Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| ania88_2010
| Do潮czy: 17 Kwi 2010 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2010, 13:19 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 dziewczynki jak zwykle pisze bo mam kilka pyta艅 ot贸偶 nied艂ugo urodzi sie moja c贸reczka i potrzebuje kilka informacji;
1.gdzie zapisuje sie dziecko po urodzeniu?
2.gdzie dostaniemy akt urodzenia po islandzku i po polsku?
3.czy rodzinne i inne dodatki za艂atwiamy sami?
4.od kt贸rego miesi膮ca moge pos艂a膰 dziecko do przedszkola?poniewa偶 na papierach do macierzy艅skiego musze poda膰 ile miesi臋cy biore(?)chcia艂abym zaznaczy膰 ze 9 m.ale niewiem czy wezm膮 mi dzieci膮tko kt贸re jeszcze nie chodzi;(
5.jestem z kopavogur czy jest tutaj jakie艣 przedszkole?
za jakiekolwiek info bardzo bardzo dzi臋kuje bo ja jestem zielona w tych sprawach pozdrawiam wszystkie dobre duszyczki.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2010, 14:42 Temat postu: |
|
|
ania88_2010 napisa: | cze艣膰 dziewczynki jak zwykle pisze bo mam kilka pyta艅 ot贸偶 nied艂ugo urodzi sie moja c贸reczka i potrzebuje kilka informacji;
1.gdzie zapisuje sie dziecko po urodzeniu?
2.gdzie dostaniemy akt urodzenia po islandzku i po polsku?
3.czy rodzinne i inne dodatki za艂atwiamy sami?
4.od kt贸rego miesi膮ca moge pos艂a膰 dziecko do przedszkola?poniewa偶 na papierach do macierzy艅skiego musze poda膰 ile miesi臋cy biore(?)chcia艂abym zaznaczy膰 ze 9 m.ale niewiem czy wezm膮 mi dzieci膮tko kt贸re jeszcze nie chodzi;(
5.jestem z kopavogur czy jest tutaj jakie艣 przedszkole?
za jakiekolwiek info bardzo bardzo dzi臋kuje bo ja jestem zielona w tych sprawach pozdrawiam wszystkie dobre duszyczki.  |
ad.1.i 2
ja kilka dni po porodzie dosta艂am od po艂o偶nej ksi膮偶eczk臋 z kennitala ma艂ej i zadzwoni艂am to reykjaviku do Biuro Ewidencji Ludno艣ci: www.thjodskra.is/en i tam wpisali ma艂膮, gdzie mieszka i poprosi艂am tam o akt urodzenia.zap艂aci艂am chyba 1000kr wtedy.i akt przes艂ali po angielsku na m贸j adres.Po angielsku bo tak poprosi艂am.
w Polsce natomiast na podstawie przet艂umaczonego aktu ur.z j. angielskiego wyrobili mi akt polski
ad.3.rodzinne dostajesz automatycznie po nowym roku.
za to mo偶esz si臋 stara膰 o um枚nnunargreiðslur, czyli pieni膮dze w wysoko艣ci 25.000-30.000miesi臋cznie jak dziecko zapiszesz do przedszkola gdy sko艅czy 6m.a kase dostaniesz jak sko艅czy 9m.i co miesi膮c do 2r.偶 dziecka b臋d膮 ci j膮 wyp艂acili(no chyba 偶e wcze艣niej po艣lesz dziecko do przedszkola)wtedy ta kwota jest przesy艂ana na konto przedszkola.
ad.4.
macierzy艅ski mo偶esz wzi膮膰 na nawet 12m.a po uko艅czeniu dziecko mo偶esz da膰 do dagmamy;))do przedszola te偶 by ci wzieli bo jak ja pyta艂am to m贸wili mi Islandczycy 偶e bior膮 takie ma艂e i z papikami jeszcze:)
艂o jezu ale tego du偶o ))pisz jak czego艣 nie rozumiesz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 15 Wrz 2010, 9:59 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny! Moze ktoras z mam ktora uczeszcza na spotkania z bobasami moze mi podac jakikolwiek namiar na klub Lion ktory organizuje te spotkania, moze byc nr tel do ktoregos z czlonkow klubu lub strona internetowa, bo szukam szukam i znalezc niemoge  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 16 Wrz 2010, 17:47 Temat postu: witam |
|
|
czesc dziewczyny mama pytanie, jestem w 11 tyg ci膮偶y i dzisiaj pojawi艂o si臋 u mnie bardzo skromne jasno czerwone plamienie a za oko艂o 2 h takie brunatne, co mam robi膰 czy udac siedo lekarza ale same wecie ze tutaj ci膮ze prowadzi polo偶na udzielcie mi rady co robi膰, gdzie i jakiego lekarza i艣膰? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 1:09 Temat postu: Dzienna matka |
|
|
Witam!
dziewczyny mam pytanie dotyczace dziennej matki, czy ktoras z was korzystala z niej np. tylko 4 godziny dziennie? Jak to wyglada z kosztami w takiej sytacji? (np. gdy pracujecie na pol etetu) bardzo prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 9:59 Temat postu: |
|
|
To bardzo mi przykro , ze masz problem z plamieniem, moze ty bedziesz miala szczescie i jakis lekarz ci pomoze. Ja jestem w 33 tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, ale lakarze to maja gdzies, wszyscy 艂acznie z moja polozna, ktora prosze o zwolnienie lekarskie. Mam pracowac do terminu porodu! A zaznacze, ze pracuje fizycznie, sprzatam.
Ciekawe czy jest jakies prawo, ktore mowi o tym, ze kobieta miesiac przed porodem moze dostac zwolnienie do porodu. Bo jeszcze w tamtym roku dawali na zyczenie, a w tym roku to nawet nie chca dac ani jednego dnia i jeszcze w takim przypadku jak ja mam... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 10:20 Temat postu: |
|
|
ania12345 napisa: | To bardzo mi przykro , ze masz problem z plamieniem, moze ty bedziesz miala szczescie i jakis lekarz ci pomoze. Ja jestem w 33 tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, ale lakarze to maja gdzies, wszyscy 艂acznie z moja polozna, ktora prosze o zwolnienie lekarskie. Mam pracowac do terminu porodu! A zaznacze, ze pracuje fizycznie, sprzatam.
Ciekawe czy jest jakies prawo, ktore mowi o tym, ze kobieta miesiac przed porodem moze dostac zwolnienie do porodu. Bo jeszcze w tamtym roku dawali na zyczenie, a w tym roku to nawet nie chca dac ani jednego dnia i jeszcze w takim przypadku jak ja mam... |
to czemu nie wyst膮pisz o wcze艣niejszy macierzy艅ski???wez na 12m. i to miesi膮c prze porodem albo na 9m.b臋dziesz spokojna i nie b臋dziesz musia艂a sie m臋czy膰.mo偶na przecie偶 wzi膮膰 przed porodem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nikita333
| Do潮czy: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Sk眃: NJARDVIK |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 12:48 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | ania12345 napisa: | To bardzo mi przykro , ze masz problem z plamieniem, moze ty bedziesz miala szczescie i jakis lekarz ci pomoze. Ja jestem w 33 tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, ale lakarze to maja gdzies, wszyscy 艂acznie z moja polozna, ktora prosze o zwolnienie lekarskie. Mam pracowac do terminu porodu! A zaznacze, ze pracuje fizycznie, sprzatam.
to czemu nie wyst膮pisz o wcze艣niejszy macierzy艅ski???wez na 12m. i to miesi膮c prze porodem albo na 9m.b臋dziesz spokojna i nie b臋dziesz musia艂a sie m臋czy膰.mo偶na przecie偶 wzi膮膰 przed porodem. |
dokladnie 2 miesiace przed porodem mozesz isc na wczesniejszy macierzynski i nie jest on wliczany do tego ktory bedziesz miala po urodzeniu dziecka ,a po urodzeniu to mozesz siedziec z dzidzia nawet 12 miesiecy plus trzy ojciec co daje ci 15 miesiecy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 20:20 Temat postu: |
|
|
nikita333 napisa: | lampeczka napisa: | ania12345 napisa: | To bardzo mi przykro , ze masz problem z plamieniem, moze ty bedziesz miala szczescie i jakis lekarz ci pomoze. Ja jestem w 33 tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, ale lakarze to maja gdzies, wszyscy 艂acznie z moja polozna, ktora prosze o zwolnienie lekarskie. Mam pracowac do terminu porodu! A zaznacze, ze pracuje fizycznie, sprzatam.
ABY POJSC NA 2 MIES WCZESNIEJSZEOGO MACIERZYNSKIEGO MUSISZ MIEC ZWOLNIENIE LEKARSKIE BO TYLKO NA TEJ PODSTAWIE JEST PRZYZNAWANE!!!
A poza tym ja nie moge sobie tego wyobrazic ja tez sprzatalam i nie bylo zadnego problemu ze zwolnieniem!!!Zmien lekarza!!!
dokladnie 2 miesiace przed porodem mozesz isc na wczesniejszy macierzynski i nie jest on wliczany do tego ktory bedziesz miala po urodzeniu dziecka ,a po urodzeniu to mozesz siedziec z dzidzia nawet 12 miesiecy plus trzy ojciec co daje ci 15 miesiecy |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 20:59 Temat postu: |
|
|
jenny83 napisa: | nikita333 napisa: | lampeczka napisa: | ania12345 napisa: | To bardzo mi przykro , ze masz problem z plamieniem, moze ty bedziesz miala szczescie i jakis lekarz ci pomoze. Ja jestem w 33 tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, ale lakarze to maja gdzies, wszyscy 艂acznie z moja polozna, ktora prosze o zwolnienie lekarskie. Mam pracowac do terminu porodu! A zaznacze, ze pracuje fizycznie, sprzatam.
ABY POJSC NA 2 MIES WCZESNIEJSZEOGO MACIERZYNSKIEGO MUSISZ MIEC ZWOLNIENIE LEKARSKIE BO TYLKO NA TEJ PODSTAWIE JEST PRZYZNAWANE!!!
A poza tym ja nie moge sobie tego wyobrazic ja tez sprzatalam i nie bylo zadnego problemu ze zwolnieniem!!!Zmien lekarza!!!
|
a je偶eli p贸jdzie 4tyg.przed to chyba nie potrzebne zwolnienie??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| asica23
| Do潮czy: 14 Lis 2007 | Posty: 32 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 21:14 Temat postu: wizyta u neurologa |
|
|
Przepraszam 偶e si臋 wtr膮ce tutaj ale mam pytanie, czy kt贸ra艣 z mam by艂a ze swoim maluszkiem mo偶e u neurologa dzieci臋cego w Domus Medica, moja 5 miesi臋czna c贸reczka ma skierowanie w艂a艣nie tam, chcia艂abym si臋 r贸wnie偶 dowiedzie膰 ile taka wizyta kosztuje, z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Do潮czy: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 18 Wrz 2010, 22:39 Temat postu: Dagmama |
|
|
Witam, dziewczyny mozecie mi polecic jakas dobra dagmame w Hafnarfiordur. A przy okazji moze ktoras mama mieszka niedaleko hotelu Hafnarfiordur, badz tez gdzies w okolicy - chodzi mi o wspolne spacery z Maluszkami. Pozdrawiam i dziekuje za informacje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 0:19 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | jenny83 napisa: | nikita333 napisa: | lampeczka napisa: | ania12345 napisa: | To bardzo mi przykro , ze masz problem z plamieniem, moze ty bedziesz miala szczescie i jakis lekarz ci pomoze. Ja jestem w 33 tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, ale lakarze to maja gdzies, wszyscy 艂acznie z moja polozna, ktora prosze o zwolnienie lekarskie. Mam pracowac do terminu porodu! A zaznacze, ze pracuje fizycznie, sprzatam.
|
a je偶eli p贸jdzie 4tyg.przed to chyba nie potrzebne zwolnienie??? |
Trzeba a nawet powiem wiecej musisz dostarczyc zwolnienie na druku od pani z urzedu pracy,ktora zajmuje sie urlopami macierzynskimi.Lekarz wypelnia ci zwolnienie na tym druku i zanosisz je do tej kobietki.Wiem bo sama w lipcu bylam na tym dodatkowym macierzynskim i tak to wlasnie wygladalo.A swoja froga to nie miesci mi sie w glowie jak mozna zmuszac kobiete w wysokiej ciazy aby pracowala do porodu... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 11:58 Temat postu: |
|
|
ania Ty musisz zmienic lekarza!!! Ja w pierwszej ciazy bylam 3 lata temu, na zwolnieniu siedzialam od poczatku 5 msc, bardzo bolaly mnie plecy, spalam na siedzaco, czasem widzialam po lekarzu ze mi nie wierzy ale zwolnienie dostawalam bez problemu, nawet na smaratorgu, czasem nie mowilam co mi dolega tylko ze jestem w ciazy i potrzbuje odpoczac i zawsze zwolnienie dostawalam otwarte. W pracy nie byli zachwyceni ale mialam to w noscie, ktoregos dnia tak slabo sie poczulam ze upadlam na schodach i krew mi z nosa poleciala, zadzwonilam do szefowej a ta ze ciaza to nie choroba i zebym nie robila problemow bo ona nie ma ludzi na zastepstwo, wkurzylam sie przebralam i poszlam do domu od tamtej pory nie wrocilam juz do pracy. Lekarzowii powiedzialam ze szefowa mnie tak potraktowala, ze mnie na prawde boli i sie nie wysypiam, dlugo nie wiedzieli co mi jest bo przeswietlenia nie mogli zrobic, dopiero pod koniec 7 msc trafilam do fizjoterapeuty i okazalo sie ze zebro mam zlamane. Teraz moja siostra miala ciezko w pracy, musiala dzwigac, powiedziala lekarzowi ze przez to po pracy boli ja brzuch i dostala zwolnienie w lipcu a rodzi w pazdzierniku i zbytnio o to zwolnienie nie musiala sie starac. Ania zmien lekarza!!!! Jesli sie zle czujesz to nawet na smaratorg czy do szpitala wieczorem jedz i zwolnienie Ci dadza wtedy moze Twoj lekarz wkoncu zmadrzeje i da Ci to zwolnienie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 17:51 Temat postu: |
|
|
Prosze polo偶n膮 i og贸lnego, ktory ma kontakt z polozna juz od 2 miesiecy. Najpierw powiedzieli , ze za wczesnie na zwolnienie.
Przy ostatniej wizycie us艂yszalam od lekarza ,ze jakby tak kazdej mial dawac zwolnienie z powodu zlego samopoczucia w ciazy, to by wystawial same lewe zwolnienia. Uslyszalam rowniez, zebym chodzila do pracy, bo w razie czego jakby co艣 sie sta艂o, to w pracy jestem miedzy ludzmi, a nie w domu sama.
By艂am rowniez u innego og贸lnego, powiedzial,ze on nie moze wystawic zwolnienia, bo mam od tego swojego lekarza.
Dzwonilam do wszystkich ginekolog贸w na Islandii, mowiac, ze potrzebuje pilnej wizyty, bo jestem w ciazy. Z mysla dzwonilam, ze moze ginekolog wystawi mi zwolnienie i przy okazji przebada. Niestety najwczesniejsza wizyta to prawie termin mojego wyznaczonego porodu.
Prosilam moja polozna o wizyte u mojego ginekologa, bo cos mnie niepokoi to powiedziala, ze nie ma potrzeby.
RASUMUJ膭C TO WSZYSTKO CO MI DOLEGA W CIA呕Y TO JEST NORMALNE, COKOLWIEK POWIEM.
czasy zwolnie艅 lekarskich ju偶 min臋艂y... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 18:50 Temat postu: .. |
|
|
mnie szefowa sama wysyla na zwolnienie, twierdzi ze praca w 7miesiacu to juz przesada,ze czas na odpoczynek. jestem ciekawa jak to bedzie, na ostatniej wizycie wspomnialam poloznej ze bardzo bola mnie plecy to ta zalecila mi basen, latwo jej kuzwa mowic basen po 11godz pracy. pare razy poszlam to do szatni dojsc nie moglam. wizyte mam za tydz,kolezanka smieje sie ze pojdzie ze mna i bedzie mnie prowadzic. ja rozumie ciaza nie choroba,ale kazda kobieta w ciazy obawia sie o swoje malenstwo,i kazdy sygnal chce skonsultowac z lekarzem.
kochane mozecie mi napisac jak nazywa sie ten papier co bierze sie na ten wczesniejszy macierzynski o ktorym pisalyscie,pojade po niego zeby mi od razu wypelnili  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 18:52 Temat postu: |
|
|
ania12345 napisa: | Prosze polo偶n膮 i og贸lnego, ktory ma kontakt z polozna juz od 2 miesiecy. Najpierw powiedzieli , ze za wczesnie na zwolnienie.
Przy ostatniej wizycie us艂yszalam od lekarza ,ze jakby tak kazdej mial dawac zwolnienie z powodu zlego samopoczucia w ciazy, to by wystawial same lewe zwolnienia. Uslyszalam rowniez, zebym chodzila do pracy, bo w razie czego jakby co艣 sie sta艂o, to w pracy jestem miedzy ludzmi, a nie w domu sama.
By艂am rowniez u innego og贸lnego, powiedzial,ze on nie moze wystawic zwolnienia, bo mam od tego swojego lekarza.
Dzwonilam do wszystkich ginekolog贸w na Islandii, mowiac, ze potrzebuje pilnej wizyty, bo jestem w ciazy. Z mysla dzwonilam, ze moze ginekolog wystawi mi zwolnienie i przy okazji przebada. Niestety najwczesniejsza wizyta to prawie termin mojego wyznaczonego porodu.
Prosilam moja polozna o wizyte u mojego ginekologa, bo cos mnie niepokoi to powiedziala, ze nie ma potrzeby.
tak tak a na opuchni臋te kostki nogi...pij du偶o wody jedz truskawki, to ze boli to normalne jak nie przechodzi to paracetamol wez:)))ile razy ja s艂ysza艂am takie bzdety 偶e szok!no ale ja by艂am bezrobotna wiec nie musia艂am chodzi膰 do pracy.a nie mo偶esz pogadac z pracodawc膮????chociaz to same f.....i b臋dzie mia艂 to w xxxx.no a sama odej艣膰 z pracy???? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 19:56 Temat postu: |
|
|
Ja mia艂am te偶 sytuacje w ciazy ze pracowalam ci臋zko fizycznie a lekarz nie chcial mi pomoc tzn nie dal zadnego zwolnienia, wtedy ksi臋gowa z mojej pracy pomog艂a mi za艂atwic to wczesniejsze macierzynskie tzn 2 misiace przed porodem, ale ja 偶adnych dokumentow od lekarza nie potrzebowalam tylko opinie od pracodacy ze mam ciezkie warunki itp ale to by艂o ponad 2 lata temu, teraz moze sie pozmienialo. Czasami warto jest najpierw porozmaieac z pracodac膮 o jakiejs zmianie stanowiska pracy lub warunkow a moze pozniej o tym zwolnieniu, bo przeciez dla nas samych jest lepiej byc wsrod ludzi i ruszac sie jak najwiecej. Poznej naprawde bedzie 艂atwiej przy porodzie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| parada
| Do潮czy: 02 Lip 2008 | Posty: 2 | |
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 20:36 Temat postu: ODDAM KROPELKI NA KOLKE |
|
|
WITAM.
MOZE KTOS Z WAS POTRZEBUJE KROPELKI OD KOLKI? MAM CALA BUTELKE KROPELEK, NAWET NIE OTWIERANA "GRIPE WATER". NA SZCZESCIE MOJ SYNEK NIE MIAL KOLEK, TERAZ MA JUZ 7 MIESIECY WIEC CHYBA NIE BEDA MI JUZ POTRZEBNE . KUPILAM JAK BYLAM W CIAZY Z PRZEZORNOSCI A TERAZ STOJA W SZAFCE A MOZE BY SIE KOMUS PRZYDALY????
PROSZE PISAC NA PRIV POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMY I MALUSZKI |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
|
Wys砤ny: 19 Wrz 2010, 21:01 Temat postu: |
|
|
ania12345 napisa: | Prosze polo偶n膮 i og贸lnego, ktory ma kontakt z polozna juz od 2 miesiecy. Najpierw powiedzieli , ze za wczesnie na zwolnienie.
Ja przerabialam to samo z wizyta u ginekologa nie ma terminow i tyle wiec za kazdym razem kiedy mnie cos martwilo albo dolegalo nawet raz w swieta jechalam poprostu wieczorowa pora do szpitala na oddzial porodowy i zawsze mnie badali i uzyskiwalam pomoc i tobie tez polecam a jak raz mi powiedziano,zebym przyjechala rano to powiedzialam,ze twardnieje mi brzuch i chyba mam lekkie skurcze to odrazu mnie przyjeli i przebadali!!!Niestety tutaj czasami tak trzeba wiem z doswiadczenia!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|