Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 18 Lip 2010, 14:48 Temat postu: |
|
|
a czy kt贸ra艣 z was smarowa艂a dzi膮se艂ka tutejszym 偶elem???ko艅czy mi si臋 dentinox:((( |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malbork
| Do潮czy: 15 Pa 2009 | Posty: 66 | |
|
Wys砤ny: 18 Lip 2010, 15:26 Temat postu: zel na dziaselka |
|
|
Witam:)ja uzywalam tylko tutejszy zel bonjela i doskonale sie sprawdzal u mojej coreczki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 18 Lip 2010, 15:40 Temat postu: Re: zel na dziaselka |
|
|
malbork napisa: | Witam:)ja uzywalam tylko tutejszy zel bonjela i doskonale sie sprawdzal u mojej coreczki. |
no w艂a艣nie go juz chyba nie ma w aptekach nie wiem sprawdz臋...
dzi臋kuj臋 za odpowiedz
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Lip 2010, 2:57 Temat postu: Re: zel na dziaselka |
|
|
lampeczka napisa: | malbork napisa: | Witam:)ja uzywalam tylko tutejszy zel bonjela i doskonale sie sprawdzal u mojej coreczki. |
no w艂a艣nie go juz chyba nie ma w aptekach nie wiem sprawdz臋...
dzi臋kuj臋 za odpowiedz
pozdrawiam |
Nie ma go ju偶 w aptekach w zamian za ten 偶el dostali艣my alftamed ale wog贸le nie dziaa na naszego gryzonia (szczerze m贸wi膮c to nic nie dziala).Jak juz jest naprawd臋 ostro to zostaje przeciwb贸lowy czopek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
| Do潮czy: 17 Kwi 2010 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 19 Lip 2010, 21:01 Temat postu: |
|
|
hej dziewczynki zagl膮dam tu znowu poniewa偶 kiedy艣 bardzo mi pomog艂y艣cie teraz ju偶 jestem w 19 tygodniu ci膮偶y pracuj臋 ale zastanawiam sie jak zabra膰 sie za za艂atwianie mojego macierzy艅skiego i tacierz艅skiego mojego m臋偶a jakie papierki potrzebujemy i gdzie to sie za艂atwia mieszkam na kopavogur a pracuje prawie 2 lata za jakiekolwiek info dzi臋kuje bardzo |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| slawekl
 | Do潮czy: 12 Mar 2009 | Posty: 90 | Sk眃: Rock'Ya'V铆k |
|
Wys砤ny: 19 Lip 2010, 21:33 Temat postu: |
|
|
ania88_2010 napisa: | hej dziewczynki zagl膮dam tu znowu poniewa偶 kiedy艣 bardzo mi pomog艂y艣cie teraz ju偶 jestem w 19 tygodniu ci膮偶y pracuj臋 ale zastanawiam sie jak zabra膰 sie za za艂atwianie mojego macierzy艅skiego i tacierz艅skiego mojego m臋偶a jakie papierki potrzebujemy i gdzie to sie za艂atwia mieszkam na kopavogur a pracuje prawie 2 lata za jakiekolwiek info dzi臋kuje bardzo |
Wszystko za艂atwisz w http://www.faedingarorlof.is/ - mi艂a Pani ma stolik w Urz臋dzie Pracy. Tam dostajesz "podania" do podpisania przez Waszych pracodawc贸w. Na podaniach zaznaczasz okres jaki b臋dziecie bra膰 i od kiedy.
B臋dziesz te偶 potrzebowa膰 ostatnie listy p艂ac... _________________ Nie wystarczy mie膰 na kogo, trzeba tak偶e umie膰 liczy膰... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Latifa
| Do潮czy: 16 Sty 2010 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 20 Lip 2010, 15:28 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 Dziewczyny! mam pytanko odno艣nie pieni臋dzy na dziecko tych 25000isk miesi臋cznie. Dosta艂am juz pierwszy przelew i teraz musz臋 si臋 klikn膮膰 na internecie do 25 tylko nie wiem jak :/ wiem 偶e to na mittreykjanes.is wpisuje mojego kenitala i has艂o ale potem co? czy mog艂ybyscie mi dok艂adnie powiedzie膰 co mam tam klin膮膰. Z g贸ry dzi臋ki za odpowiedz. Pozdrowionka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 20 Lip 2010, 16:39 Temat postu: |
|
|
ania88_2010 napisa: | hej dziewczynki zagl膮dam tu znowu poniewa偶 kiedy艣 bardzo mi pomog艂y艣cie teraz ju偶 jestem w 19 tygodniu ci膮偶y pracuj臋 ale zastanawiam sie jak zabra膰 sie za za艂atwianie mojego macierzy艅skiego i tacierz艅skiego mojego m臋偶a jakie papierki potrzebujemy i gdzie to sie za艂atwia mieszkam na kopavogur a pracuje prawie 2 lata za jakiekolwiek info dzi臋kuje bardzo |
Masz jeszcze czas papiery sklada sie ok 6 tyg przed planwana data porodu,musisz wziasc papiery z urzedu pracy do wypelnienia dla rodzicow i do miejsca pracy tez musza ci wypelnic ale ja robilam tak jak na wniosku a tam jest napisane,ze zaklad wypelnia na 8 tyg przed planowana data i pozniej oba wnioski plus dwa ostatnie paski wyplat zanosisz do pani w urzedzie pracy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zbych
| Do潮czy: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wys砤ny: 20 Lip 2010, 18:52 Temat postu: |
|
|
co do macierzy艅skiego ja nie by艂am w urz臋dzie pracy wszystko jest do pobrania i wydrukowania ze strony www.faedingarorlof.is/umsoknir--eydublod/born-faedd-eftir-1juni-2008 wype艂niasz ty i pracodawca a potem wystarczy wys艂a膰 listownie (ty swoje wnioski pracodawca swoje) plus kwity z wyp艂at pod adres
Vinnum谩lastofnun -
Fæðingarorlofssj贸ður
Strandg枚tu 1
530 Hvammstanga
bynajmniej ja tak zrobi艂am i wszytko jest ok |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zbych
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zbych
|
Wys砤ny: 20 Lip 2010, 19:15 Temat postu: |
|
|
dziewczyny a czy wiecie mo偶ne gdzie mo偶na kupi膰 mleko sma2 czy w og贸le jest dost臋pne |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 21 Lip 2010, 12:27 Temat postu: |
|
|
jestem w 25 tygodniu ci膮偶y. wiecie moze dziewczyny w jaki spos贸b za艂atwia sie chorobowe??, bo og贸lnie zle sie juz czuje, mam prace fizyczna, a polozna nie chetna by mi dac skierowanie do lekarza. czy moge isc bez skierowania do np. og贸lnego i prosic o chorobowe na jakis czas lub do porodu? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
|
Wys砤ny: 21 Lip 2010, 13:34 Temat postu: |
|
|
ania12345 napisa: | jestem w 25 tygodniu ci膮偶y. wiecie moze dziewczyny w jaki spos贸b za艂atwia sie chorobowe??, bo og贸lnie zle sie juz czuje, mam prace fizyczna, a polozna nie chetna by mi dac skierowanie do lekarza. czy moge isc bez skierowania do np. og贸lnego i prosic o chorobowe na jakis czas lub do porodu? |
Do lekarza nie potrzebujesz skierowania,rejestrujesz sie na wizyte w swojej przychodni i idziesz.To lekarz decyduje czy powinnas isc juz na zwolnienie czy tez nie. wiem ,ze zazwyczaj nie jest tro proste bo lekarze nie bardzo chca dawac tak wczesnie zwolnienia wiec nie da sie tego od tak zalatwic.Ja poszlam powiedzialam,ze sie zle czuje,mam ciezka prace ale tez nie chcialam siedziec w domu co tez powiedzialam i lekarz zaproponowal mi 50% zwolnienia i bylam bardzo zadowolona a calkowqite dostalam ok 33 tyg.Jednym slowem musisz isc do lekarza rodzinnego i porozmawiac |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
|
Wys砤ny: 21 Lip 2010, 13:35 Temat postu: |
|
|
zbych napisa: | co do macierzy艅skiego ja nie by艂am w urz臋dzie pracy wszystko jest do pobrania i wydrukowania ze strony www.faedingarorlof.is/umsoknir--eydublod/born-faedd-eftir-1juni-2008 wype艂niasz ty i pracodawca a potem wystarczy wys艂a膰 listownie (ty swoje wnioski pracodawca swoje) plus kwity z wyp艂at pod adres
Vinnum谩lastofnun -
Fæðingarorlofssj贸ður
Strandg枚tu 1
530 Hvammstanga
bynajmniej ja tak zrobi艂am i wszytko jest ok |
Oczywiscie,ze tak mozna zalatwic jest to wygodniejsze.Ja wolalam pojsc bo chcialam dopytac o kilka rzeczy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zbych
|
Wys砤ny: 21 Lip 2010, 19:58 Temat postu: |
|
|
Do lekarza nie potrzebujesz skierowania,rejestrujesz sie na wizyte w swojej przychodni i idziesz.To lekarz decyduje czy powinnas isc juz na zwolnienie czy tez nie. wiem ,ze zazwyczaj nie jest tro proste bo lekarze nie bardzo chca dawac tak wczesnie zwolnienia wiec nie da sie tego od tak zalatwic.Ja poszlam powiedzialam,ze sie zle czuje,mam ciezka prace ale tez nie chcialam siedziec w domu co tez powiedzialam i lekarz zaproponowal mi 50% zwolnienia i bylam bardzo zadowolona a calkowqite dostalam ok 33 tyg.Jednym slowem musisz isc do lekarza rodzinnego i porozmawiac[/quote]
Ca艂kowicie si臋 zgadzam, mia艂am podobn膮 sytuacje Powodzenia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 22 Lip 2010, 12:09 Temat postu: WITAM |
|
|
Cze艣膰 dziewczyny mam do was pro艣be czy mo偶ecie mi napisa膰 po angielsku lub islandzku jak nazywa sie za艣wiadczenie ze po 10 tyg bada艂 mnie lekarz,bo rozmawia艂am przez telefon to przys艂ali mi ksero karty ci膮偶owej.A do becikowego w pl co dok艂adnie jest potrzebne zaswiadczenie i akt urodzenia po Polsku???Dzi臋kuje wszystkim za odpowiedzi POZDRAWIAM!!!!!!!!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
|
Wys砤ny: 22 Lip 2010, 17:17 Temat postu: |
|
|
Juz nie musi to byc zaswiadczenie,ze bylas pod opieka od10 tyg wystarczy jakiekolwiek zaswiadczenie od poloznej ,ze bylas przynajmniej raz.Ja dzisiaj tez bralam od swojej poloznej i poprostu napisala,ze jestem w ciazy na kiedy mam termin i ze bylam pod opieka podczas ciazy mysle,ze wystarczy
http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m15&ms=739&ml=pl&mi=739&mx=0&ma=14946 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 22 Lip 2010, 18:28 Temat postu: |
|
|
Po艂ozna nie chce dac chorobowego, bo uwaza ze 25 tydzien ciazy to za wczesnie i bylam u ogolnego tez nie che dac. Mam brac paracetamol jak mnie bola plecy czy podbrzusze czy nogi. Super podejscie, chodzic do pracy i truc dziennie dziecko paracetamolem.
Dzwonilam z tym bolem podbrzusza do Polski do poloznej to powiedziala, ze mam sie zglosic do szpitala na badania, bo to moga byc sk贸rcze i mozliwe ze zostane w szpitalu, a tutaj nie moge sie dostac chodz pare dni chorobowego  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
|
Wys砤ny: 22 Lip 2010, 19:25 Temat postu: |
|
|
Rozumien cie ja tez juz mam dosc tutejszego podejscia do niektorych rzeczy,ja jak mi cos dolegalo np.mialam skurcze chociaz bezbolesne to pojechalam do szpitala i tam zrobili mi ktg i inne pomiary i wiedzialam,ze wszystko ok a jesli chodzi o zwolnienie to na twoim miejscu bym co 3 dni chodzila do lekarza i tru艂a,ze nie daje rady albo poprostu zmien lekarza masz do tego prawo.Z tego co ja wiem to polozna nie moze wystawic zwolnienia ale moze sie myle.
Z inne beczki czy ktoras moze plecic jakies kosmetyki do kapieli dla niemowlat bo tgutaj jest taki "wielki wybor",ze nie wiem co wybrac |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
| Do潮czy: 17 Kwi 2010 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 22 Lip 2010, 20:16 Temat postu: |
|
|
dzi臋kuje dziewczyny za info dotycz膮ce macierzy艅skiego super sprawa to forum pozdrawiam ci臋 "zbych" ma kt贸ra艣 mo偶e termin na grudzie艅? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|