Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 22:06 Temat postu: witam wszystkie mamusie |
|
|
witam wszystkie mamusie mam do was pytanko czy jest na forum jakas mama ktora miala wywo艂ywany por贸d tutaj jestem juz tydzien po terminie i zastanawiam sie jak to tu wyglada czy podobnie jak w Polsce czekam na odpowiedzi pozdrawiam serdecznie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karolciaisk
| Do潮czy: 08 Gru 2008 | Posty: 39 | |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 22:21 Temat postu: ... |
|
|
ja mialam wywolywany porod 15 dni po terminie dostalam kroplowke i bylo ciezkoooo he mam nadzieje ze bedziesz miala latwy porod ja meczylam sie 46 godzin pozdrawiam i powodzenia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 22:37 Temat postu: .... |
|
|
Witam
Ja rowniez mialam wywolywany porod, dostalam tabletki dopochwowo na pierwszy skurcz czekalam 8 godzin (moj maz mogl byc caly czas przy mnie) no a pozniej poszlo bardzo szybko i po trzech godzinach mialam swoja coreczke przy sobie. I jeszcze tego samego dnia wyszlam ze szpitala.
Porod mialam wywolywany w 41 tyg + 5 dni (31 grudnia )
Pozdrawiam wszystkie szczesliwe mamuski!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aga16
| Do潮czy: 29 Mar 2010 | Posty: 12 | Sk眃: sandgerdi |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 23:43 Temat postu: |
|
|
ja tez mialam wywolywany porod,2 tyg.po terminie.o 8.00 rano dostalam kroplowke,a o 16.04 tulilam malego nie bylo tak zle,opieka super.Zycze szybkiego porodu,pozdrawiam _________________ aga |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 23:56 Temat postu: Re: ... |
|
|
karolciaisk napisa: | ja mialam wywolywany porod 15 dni po terminie dostalam kroplowke i bylo ciezkoooo he mam nadzieje ze bedziesz miala latwy porod ja meczylam sie 46 godzin pozdrawiam i powodzenia |
46 godzin w tych b贸lach??????o艂 maj.....
ja mia艂am wywo艂ywany ale przez to ze wody mi odesz艂y i po 24h musieli wywo艂a膰 bo zero akcji reakcji i te偶 kropl贸wa ci臋偶ko by艂o ale 8h, a 46 bym nie wytrzyma艂a chyba:))) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karolciaisk
| Do潮czy: 08 Gru 2008 | Posty: 39 | |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2010, 9:56 Temat postu: ... |
|
|
dalabys rade teraz to sie juz nawet o tym bolu nie pamieta jak patrze na mojego synka )))taka kochana pocieche )))pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2010, 18:03 Temat postu: alergia |
|
|
hej mamu艣ki, nie wiecie jak wygl膮daj膮 tu testy alergologiczne, dla dzieci膮tka 6 miesi臋cy, czy s膮 to testy uzyskiwane z krwi? i jak d艂ugo czeka sie na wynik? i jeszcze jedno , czy zadowolone by艂y艣cie z rezultatu tzn. czy wyniki przeklada艂y sie na rzeczywisto艣c, poniewa偶 w Pl.zapewniano mnie 偶e nie ma najmniejszego sensu robienia tego testu do czasu kiedy dziecko nie uko艅czy ok3 roku 偶ycia, 偶e do tego czasu wyniki nie s膮 pewne , natomiast tu od r臋ki zostali艣my skierowani na testy, napiszcie mi prosz臋 czy mia艂y艣cie z tym zwi膮zane do艣wiadczenia? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 0:00 Temat postu: |
|
|
nasza corka miala robione testy w wieku ok 8 miesiecy bo bylo podejrzenie ze jest uczulona na mleko krowie.testy tego nie potwierdzily ,wykazaly ze ma tylko lekkie uczulenie na jajka wiec lekarz kazal powstrzymac sie kilka miesiecy z podawanie jajka i sprobowac powtorzyc testy za 3-4 miesiace.tez jestem troche zdezorintowana bo takie zmiany na skorze jak miala tak i ma.wyglada to na alergie a niby zadnej nie ma |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 8:19 Temat postu: |
|
|
To w Polsce s膮 " super lekarze" w takim razie. Cz臋sto dziecko malutkie ma uczulenie na np jakie艣 produkty, a potem ta sytuacja mo偶e ulec poprawie i nietolerancja organizmu na jakie艣 produkty mo偶e ca艂kowicie zanikn膮膰. M贸j Kubu艣 nie m贸g艂 je艣膰 cytrus贸w do 4 lat 偶ycia, a teraz je je ze smakiem. Nie wiem jak jest teraz , ale kiedy艣 jedynie w Rabce- Zdroju robione naprawd臋 szczeg贸艂owe testy alergologiczne. Jak robi艂am w Bia艂ymstoku to nic nie wychodzi艂o prawie. Czyli ja s膮dz臋, je艣li robi膰 te testy to naprawd臋 porz膮dne a nie jedynie mocno wybi贸rcze. Ciekawa jestem jak tu wygl膮daj膮 te testy? _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 9:35 Temat postu: Re: alergia |
|
|
szoduszi tanaka napisa: | hej mamu艣ki, nie wiecie jak wygl膮daj膮 tu testy alergologiczne, dla dzieci膮tka 6 miesi臋cy, czy s膮 to testy uzyskiwane z krwi? i jak d艂ugo czeka sie na wynik? i jeszcze jedno , czy zadowolone by艂y艣cie z rezultatu tzn. czy wyniki przeklada艂y sie na rzeczywisto艣c, poniewa偶 w Pl.zapewniano mnie 偶e nie ma najmniejszego sensu robienia tego testu do czasu kiedy dziecko nie uko艅czy ok3 roku 偶ycia, 偶e do tego czasu wyniki nie s膮 pewne , natomiast tu od r臋ki zostali艣my skierowani na testy, napiszcie mi prosz臋 czy mia艂y艣cie z tym zwi膮zane do艣wiadczenia? |
Witam, moj syn mial robione testy jak mial 6m-cy, rowniez podejzewalam mleko ale nie tylko, pediatra na Glaesibae skierowal nas na testy z krwi. Na drugi dzien zadzwonil i kazal umowic sie jak najszybciej z alergologiem bo syn ma alergie na jaja. Umowilam sie ,co wcale nie bylo latwe bo tutaj tez nie wszyscy robia testy dla tak malych dzieci, lekarz zrobil testy skorne (te jak powiedzial sa bardziej pewne ) z tych testow rowniez wyszly jaja. Powiedzialam mu o mleku ze podejzewam on powiedzial ze jesli te testy nie wyszly to nie ma alergii moze to byc nie tolerancja.
Teraz napisze objawy po zjedzeniu jaja np. ostatnio maly zlapal moja lyzke ktora jadlam zupe w ktorej plywalo jajo, na drugi dzien okropna nadrzerka w okolicach odbytu i na posladkach. To wyglada tak jakbym miesiacami dziecka nie myla. Wpierw sa krostki a pozniej one sie rozrastaja i zostaje zywa rana, drugie to ma taka rozowawa plamke na lydce ona po dwoch trzech dniach nabiera sie woda i wyglada ja by sie opazyl. Po ponad pol roku znalazlam sposob na to.
A po mleku jedynie szorstka skorka na policzkach i krosteczki nic wiecej.
Alergeny sa dla dziecka trucizna trzeba naprawde uwazac zeby ich nie podawac, w odroznieniu do nietolerancji to mija. Co do jaj mi lekarz powiedzial ze alergia na jaja tez moze ustapic z czasem i zalecil robienie testow co pol roku, no i tego sie trzymalam bylismy w grudniu bez zmian, no a teraz nie musze isc bo sama wiem ze jeszcze nie minelo.
A co do mleka nie podaje mu produktow mlecznych przeszlam na mleko ryzowe uwielbia avokado brokuly suplementuje go wapnem w syropie wiec narazie nie martwie sie o zelazo i wapno. Codziennie tez dostaje tran. Pozdrawiam i zycze aby dziedzia nie miala jednak alergii a w szczegolnosci tej na mleko bo to jest udreka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 11:36 Temat postu: |
|
|
co do wywo艂ywania porodu ja mialam wywo艂ywany w 42tygodniu i dostalam p贸艂 tabletki pod j臋zyk. 呕adnej kroplowki. Po godzinie pojawi艂y sie skurcze.
A co do test贸w moja mala ma 8mcy i rowniez nie toleruje jajek, mleka krowiego, mozna jechac do Domus Medica i tam do alergologa.
Albo poprosic o skierowanie swojego lekarza w przychodni na swoim osiedlu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 11:42 Temat postu: alergia |
|
|
Dziewczyny nie mylcie pojec, ALERGIA i NIETOLERANCJA. Alergia jest choroba ktora szkodzi organizmowi alergeny chocby w najmniejszej ilosci dzialaja jak trucizna i podawanie uczulonemu alergeny mozna doprowadzic do alergii wziewnej czyli astma. Nietolerancja to jest poprostu taki stan organizm czegos nie toleruje ale to nie jest trucizna. Jak juz pisalam wyzej moj syn ma alergie na jaja ktore mu szkodza, i nietoleruje mleka ktore daje jakies objawy ale go mu nie szkodza w taki sposob jak jaja. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| patryk23l ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 11:53 Temat postu: |
|
|
Witam mamy.
Chcialabym sie dowiedziec w jaki sposob nadawalyscie imie swoim pociechom.
W szpitalu nadali mojemu synkowi tylko Kenitala.
Mam formularz i nie jestem pewna ale chyba potrzebuje stempel z kosciola do ktorego chce by przynalezal moj synek.
Moze wiecie gdzie to zalatwic?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ilona76 =user usuni臋ty na w艂asn膮 pro艣b臋=
| Do潮czy: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 12:52 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisa: | Witam mamy.
Mam formularz i nie jestem pewna ale chyba potrzebuje stempel z kosciola do ktorego chce by przynalezal moj synek.
moj synek dostal w szpitalu tez tylko kennitala a imie musial miec bo potrzebne bylo do paszportu. Ja zrobilam tak poszlam do urzedu stanu cywilnego to jest na Borgartun 24 150 Rvk i poprosilam o nadanie imienia dostalam papier do wypelnienia i zaplacilam 800 isk a na drugi dzien mial juz imie. Co do kosciola to niewiem jeszcze sie nie interesowalam tym! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2010, 13:21 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisa: | Witam mamy.
a moja w艂a艣nie imi臋 dosta艂a w szpitalu a kennitala dwa tygodnie po porodzie.zapytali mnie czy mam i poda艂am im wpisali w karte i nawet jak dosta艂am ksi膮偶eczk臋 zdrowia to by艂o w niej imie.
przy zdj臋ciu na strone te偶 imi臋 wpisali..... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2010, 0:15 Temat postu: alergia |
|
|
u nas sytuacja wygl膮da w nast臋puj膮cy spos贸b 偶e po jaki艣 3 tygodniach od narodzin u synka zacz臋艂y nast臋powa膰 kolejno objawy tj:艣luz w kupce , kupka zielona, rumianie na policzkach, niespokojny sen, potem kolki(wzmo偶ona ilo艣膰 gaz贸w) karmi艂am wtedy piersi膮 oczywi艣cie b臋d膮c na diecie eliminacyjnej, praktycznie wszystko(bia艂ko mleka krowiego, ryby owoce morza, owoce silnie alergizuj膮ce tj.cytrusy, truskawki, czekolada, jajka, makaron, mas艂o itp.)szczerze to zbytniej poprawy nie by艂o potem niestety dosta艂am silnego zapalenia piersi z zastojami pokarmu, walczy艂am miesi膮c o pokarm ale niestety bez skutku, musieli艣my przej艣膰 na mleczko modyfikowane i tak kolejno hipoalergiczny enfamil(po kt贸rym by艂a taka kolka 偶e nawet nie chce sobie tego przypomina膰 )nast臋pnie nutramigen po kt贸rym przez pierwszych pare dni by艂o super nawet rumienie znikn臋艂y na buzce a potem wr贸ci艂o wszystko i co karmienie by艂o coraz gorzej , wi臋c zmiana na bebilon pepti, po tym na buzce bez poprawy dosz艂y jeszcze okropne gazy , bolace wypr贸偶nianie, wi臋c spowrotem nutramigen i leki odczulaj膮ce, najpierw zyrtec , po czasie nie przynosil juz zbytnich efekt贸w, teraz ketotifen i doraznie zyrtec podczas silniejszych atak贸w , w kraju konsultowali艣my sie z paroma alergologami, wsz臋dzie tak samo, 偶e potrzeba czasu 偶e z testow wyniki sie nieprzekladaja , 偶e na testy skurne jest za wcze艣nie itp itd. ja szczerze przyznam, 偶e nie wiem jak rozpozna膰 alergi臋 od nietolerancji czego艣 , czy to poka偶e wynik testu...?poniewaz w tym momencie, doszli艣my do takiego punktu 偶e synek ma rumienie ca艂y czas na twarzy i tyle g艂贸wki, kiedy sie nasila to pokrywaj膮 sie takimi krostkami z kt贸rych s膮czy si臋 woda, p臋kni臋cia za uszkami , szorstkie liszaje na d艂oniach zewn臋trznej stronie r膮czkach i n贸偶kach tez szczeg贸lnie zgi臋cia, pupka w艂a艣nie jakbym w og贸le zmieniala pieluszke 1 na dzie艅, czerwony rumie艅 plus ropne krostki, kupka caly czas zielona, przy zaostrzeniu objaw贸w opuchlizna bu偶ki po nocy, puchni臋cie noska w trakcie snu czasem z wydzielin膮 czasem bez.Odno艣nie wprowadzania pokormu pr贸bowalismy jablko, marchew, brokul, dynia, ziemniak gruszka, wiadomo zaczynaj膮c od 2艂y偶eczek na dzien 3,4,5 i za ka偶dym razem po kr贸tszym lub d艂u偶szym czasie objawy nasila艂y sie.I tak tkwimy w martwym punkcie teraz jest najgorzej, poniewa偶 przed testami musieli艣my odstawi膰 leki na 5dni przed...naprawde pok艂adam du偶膮 nadzieje w tych testach szukam szansy poprawy w czymkolwiek, wiem 偶e alergia jest wyniszczaj膮c膮 dla organizmu trucizn膮 偶e prowadzi do astmy, a jak jest z t膮 nietolerancj膮 , ona poprostu minie sama, nie robi szk贸d??sk膮d pewno艣膰 偶e to w艂a艣nie ona? prosze o odpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 18 Maj 2010, 8:27 Temat postu: Re: alergia |
|
|
szoduszi tanaka napisa: | u nas sytuacja wygl膮da w nast臋puj膮cy spos贸b 偶e po jaki艣 3 tygodniach od narodzin u synka zacz臋艂y nast臋powa膰 kolejno objawy tj:艣luz w kupce , kupka zielona, rumianie na policzkach, niespokojny sen, potem kolki(wzmo偶ona ilo艣膰 gaz贸w) karmi艂am wtedy piersi膮 oczywi艣cie b臋d膮c na diecie eliminacyjnej, praktycznie wszystko(bia艂ko mleka krowiego, ryby owoce morza, owoce silnie alergizuj膮ce tj.cytrusy, truskawki, czekolada, jajka, makaron, mas艂o itp.)szczerze to zbytniej poprawy nie by艂o potem niestety dosta艂am silnego zapalenia piersi z zastojami pokarmu, walczy艂am miesi膮c o pokarm ale niestety bez skutku, musieli艣my przej艣膰 na mleczko modyfikowane i tak kolejno hipoalergiczny enfamil(po kt贸rym by艂a taka kolka 偶e nawet nie chce sobie tego przypomina膰 )nast臋pnie nutramigen po kt贸rym przez pierwszych pare dni by艂o super nawet rumienie znikn臋艂y na buzce a potem wr贸ci艂o wszystko i co karmienie by艂o coraz gorzej , wi臋c zmiana na bebilon pepti, po tym na buzce bez poprawy dosz艂y jeszcze okropne gazy , bolace wypr贸偶nianie, wi臋c spowrotem nutramigen i leki odczulaj膮ce, najpierw zyrtec , po czasie nie przynosil juz zbytnich efekt贸w, teraz ketotifen i doraznie zyrtec podczas silniejszych atak贸w , w kraju konsultowali艣my sie z paroma alergologami, wsz臋dzie tak samo, 偶e potrzeba czasu 偶e z testow wyniki sie nieprzekladaja , 偶e na testy skurne jest za wcze艣nie itp itd. ja szczerze przyznam, 偶e nie wiem jak rozpozna膰 alergi臋 od nietolerancji czego艣 , czy to poka偶e wynik testu...?poniewaz w tym momencie, doszli艣my do takiego punktu 偶e synek ma rumienie ca艂y czas na twarzy i tyle g艂贸wki, kiedy sie nasila to pokrywaj膮 sie takimi krostkami z kt贸rych s膮czy si臋 woda, p臋kni臋cia za uszkami , szorstkie liszaje na d艂oniach zewn臋trznej stronie r膮czkach i n贸偶kach tez szczeg贸lnie zgi臋cia, pupka w艂a艣nie jakbym w og贸le zmieniala pieluszke 1 na dzie艅, czerwony rumie艅 plus ropne krostki, kupka caly czas zielona, przy zaostrzeniu objaw贸w opuchlizna bu偶ki po nocy, puchni臋cie noska w trakcie snu czasem z wydzielin膮 czasem bez.Odno艣nie wprowadzania pokormu pr贸bowalismy jablko, marchew, brokul, dynia, ziemniak gruszka, wiadomo zaczynaj膮c od 2艂y偶eczek na dzien 3,4,5 i za ka偶dym razem po kr贸tszym lub d艂u偶szym czasie objawy nasila艂y sie.I tak tkwimy w martwym punkcie teraz jest najgorzej, poniewa偶 przed testami musieli艣my odstawi膰 leki na 5dni przed...naprawde pok艂adam du偶膮 nadzieje w tych testach szukam szansy poprawy w czymkolwiek, wiem 偶e alergia jest wyniszczaj膮c膮 dla organizmu trucizn膮 偶e prowadzi do astmy, a jak jest z t膮 nietolerancj膮 , ona poprostu minie sama, nie robi szk贸d??sk膮d pewno艣膰 偶e to w艂a艣nie ona? prosze o odpowiedz |
Nie jestem lekarzem ale mi te objawy skorne to podchodza pod atopowe zapalenie skory AZS mojej siostry corka to ma sprobuj zmienic kosmetyki dle dziecka. Te zaczerwienienia szostkie smaruj kremem Locobase albo ja jestes w pl to diprobase to nie wyleczy ale zalagodzi. Krostki i pekajaca skorka w zgieciach lokci kolan i za uszami to chyba jednak alergia. Poczekaj na testy i co powie lekarz. Ja chodzilam do alergologa w kringlanie ma praktyke z dziecmi juz ponad 20lat i pracuje w szpitalu. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dziewuszka Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 22 Lut 2010 | Posty: 25 | |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2010, 9:52 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny mo偶e wy b臋dziecie mog艂y mi pom贸c?
Mam czternastomiesi臋czn膮 c贸rk臋 niedawno zauwa偶y艂am na jej policzku niedaleko oczka pewn膮 podejrzan膮 plamk臋.Jest ona ,okr膮g艂a i wygl膮da jakby by艂a nieco przysuszona i ma kolor sk贸ry tylko delikatnie ciemniejsza.Martwi臋 si臋 bo nigdy nie mia艂am 偶adnych podejrzanych sytuacji. wiecie mo偶e co to mo偶e byc?? pom贸偶cie! co mam z tym zrobic??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miki00
| Do潮czy: 20 Sty 2010 | Posty: 5 | |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2010, 11:10 Temat postu: czesc |
|
|
witam mam takie pytanie wyrabialam mojemu dziecku paszport tymczasowy na Islandii w pazdzierniku 2009, teraz chce leciec z malym do Polski i mam pytanie czy ten paszport jest wazny do ukonczenia przez dziecko 12 miesiecy czy jest wazny 12 miesiecy od daty wyrobienia paszportu. z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dziewuszka Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 22 Lut 2010 | Posty: 25 | |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2010, 11:48 Temat postu: Re: czesc |
|
|
miki00 napisa: | witam mam takie pytanie wyrabialam mojemu dziecku paszport tymczasowy na Islandii w pazdzierniku 2009, teraz chce leciec z malym do Polski i mam pytanie czy ten paszport jest wazny do ukonczenia przez dziecko 12 miesiecy czy jest wazny 12 miesiecy od daty wyrobienia paszportu. z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam |
w paszporcie tymczasowym dziecka jest data wystawienia paszportu i data z kt贸r膮 paszport traci wa偶no艣c,a jest on wa偶ny 12 miesi臋cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|