Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 3 Sie 2009, 0:47 Temat postu: |
|
|
ja wczoraj w Hveravellir widzialam takie cudo
ps. to zdjecie z neta, ale model sie zgadza, nawet namiot mieli podobny
my cisnelismy nissanem terrano, dał rade chłopaczyna (a troche juz przezył), co prawda za zdaje sie Hvitarvatn wyciekł nam cały płyn hamulcowy i do parkingu koło Geysir nie uzywalismy hamulców, ale po prowizorycznej naprawie na tzw. "szybkensa" dojechalismy szczesliwie do Reykjaviku
ta trasa w sumie taka se, jezeli chodzi o widoki to spoko, ale przyznam, ze brakowało mi rzezni :] _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
| michal-krakow
| Doczy: 23 Sty 2006 | Posty: 45 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 26 Lip 2010, 10:39 Temat postu: |
|
|
Wróciliśmy niedawno z objazdówki interiorowej. Wyjechaliśmy samochodami np na Botnaver, do jaskini Hratvinnusek (a raczej do tego co z nich pozostało) oraz zrobiliśmy taki travers: z Hveragerdi górską drogą do Tinvellir, potem częściowo asfaltem do Geysir. Stamtąd 35-ką do Hveravellir z antenką na zachód - pod lodowiec. Z Hveravellir do Kerlingarfjoll i dalej wzdł. rzeki do jedynego mostu, koło elektrowni. Po zatankowaniu w Hraunyar początkowo F26 do Nyidalur. Na północ z tego miejsca odbiliśmy na F910 i potem jej południowy wariant - tuż obok czoła Vatny. Tam jest chyba najwyżej położona droga - 1160 m. Kontynuowaliśmy po dnie Jokullsa a Fjollum, taka droga znaczona tyczkami, zygzakiem przez sandry, do Askji, a dalej 88 do Mvatn. Potem wróciliśmy do Askji, kontynuowali po 910, potem skręciliśmy w F 903 i dotarli do Ishellir. Wróciliśmy F 903 (ładniejsza od 902), kontynuowali 910 i potem, drogą bez numeru jechaliśmy na wschód aż do zapory. Nazwy kaniony nigdy nie zapamiętam!, Od zapory pojechaliśmy równoległą drogą bez numeru i po serpentynach trafiliśmy do Eglisstadir.
Tak więc udało się przejechać duży trawers Hveragerdi - Eglisstadir, ale musieliśmy używać kilkudziesięciu km asfaltu. Na następny raz mam jeszcze ambitniejszy pomysł.
Z góry przepraszam za ewentualne literówki, ja nawet po polsku robię koszmarne błędy a mój komputer nie poprawia islandzkich nazw! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| malagosia
| Doczy: 05 Gru 2010 | Posty: 7 | |
|
Wysany: 11 Gru 2010, 7:11 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
My wybieramy się na wyprawę od 20 maja 2011 - czy drogi w interiorze są już wtedy przejezdne. Mam na myśli w sensie prawnym - czy obowiązują jeszcze zakazy wjazdu ? Technicznie powinniśmy dać radę, trasy będziemy pokonywać Nissanem Patrolem na 33" kołach.
Napiszcie też proszę jak wygląda dostępność do kafejek internetowych - czy to prawda iż w prawie każdym większym mieście można z nich korzystać ?
Dziękuję  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| malagosia
|
Wysany: 11 Gru 2010, 7:36 Temat postu: |
|
|
Uściślając powyższy post, mam na myśli dostępność w ostatnim tygodniu maja następujących dróg:
f 338
35
f 752
f 26
f 208
f 88
f 910
Dziękuję za pomoc  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| michal-krakow
| Doczy: 23 Sty 2006 | Posty: 45 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 11 Gru 2010, 10:04 Temat postu: |
|
|
malagosia napisa: | Uściślając powyższy post, mam na myśli dostępność w ostatnim tygodniu maja następujących dróg:
f 338
35 mało prawdopodobne
f 752
f 26 - raczej nie
f 208 - nie wykluczone
f 88 - na pewno nie -
f 910 na pewno nie
Dziękuję za pomoc  |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| malagosia
|
Wysany: 11 Gru 2010, 10:28 Temat postu: |
|
|
Są to ograniczenia prawne czy związane ze stanem dróg ? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| malagosia
|
Wysany: 11 Gru 2010, 13:32 Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie do mieszkańców Reykjaviku.
Czy jest jakiś sklep nocny z artykułami spożywczymi. Ewentualnie czy jest możliwość zakupu prowiantu po wylądowaniu na Keflavik o 22.25 w piątek. Czy trzeba czekać do rana na otwarcie sklepów spożywczych ? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Froskur
 | Doczy: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skd: Reykjavik |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| malagosia