Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| anika
| Dołączył: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Maj 2010, 22:46 Temat postu: .... |
|
|
A ja moja corce rodzilam 31 grudnia 2009 i w lutym 2010 zarowno ja jak i moj maz dostalismy pelny zasilek rodzinny
Chociaz przyznaje ze musialam interweniowac pare razy w urzedzie aby sie im przypomniec! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Katrina
| Dołączył: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Maj 2010, 20:15 Temat postu: Re: hej |
|
|
kamilalukas napisał: | Katrina napisał: | monikadob napisał: | NiemoĹźliwe Ĺźe tak jest.Bo pierwszÄ
cĂłrkÄ urodziĹam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostaĹam pierwsze rodzinne a to tylko byĹy przecieĹź dwa miesiÄ
ce poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje takÄ
samÄ
kwotÄ.Czyli jeĹli urodziĹam w styczniu to teĹź dostanÄ takÄ
samÄ
kwotÄ w lutym2011 ale to juĹź z poprzedniego roku bÄdzie aĹź 11 miesiÄcy.Bo jeĹli tak robiÄ
Ĺźe pĹacÄ
za rok poprzedni to jednym sĹowem nie wyrĂłwnujÄ
czyli najlepiej rodziÄ w grudniu hihi. |
hehehehehehe to niezĹy pomysĹ
nie martw siÄ, teĹź miaĹam straszne niejasnoĹci w tej kwestii, dowiadywaĹam siÄ wnikliwiej wiÄc jestem pewna Ĺźe oni tak pĹacÄ
. To, Ĺźe dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni pĹacÄ
za caĹy poprzedni rok. Chyba Ĺźe dziecko przylatuje na IslandiÄ to wyliczajÄ
to w odpowiedniej kwocie. |
nieprawda. placa za poprzedni rok oczywiscie ale jest tez wazne w ktorym miesiacu urodzi sie dziecko. jesli w styczniu to dostaje sie za caly rok, jezeli w sierpniu to adekwatnie do liczby miesiecy. jestem tego pewna. to informacje sprawdzone. |
Wybacz ale masz bĹÄdne informacje Dopytaj siÄ dokĹadniej bo w praktyce jest zupeĹnie inaczej. Nasz synek urodziĹ siÄ w kwietniu i dostaliĹmy zasiĹek rodzinny za peĹny rok Wielu moich znajomych ktĂłrym dzieciÄ
tko urodziĹo siÄ nawet w drugiej poĹowie otrzymali zasiĹek za peĹny rok
Natomiast kwota tego Ĺwiadczenia zaleĹźna jest od dochodĂłw wiÄc im wyĹźsze dochody tym mniejszy zasiĹek, moĹźe ten wÄ
tek Ciebie dotyczy ???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilona76 =user usuniÄty na wĹasnÄ
proĹbÄ=
| Dołączył: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Maj 2010, 13:25 Temat postu: |
|
|
czytam te wszystkie posty i dochodze do wniosku za jednak na Islandii jest tak ze dla kazdego co innego! Ja i moj maz natomiast dostajemy juz od kilku lat ta sama kwote i niezaleznie od tego czy zarabialismy mniej czy wiecej pieniedzy w ciagu roku! Tez mowia ze im dziecko starsze to dostaje sie mniej pieniedzy a u nas jest tak ze cora ma juz 7 lat a synek ma niecale 9 miesiecy i sa to wciaz te same pieniadze i wedlug urzednikow wszystko jest ok wiec tak naprawde skolowana juz jestem!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DOROTAKOC
| Dołączył: 30 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2010, 23:01 Temat postu: z |
|
|
mam pytanko czy wszyscy dostaliscie rodzinne na dziecko bo ja nic nie dostalam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karolciaisk
| Dołączył: 08 Gru 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 1 Sie 2010, 10:19 Temat postu: |
|
|
ja tez jeszcze nie dostalam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anika
|
Wysłany: 1 Sie 2010, 12:01 Temat postu: |
|
|
ja i moj maz dostalismy zasilek wczoraj |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anika
|
Wysłany: 1 Sie 2010, 12:03 Temat postu: |
|
|
oj przepraszam my dostalismy pieniazki rodzinne |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mala32
| Dołączył: 13 Sie 2009 | Posty: 3 | Skąd: keflavik |
|
Wysłany: 1 Sie 2010, 13:26 Temat postu: rodzinne |
|
|
mam pytanie czy w tym miesiacu rodzinne jest polaczone z rozliczeniem podatkowym czy jest oddzielnie wyplacane bo ja dostalam troszke zwrotu z podatku a rodzinnego nie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| betty1974
| Dołączył: 29 Wrz 2008 | Posty: 63 | |
|
Wysłany: 1 Sie 2010, 14:07 Temat postu: Re: rodzinne |
|
|
mala32 napisał: | mam pytanie czy w tym miesiacu rodzinne jest polaczone z rozliczeniem podatkowym czy jest oddzielnie wyplacane bo ja dostalam troszke zwrotu z podatku a rodzinnego nie | Barnabaetur wypĹacany jest przy rozliczeniu podatkowym,jesli nalezy ci sie zwrot automatycznie zasilek jest doliczany ,jesli musisz oddac pieniadze fiskusowi ,kwota barnabaetur jest odciagnieta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| slonce
| Dołączył: 06 Gru 2009 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 8:39 Temat postu: |
|
|
Mam proĹźbÄ ... czy moze mi ktoĹ wyjaĹniÄ jak to jest... UrodziĹam dziecko 8 stycznia 2009 w Polsce i musiaĹam zostaÄ z powodĂłw zdrowotnych dziecka aĹź do teraz.W polsce nie otrzymuje rodzinnego ,Ĺźyjemy z pÄsji mÄĹźa wiÄc tu nie osiÄ
gam zadnych dochodĂłw.Staramy siÄ zaĹatwiÄ rodzinne ale to jakieĹ kpiny! Dodam ,Ĺźe dokumÄty z Polski juĹź w Islandi sÄ
.Powiedzieli mÄĹźowi,ze wszystko jest ok i mamy czekaÄ na pieniÄ
dze a tym czasem nic nie ma .Wczoraj tam dzwoniĹ 8 razy bo go stale przeĹanczali do kogĹ innego i rozmowa siÄ urywaĹa .W koĹcu dodzwoniĹ siÄ i jakiĹ facet powiedziaĹ ,Ĺźe nasza sprawa jest jeszcze nie rozpatrzona (dokumÄty sÄ
od dawna).RÄce opadajÄ
. Facet nie podaĹ nr.do siebie a mÄ
Ĺź nie zapamiÄtaĹ nazwiska i dalej jesteĹmy w punkcie wyjĹcia wrrrrrrrrr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Dołączył: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 7 Wrz 2010, 23:22 Temat postu: rodzine |
|
|
witam, mam pytanie gdzie trzeba sie udac zeby uzyskac jakies informacje odnosnie zasilku? i jeszcze jedno jezeli dziecko przyszlo na swiat w kwietniu to zasilek dopiero bedzie wyplacony w nastepnym roku? z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Dołączył: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 7 Wrz 2010, 23:24 Temat postu: rodzine |
|
|
witam, mam pytanie gdzie trzeba sie udac zeby uzyskac jakies informacje odnosnie rodzinnego? jeszcze jedno jezeli dziecko przyszlo na swiat w kwietniu to rodzinne dopiero bedzie wyplacone w nastepnym roku i ono jest wyplacane zarownno dla matki i ojca? z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
proĹbÄ=
|
Wysłany: 8 Wrz 2010, 14:46 Temat postu: Re: rodzine |
|
|
sylwiapiotrek napisał: | witam, mam pytanie gdzie trzeba sie udac zeby uzyskac jakies informacje odnosnie zasilku? i jeszcze jedno jezeli dziecko przyszlo na swiat w kwietniu to zasilek dopiero bedzie wyplacony w nastepnym roku? z gory dziekuje za odpowiedzi. |
o jaki zasilek chcesz sie starac? Dla bezrobotnych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
proĹbÄ=
|
Wysłany: 8 Wrz 2010, 14:54 Temat postu: Re: rodzine |
|
|
sylwiapiotrek napisał: | witam, mam pytanie gdzie trzeba sie udac zeby uzyskac jakies informacje odnosnie rodzinnego? jeszcze jedno jezeli dziecko przyszlo na swiat w kwietniu to rodzinne dopiero bedzie wyplacone w nastepnym roku i ono jest wyplacane zarownno dla matki i ojca? z gory dziekuje za odpowiedzi. |
Najlepiej udac sie do syslumadurinn tam powiedza i wytlumacza tobie wszystko |
|
Powrót do góry |
|
 |
| smakaka
| Dołączył: 22 Sie 2010 | Posty: 3 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 8 Wrz 2010, 15:25 Temat postu: Re: rodzine |
|
|
sylwiapiotrek napisał: | witam, mam pytanie gdzie trzeba sie udac zeby uzyskac jakies informacje odnosnie rodzinnego? jeszcze jedno jezeli dziecko przyszlo na swiat w kwietniu to rodzinne dopiero bedzie wyplacone w nastepnym roku i ono jest wyplacane zarownno dla matki i ojca? z gory dziekuje za odpowiedzi. |
Jesli jestescie malzenstwem lub zyjecie w zalegalizowanym konkubinacie ( pierwszy zasilek - luty 2011) to pieniadze dostanie kazdy z Was. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DevilDance
| Dołączył: 03 Lut 2010 | Posty: 54 | |
|
Wysłany: 29 Wrz 2010, 14:01 Temat postu: |
|
|
witam mam pytanie,czy ktos sie orietuje czy zmienily sie zasady co do skladanych wnioskow o rodzinne dla dzieci przebywajacych polsce???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pati_23
| Dołączył: 04 Wrz 2010 | Posty: 7 | Skąd: Poland |
|
Wysłany: 27 Paź 2010, 12:07 Temat postu: zasilek |
|
|
witam wszystkich serdecznie.chcialabym sie dowiedziec 1 rzeczy a mianowicie,jestem mezatka i spodziewam sie dzidziusia chialabym zasiegnac informacji dotyczacej zasilkow czy my z mezem dostaniemy podobna kwote do tej jak np bylabym samotna matka czy w takim razie skoro jestem mezatka kwota ta jest mniejsza ze wzgledu na zarobki i meza? z gory dziekuje za informacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| smakaka
| Dołączył: 22 Sie 2010 | Posty: 3 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 27 Paź 2010, 22:50 Temat postu: ........ |
|
|
soley napisał: | szona napisał: | Jestem w ciÄ
Ĺźy i mam zamiar urodziÄ w Islandii, chcÄ tam jechaÄ w czerwcu, w zwiÄ
zku z tym mam pytanie czy dziecko od razu dostanie obywatelstwo Islandzkie??
Niestety p.moniagd dziecko nie dostanie obywatelstwa jesli ktĂłryĹ z rodzicĂłw go nie posiada |
A dokladniej jesli matka nie posiada.
Obywatelstwo dziecko dostaje tylko wtedy jesli matka je posiada |
Dziecko dostaje obywatelstwo jesli rodzice, badz jedno z nich posiada obywatelstwo, niekoniecznie matka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Paź 2010, 12:18 Temat postu: |
|
|
ciekawi mnie czy dostaĹ ktos dzisiaj juĹź rodzinne? |
|
Powrót do góry |
|