Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| kl3m4
| Dołączył: 07 Maj 2010 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 12:39 Temat postu: Chleb z maszyny do pieczenia , jakiej mÄ
ki uĹźyÄ, droĹźdĹźy itp |
|
|
Hej , ma pytanie czy mĂłgĹby siÄ ktoĹ wypowiedzieÄ posiadajÄ
cy wiedzÄ na temat pieczenia chleba , w maszynie jak i w piekarniku Chodzi mi dokĹadnie o rodzaje maki , droĹźdĹźy jakich uĹźywacie tu na wyspie. Jest wiele rodzajĂłw maki na pĂłĹkach sklepowych ale nie mam zielonego pojÄcia ktĂłra jaka jest i do czego. PrzeglÄ
daczem strony producentĂłw islandzkich np Kornax , ale translator sobie nie radzi ze wszystkimi sĹowami i to tymi najwaĹźniejszymi Wink
Mam mnĂłstwo przepisĂłw na chlebek z maszyny szkoda ze nie mam pojÄcia ktĂłra mÄ
ka z czego jest
Pozdrawiam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
| Dołączył: 20 Paź 2008 | Posty: 43 | Skąd: Rkv, ZamoĹÄ |
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 16:08 Temat postu: chleb |
|
|
witam, polecam chleb na zakwasie robiony rÄcznie i pieczony w piekarniku, uĹźywam mÄ
ki Kornaks z Bonusa, Rugmjol to mÄ
ka Ĺźytnia razowa, Heilhveiti to pszenna razowa, Hveiti jest pszenna biaĹa, chleb wychodzi lepszy niĹź polski sklepowy. pozdrawiam _________________ WYMIANA OPON |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 17:27 Temat postu: |
|
|
ja tez pieke sama chleb w domu ,mieszam pszenna make z razowa ,drozdzy suchych z bonusa uzywam i wychodzi pyszny chlebek :)mozna dodac jeszcze ziaren |
|
Powrót do góry |
|
 |
| glift
 | Dołączył: 16 Paź 2009 | Posty: 46 | Skąd: Gardabaer |
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 17:41 Temat postu: chleb |
|
|
moze ktos podac dokladny przepis
od umucia rak do ukrojenia pierwszej kromki _________________ SiĹa pĹynie z krwiÄ
Duma razem z niÄ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| kl3m4
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 20:11 Temat postu: Re: chleb |
|
|
streetfighter napisał: | witam, polecam chleb na zakwasie robiony rÄcznie i pieczony w piekarniku, uĹźywam mÄ
ki Kornaks z Bonusa, Rugmjol to mÄ
ka Ĺźytnia razowa, Heilhveiti to pszenna razowa, Hveiti jest pszenna biaĹa, chleb wychodzi lepszy niĹź polski sklepowy. pozdrawiam |
DziÄkuje bardzo za podanie rodzajĂłw mÄ
k i podanie ich nazw, jeszcze jedno pytanie , w przepisach na chleb z maszyny jest zawsze mowa o droĹźdĹźach prasowanych , ja dodawaĹem droĹźdĹźy z bonusa sypanych ale jakoĹ nie bardzo chce siÄ chlebowi rosnÄ
Ä ...
MoĹźecie podaÄ przybliĹźonÄ
iloĹÄ droĹźdĹźy na kilogramowy chleb , chodzi mi o te sypane |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 20:19 Temat postu: chleb |
|
|
NIEEEE CHLEB TO TYLKO NA ZAKWASIE!!! _________________ WYMIANA OPON |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kl3m4
|
Wysłany: 18 Wrz 2010, 21:24 Temat postu: Re: chleb |
|
|
streetfighter napisał: | NIEEEE CHLEB TO TYLKO NA ZAKWASIE!!! |
A moĹźesz siÄ podzieliÄ przepisem na zakwas i ile go dodawaÄ na kilogramowy chlebek  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 9:28 Temat postu: |
|
|
duzo przepisow tutaj ,ktorego uzywasz?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 10:17 Temat postu: |
|
|
luiza napisał: | duzo przepisow tutaj ,ktorego uzywasz?? |
Ja juz od jakiegos czasu uzywam maszyny do robienia chleba probowalam roznych przepisow i mÄ
k. Teraz robie chlebek z tego przepisu:
800g maki chlebowej (kornax zielona)
200g maki zwyklej (kornax czerwona)
3 lyzeczki soli
1 plaska lyzeczka drozdzy suszonych lub 5dag drozdzy ĹwieĹźych
2.5 szklanki chlodnej wody
wsypuje wszystko do maszyny w kolejnosci mokre, suche i na koncu drozdze. nastawiam na program do wyrabiania ciasta. Jak ciasto zostanie wyrobione wyjmuje z maszyny wyrabiam w rekach dziele ciasto na pol wkladam do foremek chlebowych wysmarowanych tluszczem pozostawiam do wyrosniecia ok pol godz. wstawiam do piekarnika i pieke ok 30min w 220 st. C. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 11:34 Temat postu: |
|
|
streetfighter a jak robisz zakwas ?
ja robie na drozdzach.
1 i 1/3 lyzki drozdzysuchych
lyzka cukru
2 szklanki maki czerwonej Kornax
1.5 szklanki maki speltowej lub brazowej Kornax
3 lyzki oleju
ziarna
ok 1 lyzka soli
rozrabiam make z cukrem i ok 2 lyzkami maki oraz dolewam troszeczke cieplej wody,zostawiam to na ok 5 min.
do rozrobionych drozdzy wsypuje make wode olej sol i ziarna wyrabiam .przekladam do foremki do wyrosniecia na ok godzinke ,po wyrosnieciu pieke godz.w tem 180 st. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 16:30 Temat postu: |
|
|
dzieki chyba sie skusze i sprobuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szalupa10
| Dołączył: 06 Kwi 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 18:25 Temat postu: |
|
|
Kochani!Kwas do PYSZNEGO chleba robi sie sam.Mieszanina maki,drozdzy,wody-odstawiamy na tydzien w szklanym naczyniu do zakwaszenia.Rozrabiamy z woda i dolewamy do mieszaniny na chleb.Ja odkladam z kazdego pieczenia na nastepne .Chlebek POEZJA pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 22:06 Temat postu: |
|
|
szalupa10 a jakie proporcje dajesz do kwasu ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 1:13 Temat postu: chleb |
|
|
nie trzeba Ĺźadnych droĹźdzy do zakwasu, wystarczy 1\3 szklanki wody i kilka ĹyĹźek mÄ
ki Ĺźytniej razowej, ma mieÄ konsystencjÄ gÄstej Ĺmietany, przelewamy do sĹoika, nastÄpnego dnia to samo i tak przez 5 dni. powodzenia _________________ WYMIANA OPON |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 9:11 Temat postu: Re: chleb |
|
|
streetfighter napisał: | nie trzeba Ĺźadnych droĹźdzy do zakwasu, wystarczy 1\3 szklanki wody i kilka ĹyĹźek mÄ
ki Ĺźytniej razowej, ma mieÄ konsystencjÄ gÄstej Ĺmietany, przelewamy do sĹoika, nastÄpnego dnia to samo i tak przez 5 dni. powodzenia |
A co zrobic zeby zakwas wyszedl ja na poczatku swojej przygody z pieczeniem chleba probowalam robic zakwas i pierwsze dwa dni spoko wszystko bylo ok ale wystarczyl maly przeciac i caly zakwas szlag trafial, nie wspomne ze smrow w mieszkaniu nie do opisania. ale jak przypomne sobie smak chleba mojej babci to i ten zapach mi nie przeszkadza.
pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| streetfighter
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 20:46 Temat postu: chleb |
|
|
jeĹźeli zaczyna ĹmierdzieÄ acetonem ale jeszcze nie spleĹniaĹ to moĹźna go jeszcze uratowaÄ, trzeba przeĹoĹźyÄ 3 ĹyĹźki do drugiego sĹoika i dokarmiÄ (póŠszklanki wody+mÄ
ka Ĺźytnia), resztÄ moĹźna wyrzuciÄ, sĹoik powinien staÄ w ciepĹym miejscu. _________________ WYMIANA OPON |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 22:28 Temat postu: Re: chleb |
|
|
streetfighter napisał: | jeĹźeli zaczyna ĹmierdzieÄ acetonem ale jeszcze nie spleĹniaĹ to moĹźna go jeszcze uratowaÄ, trzeba przeĹoĹźyÄ 3 ĹyĹźki do drugiego sĹoika i dokarmiÄ (póŠszklanki wody+mÄ
ka Ĺźytnia), resztÄ moĹźna wyrzuciÄ, sĹoik powinien staÄ w ciepĹym miejscu. |
Dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Magdam
| Dołączył: 21 Maj 2007 | Posty: 103 | Skąd: Reyjanesbaer |
|
Wysłany: 21 Wrz 2010, 11:00 Temat postu: |
|
|
Dwa lata piekĹam chleb w maszynie, teraz teĹź czasem piekÄ jednak krĂłlem u mnie w domu jest ten chleb http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/02/najatwiejszy-chleb-pszenny.html
jako, Ĺźe na zakwas jestem za leniwa a ten przypomina bardzo chleb na zakwasie.
W misce mieszamy dosĹownie 30 sekund i juĹź. Do nastÄpnego dnia. Odpuszczam sobie przekĹadanie do koszyka wzrostu, tylko wywalam do na stóŠposypany mÄ
kÄ
, tÄ
samÄ
miskÄ w ktĂłrej byĹ teĹź obsypujÄ mocno i ciasto na godzinÄ z powrotem do michy. Szybko i pysznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|