reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Dziwne zachowanie polaków!!!
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
Do³±czy³: 22 Sie 2005
Sk±d: Reykjavik
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
I tu stałeś się wrogiem Vikinga

I tu się mylisz.
Nie wykorzystał tego kraju jak Ty. Nie mieszka teraz w Anglii i nie opowiada że jest z Islandii tak jak to Ty robisz w Norwegii.
Ma to samo zdanie co ja:
JAK SIĘ KOMUŚ NIE PODOBA TO ZMIENIC KLIMAT I KRAJ
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zostawmy jazdy personalne Panowie bo chyba nie o obrzucanie się chodziło w temacie.
Powrót do góry
Dcr

Do³±czy³: 20 Kwi 2004
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa³:

JAK SIĘ KOMUŚ NIE PODOBA TO ZMIENIC KLIMAT I KRAJ

I tu się z wami zgadzam.

"Nie wykorzystał tego kraju jak Ty"

A nie pomyślaleś, że to Islandia nas wykorzystała. Płaciliśmy podatki, wydawaliśmy zarobione pieniądze w miejscowych sklepach podnosząc ich dochody, płaciliśmy na służbę zdrowia nie korzystając z niej za często no i zostawiliśmy tam "trochę potu"
I co wzamian ? Pensyjka aby tylko przeżyć i dom starców z kieszonkowym na papierosy. Zdziwiłbyś się ilu tu w Norwegii jest Islandczyków i co opowiadają o swoim kraju. Dla mnie Islandia byla tylko etapem życia a nie celem bo zawsze pozostanę POLAKIEM . lol lol
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
einar

Do³±czy³: 06 Lut 2004
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 20:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ja mógłbym prosić by zakończyć ten temat? Nie pojawia się nic nowego, ciągle te same żale wzajemne aż się słabo robi. I choć cisną się jeszcze komentarze, to sobie już daruję i proszę: skończmy z tym tematem.
No ale jeżeli bardzo chcecie ponawrzucać sobie, ponarzekać, popsioczyć, poobrzydzać no to może na Gadu-Gadu, albo gdzieś indziej? Na czacie? Powieść jakąś napiszcie... Cokolwiek... W co drugim poście czytam to samo i już mi się niedobrze robi.

Temat "Dziwne zachowania Polaków" powinien chyba zostać zamknięty, bo z tego co piszecie, to zachowania, o których mówicie są nagminne, a więc nie są niczym dziwnym. Wynika z tego wszystkiego, że należałoby tutaj pisać o Polakach, którzy:
- czymś się interesują
- cośkolwiek wiedzą
- nie narzekają w co drugim słowie, bo to drugie to ku...
- nie tratują kraju, do którego przyjechali jako dojnej krowy, którą się opluwa i której się wyzywa od najgorszych
- pomogą czasem innym bez żadnych ukrytych podtekstów
- zrobią coś dla innych
- w ogóle zrobią coś dobrego, ciekawego, fajnego
- albo żyją sobie swoim zyciem i nie mają pretensji o wszystko
itp.

Ostatnio zmieniony przez einar dnia 1 Kwi 2006, 21:03, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha a no to ja przepraszam, że nie wstrzeliłem się w gust admina. W sumie to nie wiedziałem o tym, że na forach pisze się tylko wtedy i tylko to co adminowi odpowiada.

Ostatnio zmieniony przez Grom dnia 1 Kwi 2006, 21:01, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
Do³±czy³: 01 Kwi 2004
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jednemu sie podoba na wyspie innemu nie .Rzecz gustu .Na czesc traktowania zasluzylismy sobie sami -NIESTETY.Zawsze znajda sie negatywnie nastawieni ludzie ,ale jest tez spora grupa islandczykow ,ktorzy walcza o lepsze prawa dla cudzooziemcow ,organizuja kursy ,prowadza badania.Nie wydaje mi sie ze ten kraj jakos odstaje od normy pod wzgledem negatywnosci skierowanej do ..utlendingar.Nie wyobrazam sobie jakby do Polski naplynela w krotkim czasie taka masa obcokrajowcow.Nie dziw sie ze ktos patrzy na ciebie krzywo.To panstwo jest odizolowanya wyspa.Jesli nawet odsetek obcych jest nizszy niz w innych panstwach to np w Szwecji trwalo to 30 lat ..a tu? moze 10.Oczywiscie ze Wielka Brytania ma wicej do zaoferowania -ilu jest tam mieszkancow ?w samym Londynie 10 mln.Wiekszy rynek ,wieksza roznorodnosc pracy .Nie chce mi sie tylko wierzyc ze na swej drodze nie spotkales zadnego milego islandczyka ....I chyba dobra rada dla niezadowolonych by poprostu pojechali szukac szczescie gdzie indziej.Nie da rady ich przekonac ,a swoja postawa moze sami zniechecaja mieszkancow do siebie.
Powrót do góry
einar

Do³±czy³: 06 Lut 2004
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 21:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O Maryjo...
Grom nie przekręcaj moich słów. Po prostu mam dość codziennej porcji żalów, narzekań itp. To jest forum dla miłośników Islandii. Dla osób, które uważają ten kraj za ciekawy i mają coś ciekawego do powiedzenia. Zamienia się w forum poświęcone biednym Polakom, których Islandczycy nie karmią i którzy nie wykorzystali składek na ubezpieczenie zdrowotne. (ogólnie to ja bym się cieszył, że ich nie musiałem wykorzystać).
Jak bardzo ktoś czuje potrzebę narzekania ciągłego - to smiało. Czy ja bronię? Nie zamknąłem tematu, tylko zadałem pytanie czy ewentualnie istnieje szansa by nie pisać codziennie o tym samym, bo to zwyczajnie nudne. Już wszyscy wiemy kto kogo tu lubi a kto nie. Wszyscy wiemy, że Islandczycy to banda świń, które zabierają składki i płacą nie tyle co byście chcieli. Ale!! To nie jest forum o Polakach na Islandii!! To nie jest forum o islandzkim rynku pracy!! Czy to jest trudne? Przecież to o czym jest forum można przeczytać podczas rejestracji. Po przeczytaniu zasad tam zamieszczonych można chyba dojść do wniosku, czy to jest to forum, którego szukało się? Poza tym forum jest dodatkiem do ICELAND.PL - chyba można zobaczyć czy ICELAND.PL jest poświęcone Polakom na Islandii... Powtórzę... nie jest!
Powrót do góry
viking
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 22:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaczynamy dyskusje.

Cytat:
A nie pomyślaleś, że to Islandia nas wykorzystała

Nie odnosze takiego wrazenia.

Cytat:
Płaciliśmy podatki, wydawaliśmy zarobione pieniądze w miejscowych sklepach podnosząc ich dochody, płaciliśmy na służbę zdrowia nie korzystając z niej za często no i zostawiliśmy tam "trochę potu"

Zupełnie tak jak w Polsce. Zarabiam, płace podatki, a potem wydaje te pieniadze. To chyba oczywiste. Tutaj przynajmniej jak idę do lekarza to nie powie mi zebym się zgłosił po nowym roku bo wyczerpali limit na chorobe którą akurat mam.

Cytat:
I co wzamian ? Pensyjka aby tylko przeżyć i dom starców z kieszonkowym na papierosy.

Ja akurat nie narzekam na pensje. Zarabiam tyle że stać mnie na mieszkanie /fakt że 80% to kredyt/, na nowy samochód, wyjazd co roku na wakacje /zwiedzanie świata/ na hobby /które przeważnie są kosztowne/ i jeszcze co miesiąc potrafie odłożyc.

Cytat:
Zdziwiłbyś się ilu tu w Norwegii jest Islandczyków i co opowiadają o swoim kraju.

Ja znam norweską rodzine /mieszka w tym samym bloku co ja/ która również nie wypowiada się dobrze o swoim ojczystym kraju. Tak było, jest i zawsze bedzie.
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 1 Kwi 2006, 23:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Einar napisa³:
nie przekręcaj moich słów

Wykrzywiasz sens moich wypowiedzi, czyż to nie to samo ?
Jeśli mam powiedzieć czy podoba mi się Islandia to z całą świadomością odpowiem tak. Jest egzotyczna i urokliwa, przy tym fantastycznie dzika.
Wszystko pozostałe to moje doświadczenia z zamiekszującymi ją ludźmi. Nie narzekam i nie utyskuję. Podjąłem konkretne kroki by wyjechać i wyjechałem. I to tak szybko jak tylko mogłem.
Einar napisa³:
chyba można zobaczyć czy ICELAND.PL jest poświęcone Polakom na Islandii... Powtórzę... nie jest!

Einar napisa³:
Temat nie będzie zamknięty, bo dziwne zachowania Polaków na Islandii również dotyczą Islandii.

Sam mnie skierowałeś do tego tematu, w którym toczy się dyskusja o Polakach z Islandii. Prawda ? Skoro więc pozowliłeś jako admin by taki temat istniał nie zarzucaj teraz, że piszę to co czuję i myślę na temat Islandii jako państwa oraz Islandczyków jako ludzi.
karuta napisa³:
odstaje od normy pod wzgledem negatywnosci skierowanej do ..utlendingar

Odstaje i to bardzo. Tutaj takie zachowania na codzień i wypowiedzi w mediach publicznych dotykające wprost obcokrajowców są niedopusczalne.
karuta napisa³:
Nie chce mi sie tylko wierzyc ze na swej drodze nie spotkales zadnego milego islandczyka

Spotkałem.
Mojego chrześniaka Ingviego Karla.

Swoją drogą mam poczucie swojej europejskości w stosunku do rasy "wybrańców", którzy w Londynie widzą jedynie sklepy i najbliższe puby.
karuta napisa³:
I chyba dobra rada dla niezadowolonych by poprostu pojechali szukac szczescie gdzie indziej

Taka też jest i konkluzja moich wypowiedzi. Każdy kto narzeka i utyskuje nie robiąc przy tym nic z własnym życiem powinien wziąść za siebie w końcu odpowiedzialność i przestać miauczeć.
Powrót do góry
LooCKeRWooD

Do³±czy³: 21 Mar 2006
Sk±d: T-ravel
PostWys³any: 2 Kwi 2006, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcialbym sie tam znalezc i przekonac jak ta wyspa wyglada naprawde, jacy sa ludzie i cala ta atmosfera. Chce pasc owce wzamian za jedzenie, mieszkanie i drobne kieszonkowe... Kazdy jest na swoj sposob dziwny, ale sie tam znalezc w tym roku... Viking ma racje, po co pisac zle o Islandii , skoro to forum nalezy przede wszystkim do milosnikow tej wyspy. Chce tez miec doglebne zdanie na ten temat. Zgadzam sie z tym ze jesli sie komus Islandia nie podoba to niech stamtad wyjedzie... Mnie nie jest dobrze tu w Polsce. Zostalem sam i jesli tam bede sam to bede chociaz w miejscu o ktorym od lat marzylem [podswiadomie nawet].
viking
PostWys³any: 2 Kwi 2006, 17:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dcr nie daje mi spokoju jedna sprawa.
W żaden sposób nie jest to zaczepka z mojej strony.
Jezeli możesz to wyjaśnij mi to proszę.

Cytat:
Płaciliśmy podatki, wydawaliśmy zarobione pieniądze w miejscowych sklepach podnosząc ich dochody, płaciliśmy na służbę zdrowia nie korzystając z niej za często no i zostawiliśmy tam "trochę potu"

Wiem że już cytowałem tą Twoją wypowiedż. Ale co mnie nurtuje.
W Norwegii nie musisz płacić podatków, towar w sklepach dostajesz za darmo nie musząc wydawać zarobionych pieniędzy a tym samym podnosząc ich dochody i w Norwegii częściej korzystasz z pomocy lekarskiej /mam nadzieje że nie chorujesz/.
Wybacz ale nie rozumie tego. Argument który przytoczyłeś nie przemawia do mnie.

Cytat:
dom starców z kieszonkowym na papierosy.

Nikt ci nie każe swojej starości spędzać w domu starców.
Widzisz są różne formy /nie tylko na Islandii/ oszczedzania na swoją emeryture. Nie ma takiej potrzeby aby pracować do 67 roku zycia. Ja przynajmniej nie mam takiego zamiaru.
Wybacz ponownie ale tego też nie rozume.
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 2 Kwi 2006, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Viking ma racje, po co pisac zle o Islandii , skoro to forum nalezy przede wszystkim do milosnikow tej wyspy.

Po to by pokazać prawdę. To nie jest pisanie źle z przekomarzania i widzimi się. To jest pisanie o swoim pobycie tam, ludzie wybierający się tam powinni wiedzieć także i o takich rzeczach. W Islandii działo się o wiele więcej rzeczy w przeszłości NP:

O ile znak rzymski wiszący w centrum miasta używany przez Hitlerowców nie ma z ideologią faszystowską nic wspólnego. Jak wobec tego traktować hitlerowskie flagi wywieszane na islandzkich domach podczas wojny ??
Powrót do góry
viking
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 7:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
O ile znak rzymski wiszący w centrum miasta używany przez Hitlerowców nie ma z ideologią faszystowską nic wspólnego. Jak wobec tego traktować hitlerowskie flagi wywieszane na islandzkich domach podczas wojny ??

Nie wywlekajmy historii z przed 60 lat. Vikingowie oprócz tego że odkryli Islandie to też robili sobie wypady do Irlandii i Anglii. Z pewnego punktu widzenia to tez było zle.
Janie twierdze że Islandia nie ma wad, że żyje się tutaj jak w przysłowiowym raju. Usiłuje tylko powiedzieć że nie rozumie ludzi którzy tutaj mieszkaja z własnego wyboru /nie wyobrazam sobie żeby to była ich jakaś kara/ i narzekaja kazdego dnia jak im tu jest źle.
Tobie Grom sie tutaj nie podobało wiec wyjechałeś. Pomimo tego że mieszkałeś tutaj przez pięć lat. Mogłeś poczekac jeszcze dwa lata i dostał bys obywatelstwo. Ale wyjechałeś i to mi sie w tobie podoba. Nie siedziałeś tutaj na siłe męcząc się dla tego obywatelstwa. Tak jak to robia inni, żeby potem móc mówić że ja jestem z Islandii i mam Islandzki paszport.
Grazyna

Do³±czy³: 06 Gru 2005
Sk±d: Islandia
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co, muszę podzielić sie z Wami swoimi spostrzeżeniami. Z mego punktu widzenia wszyscy są tak zafascynowani Islandią, że dostanie się tutaj mozna porównać, do" zlapania Pana Boga za nogi". Zapominamy , ze to jest tylko inny kraj, a nie jakiś raj na Ziemi. Tu ludzie też mają swoje problemy. Może inne niż nasze, ale zapewniam wszystkich, że mają. Dlaczego nie spojrzymy na nasze problemy bardziej obiektywnie? Nawet na tej stronie była informacja o wykorzystywaniu pracujacej młodzieży w duzych sklepach. Czy choć przez chwilę ktoś z
Was narzekajacych o nich pomyślał, co czują oni i ich rodzice? Czy oni nie powinni teraz zdobywac wyksztalcenia, zamiast pracowac po 12 godzin dziennie? Ale to przeciez nie wasz problem!!! To Was spotyka krzywda!! Jak wam tu się nie podoba to szerokiej drogi. Nikt tu Was na siłe nie trzyma. Być moze naprawdę niekiedy czujemy sie tu nieco dyskryminowani. (chociaz na pewno nie ja )Ale pamietajmy o dwóch sprawach. Tu zarabiamy pieniadze, a nie grosze za taka sama prace w Polsce. Druga sprawa - to nasza Ojczyzna powinna zapewnić nam prace, a nie Islandia. Pomyslcie o tych ludziach, co stracą pracę gdy przestanie fnkcjonowac baza amerykanska. Bo obecnie to właśnie tych islandczyków mi bardziej szkoda niz Was. Pomyślcie o rodakach w kraju, co oni mają mysleć o Waszych obecnych problemach. Troche obiektywizmu życzę.
Twisted Evil W tej sprawie popieram calkowicie administratorów tego forum!!!!!!
Krakau75

Do³±czy³: 10 Lut 2006
Sk±d: Cracow
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 12:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielu polaków ma to do siebie że umie tylko narzekać...
Rozumiem że mozna miec czasem gorszy dzień i ponarzekać ale żeby to robić cały czas... no nie!
Trzeba umieć sie cieszyć z tego co pozytywne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 18:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa³:
Nikt tu Was na siłe nie trzyma

Nie obraź się miła Pani, ale chyba nie do końca doczytałaś tego co pisałem wcześniej oraz tego co pisał Kol. Viking. Tak więc aby nie było nieporozumień:
Mieszkałem w Islandii przez 5 lat. Kiedy Polska weszła do Unii Europejskiej zwinąłem żagle, podziękowałem rządowi Islandii oraz obywatelom tego kraju i pojechałem do Wielkiej Brytanii gdzie obecnie mieszkam i pracuję.
Grazyna napisa³:
Czy oni nie powinni teraz zdobywac wyksztalcenia, zamiast pracowac po 12 godzin dziennie?

Pracują bo chcą, a nie muszą. Nastolatkowie otrzymują wynagrodznie nie od pracodawcy tylko od rządu. Z tego tytułu firmy islandzkie chętnie ich zatrudniają bo nic wypłacać nie muszą, a pracowik lepszy lub gorszy jest.
Krakau75 napisa³:
Wielu polaków ma to do siebie że umie tylko narzekać...

Przeczytaj dokładnie wyżej o co toczyła się dyskusja zanim wtrącisz swoje 3 grosze.
Grazyna napisa³:
Być moze naprawdę niekiedy czujemy sie tu nieco dyskryminowani.

Pocieszę Cię. Nie tylko Polacy są dyskryminowani w Islandii. Ten problem dotyczy obcokrajowców generalnie. W Islandii niechęć do obcokrajowców nie jest zjawiskiem marginalnym lecz powszechnym. Dziwne, że tego zjawiska nie zauważyłaś.
Viking napisa³:
Nie wywlekajmy historii z przed 60 lat.

Wprost przeciwnie uważam, że należy przypominać nie tylko to co dobre, ale także to co złe. Ponieważ wydarzenia sprzed 60 lat miały bezpośredni wpływ na wygląd dzisiejszego świata. Takie zachowania nie były marginalne ( identycznie jak w przypadku rasizmu ). Jest to bardzo znamienne.
Grazyna napisa³:
Pomyslcie o tych ludziach, co stracą pracę gdy przestanie fnkcjonowac baza amerykanska

Przecież Islandczycy zawsze byli przeciwni istnieniu tej bazy, o co więc mieć żal, że Amerykanie ją zamykają ? Już za czasów wojny byli przeciwni bytności wojsk alianckich na ich wyspie.
Grazyna napisa³:
Pomyślcie o rodakach w kraju, co oni mają mysleć o Waszych obecnych problemach.

Wszystkim Polakom zdolnym do pracy życzę by rzucili robotę za 800 złotych i zmykali gdzie płacą lepiej. Życzę im tak samo by parę euro więcej nie przysłoniły im oczu i nie pozbawiły godności, która jest najcenniejsza. Polskie firmy nie są tańsze, tania w Polsce jest jedynie robocizna, i w/g mnie wygląda to tak, że pieniążki zostają w kieszonkach cwaniaczków. Czas nauczyć pracodawców, że pracownik to człowiek i ma potrzeby wcale nie mniejsze, a jedną z nich jest godne życie.

BTW. Jakieś dwa tygodnie temu byłem w Polsce, oglądając TV3 natknąłem się na program opowiadający o problemach z zatrudnieniem wykwalifikowanych pracowników. Jako źródło kłopotów upatrywano niepatriotycznych rodaków masowo wyjeżdżających do pracy na zachód. Oczywiście nie dodali ile zarabia wykwalifikowany pracownik w Polsce, a ile zarabia w krajach UE.
Powrót do góry
viking
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 19:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grom to wszystko o czym piszesz się zgadza. Ale powoli zaczynamy odbiegać od tematu. Nie mamy rozmawiać dlaczego Polacy wyjezdzają z kraju za chlebem. Tylko o tym że jak już wyjadą i dotrą np. na Islandie to zaczynają narzekać /ten problem nie dotyczy tylko Islandii/
Zgodze się z tym że obcokrajowcy są dyskryminowani. Ale tak jest wszędzie.
Ja zauważyłem że najwięcej narzekają ci którzy mieli najgorzej w Polsce. Czyli byli na bezrobociu, pracowali za 800 no może 1000 zł i musieli z tego utrzymać cała rodzine. Przyjeżdzają tutaj i robią sie wielkie Pany. Nie pamiętaja jak to było jeszcze pare miesiecy temu. Ledwo mówia po polsku, wplątując islandzkie i angielskie słowa w zdanie. A nie znają żadnego z tych jezyków. Nic im sie nie podoba. Wyzywają swoich szefów i nie tylko. Ale pchają sie na Islandie oknami i drzwiami.
PYTAM SIĘ PO JAKĄ CHOLERE!!!
Jak chcecie narzekać to narzekajcie w Polsce, że musicie z zasiłku utzrymać rodzine.
A jak już tutaj przyjedziecie to cieśzcie się z tego co macie tak jak to mówi Grażyna i Einar.
nigel
Reporter ICELAND.PL
Do³±czy³: 06 Lis 2004
Sk±d: Warszawa
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 19:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa³:
...
A nie znają żadnego z tych jezyków. Nic im sie nie podoba. Wyzywają swoich szefów i nie tylko. Ale pchają sie na Islandie oknami i drzwiami.
PYTAM SIĘ PO JAKĄ CHOLERE!!!
Jak chcecie narzekać to narzekajcie w Polsce, że musicie z zasiłku utzrymać rodzine. A jak już tutaj przyjedziecie to cieśzcie się z tego co macie tak jak to mówi Grażyna i Einar.

Viking, to że ludzie jeżdżą po świecie, to ich sprawa i ich prawo. Jeśli chcą pracować na IS, a islandzkie prawo im na to pozwala, niech pracują.

Natomiast takie postawy są znane także w Polsce. Myślisz, że ludzie w Polsce chcą pracowac? Skąd. Człowiek woli wziąć 500 zł i ponarzekać niż 700 zł i pracować. Tacy też ludzie wyjeżdżają z kraju, zabierając ze sobą takie postawy. Nie mówię tutaj o wszystkich, bo znam ludzi którzy naprawde cieszą się że wyjechali, że im sie udało. A mnie cieszy, że niektórzy to doceniają.
karuta
Alpha Team
Do³±czy³: 01 Kwi 2004
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 19:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nastolatkowie otrzymują wynagrodznie nie od pracodawcy tylko od rządu. Z tego tytułu firmy islandzkie chętnie ich zatrudniają bo nic wypłacać nie muszą, a pracowik lepszy lub gorszy jest.
dziwne ,moj byly szef zrezygnowal z dzieciakow tego lata bo ma problemy finansowe ,wiec chyba jednak on placi a nie rzad.A zatrudniaja ich dlatego ze jest presja od rodzicow ,zwiazkow aby sie dzeciako nie nudzily ,bo wakacje maja ponad 3 mies.Glownie chodzi o przyuczenie sie ,wypelnienie czasu i samodzielnosc.Mlodziez w wieku 16 lat placi jakis malenki podatek przez pierwszy rok ,dlatego jest to kuszace.Jedyne dzieciaki ktore pracuja i dostaja wynagrodzenie od rzadu ,a raczej samorzadu to 13-15 latkowie ,zbierajacy smieci i sadzacy kwiatki.
Powrót do góry
viking
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Viking, to że ludzie jeżdżą po świecie, to ich sprawa i ich prawo. Jeśli chcą pracować na IS, a islandzkie prawo im na to pozwala, niech pracują.

Ale ja nie mam do nikogo żalu o to że jeździ po świecie.
Wręcz zachecam wszystkich do wyjazdu z Polski.
Mnie chodzi tylko o to że jak sie komuś nie podoba w jakimś kraju. To niech nie narzeka tylko go opuści.
Widocznie nie doczytałeś wszystkiego.
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nastêpny
Strona 3 z 8

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.