reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Powódz
Id¼ do strony 1, 2, 3  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Grazyna

Do³±czy³: 06 Gru 2005
Sk±d: Islandia
PostWys³any: 17 Maj 2010, 8:10    Temat postu: Powódz Odpowiedz z cytatem

Południowa Polska znowu przeżywa tragedię. Współczuję ludziom , którzy są zmuszeni do opuszczania swego dorobku życia , aby ratować życie. Czy nie można było temu zapobiec?
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Do³±czy³: 09 Pa¼ 2008
PostWys³any: 17 Maj 2010, 9:41    Temat postu: Re: Powódz Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa³:
Południowa Polska znowu przeżywa tragedię. Współczuję ludziom , którzy są zmuszeni do opuszczania swego dorobku życia , aby ratować życie. Czy nie można było temu zapobiec?

To jest nieco podobne pytanie jak czy da sie zapobiec zeby wulkan nie dymil? Nigdy nie uda się stworzyć pełnej ochrony przed skutkami powodzi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
janik

Do³±czy³: 16 Mar 2008
Sk±d: KOPAVOGUR
PostWys³any: 17 Maj 2010, 9:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można było, tyle że wybory były już dość dawno, a wraz z nimi minął czas obietnic wyborczych.
Po raz kolejny okazało się gdzie polskie elity rządzące mają zwykłych obywateli, proponował bym wprowadzenie ustawy, nakaz budowy domów parlamentarzystów na terenach zagrożonych powodzią.
Tylko wtedy szary obywatel coś na tym uzyska.
Oczywiście teraz rząd powie a mówiliśmy ubezpieczcie się, hmmmmmmm 51% Polaków na granicy ubóstwa, 500 zł na życie, ciekawo za co mieli się ubezpieczyć, proponuję 40 tys zł odszkodowania na rodzinę, a co, im też się należy, są elitą tego narodu, solą tej ziemi, to oni swą pracą dbają o dobrobyt pseudo elit Polski Very Happy
Powrót do góry
janik

Do³±czy³: 16 Mar 2008
Sk±d: KOPAVOGUR
PostWys³any: 17 Maj 2010, 9:47    Temat postu: Re: Powódz Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisa³:
Grazyna napisa³:

To jest nieco podobne pytanie jak czy da sie zapobiec zeby wulkan nie dymil? Nigdy nie uda się stworzyć pełnej ochrony przed skutkami powodzi

Eeeeeeeeee a zrobiono cokolwiek po za załataniem dziur po poprzedniej powodzi Very Happy
Polskie piekiełko, tam nie trzeba kryzysu, on tam trwa od 1945 roku Very Happy
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Do³±czy³: 02 Lis 2008
Sk±d: Gdynia
PostWys³any: 17 Maj 2010, 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam juz nie wiem czy lepszy jest wulkan czy powodzie ... wszedzie cos Wink
Tu zle .... tam niedobrze ....itd
Powrót do góry
Grazyna

PostWys³any: 17 Maj 2010, 10:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mogę zrozumieć ,że wulkany są trudne do ujarzmienia. Ale jak powódź jest raczej zjawiskiem dość przewidywalnym, cyklicznym i dość częstym, to gdzie jakaś sensowna polityka przeciwpowodziowa? Teraz na wariata łatają dziury workami z piaskiem to chyba średniowieczne metody.
zatroskany
PostWys³any: 17 Maj 2010, 11:24    Temat postu: Re: Powódz Odpowiedz z cytatem

janik napisa³:
zatroskany napisa³:
Grazyna napisa³:

Eeeeeeeeee a zrobiono cokolwiek po za załataniem dziur po poprzedniej powodzi Very Happy
Polskie piekiełko, tam nie trzeba kryzysu, on tam trwa od 1945 roku Very Happy

Za to islandzki kryzys trwa od niedawna ale halas o nim jest na calym swiecie i nie dziwota bo pobil rekordy swiatowe Very Happy. A co do powodzi to w ostatnich latach byly potezne powodzie w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czechach. W przypadku katastrofalnych opadow jest podobnie jak z wulkanem, tego sie nie da opanowac.
Powrót do góry
martusia

Do³±czy³: 27 Lut 2007
PostWys³any: 17 Maj 2010, 13:20    Temat postu: powódź Odpowiedz z cytatem

Na pewno nie da się opanować natury, bo ona rządzi się swoimi prawami i nie mamy wpływu na to co się dzieje. Jednak mamy XXI wiek i skoro nie możemy zapobiec opadom deszczu to powinniśmy zrobić wszystko, żeby skutki powodzi były jak najmniejsze i aby zasięg tego kataklizmu był również jak najmniejszy. Wystarczy budować wały przeciwpowodziowe, stawiać tamy itd. W Polsce jednak wszystkich zawsze zaskakuje śnieg w zimie, upały w lecie i wszystko, co rozsądnie myślącemu człowiekowi wydaje się oczywiste. Nie ma na świecie idelanych krajów, ale odrobina myślenia na pewno zdziałałaby cuda. A jeśli ktoś powie, że nie ma na to pieniędzy, to można np. zmienić system resocjalizacji polskich więźniów. 12 h pracy, potem micha zupa i może wtedy przestanie szerzyć się patologia. Można by upiec w ten sposób dwie pieczenie na jednym ogniu. Ale polski rząd kpi sobie z ludzi, ważne jest tylko to, żeby dopchać się do koryta i chociaż przez jedną kadencję się nachapać, a o obietnicach wyborczych zapomina się odrazu po ich wypowiedzeniu lub wypisaniu na plakatach. Ludzie powinni zbojkotować polską "elitę" i w wyborach powinno wziąść udział 100 % obywateli i każdy powinien oddać nieważny głos. Może wtedy ktoś zrozumiałby, że społeczeństwo to nie tylko ciemna masa.
Powrót do góry
zatroskany
PostWys³any: 17 Maj 2010, 18:15    Temat postu: Re: powódź Odpowiedz z cytatem

martusia napisa³:
Na pewno nie da się opanować natury, bo ona rządzi się swoimi prawami i nie mamy wpływu na to co się dzieje. Jednak mamy XXI wiek i skoro nie możemy zapobiec opadom deszczu to powinniśmy zrobić wszystko, żeby skutki powodzi były jak najmniejsze i aby zasięg tego kataklizmu był również jak najmniejszy. Wystarczy budować wały przeciwpowodziowe, stawiać tamy itd. W Polsce jednak wszystkich zawsze zaskakuje śnieg w zimie, upały w lecie i wszystko, co rozsądnie myślącemu człowiekowi wydaje się oczywiste. Nie ma na świecie idelanych krajów, ale odrobina myślenia na pewno zdziałałaby cuda. A jeśli ktoś powie, że nie ma na to pieniędzy, to można np. zmienić system resocjalizacji polskich więźniów. 12 h pracy, potem micha zupa i może wtedy przestanie szerzyć się patologia. Można by upiec w ten sposób dwie pieczenie na jednym ogniu. Ale polski rząd kpi sobie z ludzi, ważne jest tylko to, żeby dopchać się do koryta i chociaż przez jedną kadencję się nachapać, a o obietnicach wyborczych zapomina się odrazu po ich wypowiedzeniu lub wypisaniu na plakatach. Ludzie powinni zbojkotować polską "elitę" i w wyborach powinno wziąść udział 100 % obywateli i każdy powinien oddać nieważny głos. Może wtedy ktoś zrozumiałby, że społeczeństwo to nie tylko ciemna masa.

Oj martusia lubisz ty bajeczki opowiadac. Na tak katastrofalna powodz nie pomaga zadne waly. To ze bredzisz o tym za tak "tylko" w Polsce to widac jasno jak sie przypomni powodzie z Niemiec, Czech, Francji i Brytanii z ostatnich lat. Akurat wtedy ominelo Polske i bylo widac kompletna bezradnosc w tamtych krajach. Teraz powodz jest tez na Wegrzech i Slowacji i tez sa bezradni.

A co do wiezniow to dobra recepta z czasow Sxxxxn i komunistycznych. Wiezniami nic dobrego sie nie zrobi a przy okazji ich terroryzuje.
W cywilizowanych krajach wiezniowie sa za kratami bo to jest najwieksza kara, a ludzie wolni pracuja.

No ale to wszystko co piszesz pasuje do badziewnego myslenia.
Powrót do góry
Grazyna

PostWys³any: 17 Maj 2010, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Badziewiaste myślenie!!! Aleś pojechał. Sam piszesz czasami takie
"mądrości",że nie wiadomo: czy piszesz serio, czy żartujesz. A krytykujesz innych. Nie wstyd? Dziewczyna pisze, to co myślą inni w sposób prosty. A od gmatwania i owijania w bawełnę są politycy głownie. Ja jak wiem ile kosztuje budżet państwa ( czyli dochody z podatków) na utrzymanie jednego więźnia w czasie, gdy niczemu winne dzieci chodzą głodne do szkoły to też zła jestem. A czy to etyczne i czy nie to sprawa drugorzędna. A jeśli chodzi o pracę, to wielu więźniów woli pracować czynnie niż tylko odsiadywać wyrok. Więc o jakiś głupotach sam nie pisz. A co się tyczy polityki przeciwpowodziowej , to nowina Tobie. Oczywiście czasami siła natury jest większa niż możemy mieć na nią wpływ. Ale to nie oznacza,że najlepiej się ZATROSKAĆ.
darek 13
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
Do³±czy³: 10 Kwi 2008
Sk±d: Z nie nacka
PostWys³any: 17 Maj 2010, 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo brunetka!
Jetem za tobą w tym temacie całym sercem
Poje.. troskany skul pysk, najpierw myśl potem pisz!
zatroskany
PostWys³any: 17 Maj 2010, 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa³:
Badziewiaste myślenie!!! Aleś pojechał. Sam piszesz czasami takie
"mądrości",że nie wiadomo: czy piszesz serio, czy żartujesz. A krytykujesz innych. Nie wstyd? Dziewczyna pisze, to co myślą inni w sposób prosty. A od gmatwania i owijania w bawełnę są politycy głownie. Ja jak wiem ile kosztuje budżet państwa ( czyli dochody z podatków) na utrzymanie jednego więźnia w czasie, gdy niczemu winne dzieci chodzą głodne do szkoły to też zła jestem. A czy to etyczne i czy nie to sprawa drugorzędna. A jeśli chodzi o pracę, to wielu więźniów woli pracować czynnie niż tylko odsiadywać wyrok. Więc o jakiś głupotach sam nie pisz.

Typowe myslenie prostego ludu: wiezniow za kare zagonic do roboty i bedzie spoko. Wiezienie po to jest zeby ludziom odebrac mozliwosc normalnego zycia.
Tylko czesc lzejszych skazanych moze pracowac. Szerokie wykorzystywanie pracy wiezniow bylo stosowane za komuny a za Sxxxxn to wiezniami kupe rzeczy zrobiono a przy okazji masa umarla.

Utrzymanie wiezniow kosztuje bo powinni miec humanitarne warunki ale na tym polega cywilizowane spoleczenstwo. Wielu tego nie rozumie co wynika z prymitywizmu, taki jak na przyklad demonstruje tutaj darek 13. Tacy to by nad wiezniami sie znecali a za byle co szubienica.

Grazyna napisa³:
A co się tyczy polityki przeciwpowodziowej , to nowina Tobie. Oczywiście czasami siła natury jest większa niż możemy mieć na nią wpływ. Ale to nie oznacza,że najlepiej się ZATROSKAĆ.

Taaa, najlepiej wypisywac glupoty ze tylko w Polsce nie daja rady z powodziami. Calkiem niedawno znaczna czesc Wielkiej Brytanii plywala, Francja miala katastrofe, Niemcy zalalo a tu ignoranci bredza ze to tylko w Polsce.
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Do³±czy³: 02 Lis 2008
Sk±d: Gdynia
PostWys³any: 18 Maj 2010, 0:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zatroskany ...... juz jestes legenda lol lol
Powrót do góry
zatroskany
PostWys³any: 18 Maj 2010, 7:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

svavec napisa³:
Zatroskany ...... juz jestes legenda lol lol

Dzieki ze to doceniasz lol lol lol. Dla pszenno-buraczanych jest tak ze jakby w Polsce wybuchl wulkan to by byl wynik kryzysu, wina rzadu i debilnych ludzi. A jak w Islandii wybuchl no to wiadomo sily natury i nic sie nie da zrobic.

Podobnie jak na przyklad byla w Anglii wielka i tragiczna powodz to wiadomo ze tam jest wszystko super, sa przygotowani na powodzie niesamowicie, ale niestety sily natury i nic sie nie da zrobic. A jak w Polsce jest powodz to przez kryzys, rzad i ludzi bo gdzie indziej powodzi nie ma.
Powrót do góry
martusia

PostWys³any: 18 Maj 2010, 10:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakbyś zauważył pisałam o tym, że z naturą nie wygramy, ale może zrobić wszystko, żeby skutki powodzi były jak najmniej odczuwalne. Oglądając wiadomości np. w TVN 24 widać, że w niektórych miejscach można uniknąć zalania, gdyby były wały lub chociaż wylewy byłyby mniejsze. Widzę też, że jesteś bardzo wyrozumiały dla więźniów. Ja tam jestem za tym, aby za darmo nie dostali nawet szklanki wody. Dzisiaj w wielu celach stoi PSP, telewizor i wszelkie cuda. Ja uważam, że tak być nie powinno. Ale to moje zdanie i uwierz mi, że nie jest to badziewaiste myślenie. Za idiotyczne uważam Twoje myślenie. Ale każdy ma prawo do własnego zdania. Woda to żywioł, ale skutki powodzi można zmniejszyć. I to napisałam. A są na to setki sposobów.
Powrót do góry
zatroskany
PostWys³any: 18 Maj 2010, 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martusia napisa³:
jakbyś zauważył pisałam o tym, że z naturą nie wygramy, ale może zrobić wszystko, żeby skutki powodzi były jak najmniej odczuwalne. Oglądając wiadomości np. w TVN 24 widać, że w niektórych miejscach można uniknąć zalania, gdyby były wały lub chociaż wylewy byłyby mniejsze.

Skala powodzi jest taka ze watpliwe by cos sie dalo zrobic, jakies lokalne miejsca moze ale to nie zmienilobycalej sytuacji. Teraz mozesz sprawdzic jak Czechy padaja bo zbiorniki sie przepelnily.

Najgorsze jest to gledzenie typu "tylko" w Polsce sa powodzie bo to wina rzadu, i podobne glupoty. A w Czechach jest oczywiscie powodz z powodu sil natury.

martusia napisa³:

Widzę też, że jesteś bardzo wyrozumiały dla więźniów. Ja tam jestem za tym, aby za darmo nie dostali nawet szklanki wody. Dzisiaj w wielu celach stoi PSP, telewizor i wszelkie cuda. Ja uważam, że tak być nie powinno.

Taaa, i jeszcze przydaloby sie bicie kijami, obcinanie rak oraz kara smierci, nie?

Wiezniowie w Polsce maja ogolnie fatalne warunki bo mieszkaja w prymitywnych i przepelnionych celach. Praca nie moze byc ogolnie dopuszczalna ani traktowana jako kara, kara jest bezczynnosc w zamknieciu i marnowanie zycia. I nie karze sie z zemsty tylko dla sprawiedliwosci. W cywilizowanym spoleczenstwie wiezniow traktuje sie humanitarnie, podobnie jest zreszta ze zwierzetami w schroniskach. Brutalnosc nie daje nic poza wzrostem brutalnosci. Dla ludzi zyjacych w humanitarnych warunkach kara wiezienia, chocby bylo luksusowe, jest straszna. Zreszta odchodzi sie juz nawet od wiezienia, jest areszt domowy z obraczka na nodze i to tez jest straszne. Jezeli komus to nie wydaje sie straszne to znaczy ze ma powazne braki cywilizacyjne wynikajace z zycia w brutalnym otoczeniu na przyklad przemoc w dziecinstwie, alkoholizm rodzicow i bieda.
Powrót do góry
zatroskany
PostWys³any: 18 Maj 2010, 11:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martusia napisa³:
jakbyś zauważył pisałam o tym, że z naturą nie wygramy, ale może zrobić wszystko, żeby skutki powodzi były jak najmniej odczuwalne. Oglądając wiadomości np. w TVN 24 widać, że w niektórych miejscach można uniknąć zalania, gdyby były wały lub chociaż wylewy byłyby mniejsze.

Skala powodzi jest taka ze watpliwe by cos sie dalo zrobic, jakies lokalne miejsca moze ale to nie zmienilobycalej sytuacji. Teraz mozesz sprawdzic jak Czechy padaja bo zbiorniki sie przepelnily.

Najgorsze jest to gledzenie typu "tylko" w Polsce sa powodzie bo to wina rzadu, i podobne glupoty. A w Czechach jest oczywiscie powodz z powodu sil natury.

martusia napisa³:

Widzę też, że jesteś bardzo wyrozumiały dla więźniów. Ja tam jestem za tym, aby za darmo nie dostali nawet szklanki wody. Dzisiaj w wielu celach stoi PSP, telewizor i wszelkie cuda. Ja uważam, że tak być nie powinno.

Taaa, i jeszcze przydaloby sie bicie kijami, obcinanie rak oraz kara smierci, nie?

Wiezniowie w Polsce maja ogolnie fatalne warunki bo mieszkaja w prymitywnych i przepelnionych celach. Praca nie moze byc ogolnie dopuszczalna ani traktowana jako kara, kara jest bezczynnosc w zamknieciu i marnowanie zycia. I nie karze sie z zemsty tylko dla sprawiedliwosci. W cywilizowanym spoleczenstwie wiezniow traktuje sie humanitarnie, podobnie jest zreszta ze zwierzetami w schroniskach. Brutalnosc nie daje nic poza wzrostem brutalnosci. Dla ludzi zyjacych w humanitarnych warunkach kara wiezienia, chocby bylo luksusowe, jest straszna. Zreszta odchodzi sie juz nawet od wiezienia, jest areszt domowy z obraczka na nodze i to tez jest straszne. Jezeli komus to nie wydaje sie straszne to znaczy ze ma powazne braki cywilizacyjne wynikajace z zycia w brutalnym otoczeniu na przyklad przemoc w dziecinstwie, alkoholizm rodzicow i bieda.
Powrót do góry
foo

Do³±czy³: 21 Pa¼ 2008
PostWys³any: 18 Maj 2010, 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisa³:

Wiezniowie w Polsce maja ogolnie fatalne warunki bo mieszkaja w prymitywnych i przepelnionych celach. Praca nie moze byc ogolnie dopuszczalna ani traktowana jako kara

Gdyż?
Przyszło Ci kiedyś do głowy użycie formy "moim zdaniem"?
Polecam.
Cytat:

kara jest bezczynnosc w zamknieciu i marnowanie zycia. I nie karze sie z zemsty tylko dla sprawiedliwosci.

Czym jest sprawiedliwość jeżeli nie zemstą?
Cytat:
Jezeli komus to nie wydaje sie straszne to znaczy ze ma powazne braki cywilizacyjne wynikajace z zycia w brutalnym otoczeniu na przyklad przemoc w dziecinstwie, alkoholizm rodzicow i bieda.

Pomyśl nad karierą w kościele, masz talent do ogłaszania prawd absolutnych.

Pozdro
Powrót do góry
martusia

PostWys³any: 18 Maj 2010, 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawsze mówi się, że liczy się każda osoba itd. Wydaje mi się, że nawet jeżeli udałoby się uratować chociażby kilka domostw, gospodarstw to byłby to sukces. Nie mówię, że powódź jest z winy rządu polskiego. Tylko, że Polski rząd nie robi zbyt wiele by z nią walczyć. W każdym roku jest to samo po powodzi rząd zapomina, że była powódź i tak aż do następnej. Ja jestem pełna współczucia dla tych ludzi i naprawdę żal mi ich, bo staram się wyobrazić sobie jak czułabym się tracąc dobytek całego życia. Ale ani moje ani Twoje gadanie nie pomoże im w tym nieszczęściu. Tutaj ważne są jakieś kroki, działania. Wiele wałów przeciwpowodziowych na południu Polski pamięta jeszcze Niemców (tak podają w np. TVP)... Wały przeciekają, przerywają się, a gdyby były w lepszym stanie może udałoby się im powstrzymać wodę. A jeżeli chodzi o polskich więźniów to nigdy nie zgodzę się z Tobą, bo chyba nie wiele wiesz o tym co się tam dzieje. Uczciwi ludzie muszą pracować za marne grosze, a mordecy, gwałciciele dostają wszystko "za karę"... Dla mnie to jest niesprawiedliwe... W Polsce wiele się mówi o niedożywionych dzieciach wolałabym pieniądze podatników przeznaczyć np. na obiady w szkołach niż na utrzymywanie złoczyńców. Nie wiem czy wiesz, ale więźniowie w ramach protestu potrafią wyrzucać lub niszczyć cały chleb jaki otrzymują. Za takie coś nie powinni dostać jedzenia przez miesiąc. A jeżeli już tak bardzo zależy Ci na odizolowaniu ich od reszty, bo to uważasz za największą karę dla nich, to mogą pracować w grupach takich jak siedzą w celach. Ja w tej sprawie zdania nie zmienię. Nie mówię o terrorze, ale o obowiązku zapracowania na siebie. A, że w Polsce dość często dochodzi do powodzi to mogliby właśnie umacaniać wały, a nie leżeć i grać w gierki, brać narkotyki i pić alkohol ( bo mają do tego swobodny dostęp).
Powrót do góry
Grazyna

PostWys³any: 18 Maj 2010, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zatroskany czy Ty nie masz jakiś problemów ze sobą. Piszesz, że wszyscy głupi i piszą głupoty a Ty taki jesteś cywilizowany i oczytany. Nie bądź Taki do przodu , bo Ciebie od tyłu wezmą. Możesz prawić te swoje " mądrości" ,ale jak będziesz obrażał innych to znowu dostaniesz ostrzeżenie.
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony 1, 2, 3  Nastêpny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.