozliczeniu |
|
|
kamcia napisał: | Witam.ChciaĹabym zapytaÄ czy mĂłgĹby mnie ktoĹ pokierowaÄ jak sie rozliczyÄ przez internet,sĹyszaĹam ze to bardzo proste ale jak jest z rozliczaniem sie kiedy trzeba uwzglÄdniÄ kupno samochodu?Chodzi mi dokĹadnie o to czy to ma jakiĹ wpĹyw i gdzie co trzeba wpisaÄ z gĂłry dziÄkuje za odpowiedz:)Aha i jeszcze jedno czy istnieje taka mozliwoĹÄ gdy np Ĺźle sie sama rozlicze czy Oni dojdÄ
do tego?Dokladniej boje sie ze cos namieszam i wyjdzie mi do placenia przez pomylke.Ale sie rozpisalam.Z gĂłry dziÄkuje:) | oni dojda tez sie zle rozliczylem tz islandor zle nas rozliczyl z mojej glupoty bo moja dziewczyna rozliczala sie sama bo ja nigdy nie placilem podatkow juz od paru lat a od jakiegos czasu bylismi jako para i wyszlo troche inaczej ale oni sami to sprostowali dowiedzielismy sie otym dopiero w sierpniu |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 19:05 Temat postu: |
|
|
Cytat: | a co z rozliczeniem podatkowym, wszyscy sami odbieracie w vinnumalastofnum |
Nikt nie odbiera, wszystko wpisane jest w systemie rsk.
Trzeba wejsc na swoje konto i tam jest wszystko wypisane, takze auto itp.
Jesli ktos nie ma pojecia jak sie rozliczyc lepiej poprosic kogos o pomoc lub udac sie do urzedu i tam napewno pomoga rozliczyc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marta piotrek
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 20:20 Temat postu: |
|
|
wszyscy chcecie pomoc odwdzieczy wam sie to ale nie znam islandzkiego, nie posiadam klucza na rsk i nie mam kogo poprosic. napiszcie konkretnie gdzie znalezc a na papierze sama sobie wypelnie DZIEKUJE WSZYSTKIM |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 20:55 Temat postu: |
|
|
masz na privie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 8 Mar 2010, 0:09 Temat postu: progi podatkowe a wspolne rozliczenie |
|
|
Od tego roku mamy 3 progi podatkowe. I zaczelam sie zastanawiac co ze wspolnym rozliczeniem, jesli jeden z malzonkow ma dochody w nizszym progu a drugi w wyzszym. Napewno beda sie mogli wspolnie rozliczyc ale co ze stawka podatkowa? Slyszalam, ze podobno mozna cos z tym zrobic w ciagu roku i pracodawca moglby nie pobierac wyzszego podatku? Czy ktos wie cos na ten temat? Pytanie szczegolnie kieruje do esmerki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| alexis151
| Dołączył: 11 Lut 2009 | Posty: 10 | Skąd: WIELKOPOLSKA |
|
Wysłany: 8 Mar 2010, 18:44 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie, dostawaĹam w Polsce zasiĹek transferowany z Islandii przez okres 3 m-c , czy dostanÄ jakiĹ pit z Islandii do rozliczenia?? Z gĂłry Wam dziÄkujÄ za odpowiedĹş i serdecznie pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 8 Mar 2010, 22:48 Temat postu: ... |
|
|
W temacie, ktory poruszylam wyzej - bylam w urzedzie i juz wiem, ze skorzystanie z nizszego opodatkowania malzonka mozliwe dopiero przy rozliczeniu rocznym.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 9 Mar 2010, 19:47 Temat postu: skattur |
|
|
pojawila sie nowa informacja na stornie RSK ze strona do rozliczenia bedzie otwarta dopiero 11 marca a nie jak wczesniej podawali 10 marca.Pewnie sie nie wyrobili:)
www.skattur.is |
|
Powrót do góry |
|
 |
|