Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 21:06 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | A banki czyja sa wlasnoscia? |
Ale chyba wiÄkszoĹÄ kredytĂłw na samochody byĹo branych nie w bankach tylko w jakich funduszach kredytowych typu avant(chyba, Ĺźe te naleĹźÄ
do bankĂłw, nie wiem).
Cytat: | skoro sa panstwowe to kto zaplaci te roznice w kredycie? |
JeĹźeli to paĹstwowe banki dwaĹy te kredyty, to znaczy, Ĺźe paĹstwowe banki naliczaĹy nielegalne odsetki, czÄsto pogrÄ
ĹźajÄ
c ludzi. Znam kilka przypadkĂłw gdzie ktoĹ "sprzedaĹ" samochĂłd ale dalej go spĹacaĹ.
Po prostu - skoro ktoĹ nielegalnie podnosiĹ kredyty to ma to oddaÄ, nawet jeĹźeli jest to paĹstwo - to chyba oczywiste. BÄdÄ grzmiaĹ ĹwiÄtym oburzeniem tak jak Ty tylko jeĹźeli paĹswo bÄdzie miaĹo to spĹacaÄ za kogoĹ.
Cytat: | Moim zdaniem jest to wielka niesprawiedliwosc wobec wszystkich tu mieszkajacych ludzi, takze wobec tych ktorzy brali kredyty w koronie. |
Tego nie bardzo rozumiem, moĹźesz rozwinÄ
Ä?
Pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 21:10 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Tak, ludzie znow sie zadluza a pozniej z pomoca znow ktos przyjdzie by umozyc czesc dlugow. |
Ale zaraz, to majÄ
byÄ umorzenia czy zwrot niezgodnie z prawem naliczonych odsetek? Bo to chyba jest dosyÄ istotna róşnica. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 21:26 Temat postu: |
|
|
Ale niech ktos mi wytlumaczy dlaczego niby instytucje nie mialy prawa podniesc rat kredytu skoro waluta zdrozala??O jakie nielegalne odsetki Foo ci chodzi??Biorac kredyt w obcej walucie ludzie musza wiedziec o ryzyku kursowym i napewno w umowie bylo to ujete. Dlatego kredyt walutowy jest tanszy od kredytu w tutejszej walucie gdyz istnieje wlasnie to ryzyko kursowe i tak jest na calym swiecie i nikt tego nie probuje zmieniac. Moim zdaniem rzad, panstwo za duzo ingeruje we wszystko to co sie dzieje. Jak to sie mowi, sami sraja w swoje gniazdo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 22:29 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Ale niech ktos mi wytlumaczy dlaczego niby instytucje nie mialy prawa podniesc rat kredytu skoro waluta zdrozala??O jakie nielegalne odsetki Foo ci chodzi?? |
WiÄc po pierwsze wszystko co wiem o tej histori pochodzi z tego forum, z tego co zostaĹo napisane zrozumiaĹem, Ĺźe sÄ
d uznaĹ, Ĺźe te instytucje nie miaĹy prawa podnosiÄ rat. Skoro sÄ
d tak uznaĹ to ja zakĹadam, Ĺźe naprawdÄ tak byĹo. W koĹcu sÄ
dy z zaĹoĹźenia majÄ
byÄ obiektywne, nie mam podstaw Ĺźeby twierdziÄ, Ĺźe tym razem byĹo inaczej. Chyba, Ĺźe Ĺşle zrozumiaĹem o co tu chodzi. ChÄtnie posĹucham.
Cytat: | Biorac kredyt w obcej walucie ludzie musza wiedziec o ryzyku kursowym i napewno w umowie bylo to ujete. |
KtoĹ miaĹ kredyt w obcej walucie, kredyt wzrĂłsĹ mu o kilkaset procent, ktoĹ przeczytaĹ umowÄ i stwierdziĹ, Ĺźe na podstawie tej umowy nie moĹźna mu tego kredytu podnieĹÄ kilkukrotnie, poszedĹ z tym do prawnika, prawnik do sÄ
du. Wygrali sprawÄ, sÄ
d orzekĹ, Ĺźe na podstawie tych umĂłw nie moĹźna podnosiÄ kredytĂłw. Masz jakiekolwiek powody Ĺźeby podwaĹźaÄ wyrok sÄ
du najwyĹźszego? Bez obrazy, ale oni siÄ raczej lepiej znajÄ
na prawie, i potrafiÄ
lepiej od Ciebie powiedzieÄ co byĹo w tej umowie.
Cytat: | Dlatego kredyt walutowy jest tanszy od kredytu w tutejszej walucie gdyz istnieje wlasnie to ryzyko kursowe i tak jest na calym swiecie i nikt tego nie probuje zmieniac. |
Tutaj teĹź nie z tego co zrozumiaĹem.
SpĂłjĹź na to z innej strony:
KtoĹ "A" poĹźycza komuĹ "B" 100 monet.
KtoĹ "B" ma oddwaÄ po 11 monte przez 10 miesiÄcy.
KtoĹ "B" spĹaciĹ juĹź 3 raty i nadszedĹ kryzys.
KtoĹ "A" mĂłwi: jest kryzys, pieniÄ
dze straciĹy wartoĹÄ, pĹacisz mi od dzisiaĹ po 33 monety miesiÄcznie - tak jest w umowie.
KtoĹ "B" pĹaci wiÄc po 33 monety, ale, Ĺźe sam nie zna siÄ na jÄzyku prawniczym, zanosi umowÄ do prawnika, ten twierdzi, Ĺźe w tej umowie nie ma takiego zapisu i idÄ
do sÄ
du a sÄ
d potwierdza: "A" nie ma prawa ĹźÄ
daÄ 33 monet miesiÄcznie na podstawie umowy ktĂłrÄ
zawarĹ z "B".
N zdrowy rozum to "A" powinien jeszcze zapĹaciÄ karÄ/odsetki/odszkodowanie za bezprawnie naliczone odsetki, i oczywiĹcie oddaÄ niesĹusznie pobrane pieniÄ
dze. W koĹcu wziÄ
Ĺ te pieniÄ
dze nielegalnie.
JeĹźeli paĹstwo chciaĹo by spĹacaÄ za jakieĹ prywatne firmy to jestem pierwszy na manifestacji :-)
Ale ten kto nielegalnie naliczaĹ ludziom raty powinien te pieniÄ
dze oddaÄ, niewaĹźne czy paĹstwo czy prywat.
Cytat: | Moim zdaniem rzad, panstwo za duzo ingeruje we wszystko to co sie dzieje. |
TeĹź nie lubiÄ socjalizmu.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| slawekl
 | Dołączył: 12 Mar 2009 | Posty: 90 | Skąd: Rock'Ya'VĂk |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 22:33 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Ale niech ktos mi wytlumaczy dlaczego niby instytucje nie mialy prawa podniesc rat kredytu skoro waluta zdrozala??O jakie nielegalne odsetki Foo ci chodzi??Biorac kredyt w obcej walucie ludzie musza wiedziec o ryzyku kursowym i napewno w umowie bylo to ujete. Dlatego kredyt walutowy jest tanszy od kredytu w tutejszej walucie gdyz istnieje wlasnie to ryzyko kursowe i tak jest na calym swiecie i nikt tego nie probuje zmieniac. Moim zdaniem rzad, panstwo za duzo ingeruje we wszystko to co sie dzieje. Jak to sie mowi, sami sraja w swoje gniazdo. |
"umowa lub jej punk niezgodny z obowiÄ
zujÄ
cym prawem jest niewaĹźna w caĹoĹci lub ww punkcie."
Jako Ĺźe kredyty denominowane w "walucie" powinny teĹź w niej byÄ wypĹacane... a dalej sobie doczytaj, bo juĹź o tym byĹo. _________________ Nie wystarczy mieÄ na kogo, trzeba takĹźe umieÄ liczyÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 22:48 Temat postu: |
|
|
Jest wyrok sadu i nie ma na ten temat co dyskutowac. Mam cicha nadzieje ze nie jest to wyrok ostateczny bo inaczej niezly zamet sie zrobi. Ciekawe co w przypadku gdy te instytucje finansowe nie beda wyplacalne i oglasza bankrutcwa, wtedy pewnie panstwo przejmie zobowiazania i jak zawsze w takiech sytuacjach spoleczenstwo splaci dlug. Inna sprawa ze korona poszla w gore a ceny w sklepach caly czas podnosza. W takim tempie to wkrotce takze WC bedzie platne |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Artur1982
| Dołączył: 22 Paź 2009 | Posty: 7 | Skąd: hafnarfjord |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 22:49 Temat postu: |
|
|
A co jezeli splacilem auto 2 lata temu?
Oczywiscie kryzys jeszcze mnie zahaczyl, a ostatnie raty wzrosly.
Z tego co rozumiem, tez mam prawo ubiegac sie o zwrot?
Kredytu udzielil Avant. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 23:24 Temat postu: |
|
|
Artur1982 napisał: | A co jezeli splacilem auto 2 lata temu?
Oczywiscie kryzys jeszcze mnie zahaczyl, a ostatnie raty wzrosly.
Z tego co rozumiem, tez mam prawo ubiegac sie o zwrot?
Kredytu udzielil Avant. |
Nikt tego jeszcze nie wie, ale dwa latra temu to chyba bylo jeszcze przed kryzysem wiec wszystko bylo w normie , umowy byly nielegalne ,ale ponownie je rozpatrujac moglbys tylko uzyskac satysfakcje ,ze wygrales sprawe bo finansowo wyszloby tak samo.
Patryk....
Instytucje jak Avant ,Lysing ,SP Fjarmorgun ( czy jakos tak ) nie sa instytucjami panstwowymi i ponoc maja spore zasoby w bankach ,ktore teraz sa zamrozone do wyjasnienia sprawy .Przyznawano kredyty w walucie .... wcale nie ,nikt nie widzial waluty obcej , to byly pozyczki wirtualne ,nie sadze zeby te firmy mialy zasoby waluty na te kredyty , pozyczyli korony islandzkie na warunkach waluty obcej obnizajac/omijajac oplaty podatkowe , co jest nielegalne w stosunku do systemu podatkowego.Krocej pozyczyli nam np. 2.000.000 koron i teraz sciagaja 4.500.000 . Wcale nie zamieniaja tedo na waluty , CZYSTY ZYSK!!! Czyli suma sumarum nic nie straca ,zyskaja tyle ile powinni pozyczajac korony , chyba ze nakaza im placic odszkodowania ...to bankrutctwo murowane .
.Kredyty mialy w umowie jakas tolerancje wachan wartosci waluty po przekroczeniu ,ktorej powinno zadzialac ubezpieczenie kredytowe lub rekonstrukcja umow/ kredytow .Nic takiego nie mialo miejsca , firmy wogole nie zastosowaly sie do swoich podpunktow w umowie .
Jezeli cos myle lub jestem w bledzie to mnie poprawiajcie , sam moge miec bledne informacje .
Sa to kruczki wykorzystane przeciwko przebieglemu "lisowi" , ktory chcial przechytrzyc system .
Mowiac ,ze ludzie znowu nabiora kredytow jak im umorza .... nie sadze .
Splacali rzetelnie to co im naliczono na poczatku .Nie sadze tez aby rzad zdecydowal sie pokryc to z wlasnej kieszeni , byloby to niesprawiedliwe . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Cze 2010, 23:39 Temat postu: |
|
|
Dzieki, teraz troszke mi sie to wszystko rozjasnilo. Jesli rzeczywiscie ta waluta obca byla wirtualna to niezle przygrali |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| patokato
| Dołączył: 11 Paź 2009 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 1 Lip 2010, 17:44 Temat postu: bzdury |
|
|
do LUKAS 3000 GT... chlopie zanim napiszesz ze "ponoc" albo "slyszalem" takie BZDURY o anulowaniu lub oddaniu nadpaconych kredytow zastanow sie troche.. NIKT nam nic nie odda a tym bardziej anuluje!!!! prawdopodobnie pozyczki bede liczone na nowo z nowym oprocentowniem. wedlug Narodowego Banku Isl (zmiana z 4% na 8% )... tak wiec nic tu na lepsze nie bedzie , a niestety prawdopodobnie zostaniem zrobieni " w konia " poraz drugi :/ P.s. ze smutkiem patrze co sie dzieje na tej wyspie widzac grupe ludzi z polityki i firm lesingowych ( avant , sp, lysing itd) robiacym wszystko aby Nam zycie utrudnic ! ! nawet sam BUBBI MORTEINS nawoluje dzis w DV do bojkotu tego pomyslu i nie placenia rat.... http://www.dv.is/frettir/2010/7/1/fjarmalafyrirtaekin-eiga-heima-i-helviti/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gosiak
| Dołączył: 22 Cze 2009 | Posty: 27 | |
|
Wysłany: 1 Lip 2010, 20:48 Temat postu: ....... |
|
|
To powiedz mi po co caly tem ambaras z tymi kredytami i wielkie halo....nie place bo mi nic nie wyslali jak sad wydal wyrok to napewno nie na niekorzysc kredytobiorcow bo taka byla podstawa zaskarzenia ze jest to nielegalne...Z twojej wypowiedzi widze ze jeszcze nam doloza,nie rozumiem cie wogole.Jaki bylby sens wyroku jak ludzie mieli by na tym jeszcze ucierpiec.I wogole z kod ty masz te swoje historie,bo jak ja sie pytam swoich islandzkich znajomych to jeszcze do konca nic nie wiadomo.Jak dzwonlem (tylko raz) to nie udzielaja informacji...Masz jakies wizje???Czy to tylko twoje prywatne przypuszczenia bo jestes nie spelnionym pracownikiem sektora bankowego???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patokato
| Dołączył: 11 Paź 2009 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 2 Lip 2010, 0:30 Temat postu: ........... |
|
|
NIe mam zadnych wizji, kolego .... wystarczy ze czesto zagladam do newsow , rozmawiam z ludzmi i widze co sie dzieje... NIKT NIC TU NIE ZROBIL OD 2 LAT dla ludzi wiec sie nie ludzi... wez zapros tych swoich " islandzkich znajomych " na kawe niech ci ten artykul i opinie pod nim dokladnie przetlumacza to moze troszke otworzysz oczy na to co tu sie dzieje ...... P.S. mam nadzieje ze ten pomysl nie przejdzie! http://eyjan.is/2010/06/30/gengislanin-vextir-samkvaemt-tilmaelum-geta-verid-um-eda-yfir-20/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 2 Lip 2010, 11:02 Temat postu: |
|
|
Jest wiele osob za i jeszcze wiecej przeciw wyrokowi sadu , ale wyrok jest i teraz firmy musza sie do tego ustosowac .
Apelowalem wczesniej ,zeby nie bazowac na informacjach na forum gdyz moga byc niepelne lub mijajace sie z prawda . Jak ktos potrzebuje dokladnych info to niech zglosi sie do swojego pozyczkodawcy .
Nie dzielmy skory na niedzwiedzu , zostawmy ta walke "medrcom islandzkim " , a nasze wypowiedzi traktujmy jako spekulacje a nie fakty . Dopiero po zakonczeniu tej farsy bedziemy znali wyniki na swoich kredytach . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gosiak
|
Wysłany: 2 Lip 2010, 18:18 Temat postu: .......... |
|
|
Zgodze sie z toba calkowicie...pozyjemy zobaczymy....Znajac realia na islandi troszke to potrwa...zastanawia mnie tylko kiedy ponownie przysla rachunki???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Lip 2010, 1:48 Temat postu: Re: bzdury |
|
|
patokato napisał: | do LUKAS 3000 GT... chlopie zanim napiszesz ze "ponoc" albo "slyszalem" takie BZDURY o anulowaniu lub oddaniu nadpaconych kredytow zastanow sie troche.. NIKT nam nic nie odda a tym bardziej anuluje!!!! prawdopodobnie pozyczki bede liczone na nowo z nowym oprocentowniem. wedlug Narodowego Banku Isl (zmiana z 4% na 8% )... tak wiec nic tu na lepsze nie bedzie , a niestety prawdopodobnie zostaniem zrobieni " w konia " poraz drugi :/ P.s. ze smutkiem patrze co sie dzieje na tej wyspie widzac grupe ludzi z polityki i firm lesingowych ( avant , sp, lysing itd) robiacym wszystko aby Nam zycie utrudnic ! ! nawet sam BUBBI MORTEINS nawoluje dzis w DV do bojkotu tego pomyslu i nie placenia rat.... http://www.dv.is/frettir/2010/7/1/fjarmalafyrirtaekin-eiga-heima-i-helviti/ |
Panie zastanow sie troche, nad czym mam sie zastanawiac skoro pewien nie jestem na 100%, napisalem CHYBA jasno i wyraznie, a to czy to bzdruy czy nie dzieki forum mozna sie dowiedziec jak naprawde jest, forum jest poto zeby sie dowiedziec i rozwiazac watek oco kaman, bo wczesniejsze posty ludzi na ten temat zostaly usuniete/zablokowane temu postanowilem stworzyc nowy w odpowiednim do niego dziale, w ktorym wkoncu cos sie wyjasni. Cya. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Lip 2010, 20:24 Temat postu: |
|
|
Avant wstrzymaĹ wysyĹanie rachunkĂłw do zapĹaty na lipiec i sierpieĹ. Informuje teĹź, Ĺźe pozostaĹe zadĹuĹźenie zostanie przeliczone na ISK, tylko nie wiadomo po jakim kursie. Jak znam Ĺźycie, to po wysokim i wszyscy, ktĂłrzy liczyli na obniĹźenie rat wraz ze wzrostem kursu korony bÄdÄ
w d...
Niech Ĺźyje SÄ
d NajwyĹźszy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gosiak
|
Wysłany: 16 Lip 2010, 7:37 Temat postu: ..... |
|
|
W gazecie w srodÄ byĹo Ĺźe Avant jest ns krawÄdzi bankructwa,zastanawia mnie jak oni to rozwiarza a jak juĹź to ile to potrwa...Znajac realia oglosi upadĹoĹÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| slawekl
 | Dołączył: 12 Mar 2009 | Posty: 90 | Skąd: Rock'Ya'VĂk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|