Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| janik
| Doczy: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skd: KOPAVOGUR |
|
Wysany: 10 Wrz 2010, 10:17 Temat postu: Re: witam |
|
|
natalia napisa: | ten kurs jest z urzedu dla mlodych ludzi od 16-25 lat a jak sie pytalam czy bedzie kurs w jezyku polskim to mowila ze w islandzkim wiec toche dziwne ze nie znam ani ang ani is a wyslali na kurs i tak nic nie zrozumie a chcialam sie dowiedziec czy beda szly jakies polki wtedy mozna isc razem pozdawiam |
Bo to nie kurs językowy, kursy językowe są bez ograniczenia wieku, zgłaszasz się do urzędu pracy, prosisz o skierowanie na kurs językowy, dostajesz aplikacje po polsku, tam masz nawet wybór szkoły, czy do Retor czy do innej.
Ten kurs o którym mówisz do jest kurs dokształcający, a konkretnie zawodowy połączony z kursem językowym. Kieruje na niego urząd pracy i jest obowiązkowy, moja córka była na nim na wiosnę. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bananek
| Doczy: 30 Cze 2009 | Posty: 14 | |
|
Wysany: 10 Wrz 2010, 12:17 Temat postu: |
|
|
nikki1982 napisa: | do Bananka nie rozumiem twierdzisz ze jest tu tylko jeden nauczyciel islandzkiego mówiący po polsku jeśli tak to jesteś w błędzie jest szkoła RETOR wszyscy nauczyciele to Polacy jest szkoła MIMIR więc nie widzę problemu dziewczyna trafi do nauczyciela mówiącego po polsku kursy organizuje biuro dla bezrobotnych żeby bezrobotni wykorzystali swój wolny czas na naukę |
Kolejna mądra się znalazła! Czy ja napisałem, że w całej Islandii jest tylko jeden nauczyciel islandzkiego mówiący po polsku?! Czytanie ze zrozumieniem się kłania! Pisałem tylko i wyłącznie o kursach organizowanych przez urząd pracy dla osób pomiędzy 16 a 25 rokiem życia. Jeśli ktoś wybrał sobie(a raczej urząd mu/jej wybrał) kurs językowy to albo trafi do Hafnarfjordur- a tam nauczyciel mówi po angielsku, albo do Retora na Kopavogór- gdzie jest nauczyciel mówiący po polsku, albo do centrum Reykjaviku-zajęcia odbywają się w języku angielskim/islandzkim. I niczego nie twierdze tylko stwierdzam fakty.
Ajjj... wszyscy tacy mądrzy a dziewczyne w błąd wprowadzacie. Zresztą jak Natalka pójdzie na kurs to prosiłbym żeby napisała tu dla nas w jakim języku odbywają się zajęcia. Może wtedy będą odpisywać tylko te osoby które wiedzą coś konkretnego na dany temat. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| janik
|
Wysany: 10 Wrz 2010, 14:24 Temat postu: |
|
|
Bananek napisa: | nikki1982 napisa: | do Bananka nie rozumiem twierdzisz ze jest tu tylko jeden nauczyciel islandzkiego mówiący po polsku jeśli tak to jesteś w błędzie jest szkoła RETOR wszyscy nauczyciele to Polacy jest szkoła MIMIR więc nie widzę problemu dziewczyna trafi do nauczyciela mówiącego po polsku kursy organizuje biuro dla bezrobotnych żeby bezrobotni wykorzystali swój wolny czas na naukę |
Kolejna mądra się znalazła! Czy ja napisałem, że w całej Islandii jest tylko jeden nauczyciel islandzkiego mówiący po polsku?! Czytanie ze zrozumieniem się kłania! Pisałem tylko i wyłącznie o kursach organizowanych przez urząd pracy dla osób pomiędzy 16 a 25 rokiem życia. Jeśli ktoś wybrał sobie(a raczej urząd mu/jej wybrał) kurs językowy to albo trafi do Hafnarfjordur- a tam nauczyciel mówi po angielsku, albo do Retora na Kopavogór- gdzie jest nauczyciel mówiący po polsku, albo do centrum Reykjaviku-zajęcia odbywają się w języku angielskim/islandzkim. I niczego nie twierdze tylko stwierdzam fakty.
Ajjj... wszyscy tacy mądrzy a dziewczyne w błąd wprowadzacie. Zresztą jak Natalka pójdzie na kurs to prosiłbym żeby napisała tu dla nas w jakim języku odbywają się zajęcia. Może wtedy będą odpisywać tylko te osoby które wiedzą coś konkretnego na dany temat. |
Zajęć zawodowych nie prowadzą Polacy także język jest oczywisty i nie wprowadzaj dziewczyny w błąd, bawisz się w zgadywankę, jeśli to jest kurs zawodowy to ani Rotor ani inna szkoła językowa go nie prowadzi, w przypadku Kopavogur kurs odbywał się w języku angielskim w szkole licealnej. Kursy językowe są czymś innym a zawodowe są czymś innym, teraz w Rotorze zaczyna się również kurs językowy dla bezrobotnych w wieku 16-25 lat, także podstawą jest dokładne określenie na jaki kurs się idzie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bananek
|
Wysany: 10 Wrz 2010, 16:02 Temat postu: |
|
|
janik napisa: | Bananek napisa: | nikki1982 napisa: | do Bananka nie rozumiem twierdzisz ze jest tu tylko jeden nauczyciel islandzkiego mówiący po polsku jeśli tak to jesteś w błędzie jest szkoła RETOR wszyscy nauczyciele to Polacy jest szkoła MIMIR więc nie widzę problemu dziewczyna trafi do nauczyciela mówiącego po polsku kursy organizuje biuro dla bezrobotnych żeby bezrobotni wykorzystali swój wolny czas na naukę |
Zajęć zawodowych nie prowadzą Polacy także język jest oczywisty i nie wprowadzaj dziewczyny w błąd, bawisz się w zgadywankę, jeśli to jest kurs zawodowy to ani Rotor ani inna szkoła językowa go nie prowadzi, w przypadku Kopavogur kurs odbywał się w języku angielskim w szkole licealnej. Kursy językowe są czymś innym a zawodowe są czymś innym, teraz w Rotorze zaczyna się również kurs językowy dla bezrobotnych w wieku 16-25 lat, także podstawą jest dokładne określenie na jaki kurs się idzie. |
Przecież jasno i wyraźnie dziewczyna napisała, że idzie na kurs języka islandzkiego a nie na jakiś tam kurs zawodowy! Więc napisałem to co wiem i czego jestem pewnien na temat kursów języka islandzkiego!
Zaczyna mi się robić Was żal... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| janik
|
Wysany: 10 Wrz 2010, 16:29 Temat postu: Re: witam |
|
|
natalia napisa: | czy ktos z was wybiera sie na kurs islandzki od 15 wrzesnia na miesiac bo mnie wyslali i chcialam sie dowiedziec czy ktos z was tez bedzie szedl zeby nie byc sama szczegulnie jak nie znam jezyka pozdrawiam info na pw |
Uczysz innych czytania ze zrozumieniem a sam nie umiesz, gdzie tu pisze że idzie na kurs języka islandzkiego
Także czytajmy a potem się odzywajmy i plećmy swoje głupoty. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bananek
|
Wysany: 10 Wrz 2010, 18:16 Temat postu: |
|
|
Janik muszę przyznać Ci rację. Poniosło mnie w związku z wypowiedziami martusi i nikki1982. Moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie kursów języka islandzkiego dla osób bezrobotnych pomiędzy 16 a 25 r.ż. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| martusia
| Doczy: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wysany: 12 Wrz 2010, 12:05 Temat postu: kurs |
|
|
Ponosić to może każdego, kto ma na to ochotę, ale wszyscy piszą tutaj tak niepoprawnie, że ze sformułowania "kurs islandzki" wywnioskowałam, że chodzi o kurs języka islandzkiego, który właśnie zaczyna się teraz w szkołe retor i zajęcia są tam po polsku ( nauczyciele beata albo aneta, takie są informajce na stronie). Zresztą bardzo dziwne byłoby gdyby osobę, która nie mówi ani po angielsku ani po polsku wysłano na kurs w którymś z tych języków. Przed wysłaniem na kurs osoby bezrobotne same zaznaczały na jaki kurs chcą się udać i albo same z własnej głupoty zaznaczyły kurs zawodowy w obcym (nieznanym sobie) języku i wtedy sobie tylko powinny dziękować albo zostały omyłkowo skierowane na kurs w nieznanym sobie języku i też powinny dziękować sobie, że nie powiedziały o tym w urzędzie podczas odbierania skierowania. A jeśli chodzi o kurs języka to moim zdaniem o wiele lepiej byłoby aby nauczyciel był Islandczykiem, bo wtedy nie byłoby możliwości pogaduch po polsku. No i jakoś wątpie, żeby wszyscy Polacy idąc na jakikolwiek kurs chcieli nianczyć obcych ludzi, którzy mimo, że mieszkają tutaj nie potrafią się porozumieć... To tyle! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| martusia
| Doczy: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wysany: 12 Wrz 2010, 12:10 Temat postu: kurs |
|
|
wyżej miało być o osobach , które nie mówią ani po angielsku ani po islandzku.
do Natalii : skoro Twój kurs to kurs zawodowy i odbywa się w języku islandzkim to zgłoś się przed jego rozpoczęciem do VMST , bo bez sensu, abyś na niego chodziła, ale jeżeli to kurs języka islandzkiego to powinnaś się cieszyć, bo masz szansę się czegoś nauczyć. pozdrawiam. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| hanuszka1305
| Doczy: 15 Maj 2008 | Posty: 24 | Skd: reykjavik |
|
Wysany: 13 Wrz 2010, 15:34 Temat postu: |
|
|
cześć.
Czy ktoś z Was dostałam wezwanie z bezrobocia na krótkie spotkanie na które m.in. trzeba przynieść wykaz miejsc w których składało się podania o prace w ciągu ostatnich 3 m-cy? Spotkanie te ma się odbyć na Tryggvagotu 17 i w dokumencie pisze że został wprowadzony nowy program inspekcji mający na celu sprawdzanie czy bezrobotni pobierający zasiłek nadal mają prawo do niego.
Jeżeli ktoś już był to może się pochwali wrażeniami  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| hanuszka1305
|
Wysany: 13 Wrz 2010, 15:37 Temat postu: |
|
|
troszkę mi się nakiełbasiło ale początek miał być: Czy ktoś z Wa otrzymał wezwanie... (nawiasem ja też je otrzymałam ) |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 16 Wrz 2010, 14:48 Temat postu: |
|
|
mam pytanko czy ktoś coś słyszał o zasiłku częściowym? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| hanuszka1305
|
Wysany: 16 Wrz 2010, 19:02 Temat postu: |
|
|
hanuszka1305 napisa: |
Jeżeli ktoś już był to może się pochwali wrażeniami  |
skoro nie ma chętnych to znowu ja poszłam, przedstawiłam wymagane w liście dokumenty, Pani je sprawdziła i podziękowała. całe "spotkanie" trwało ok 1minuty  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| qwiatuszek
| Doczy: 01 Lut 2008 | Posty: 82 | Skd: Reykjanesbaer |
|
Wysany: 21 Wrz 2010, 10:00 Temat postu: zasilek |
|
|
Witam, mam taki problem: zwolnilam sie dzisiaj z pracy, poniewaz uwazam, ze bylam tam nieodpowiednio traktowana, przez czlowieka, ktory szefem nie jest a bardzo by chcial nim byc. Powiedzialam o tym szefowi(nie pierwszy raz), ale wiem, ze to niewiele zmieni. Czy to jest odpowiedni powod zeby uniknac czekania na zasilek 40 dni roboczych? Napewno nie wroce do tej pracy, za duzo nerwow mnie to kosztuje. Wiem ze najlepiej jak sama sie dopytam, ale moze ktos mial juz taka sytuacje? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| markud
| Doczy: 26 Wrz 2008 | Posty: 19 | |
|
Wysany: 9 Pa 2010, 11:38 Temat postu: zasiłek |
|
|
Witam mam pytanie ile czeka się na zasiłek jeżeli pracodawca zwolnił i kiedy najwcześniej mogę przenieś go do Polski? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| michal
| Doczy: 06 Wrz 2008 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 13 Pa 2010, 16:46 Temat postu: witam |
|
|
Zwalniam sie sam z pracy. Czy ktos moze mi doradzic jaki podac powod zwolnie zeby dostac zasilek |
|
Powrt do gry |
|
 |
| robsikg ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 19 Sie 2008 | Posty: 8 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 14 Pa 2010, 13:23 Temat postu: logowanie z islandi a polski |
|
|
zalogowalem sie na bezrobociu z islandi gdy poszedlem do nich to oznajmili mi ze jestem skreslony bo logowalem sie z polski gdzie ja nie bylem w polsce czy ktos mial taki przypadek ja teraz musze udowodnic ze tu bylem |
|
Powrt do gry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Doczy: 22 Pa 2007 | Posty: 101 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 14 Pa 2010, 19:19 Temat postu: |
|
|
Wydrukuj sobie np. wyciąg operacji na rachunku bankowym i pokaż, że w tych dniach robiłeś jakieś zakupy na Islandii. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kasiak275
| Doczy: 24 Lis 2008 | Posty: 9 | |
|
Wysany: 14 Pa 2010, 23:05 Temat postu: |
|
|
nkt |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Remi77
| Doczy: 12 Maj 2009 | Posty: 13 | |
|
Wysany: 25 Pa 2010, 12:46 Temat postu: zwolnienie ze wzgledow zdrowotnych |
|
|
moze ktos zna taki przypadek luw moze sie orjetuje,czy zwalniajac sie z pracy ze wzgledow zdrowotnych uzyskal bym zasilek odrazu czy dopiero po 40 dniach? z gory dziekuje za info! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| SmerfetkaSasetka
| Doczy: 10 Maj 2010 | Posty: 6 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 28 Pa 2010, 10:44 Temat postu: pomoc spoleczna |
|
|
Witam, czy moze orientuje sie ktos gdzie w Reykjanesbaer znajduje sie pomoc spoleczna? |
|
Powrt do gry |
|
 |
|