Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| agnieszka R
| Dołączył: 25 Mar 2010 | Posty: 6 | Skąd: Gardur |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilona76 =user usuniÄty na wĹasnÄ
proĹbÄ=
| Dołączył: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:05 Temat postu: |
|
|
wypadek faktycznie bardzo tragiczny a najgorsze jest to ze chlopak ktory kierowal wyszedl bez wiekszych obrazen! No moze wreszcie Islandczycy tez pomysla o zmianie przepisow dotyczacych wydawania prawa jazdy tak mlodym ludziom bo podobnie jak w PL. to oni powoduja wiekszosc stluczek i wypadkow tutaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:09 Temat postu: |
|
|
ilona76 napisał: | wypadek faktycznie bardzo tragiczny a najgorsze jest to ze chlopak ktory kierowal wyszedl bez wiekszych obrazen! No moze wreszcie Islandczycy tez pomysla o zmianie przepisow dotyczacych wydawania prawa jazdy tak mlodym ludziom bo podobnie jak w PL. to oni powoduja wiekszosc stluczek i wypadkow tutaj |
...nie tyle co mĹodym,ale moze w koĹcu drastycznie uswiadamiaÄ tzw.terapia wstrzÄ
sowa np.za pomoca filmĂłw z miejsc wypadkĂłw jakie konsekwencje niesie jazda po pijaku mysle,ze to by byĹ jakis sposĂłb  _________________ --- nie sztukÄ
jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
jest mieÄ co pokazaÄ --- |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:10 Temat postu: |
|
|
...nie wiem jak tu jest ale prawko powinno byÄ zabierane po jeĹździe na "gazie"  _________________ --- nie sztukÄ
jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilona76 =user usuniÄty na wĹasnÄ
proĹbÄ=
| Dołączył: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:16 Temat postu: |
|
|
a wiesz maja takie filmiki( puszczali w islandzkiej telewizji) i reklamy na bilbordach i licznik ofiar smiertelnych na drodze krajowej nr.1 i podobnie jak w PL. niestety nic z tego nie wynika  |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:25 Temat postu: |
|
|
...aha nie wiem bo nie ogladam IS Tv,ale moze sÄ
za maĹo drastyczne....ale prawda jest taka,Ĺźe jesli ktoĹ wsiada za fajere po "nafcie" to udaje mu siÄ do czasu kiedy spowoduje lub jest uczestnikiem stĹuczki/wypadku czÄsto ze skutkiem Ĺmiertelnym dla kogoĹ, Ĺapie go policja podczas np.rutynowej kontroli,albo co teĹź czÄsto bywa jeĹździ dalej prowadzÄ
c w stanie wskazujacym i rzadko sie zdarza aby w ten ostatni sposĂłb udawaĹo mu sie to caĹe Ĺźycie  _________________ --- nie sztukÄ
jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| cypisek110
| Dołączył: 24 Kwi 2010 | Posty: 42 | |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:34 Temat postu: |
|
|
3KO27 napisał: | ...aha nie wiem bo nie ogladam IS Tv,ale moze sÄ
za maĹo drastyczne....ale prawda jest taka,Ĺźe jesli ktoĹ wsiada za fajere po "nafcie" to udaje mu siÄ do czasu kiedy spowoduje lub jest uczestnikiem stĹuczki/wypadku czÄsto ze skutkiem Ĺmiertelnym dla kogoĹ, Ĺapie go policja podczas np.rutynowej kontroli,albo co teĹź czÄsto bywa jeĹździ dalej prowadzÄ
c w stanie wskazujacym i rzadko sie zdarza aby w ten ostatni sposĂłb udawaĹo mu sie to caĹe Ĺźycie  |
tak mozna jezdzic cale zycie bo zycie sie konczy jak umieramy a wjakich okolicznosciach to juz niema znaczenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janik
| Dołączył: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skąd: KOPAVOGUR |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 14:43 Temat postu: |
|
|
ilona76 napisał: | a wiesz maja takie filmiki( puszczali w islandzkiej telewizji) i reklamy na bilbordach i licznik ofiar smiertelnych na drodze krajowej nr.1 i podobnie jak w PL. niestety nic z tego nie wynika  |
A moĹźe wĹaĹnie wynika, nie wiemy jaka by byĹa iloĹÄ ofiar gdyby tego nie byĹo, nie jesteĹmy w stanie stwierdziÄ na ile te Ĺrodki dziaĹajÄ
na ĹwiadomoĹÄ kierowcĂłw.
JeĹli czytaliĹcie dokĹadnie wiadomoĹci z Polski to sÄ
projekty obniĹźenia wieku wydawania prawo jazdy do 14 roku Ĺźycia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 15:07 Temat postu: |
|
|
Wg ostatnich statystyk na Islandii jest o 1100 kobiet mniej niz mezczyzn, a ten mlokos pozbawil zycia jeszcze dwie w wieku xxxx... tj produkcyjnym i uspil trzecia...
Normalnie potrojne dozywocie mu sie nalezy, albo nakaz splodzenia i wychowania 6 corek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| laylaQ
| Dołączył: 11 Lis 2008 | Posty: 10 | |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 15:16 Temat postu: wypadek |
|
|
...filmiki maja,pogadanki tez maja i to w szkole w Kefl. do ktorej chodzily dziewczyny nawet niedawno z motocyklista ,ktory stracil noge w wypadku ,z policja tez ostatnio bylo spotkanie jakie sa konsekwencje jazdy pod wplywem... jakie kary itd... nie pomoglo a szkoda... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 15:57 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Normalnie potrojne dozywocie mu sie nalezy, albo nakaz splodzenia i wychowania 6 corek |
Czyli najpierw przyjemnoĹÄ? Super kara.
A moĹźne nakazaÄ mu adepcie 10 cĂłrek z Rumunii albo jakiegoĹ innego biednego kraju? _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 17:27 Temat postu: |
|
|
I dziewczyny jechaly bez zapietych pasow... a co sie dzieje w srodku jak jeep koziolkuje to sobie sami mozecie wyobrazic.
Pasazerki tez mogly nie wsiadac od samochodu z pijanym kierowca wiec nie ma co wieszac psow tylko na nim. Tylko on mial zapiete pasy wiec wyszedl calo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 19:07 Temat postu: |
|
|
agatka napisał: | I dziewczyny jechaly bez zapietych pasow... a co sie dzieje w srodku jak jeep koziolkuje to sobie sami mozecie wyobrazic.
Pasazerki tez mogly nie wsiadac od samochodu z pijanym kierowca wiec nie ma co wieszac psow tylko na nim. Tylko on mial zapiete pasy wiec wyszedl calo. |
...nie waĹźne winny zawsze bedzie kierowca bo to on jechaĹ pod wpĹywem.....a co do dziewczyn to rĂłwnie dobrze mogĹy zabrac koledze kluczyki lub w skrajnym wypadku dryndnÄ
Ä na psiarnie co byĹoby ostatecznoĹciÄ
, gdyby zaleĹźaĹoby im na bezpieczeĹstwie nie tylko pijanego kolegi ale rĂłwnieĹź innych ludzi,ktĂłrych ewentualnie mĂłgĹby pozbawiÄ Ĺźycia lub doprowadzic do trwaĹego kalectwa takĹźe moĹźna tak gdybaÄ co by byĹo gdyby... w nieskoĹczonoĹÄ. _________________ --- nie sztukÄ
jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 19:16 Temat postu: |
|
|
...ciekaw jestem ile osĂłb byĹo Ĺwiadkami jak ktoĹ inny siadaĹ pijany za kierownice i nie zrobiĹo nic w tym kierunku aby mu przeszkodziÄ i nie dopusciÄ do ewentualnej tragedii .......................................pewnie mnĂłstwo miaĹo to w zadzie  _________________ --- nie sztukÄ
jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 21:50 Temat postu: |
|
|
w takich tragicznych wypadkach czesto kierowca uchodzi z zyciem, wspolczuje mu serdecznie bo co to za zycie z takimi wyrzutami sumienia. Winic nalezy tez rodzicow, do nich nalezy edukacja i uswiadamianie dzieci. Ja zostalam wychowana w ten sposob ze nigdy po alkoholu nie prowadze i nie wsiade do auta z pijanym kierowca. Kiedy zdalam na prawko moglam sobie pomarzyc by dostac auto, najpierw jezdzilam z ojcem bardzo dlugo a auto dostalam jak udowodnilam ze jestem na tyle odpowiedzialna ze nie narobie glupot, nigdy przenigdy nie dostalam auta na impreze czy nocny wypad, woleli dac mi na taksowke albo sami wozili i wiedzialam ze jesli ich zawiode to mnie ukaraja, zabronia wyjsc z domu czy odbiora mi jakas przyjemnosc. Buntowalam sie owszem ale dzis im za to wdzieczna jestem. Auto kupilam sobie dopiero kiedy sie usamodzielnilam majac w glowie miliony dobrych rad rodzicow |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 21:56 Temat postu: |
|
|
dodam jeszcze ze tu rodzice ktorych stac kupuja dziecku auto jak jeszcze uczy sie jezdzic i co drugi dzien spotykam na ulicy jakas blondi ktora rozmawia przez telefon w czasie jazdy zmienia pas a potem sie rozglada i bezczelnie wlacza kierunek albo spycha mnie z mojego pasa, pare razy wyladowalam na pasie zieleni przez takie malolaty bo jezdze z dzieckiem i wole unikac stluczek. Widac juz na drogach ze Ci normalni doswiadczeni kierowcy juz nie wytrzymuja, bylam swiadkiem jak facet na srodku drogi sie zatrzymal i opierniczyl malolata na funty. Ja az takim nerwusem nie jestem ale zaczelam na takich kierowcow dzwonic na policje, tu rejestracje maja krotkie wiec latwo zapamietac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 22:21 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisał: | w takich tragicznych wypadkach czesto kierowca uchodzi z zyciem, wspolczuje mu serdecznie bo co to za zycie z takimi wyrzutami sumienia. Winic nalezy tez rodzicow, do nich nalezy edukacja i uswiadamianie dzieci. Ja zostalam wychowana w ten sposob ze nigdy po alkoholu nie prowadze i nie wsiade do auta z pijanym kierowca. Kiedy zdalam na prawko moglam sobie pomarzyc by dostac auto, najpierw jezdzilam z ojcem bardzo dlugo a auto dostalam jak udowodnilam ze jestem na tyle odpowiedzialna ze nie narobie glupot, nigdy przenigdy nie dostalam auta na impreze czy nocny wypad, woleli dac mi na taksowke albo sami wozili i wiedzialam ze jesli ich zawiode to mnie ukaraja, zabronia wyjsc z domu czy odbiora mi jakas przyjemnosc. Buntowalam sie owszem ale dzis im za to wdzieczna jestem. Auto kupilam sobie dopiero kiedy sie usamodzielnilam majac w glowie miliony dobrych rad rodzicow |
z tÄ
winÄ
rodzicĂłw troszkÄ przesadziĹaĹ.sama masz dziecko i za kilka lat zobaczysz ze dziecko bÄdzie miaĹo gdzieĹ twoje zasady.nie bÄdzie robiĹo wszystkiego tak jak ty zechcesz a dobre rady to bÄdÄ
wchodziĹy jednym uchem a drugim wylecÄ
.
powiesz nie wracaj z kimĹ po alkoholu.(bo auta teĹź swojego nie dam ani nie kupie)masz na taxi albo zadzwon po mnie obojÄtnie o ktĂłrej.
raz drugi trzeci zrobi jak prosiĹaĹ a potem???aaaaa za dĹugo czekaĹem na taxi, kase na taxi wyda na drinki bo znajomy obieca ze bÄdzie po jednym.
róşne rzeczy przyjdÄ
do gĹowy..i nawet bÄdziesz wiedziaĹa jakie .a rodziÄ przecieĹź tĹumaczyĹ.
co do tego jak jeĹźdĹźÄ
to siÄ zgodzÄ.ale nie tylko maĹolaci bo doroĹli teĹź.dziĹ mnie o maĹo na chodniku nie rozjechaĹ facet z telefonem w rÄku.wymuszajÄ
pierwszeĹstwa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 23:29 Temat postu: |
|
|
lampeczka bardzo trudno jest dobrze wychowac dziecko i zrobie wszystko zeby uchronic swoja corke tak jak mnie rodzice. Wierz mi ze jako mloda dziewczyna mialam okazji wiele, czestowano mnie narkotykami, obcy chlopcy nie raz proponowali ze podwioza a ja zawsze bylam rozsadna. Nie upijalam sie na tyle aby tracic swiadomosc i kontrole nad soba. Najgorsza rzecz to nauczylam sie palic fajki w wieku 17 lat i udawalo mi sie to ukrywac przed rodzicami bo oni palili i nigdy nie czuli ode mnie smrodu, ojciec z fajkiem mnie przylapal w lazience na moim weselu:). Dzisiaj ja nie jestem w stanie stwiedzic jaka bedzie moja corka, czy uda mi sie ja dobrze wychowac ale jesli moje dziecko zrobilo bo cos tak glupiego obwinialabym o to siebie i mialabym pretensje tez tylko do siebie. Jako rodzice nie odpowiadamy za charakter dziecka bo odrebny czlowiek ale mozemy wpoic mu pewne zasady i dobre wychowanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojciech.is
| Dołączył: 23 Kwi 2009 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 23:58 Temat postu: .... |
|
|
3KO27 napisał: | ...nie wiem jak tu jest ale prawko powinno byÄ zabierane po jeĹździe na "gazie"  |
z tego co sie orientuje to w islandi po jezdzie na "gazie" jest zabierane prawko na rok do dwoch + grzywna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojciech.is
| Dołączył: 23 Kwi 2009 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 30 Kwi 2010, 0:05 Temat postu: Re: .... |
|
|
.m |
|