Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| KAROLa
| Dołączył: 27 Sty 2006 | Posty: 19 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2006, 1:41 Temat postu: ogrodnictwo w Islandii |
|
|
ChciaĹabym poruszyÄ temat ogrodnictwa w Islandii. Zastanawia mnie jaki jest poziom i charakterystyka produkcji ogrodniczej.
Chodzi mi najbardziej o polowÄ
produkcjÄ warzyw, sadownictwo (sĹyszaĹam jedynie Ĺźe na Islandii panujÄ
odpowiednie warunki dla uprawy porzeczki), no i oczywiĹcie o roĹliny ozdobne ( jakie gatunki roĹlin uprawia sie najczÄĹciej w ogrodach?, czy Islandczycy tak samo jak np Holendrzy dbajÄ
w szczegĂłlny sposĂłb o swoje najbliĹźsze otoczenie-czyli ogrody , czy sÄ
moze jakieĹ typowe, popularne roĹliny ozdobne?)
Co do produkcji pod osĹonami to chyba juĹź trochÄ sie orientuje (przeczytaĹam posty o bananach, pomidorach, kawie w szklarniach).
InteresujÄ
mnie teĹź tradycje kulturowe zwiÄ
zane z roĹlinami ,czy na przykĹad ze Ĺwietami BoĹźego Narodzenia w Islandii takĹźe kojarzy sie , popularny u nas wilczomlecz piÄkny ( zwany teĹź potocznie "GwiazdÄ
Betlejemska"), a na cmentarze zanosi sie chryzantemy?
Mam nadziejÄ Ĺźe Wy w tym temacie orientujecie siÄ lepiej i bÄdziecie potrafili udzieliÄ odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Lut 2006, 11:36 Temat postu: |
|
|
Moja znajomosc ogrodnictwa nie jest dosc szeroka, ale moze ktos rozwinie temat. Otoz dbalosc o przydomowe ogrodki to rzadkosc, na ogol ogrodki ograniczaja sie trawnika, plus paru krzakow. I moze jednej grzadki tulipanow. Roslinki maja tu naprawde ciezkie zycie i musza sie zmagac przede wszystkim z silnym wiatrem. Nie ma tez ogrodkow warzywnych, chociaz moja sasiadka ma marchewke, cebule i pare krzakow truskawek. Mnie osobiscie marzy sie mala szklarnia, w szklarniach, podejrzewam, wszystko bedzie roslo jak dzikie - cieplo, brak wiatru i duzo slonca w okresie letnim. Patrzac na to, co rosnie w ogrodzie botanicznym w Laugardalur to wiekszosc roslin ozdobnych jest w stanie zaadoptowac sie na Islandii, ale wymaga naprawde dobrej pielegnacji, nawozenia i, przede wszystkim, ochrony przed wiatrem. Czasem nawet utrzymanie trawnika jest pracochlonne - w Keflaviku na trawniki miejskie wyrzuca sie tony nawozow, tylko po to, zeby trawa nie zostala wyparta przez mchy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2006, 13:47 Temat postu: |
|
|
W telewizji publicznej jest pokazywany program I einum graenum.To co tam zobaczylam bardzo mnie zaskoczylo ,tak przepiekne ogrody ze chyba nawet w Polsce nie widzialm .Oczywiscie sa to przewaznie dosc dobrze sytuowani ludzie ,gdyz rosliny ,sadzonki ,drzewka sa raczej drogie ,nie liczac wyprzedazy.Ale naprawde zapieralo dech bo nie spodziewal by sie czlowiek tego tutaj.Nie znam sie na kwiatach ale bylo ich duzo i rozne .Pozatym byly to przewaznie ogrody projektowane przez specow ,z wkomponowanymi fontannami,mostkami,przepierzeniami.Wydaje mi sie ze sa regiony gdzie roslinnosc przyjmuje sie lepiej -chodzi mi o miejca osloniete od slonych morskich wiatrow ,czy polozone glebiej np miejscowosc Fludir-tam jak w Polsce wielkie drzewa ,kwiaty-no i jedyny producent pieczarek .W Akureyri jest rowzniez ogrod botaniczny ,chyba nawet bogatszy wlasnie w kwiaty niz ten w Rvk.Kilka zdjec ponizej.
A na Swieta BN jak u nas na stol stawia sie gwiazde betlejemska
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
|
Wysłany: 19 Lut 2006, 23:33 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ bardzo za cenne informacje ( dla mnie wszystko co wiÄ
Ĺźe sie z przyrodÄ
- a co za tym idzie z ogrodnictwem jest cenne).
To daje mi juĹź pewien zarys sytuacji na wyspie.
ZdjÄcia sÄ
piekne ( nawet jestem w stanie rozpoznaÄ na nich kilka gatunkĂłw roĹlin).
Mam oczywiĹcie nadziejÄ Ĺźe ktoĹ jeszcze napisze na temat ogrodnictwa
(obojÄtnie jakiej jego formy, kaĹźda wiadomoĹÄ jest dla mnie istotna)
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
|
Wysłany: 2 Kwi 2006, 1:19 Temat postu: |
|
|
No to doszukaĹam siÄ w koĹcu kilku nowych ( przynajmniej dla mnie )informacji o roĹlinach na wyspie. Nie byĹo Ĺatwo, zwĹaszcza Ĺźe w internecie ludzie czÄsto podajÄ
nazwy gatunkĂłw roĹlin, nie uwzglÄdniajÄ
c nazw ĹaciĹskich.
Z tego co siÄ dowiedziaĹam wynika Ĺźe jedynym dziko rosnÄ
cym gatunkiem iglastym ( wytwarzajÄ
cym szyszki) jest jaĹowiec pospolity ( juniperus communis), inne drzewa i krzewy iglaste rosnÄ
ce na Islandii zostaĹy wprowadzone do Ĺrodowiska by zapobiegaÄ erozji.
Poza tym, popularne drzewa to brzozy ( Betula spp). Z czego, jak podajÄ
ĹşrĂłdĹa brzoza omszona ( betula pubescens) ktĂłra normalnie dorasta do 20 metrĂłw na Islandii rzadko kiedy przekracza 2 metry wysokoĹci!!!
SpotkaÄ mozna teĹź takie gatunki drzew jak: wierzby( Salix spp; zwĹaszcza s.herbacea i s.lantana) oraz jarzÄ
b pospolity ( Sorbus aucuparia) zwany potocznie jarzÄbinÄ
.
A moĹźe ktoĹ ma wiÄkszÄ
wiedzÄ z zakresu dendrologii? ZwĹaszcza wszyscy Ci ktĂłrzy byli na wyspie. ( Ja niestety jeszcze nie byĹam, wiÄc nawet nie mam 100% pewnoĹci Ĺźe wiadomoĹci przeze mnie podane sÄ
wĹaĹciwe).
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
|
Wysłany: 2 Kwi 2006, 22:20 Temat postu: |
|
|
DziÄki Karuta za cenne informacje
PrzeglÄ
daĹam podanÄ
przez Ciebie stronÄ, jest bardzo interesujÄ
ca ( sÄ
nazwy ĹaciĹskie i zdjÄcia- wiÄc nie trudno siÄ zorientowaÄ o jakich roĹlinach jest mowa). No a poza tym, dobrze Ĺźe podane sÄ
obszary wystÄpowania kaĹźdej z wymienionych roĹlin. To bardzo cenna wiadomoĹÄ.
Jeszcze raz dziÄki, jeĹli jeszcze kiedyĹ znajdziesz coĹ rĂłwnie interesujÄ
cego to pamiÄtaj o miĹoĹnikach przyrody
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 3 Kwi 2006, 9:36 Temat postu: |
|
|
MogÄ przybliĹźyÄ ci obraz lasu islandzkiego w postaci Ĺźartu. Co naleĹźy zrobiÄ, gdy siÄ zgubi w lesie islandzkim? OdpowiedĹź : Wystarczy wstaÄ.  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 3 Kwi 2006, 12:38 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | Wystarczy wstaÄ. |
Tak, szczegĂłlnie w tych lasach:
Pod wzglÄdem lasĂłw na Islandii jest juĹź coraz lepiej. Tam, gdzie ich nie ma, to nie ma, ale czÄsto jak sÄ
to doĹÄ spore. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 3 Kwi 2006, 18:02 Temat postu: |
|
|
Ten Ĺźart wymyĹlili sami islandczycy. OczywiĹcie, Ĺźe tu rosna normalne lasy np. koĹo Akureiri ( przepraszam jeĹli napisaĹam zle tÄ
nazwÄ). Ale tam gdzie ja mieszkam, ten Ĺźart jest adekwatny do tego co widzÄ. TrochÄ dystansu ĹźyczÄ. Moja znajoma z Islandi byĹa zachwycona polskimi lasami. Gdzie ich lasom do Puszczy Bialowieskiej!!
OczywiĹcie, ze brak lasĂłw w takiej iloĹci jak w Polsce tutaj na Islandii mi odpowiada. Ja uwielbiam duĹźe przestrzenie, wspaniaĹe gĂłry, potoki i rzeki pĹynÄ
ce w dolinach. Czekam z niecierpliwoĹciÄ
, aĹź zazieleni sie wszystko. PonoÄ wtedy jest dopiero piÄknie. Ja mieszkam w przepieknej zatoce. Ale drzewo koĹo mojej pracy rosnace samotnie to dopiero numer!!!!! Cienkie, wiotkie, powykrÄcane na wszystkie strony. a oni sie uparli, Ĺźeby tam rosĹo i szurami je poprzywiÄ
zywali z kaĹźdej strony , a koĹce tych sznurĂłw sa zakotwiczone w duze kamienie. Jutro moĹźe zrobie zdjÄcie , ĹźebyĹcie tez mogli zobaczyÄ te cudo. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 3 Kwi 2006, 18:24 Temat postu: |
|
|
Ĺťartu tego nie da siÄ nie znaÄ, bo kaĹźdy go powtarza, znalazĹ siÄ teĹź w ksiÄ
Ĺźce "Poradnik ksenofoba. Islandczycy" oraz na wszystkich stronach dotyczÄ
cych Islandii.
Kiedy mĂłwiÄ znajomym o Islandii i zachÄcam ich do odwiedzenia wyspy, to czÄsto mi odpowiadajÄ
, Ĺźe nie chcÄ
tam jechaÄ, bo tam nie ma drzew i zieleni. WalczÄ z tym stereotypem, ktĂłry siÄ teraz jednak zmienia, bo Islandczycy robiÄ
co mogÄ
by wyspÄ jak najbardziej zalesiÄ. A jak siÄ podróşuje przez IslandiÄ, to tej zieleni wcale tak maĹo nie ma.
NajwiÄksze skupisko lasĂłw (Hallormstaðir) jest w okolicach Egilsstaðir, gdzie znajduje siÄ teĹź najstarsze drzewo na Islandii (jest na pierwszym zdjÄciu, ktĂłre powyĹźej umieĹciĹam). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 3 Kwi 2006, 19:55 Temat postu: |
|
|
Ale mnie zdziwilaĹ!!! A ja widze tu taka nature, ze mnie czasami zapiera dech. A przecieĹź jeszcze nie widziaĹam tylu rzeczy jak gejzery, miasto Akureiry i kotline, w ktĂłrej rosnÄ
wspaniaĹe drzewa. Przyroda Islandzka jest niesamowita i trudno mi uwierzyÄ, ze trzeba do tego kogoĹ przekonywaÄ. MĂłj znajomy Islandczyk ( ja mĂłwiÄ, ze ma uĹaĹska duszÄ) to lubi robiÄ dziwne rzeczy. Czasami kiedy jest przy gejzerach to wrzuca mydĹo, gdy widzi jakÄ
Ĺ wycieczke. Podobno ubaw jest po pachy!! On jest wogle niesamowity, ale nie bede o nim tu pisaĹa, bo to jest temat o ogrodnictwie i nie chce robiÄ tu zamieszania. I tak dzisiaj to se daĹam upust pisaninie na Waszym forum. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
|
Wysłany: 7 Kwi 2006, 15:08 Temat postu: |
|
|
A moze ktoĹ wie ile lat ma to najstarsze drzewo i jaki to gatunek. A ma jakieĹ imiÄ??? (moĹźe to dziwne pytanie no ale w Polsce najstarsze drzewo ma swoje imiÄ).
DziÄki Joli przynajmniej wiem jak wyglÄ
da ( a co do gatunku to wiem Ĺźe pewnie moĹźna by to rozpoznaÄ ze zdjÄcia ale nie chciaĹabym palnÄ
Ä gafy)
P.S
GraĹźyno a gdzie zdjÄcie tego "cuda" o ktĂłrym pisaĹaĹ? Bardzo chciaĹabym je zobaczyÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 7 Kwi 2006, 15:29 Temat postu: |
|
|
To najstarsze drzewo zostaĹo zasadzone w latach 30-tych XX-go wieku
MĂłwi o tym ta tabliczka, ktĂłrÄ
trochÄ widaÄ na zdjÄciu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 7 Kwi 2006, 16:26 Temat postu: |
|
|
Przepraszam , postaram sie poprawic  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 9 Kwi 2006, 22:21 Temat postu: |
|
|
Najstarsze skupisko drzew o ktorym pisala Jola zostalo posadzone w 1938 roku i nazwane Guttormslundur-od imienia opiekuna lesniczego Guttormura Palssona,ktory przepracowal tam 46 lat.Tym najstarszym drzewm jest ...modrzew-lerki.Las Hallormstaðir ma powierzchnie 2002 ha.Zarowno w Hallormstaðir jak i w Vaglaskogur kolo Akureyri rosnie wiele gatunkow drzew sprowadzonych z Europy I Ameryki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 15 Kwi 2006, 11:50 Temat postu: |
|
|
Dziwne drzewko:-) Wklejone na prosbe jednej z forumowiczek.
Pozdrawiam serdecznie. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 15 Kwi 2006, 13:21 Temat postu: |
|
|
jak przyjechalam na islandie do mojjej miejscowosci to takimi linami byl przywiazany dach jednego z domow...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KAROLa
|
Wysłany: 18 Kwi 2006, 13:46 Temat postu: |
|
|
No to zagadnienie dendrologii w Islandii, zostaĹo juĹź bardzo szeroko opisane, a do tego opatrzone mnĂłstwem zdjÄÄ ( biedne to drzewko, no ale widaÄ Ĺźe bardzo im zaleĹźy na kaĹźdej roĹlince-to miĹe).
Mam teraz kolejne nurtujace mnie zagadnienie. JuĹź wiem, Ĺźe warzywnictwo w Islandii nie jest zbytnio rozwiniÄte. Ale czy w sklepach asortyment dotyczÄ
cy warzyw i owocĂłw jest taki sam jak w Polsce? ( pamiÄtam, Ĺźe jak mieszkaĹam w Holandii, to na przykĹad bardzo trudno byĹo nam zakupiÄ seler korzeniowy, czy pietruszkÄ. WidaÄ te warzywa nie cieszÄ
sie zbyt duĹźÄ
popularnoĹcia u HolendrĂłw).
A teraz Ĺwiateczne pytanie - Czy na Wielkanoc, Islandczycy teĹź siejÄ
owies lub rzeĹźuchÄ? Czy moĹźe ten zwyczaj nie jest u nich popularny? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 18 Kwi 2006, 14:30 Temat postu: |
|
|
seler juz jest -korzeniowy,pojawia sie i pietruszka ,a w hagkaupie-duzy sklep w Rvk sa najprzerodniejsze warzywa i owoce.Pozatym sa mrozonki , nie widzialam duzego asortymentu rzep ale jest ich lekko pomaranczowa islandzka ,a latem kupilam po raz pierwszy kalarepke-ale byla bardzo delikatana w smaku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|