Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 23 Lis 2009, 17:19 Temat postu: |
|
|
No tu Sxxxxn masz racjÄ! Na szczÄĹcie nie we wszystkim moĹźna zakombinowaÄ,  _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| torent
| Dołączył: 12 Mar 2009 | Posty: 10 | |
|
Wysłany: 22 Gru 2009, 12:35 Temat postu: paczki |
|
|
witam!!!chciaĹ bym nieduĹźÄ
paczkÄ z Polski
troche lekĂłw itp.jak to wyglÄ
da na poczcie w Keflaviku,czy teĹź kaĹźÄ
pĹaciÄ za leki cĹo lub je niszczÄ
? Ostatni kolego odbieraĹ maĹÄ
paczkie na poczcie gĹĂłwnej w Reykjaviku i nie chcieli mu daÄ paczki bo powiedzieli Ĺźe tam sÄ
narkotyki a tam byĹy leki z Polski przesĹane to niektĂłre zniszczyli a inne oddali i jeszcze musiaĹ zapĹaciÄ cĹa 5tyĹ i nie oddali wszystkich lekĂłw. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 22 Gru 2009, 14:41 Temat postu: |
|
|
nie wszystkie leki mozna tutaj przeslac
np. Gripex ma w swoim skladzie skladnik, ktory jest zabroniony (bo np. chcialbys go wyseparowac z tabletek i mialbys czysty narkotyk).
Lepiej jest poprosic kogos kto akurat bedzie np. wracal ze swiat by przywiozl.
Jezeli Ty stwierdzasz, ze potrzebujesz tych lekow to moga poprosic cie o pokazanie zaswiadczenia od lekarza (przetlumaczone na angielski) i wtedy nie powinienes miec problemu z odbiorem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 157
| Dołączył: 25 Lis 2009 | Posty: 18 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2010, 22:25 Temat postu: |
|
|
WItam!
A czy ktos wybiera sie moze do Islandii? Potzrebuje leku APHTIN , w Polsce on kosztuje 2 zl a tutaj nie mozna go dostac, boje sie ze paczka nie dojdzie a potrzebuje go teraz bo choroba sie rozprzestrzenia, a nie wiem jaki jest zamiennik..
Pozdr! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Lut 2010, 10:30 Temat postu: |
|
|
157 napisał: | WItam!
A czy ktos wybiera sie moze do Islandii? Potzrebuje leku APHTIN , w Polsce on kosztuje 2 zl a tutaj nie mozna go dostac, boje sie ze paczka nie dojdzie a potrzebuje go teraz bo choroba sie rozprzestrzenia, a nie wiem jaki jest zamiennik..
Pozdr! |
Taka bylam dobra, ze zadzwonilam do Lyfja dla Ciebie.
A wiec APHTIN czyli natri tetraboras jest tutaj niedopuszczony, wiec paczka odpada jesli sprawdza to zatrzymaja.
Ale mozesz tu w kazdej aptece dostac np zel AFTAMED, ktory 2-3razy dziennie nakladasz punktowo.
munnangur - to islandzkie okreslenie plesniawek - jesli o nie chodzi. _________________ Imperare sibi maximum est imperium |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 26 Kwi 2010, 19:44 Temat postu: |
|
|
Czy ktoĹ ostatnio dostaĹ paczkÄ z Polski, czy idÄ
one woniej niĹź przedtem? _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
| Dołączył: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skąd: NJARDVIK |
|
Wysłany: 26 Kwi 2010, 19:48 Temat postu: ... |
|
|
Grazyna napisał: | Czy ktoĹ ostatnio dostaĹ paczkÄ z Polski, czy idÄ
one woniej niĹź przedtem? |
paczki nie dostaĹam ale przyszedĹ do mnie list z Polski i wysyĹka trwaĹa 10 dni czyli nic siÄ nie zmieniĹo wiÄc myĹlÄ ,Ĺźe paczki teĹź dochodzÄ
normalnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 26 Kwi 2010, 19:51 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | Czy ktoĹ ostatnio dostaĹ paczkÄ z Polski, czy idÄ
one woniej niĹź przedtem? |
No nie tak do konca normalnie dla mnie z domu wysylali paczke tydzien temu to na poczcie powiedzieli zeby sie wstrzymac bo wawa zaladowana przez to ze loty byly odwolane. Paczke wyslali mi we srode i czekam wczoraj sprawdzalam na necie to jeszcze nie jest w systemie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 26 Kwi 2010, 20:03 Temat postu: |
|
|
Czyli cierpliwie czekaÄ. Pozdrawiam _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| butterfly
| Dołączył: 04 Lis 2009 | Posty: 39 | Skąd: Sel |
|
Wysłany: 26 Kwi 2010, 21:44 Temat postu: |
|
|
ja mam ten sam problem i paczka teĹź byĹa wysĹana w ĹrodÄ popoĹudniu i nie ma jej w systemie, ale mama dzwoniĹa do Wawy i powiedziaĹa kobietka, Ĺźe paczka juĹź poszĹa z Polski, tylko czemu nie ma w systemie.... moĹźe majÄ
taki baĹagan, albo duĹźo paczek i nie chcieli traciÄ czasu na wstawianie kaĹźdej do systemu, bo to by opóźniĹo bardziej przesyĹkÄ. Mam nadziejÄ, Ĺźe dojdzie w tym tygodniu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| butterfly
| Dołączył: 04 Lis 2009 | Posty: 39 | Skąd: Sel |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 18:03 Temat postu: |
|
|
czy juĹź ktoĹ dostaĹ paczkÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 29 Kwi 2010, 22:21 Temat postu: |
|
|
butterfly napisał: | ja mam ten sam problem i paczka teĹź byĹa wysĹana w ĹrodÄ popoĹudniu i nie ma jej w systemie, ale mama dzwoniĹa do Wawy i powiedziaĹa kobietka, Ĺźe paczka juĹź poszĹa z Polski, tylko czemu nie ma w systemie.... moĹźe majÄ
taki baĹagan, albo duĹźo paczek i nie chcieli traciÄ czasu na wstawianie kaĹźdej do systemu, bo to by opóźniĹo bardziej przesyĹkÄ. Mam nadziejÄ, Ĺźe dojdzie w tym tygodniu | Loty byĹy wstrzymane to i paczki siÄ opĂłzniĹy,proste?? _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AdioS
| Dołączył: 15 Sie 2009 | Posty: 19 | |
|
Wysłany: 30 Kwi 2010, 20:01 Temat postu: |
|
|
MoĹźe ktoĹ powiedzieÄ nigdzie nie znalazĹem odpowiedzi kupujÄ coĹ bez cĹa mam fakturÄ wszystko opisane biaĹo na czarnym celnik przeĹwietla paczkÄ widzi fakturÄ przyczepianÄ
do paczki paczka przyszĹa z usa koszt paczki 800$ powiedzmy teraz dolicza vat od 800 dolarĂłw? Czy przelicza na korony i dopiero dolicza vat 24% czy jakoĹ innaczej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dĹ |
|
Wysłany: 30 Kwi 2010, 21:47 Temat postu: |
|
|
AdioS napisał: | MoĹźe ktoĹ powiedzieÄ nigdzie nie znalazĹem odpowiedzi kupujÄ coĹ bez cĹa mam fakturÄ wszystko opisane biaĹo na czarnym celnik przeĹwietla paczkÄ widzi fakturÄ przyczepianÄ
do paczki paczka przyszĹa z usa koszt paczki 800$ powiedzmy teraz dolicza vat od 800 dolarĂłw? Czy przelicza na korony i dopiero dolicza vat 24% czy jakoĹ innaczej? | Przelicza po kursie korony tÄ
kwote. _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
dĹ |
|
Wysłany: 30 Kwi 2010, 21:47 Temat postu: |
|
|
seljahverfi napisał: | AdioS napisał: | MoĹźe ktoĹ powiedzieÄ nigdzie nie znalazĹem odpowiedzi kupujÄ coĹ bez cĹa mam fakturÄ wszystko opisane biaĹo na czarnym celnik przeĹwietla paczkÄ widzi fakturÄ przyczepianÄ
do paczki paczka przyszĹa z usa koszt paczki 800$ powiedzmy teraz dolicza vat od 800 dolarĂłw? Czy przelicza na korony i dopiero dolicza vat 24% czy jakoĹ innaczej? | Przelicza po kursie korony tÄ
kwote. | VAT jest 25,5% _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 30 Kwi 2010, 21:49 Temat postu: |
|
|
A jaka jest roznica czy oblicza z 800 dolarow czy po przeliczeniu na korony??Zaplacisz w koronach i nie 24 procent tylko zdaje sie 25,5. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mordexb
| Dołączył: 12 Lut 2011 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 12 Lut 2011, 3:09 Temat postu: Prosba o pomoc ? WysĹka Obiektywu foto Polska -> Islandia |
|
|
Witam tak jak w temacie chce wysĹaÄ obiektyw jako "osoba prywatna nie sklep" do aparatu fotograficznego do Islandii, oczywiscie obwiektyw nie bedzie w kartonie oryginalnym nie bedzie on fabrycznie zapakowany (waga paczki do kilograma)moje pytanie jest nastepujace czy osoba ktora go bedzie odbieraĹa bedzie musial dokonac opĹaty celnej ? czy ktos spotkaĹ sie z taka sytuacja ? z gory wielkie dzieki za kazda pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| issobel
 | Dołączył: 22 Sty 2011 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 12 Lut 2011, 11:12 Temat postu: |
|
|
TeĹź jestem ciekawa, czy np wwoĹźÄ
c swĂłj wĹasny aparat jako turystka muszÄ zapĹaciÄ cĹo ? aparat kosztowaĹ okoĹo 800 funtĂłw, ale juĹź dawno go kupowaĹam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 12 Lut 2011, 19:40 Temat postu: |
|
|
issobel napisał: | TeĹź jestem ciekawa, czy np wwoĹźÄ
c swĂłj wĹasny aparat jako turystka muszÄ zapĹaciÄ cĹo ? aparat kosztowaĹ okoĹo 800 funtĂłw, ale juĹź dawno go kupowaĹam. |
ale dlaczego jezeli masz go ze soba na pokladzie samolotu albo w bagazu to niby dlaczego masz cos placic moja kolezanka ostatnio wracala z wakacjii miala aparat i cztery obiektywy i dlaczego ktos na lotnisku mialby zazadac cla jezeli to jej wlasnosc |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 12 Lut 2011, 20:56 Temat postu: |
|
|
wlasnosc, wlasnoscia ale wazne gdzie kupione.
Jezeli masz fakture ze obiektyw kupiles na IS to spokojnie mozesz wyslac, nie bedziesz nic placil. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|