reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Podr贸偶 do Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez mo縧iwo禼i zmiany post體 lub pisania odpowiedzi    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> Turystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
icek

Do潮czy: 07 Lut 2010
PostWys砤ny: 6 Mar 2010, 22:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek_krk napisa:
Cytat:
Pozwiedza膰 na spokojnie Reykjavik

strata czasu, max 1 dzien wystarczy na stolice.

Cytat:
Ja w艂a艣nie planuj臋 si臋 wybra膰 na Islandi臋 w tym roku (Lipiec, sierpie艅 albo wrzesie艅).

na ile sie wybierasz?

Cytat:
Jakie艣 porady co do noclegu? (Wiem, w innym temacie)

kempingi albo na dziko, inaczej ceny Cie zabija Wink)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
michal_d

Do潮czy: 14 Lut 2010
Sk眃: Wroc艂aw
PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 0:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem, 偶e to ju偶 by艂o. Czyta艂臋m temat o rowerach. Ale teraz zasady w Iceland Express si臋 nieco zmieni艂y, wi臋c chcia艂bym uzyska膰 aktualne informacje.
Chodzi o transport roweru do Islandii i z powrotem.
Na stronie Iceland Express jest napisane co艣 takiego:

"Under normal circumstances, yes. Transportation of items such as golf equipment, bicycles, surfboards, hang gliders and skis costs GBP 20 (EUR 25, DKK 200, SEK 250, ISK 3.500) per flight leg.

You do not need to book this service or notify us in advance. Please note that bicycles must be transported with handlebars turned inwards, pedals removed and tyres deflated. All bicycles going from London Gatwick (LGW) and Copenhagen (CPH), must be transported in corrugated cardboard boxes, usually available in bicycle stores.

Please note that the maximum allowable weight for these oversized items cannot exceed 12 kg without being considered an overweight item, and being subject to additional charges. Additionally, we reserve the right to refuse the transportation of an oversized item weighing more than 20 kg.

The 12 kg weight allowance for your oversized item will not count toward the maximum allowable baggage weight of 20 kg for your additional luggage. However, we reserve the right to refuse the transportation of one or all of the items if the total combined weight of all baggage exceeds 32 kg. Read more about surplus weight. "

Je艣艂i dobrze rozumiem, to waga roweru nie mo偶e przekracza膰 12 kg. Ale to jest jaka艣 totalna g艂upota. Przeciez prawie ka偶dy rower ma mas臋 mi臋dzy w艂a艣nie 12 a 15. Nie wiem ile m贸j ma, ale stawiam, 偶e gdzie艣 ko艂o 14. Chc臋 przetransportowa膰 rower plus zwyk艂y baga偶, kt贸ry b臋dzie mia艂 ko艂o 10kg. Nie b臋de mie膰 baga偶u podr臋cznego. Co w tej sytuacji zrobi膰? Ile musz臋 dop艂aci膰? I jakim tytu艂em? Czy "per flight leg" oznacza, 偶e b臋de musia艂 p艂aci膰 3 x 25 euro skoro podr贸偶 powrotna z Keflaviku do Warszawy obejmuje jedn膮 przesiadk臋 (gdzie jest ta przesiadka, bo na stronie nie ma?) Bardzo prosz臋 o udzielenie informacji jak to jest z tym rowerem. Im wi臋cej, tym lepiej. Co mam z nim zrobi膰 wchodz膮c na lotnisko? I czy trzeba to jako艣 wcze艣niej zg艂asza膰?
I jak mam ustawi膰 dok艂adnie t膮 kierownic臋?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
Scissor_Sisters

Do潮czy: 03 Lis 2006
Sk眃: Olsztyn
PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 9:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi o to, ze rower musi byc odpowiednio zapakowany. Kierownica ma byc ulozona rownolegle do ramy, pedaly zlozone(wyjete z korby czy cos takiego), rower musi byc zapakowany w solidny karton, dobrze, jak te krancowe punkty roweru sa zabezpieczone jakims styropianem czy cos, spusc powietrze z kol. Nie wiem ile mozna w Iceland Express wziac bagazu normalnego, chyba 20kg.
W takim wypadku, musisz najpierw:
1. Zwazyc rower
Wydaje mi sie, ze nie powinien wazyc wiecej niz 12 kg....zalezy jaki masz rower, jak z bagaznikiem, dynamem, lampkami, blotnikami saszetka na klucze, zapieciem itp to na pewno wazy wiecej, ale jak masz podstawowe rzeczy to chyba nie i placisz za niego 20 euro.
Ewentualnie doplacisz 11 euro za kazdy kilogram.
Wez pod uwage ze laczna waga twoich bagazy ktore dajesz przy odprawie nie moze przekroczyc 32 kg, no chyba ze ostro pobajerujesz. Czyli jesli rower wazy 15 kg to drugi bagaz(torba nie moze wazyc wiecej niz 17 kg). Mowisz, ze nie bierzesz bagazu podrecznego. Wez. Poniewaz nic sie za niego nie placi i mozesz wziac az 10kg do samolotu, mozesz przeciez wziac w nim szamke, nawet ciuchy, uwazaj na plyny, co do nich to jest sa dodatkowe przepisy.
Pozdro.
157

Do潮czy: 25 Lis 2009
PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 17:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie to tez jest totalna glupota ze rower nie moze wazyc wiecej niz 12 kg. Ja nie wzielam swojego wlasnie dlatego. Nie chcialam doplacac dodatkowych kilogramow. Moj wazy 14 a jest dosc maly, damski.
Powr髏 do g髍y
stan

Do潮czy: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 22:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kwestia czy kto艣 to wazy, ja to zawsze olewa艂em, jeszcze wrzuca艂em w sakwy jakie艣 narz臋dzia by odci膮偶y膰 baga偶 g艂贸wny. nigdy nie mia艂em problem贸w z nadbaga偶em, ale nigdy te偶 nie lata艂em z polski wiem, ze na polskich lotniskach bywaj膮 czepliwi.

NSK
Powr髏 do g髍y
michal_d

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakies pomys艂y co mo偶na rozmontowa膰, 偶eby potem 艂atwo zamontowa膰?
Zdejme peda艂y, wyci膮gn臋 siode艂ko razem z rur膮. Ale nie wiem czy to wystarczy. Gdyby dali chocia偶 15kg to nie by艂oby problemu
Powr髏 do g髍y
stan

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym to ola艂 i zaplaci艂 za ewentualny nadbaga偶,

nigdy nikt mi jeszcze roweru nie zwa偶y艂, mo偶e dlatego ze nie wozi艂em w kartonie tylko w futerale Smile wiec by艂 niepor臋czny by na wag臋 postawi膰.

nie widz臋 za bardzo mo偶liwo艣ci odci膮偶enia roweru poni偶ej 12 kilo je艣li to nie szos贸wka. chyba 偶e ko艂o ze sob膮 do samolotu we藕miesz.

NSK
Powr髏 do g髍y
michal_d

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ale teraz ju偶 do kartonu nie trzeba wk艂ada膰. Do kartonu si臋 wk艂ada tylko przy locie z Londynu z tego co s艂ysza艂em. Czy jednak trzeba?
I jeszcze troch臋 z innej beczki pytanie. Czy za jazd臋 rowerem w reykjaviku bez kasku grozi mandat?
Powr髏 do g髍y
stan

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michal_d napisa:
No ale teraz ju偶 do kartonu nie trzeba wk艂ada膰. Do kartonu si臋 wk艂ada tylko przy locie z Londynu z tego co s艂ysza艂em.

w co艣 musisz w艂o偶y膰, i lepiej 偶eby to by艂o dobre, bo prostowanie k贸艂 na islandii dro偶sze od nadbaga偶u, nie m贸wi膮c o powa偶niejszych naprawach.
wydaje mi si臋 偶e nie lata艂e艣 do tej pory z rowerem i nie wiesz jak rower wygl膮da na miejscu przylotu Wink

NSK
Powr髏 do g髍y
michal_d

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm. A jak wygl膮da? To oni nie przypinaj膮 tych rower贸w nigdzie czy jak?
I co w tym przypadku daje karton? Przecie偶 to marne zabezpieczenie je艣li chodzi o uderzenia
Powr髏 do g髍y
stan

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wrzucaja wszystko jak leci, do tego zazwyczaj rowery l膮duj膮 na dno, a walizki na g贸r臋. pogi臋te kola to normalka, jak masz cokolwiek odstaj膮cego jak lampa to b臋dziesz mia艂 osobno. karton rowerowy to najlepsze rozwi膮zanie, jest wytrzyma艂y no i musisz troch臋 rozmontowa膰 rower (odkr臋ci膰 przednie kolo np) 偶eby go w niego wsadzi膰.

NSK
Powr髏 do g髍y
michal_d

PostWys砤ny: 10 Mar 2010, 23:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to pojawia si臋 kolejny problem. B臋de musia艂 jako艣 ten karton po przyje藕dzie ukry膰(zakopie go lol ) Przeciez nie b臋de go wl贸k艂 ze sob膮 po Islandii. A co z tym kaskiem i mandatem? Wiesz co艣 o tym?
Powr髏 do g髍y
stan

PostWys砤ny: 11 Mar 2010, 2:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michal_d napisa:
No to pojawia si臋 kolejny problem. B臋de musia艂 jako艣 ten karton po przyje藕dzie ukry膰(zakopie go lol ) Przeciez nie b臋de go wl贸k艂 ze sob膮 po Islandii.

moze zalatwisz w sklepie rowerowym nowy, mozesz na droge powrotna zapakowac rower do wora, albo owin膮膰 stretchem. w ko艅cu w t膮 stron臋 jak sie rower lekko uszkodzi to ju偶 w domu naprawisz.

michal_d napisa:

A co z tym kaskiem i mandatem? Wiesz co艣 o tym?

nia znam nikogo kto by dosta艂.

NSK
Powr髏 do g髍y
Scissor_Sisters

PostWys砤ny: 11 Mar 2010, 15:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co widze, to strasznie duzo zachodu kosztuje przywiezienie ze soba roweru, a Polskie lotniska to rzeczywiscie, czepliwi sa strasznie, mi raz zrobiono afere o 0,5 w bagazu podrecznym, przy czy w Shannon mialem w podrecznym 16 kg a moglem miec 10 i nikt mi nic nie powiedzial.
O ile nie ma sie spacjalistycznego roweru typu nie wiem do downhillu lub cos takiego, tylko zwykly do pojezdzenia, to wydaje mi sie ze mniej zachodu i stresu wymagaloby kupienia uzywanego roweru, a potem nie wiem odsprzedania go do komisu, cos w tym stylu, jest w ogole taka mozliwosc??
stan

PostWys砤ny: 11 Mar 2010, 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Scissor_Sisters napisa:
wydaje mi sie ze mniej zachodu i stresu wymagaloby kupienia uzywanego roweru, a potem nie wiem odsprzedania go do komisu, cos w tym stylu, jest w ogole taka mozliwosc??

ma to tylko sens jak mieszkasz w miescie i chcesz sobie rowerem do pracy czy szko艂y poje藕dzi膰, ale jak kto艣 robi wypraw臋 za miasto to trzeba miec swoj rower, kt贸ry znasz, kt贸ry ju偶 sobie dostosowa艂e艣 do swoich potrzeb i z ktorym jestes juz psychicznie zwiazany, bo wiele razem przeszli艣cie... Smile

NSK
Powr髏 do g髍y
Scissor_Sisters

PostWys砤ny: 11 Mar 2010, 19:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i taki rower z pewnoscia wazy wiecej niz 12 kg... takie typowo tripowe rowery, zeby sobie moc pojechac gdzies dalej i wygodniej, to wlasnie grube opony, blotniki, bagaznik(nawet dwa, z przodu i z tylu), oswietlenie itp to wszystko wazy, ale gorna granica to 20kg wiec na pewno sie w tej granicy zmiescisz.
Zwaz wszystko(najlepsza metoda, to wejdz na wage sam, zobacz ile wazysz, po czym wez w rece rower i znowu wejdz na wage, roznica pomiedzy pierwszym a drugim wazeniem to waga roweru, dosyc dokladna. Oblicz koszty, wszystkie za i przeciw i dzialaj.
roger9300
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 07 Sty 2008
PostWys砤ny: 11 Mar 2010, 23:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa:
michal_d napisa:
No ale teraz ju偶 do kartonu nie trzeba wk艂ada膰. Do kartonu si臋 wk艂ada tylko przy locie z Londynu z tego co s艂ysza艂em.

w co艣 musisz w艂o偶y膰, i lepiej 偶eby to by艂o dobre, bo prostowanie k贸艂 na islandii dro偶sze od nadbaga偶u, nie m贸wi膮c o powa偶niejszych naprawach.
wydaje mi si臋 偶e nie lata艂e艣 do tej pory z rowerem i nie wiesz jak rower wygl膮da na miejscu przylotu Wink

troche przesadziles stan, ja wiozlem rower bez kartonu, nawet pedala nie odkrecalem i odebralem go w stanie nienaruszonym, moze zmienia to fakt, ze latam zawsze z i do berlina
Make nothing but memories.

http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej
Powr髏 do g髍y
stan

PostWys砤ny: 12 Mar 2010, 0:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

roger9300 napisa:

troche przesadziles stan, ja wiozlem rower bez kartonu, nawet pedala nie odkrecalem i odebralem go w stanie nienaruszonym, moze zmienia to fakt, ze latam zawsze z i do berlina

a m贸j by艂 w艂a艣nie najbardziej zmasakrowany po trasie berlin - majorka, mo偶e wina hiszpan贸w.

NSK
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

Do潮czy: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 12 Mar 2010, 11:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozna tez w torbie, specjanie zaprojektowanej do podrozy z rowerem
http://www.biknd.com/index_en.html
Powr髏 do g髍y
michal_d

PostWys砤ny: 12 Mar 2010, 19:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jak w艂o偶ysz do tej torby, to mo偶na chyba to potraktowa膰 jako zwyk艂y baga偶. Czy ci膮gle liczy si臋 25 euro za rower?
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez mo縧iwo禼i zmiany post體 lub pisania odpowiedzi    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> Turystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Nast阷ny
Strona 9 z 14

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.