Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 2 Sty 2009, 23:12 Temat postu: |
|
|
krokodyle to nie miski, miski to zwykla milicja a krokodyle to inspekcja transportu drogowego - oni kontroluja przede wszystkim samochody ciezarowe i autobusy, do pojazdow o masie calkowitej do 3,5t sie nie przyczepiaja, pytanie jeszcze ile kosztuje wymiana? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Sty 2009, 23:20 Temat postu: |
|
|
Koniu0739 napisał: | krokodyle to nie miski, miski to zwykla milicja a krokodyle to inspekcja transportu drogowego - oni kontroluja przede wszystkim samochody ciezarowe i autobusy, do pojazdow o masie calkowitej do 3,5t sie nie przyczepiaja, pytanie jeszcze ile kosztuje wymiana? |
To nie wazne, i tak nie bedziesz mial problemu. Polacy Ci co zrobili prawko w PL jezdza na PL bo jak wymienia tutaj a wroca do PL to poco beda znow wymieniac?
Mozesz jezdzic na PL prawku, ile kosztuje wymiana?
Tego nie wiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 3 Sty 2009, 0:24 Temat postu: |
|
|
no tak ale ja nie mam zamiaru wracac do polski wiec wolalbym miec prawko islandzkie jak wiekszosc roku jestem na islandii no ale na razie bede jezdzil moze cos sie dowiem od islandczykow.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Sty 2009, 0:38 Temat postu: |
|
|
powodzenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tomx
| Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 16:20 Temat postu: |
|
|
ile kosztuje ta wymiana prawa jazdy i jakie potrzebne dokumenty ? czy wystarczy tylko prawo jazdy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| slawekl
 | Dołączył: 12 Mar 2009 | Posty: 90 | Skąd: Rock'Ya'VĂk |
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 16:33 Temat postu: |
|
|
tomx napisał: | ile kosztuje ta wymiana prawa jazdy i jakie potrzebne dokumenty ? czy wystarczy tylko prawo jazdy? |
kosztuje okoĹo 5000isk i musisz mieÄ z Twojego urzÄdu komunikacji z PL potwierdzenie waĹźnoĹci Twojego prawka _________________ Nie wystarczy mieÄ na kogo, trzeba takĹźe umieÄ liczyÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lebron
| Dołączył: 05 Maj 2010 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 16:59 Temat postu: |
|
|
To nie wazne, i tak nie bedziesz mial problemu. Polacy Ci co zrobili prawko w PL jezdza na PL bo jak wymienia tutaj a wroca do PL to poco beda znow wymieniac?
jak tu wymienisz prawko PL na IS to nie bedziesz musial pozniej znow wymieniac po powrocie do Polski poniewaz oni tutaj nie zabieraja polskiego prawka wiec masz dwa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| limba
| Dołączył: 05 Gru 2008 | Posty: 47 | |
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 17:39 Temat postu: |
|
|
A nieprawda bo zabierajÄ
. Masz tylko jedno prawo jazdy (to islandzkie) a drugie jest przechowywane w depozycie w Wydziale Komunikacji. Jak chcesz odebrac swoje polskie prawko musisz oddac w depozyt islandzkie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 17:48 Temat postu: |
|
|
limba napisał: | A nieprawda bo zabierajÄ
. Masz tylko jedno prawo jazdy (to islandzkie) a drugie jest przechowywane w depozycie w Wydziale Komunikacji. Jak chcesz odebrac swoje polskie prawko musisz oddac w depozyt islandzkie. |
to ciekawe dlaczego jak wymienilem i sie zapytalem czy musze oddac polskie to powiedzial mi ze nie i mam w portfelu dwa-PL oraz IS _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zeberka
| Dołączył: 22 Paź 2008 | Posty: 19 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 21:45 Temat postu: |
|
|
Witam, szukaĹam na forum ale jakoĹ nie mogÄ znaleĹşÄ, czy na islandzkim prawku moĹźna bez problemu jeĹşdziÄ w Polsce ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| limba
| Dołączył: 05 Gru 2008 | Posty: 47 | |
|
Wysłany: 12 Maj 2010, 0:16 Temat postu: |
|
|
rafal26 napisał: | limba napisał: | A nieprawda bo zabierajÄ
to ciekawe dlaczego jak wymienilem i sie zapytalem czy musze oddac polskie to powiedzial mi ze nie i mam w portfelu dwa-PL oraz IS |
Ja teĹź wymieniaĹam (jakieĹ dwa lata temu). Procedura wyglÄ
daĹa tak:
1. PrzyszĹam do wydziaĹu komunikacji. WypeĹniĹam odpowiedni dokument. DoĹÄ
czyĹam dwa zdjÄcia. OddaĹam prawko. W zamian dostaĹam kartkÄ, ktĂłra byĹa waĹźna miesiÄ
c - uprawniaĹa mnie do prowadzenia samochodu.
2. Po miesiÄ
cu po raz kolejny dostaĹam drugÄ
kartkÄ, bo w Polsce bardzo dĹugo trwaĹa procedura potwierdzenia, Ĺźe moje prawko jest legalne i takie tam.
3. Po nastÄpnym miesiÄ
cu znĂłw dostaĹam kolejnÄ
kartkÄ bo potwierdzenie z Polski wciÄ
Ĺź nie przyszĹo.
4. Po dwĂłch tygodniach (kolejnych) dostaĹam telefon Ĺźe islandzkie prawko jest gotowe do odebrania.
5. OdebraĹam islandzkie prawko. Polskiego nie widziaĹam na oczy od chwili pierwszej wizyty i nie proponowano mi zwrotu polskiego prawka. I to by byĹo na tyle.
MoĹźe wymieniaĹeĹ/wymieniaĹaĹ prawo jazdy wczeĹniej/później niĹź ja i procedury ulegĹy zmnianie. Ja w kaĹźdym bÄ
dĹş razie posiadam tylko JEDNO prawojazdy (to islandzkie). Poskie jest w depozycie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 12 Maj 2010, 0:51 Temat postu: |
|
|
Witam, ja wymieniaĹam prawo jazdy w grudniu 2009 roku.
1. UdaĹam siÄ do SĂ˝slumaðurinn z papierem z WydziaĹu Komunikacji w Polsce.
2. WypeĹniĹam jeden dokument w jÄzyku islandzkim.
3. ZdaĹam polskie prawo jazdy.
4. WniosĹam opĹatÄ 4900ISK.
5. DostaĹam od urzÄdniczki potwierdzenie, Ĺźe oczekujÄ na wydanie islandzkiego prawa jazdy, byĹy tam dane spisane z polskiego prawa jazdy.
Na wydanie islandzkiego prawa jazdy czekaĹam dwa tygodnie. ZapytaĹam gdzie w razie wyjazdu na staĹe do Polski mam odebraÄ polski dokument i miĹa pani powiedziaĹa, Ĺźe moje polskie prawo jazdy zostanie odesĹane do WydziaĹu Komunikacji w Polsce w ktĂłrym zostaĹo wydane. Na pytanie czy mogÄ zatrzymaÄ polskie prawo jazdy posiadajÄ
c jednoczeĹnie islandzkie otrzymaĹam odpowiedĹş, Ĺźe niestety jest to niemoĹźliwe.
DzwoniĹam do WydziaĹu Komunikacji i moje prawo jazdy byĹo juĹź tam po dwĂłch tygodniach od momentu wydania islandzkiego prawa jazdy.
To tyle jeĹli chodzi o mojÄ
przygodÄ z SĂ˝slumaðurinn  _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 12 Maj 2010, 7:59 Temat postu: |
|
|
a ja wymienialem w pod koniec 2009 i musialem dac tylko potwierdzenie z urzedu komunikacji w Polsce,jedno zdjecie i wypelniony wniosek
Polskie prawko mam dalej bo nawet nie musialem go pokazywac
moze to zalezy od urzednika w SĂ˝slumaðurin _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Fernandos
 | Dołączył: 09 Gru 2007 | Posty: 49 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 12 Maj 2010, 9:55 Temat postu: |
|
|
rafal26 napisał: |
moze to zalezy od urzednika w SĂ˝slumaðurin |
DokĹadnie, tez o tym dowiadywaĹem od ludzi, ktĂłrzy wymianiali i jak siÄ okazaĹo to przepisy co do tego nie sÄ
do koĹca sprecyzowane, wiÄc wszystko zaleĹźy od urzÄdnika albo od miejsca w ktĂłrym siÄ wymienia. Ja wymieniaĹem na Dalvegur w KĂłpavogur i musiaĹem zwrĂłciÄ moje polskie prawo jazdy. _________________ Kto nie wierzy ten nie wygrywa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 12 Maj 2010, 17:31 Temat postu: |
|
|
A ja sĹyszaĹam ,Ĺźe przepisy siÄ zmieniĹy i teraz moĹźna mieÄ tylko jedne z prawo jazd, albo polskie , albo islandzkie. A nie jak byĹo przedtem moĹźna byĹo sobie dodatkowo wyrobiÄ na podstawie polskich islandzkie prawo jazdy i mieÄ dwa jednoczeĹnie. I caĹa tajemnica. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|