reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 233, 234, 235 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
agata83

Do潮czy: 24 Cze 2010
Sk眃: kalisz
PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 13:29    Temat postu: paczka z Polski Odpowiedz z cytatem

Czesc
Mam pytanie za 8 tyg mam termin porodu to jest moje 2 dziecko pierwsze rodzi艂am w Polsce i mam wszystkie rzeczy po nim i chcialabym to wszystko jakos przes艂ac tutaj ale ciagle slysze ze to sie nie op艂aca bo moga oclic czy ma ktos jakas wiedze na ten temat co mozna albo czego nie mozna z gory dziekuje
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
lucynka419911

Do潮czy: 08 Lut 2010
PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 13:48    Temat postu: czesc Odpowiedz z cytatem

Wiecie moze w jakim sklepie moge kupic ciuszki ciazowe:) chodze juz od dawna ale nic nie moge znalezc!!! moze jestem slepa Very Happy
pozdrawiam Very Happy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Katrina

Do潮czy: 26 Maj 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 15:37    Temat postu: Re: paczka z Polski Odpowiedz z cytatem

agata83 napisa:
Czesc
Mam pytanie za 8 tyg mam termin porodu to jest moje 2 dziecko pierwsze rodzi艂am w Polsce i mam wszystkie rzeczy po nim i chcialabym to wszystko jakos przes艂ac tutaj ale ciagle slysze ze to sie nie op艂aca bo moga oclic czy ma ktos jakas wiedze na ten temat co mozna albo czego nie mozna z gory dziekuje

Witam. Je艣li chodzi o przesy艂k臋 ciuszk贸w dla maluszka to jak najbardziej, je艣li masz ju偶 takowe w PL to 艣mia艂o mo偶esz tutaj je sobie 艣ci膮gn膮c. Problemy stwarzaj膮 g艂贸wnie co do ciuszk贸w nowych. Mo偶na przesy艂ac nowe ciuszki ale do kwoty 10 000 (艣mieszne ale prawdziwe) powy偶ej tej kwoty naliczaj膮 swoje op艂aty. Wiadomo ile tutaj kosztuj膮 ubranka dla dziecka a ile poza granicami Islandii. Je艣li masz du偶o ciuszk贸w nowych, przemieszaj je z u偶ywanymi i pozrywaj metki, wtedy si臋 nie doczepi膮 Smile Nie zawsze dok艂adnie kontroluj膮 paczki ale na wszelki wypadek warto si臋 zabezpieczyc.
Pozdrawiam serdecznie i 偶ycz臋 spokojnego oraz szcz臋艣liwego rozwi膮zania Smile
Powr髏 do g髍y
Katrina

PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 15:39    Temat postu: Re: czesc Odpowiedz z cytatem

lucynka419911 napisa:
Wiecie moze w jakim sklepie moge kupic ciuszki ciazowe:) chodze juz od dawna ale nic nie moge znalezc!!! moze jestem slepa Very Happy
pozdrawiam Very Happy

Poszukaj w HAGKAUP-ie, ja tam troszk臋 rzeczy kupi艂am na ci膮偶臋, przede wszystkim spodnie Smile Nie s膮 tam ceny a偶 tak jeszcze wyg贸rowane.
Pozdrawiam cieplutko Smile
Powr髏 do g髍y
Katrina

PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 15:44    Temat postu: hej dziewczyny :) Odpowiedz z cytatem

Przepraszam 偶e tutaj ale mo偶e kt贸ra艣 z Was b臋dzie zainteresowana kupnem bodziak贸w dla dziewczynki na pierwszy miesi膮c. S膮 to nowe bodziaki, 7 szt w opakowaniu angielskiej firmy GEORGE. Bardzo kolorowe, 100 % super jako艣ciowo bawe艂enki. Zosta艂o mi jedno opakowanie wi臋c mo偶e kt贸ra艣 z Was potrzebuje na odebranie niuni ze szpitala ?? Zostawiam sw贸j nr tel 66 28 518. Pozdrawiam serdecznie przysz艂e i obecne mamusie Smile
Powr髏 do g髍y
ania88_2010

Do潮czy: 17 Kwi 2010
PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 16:28    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny a mo偶ecie mi napisa膰 jak to jest z becikowym w Polsce?nale偶y nam sie czy nie?i jakie dokumenty potrzeba opr贸cz aktu urodzenia dziecka?mam takie za艣wiadczenie na becikowe kt贸re po艂o偶na mog艂aby wype艂ni膰 偶e by艂am pod jej opiek膮 w ci膮偶y ale ono jest po polsku Embarassed
za odp serdecznie dzi臋kuje Rolling Eyes
Powr髏 do g髍y
Katrina

PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 18:17    Temat postu: Re: becikowe Odpowiedz z cytatem

ania88_2010 napisa:
hej dziewczyny a mo偶ecie mi napisa膰 jak to jest z becikowym w Polsce?nale偶y nam sie czy nie?i jakie dokumenty potrzeba opr贸cz aktu urodzenia dziecka?mam takie za艣wiadczenie na becikowe kt贸re po艂o偶na mog艂aby wype艂ni膰 偶e by艂am pod jej opiek膮 w ci膮偶y ale ono jest po polsku Embarassed
za odp serdecznie dzi臋kuje Rolling Eyes

Co do becikowego w PL to jak najbardziej si臋 nale偶y !! To 偶e rodz膮 si臋 nasze dzieci na obczy藕nie, to nie znaczy 偶e s膮 pozbawione polskiego obywatelstwa, prawda?? Te pieni膮偶ki s膮 dla dzieci a nie dla nas wi臋c mo偶na je na nasze szkrabki jak najbardziej spo偶ytkowac bez 偶adnego ale !!
Nie wiem jak jest obecnie, ponoc maj膮 znie艣c becikowe w Polsce, ale p贸ki co w艂a艣nie, potrzebne s膮 za艣wiadczenia od po艂o偶nych (prawdopodobnie do Opieki Spo艂ecznej) , z tym tutaj nie ma najmniejszego problemu z tego co si臋 dowiedzia艂am. Ponadto aby otrzymac ten dodatek w Polsce, trzeba umiejscowic dziecko czyli zameldowac je w kraju oraz musi miec sw贸j numerek pesel. Do tego potrzebny jest mi臋dzynarodowy akt urodzenia w j臋zyku angielskim. Te dokumenty trzeba z艂o偶yc w odpowiednim urz臋dzie Miasta, tam otrzymamy meldunek dla dziecka, numer pesel oraz polski akt urodzenia i z tymi dokumentami udac si臋 do odpowiedniego Urz臋du Opieki Spo艂ecznej ( oni s膮 p艂atnikami tego 艣wiadczenia) i nie dac si臋 zbyc ich gadanin膮 偶e dziecko nie urodzi艂o si臋 w Polsce !! Wielu urz臋dnik贸w tak zbywa ludzi, a nigdzie nie jest w ustawie napisane 偶e dziecko musi urodzic si臋 Polsce Smile Po z艂o偶eniu tych dokument贸w w Opiece, nale偶y czekac na decyzj臋, kt贸ra jak najbardziej powinna byc pozytywna Smile
呕ycz臋 wszystkim powodzenia i wytrwa艂o艣ci w walce z polskimi urz臋dnikami kt贸rzy wielokrotnie ( jak pokazuje 偶ycie) s膮 niekompetentni Smile
Powr髏 do g髍y
ania88_2010

PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzi臋kuje Katrina pozdrawiam cie serdecznie! Wink
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 19:12    Temat postu: Re: czesc Odpowiedz z cytatem

[quote="lucynka419911"]Wiecie moze w jakim sklepie moge kupic ciuszki ciazowe:) chodze juz od dawna ale nic nie moge znalezc!!! moze jestem slepa Very Happy
pozdrawiam Very Happy[/quote]

hej,
sklep z ciuszkami dla kobiet w ciazy jest na smaralin kolo tej przychodni gdzie przyjmuje P.Gosia(ten budynek z serduszkiem).
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 6 Pa 2010, 19:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc Mamuski!
Ja juz swojego Synka mam w ramionach:))
Choc bylo ciezko to wszystko skonczylo sie dobrze!

A co do USG to radze naciska zeby zrobili- bo u mnie niby tez Maluch byl glowka na dol ale okazalo sie ze lezy na boczku i moze gdyby je zrobili wszystko skonczylo by sie szybciej!

A co wyprawki to daja tylko jednego pampersa na start-pozniej trzeba miec swoje i chusteczki do przemywania a ciuszki sa ale ja mialam swoje. Dla nas tez wszystko jest.
Powr髏 do g髍y
ania88_2010

PostWys砤ny: 7 Pa 2010, 11:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to gratulacje Beatka!i dzi臋ki za info o ciuszkach w szpitalu lol a wiecie mo偶e co艣 dziewczyny o spotkaniach dla ci臋偶arnych przed porodem z po艂o偶n膮 chodzi mi o takie spotkania przygotowuj膮ce do porodu?podobno kiedy艣 takowe by艂y za jakiekolwiek namiary dzi臋kuje! Wink Wink
pozdrawiam

,,Ci膮偶a-9 miesi臋cy stwarzania 艣wiata"
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 7 Pa 2010, 13:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beatka GRATULACJE!!!!!
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
lew
=konto odzyskane=
Do潮czy: 17 Lip 2008
PostWys砤ny: 7 Pa 2010, 15:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej mamy
Mo偶e was to zainteresuj臋 bo sama na tym si臋 z艂apa艂am. Podajecie czasem jogurty itp typu "light" dzieciom? Mi si臋 zdarzy艂o, niestety na Islandii s艂odzi si臋 je w贸wczas aspartamem (substancja rakotw贸rcza). Nie chodzi tu tylko o Islandi臋 stosuj臋 si臋 to wsz臋dzie w s艂odzikach, gumach do 偶ucia i produktach "light"...Wiem 偶e ci臋偶ko uchroni膰 maluchy przed chemi膮 ale je艣li na razie to my wybieramy co jedz膮 nasze dzieci to warto o tym pomy艣le膰.
Dla zainteresowanych artyku艂 i film.
Polecam!!!
http://www.eioba.pl/a84988/aspartam_rakotw_rcza_s_odycz
film
http://video.google.com/videoplay?docid=-2305973265509284580#
Powr髏 do g髍y
bahama

Do潮czy: 17 Sie 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 7 Pa 2010, 16:25    Temat postu: szko艂a rodzenia Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie: czy kto艣 orientuje sie mo偶e czy w Keflaviku b膮d藕 w Reykjaviku jest jaka艣 szko艂a rodzenia?Prosi艂abym r贸wnie偶 o jakie艣 namiary. Z gory dzi臋kuje.
Powr髏 do g髍y
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 11 Pa 2010, 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze艣膰 dziewczynki:)
Czy mo偶ecie mi podpowiedzie膰 jak wyglada pierwsza wizyta w ci膮偶y u po艂o偶nej? Jestem w 9 tygodniu,wizyt臋 mam za tydzie艅 w 艣rod臋,czyli w 10 tygodniu ci膮偶y. Z tego co si臋 zorientowa艂am to po艂o偶na nie bada typem ginekologicznym. Mnie na takim badaniu bardzo zale偶y,poniewa偶 dwa miesiace przed t膮 ci膮偶膮 poroni艂am. M贸j lekarz z Polski (rozmawia艂am z nim telefonicznie) poinformowa艂 mnie ,偶e moja ci膮偶a w Polsce by艂aby z g贸ry traktowana jako ci膮偶a wysokiego ryzyka. Mam przez niego zabronionych wiele rzeczy a偶 do wykonanego badania ginekologicznego. I teraz nie wiem czy wizyta u po艂oznej wystarczy,czy ona mo偶e oceni膰 moj膮 ci膮偶e pod wzgl臋dem ryzyka czy powinnam uda膰 si臋 jeszcze mo偶e do ginekologa. Podpowiedzcie prosz臋,bo je艣li chodzi o lekarzy ginekolog贸w tutaj ,to jestem w tym temacie zielona. Nie by艂am jeszcze tutaj u 偶adnego,badania kontrolne wykonywa艂am w Polsce.Pozdrawiam:)
Powr髏 do g髍y
norbi261107

PostWys砤ny: 11 Pa 2010, 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu z moj膮 pierwsz膮 i tera藕niejsz膮 ci膮偶膮 wszystko by艂o i jest ok wi臋c na pierwszej wizycie po艂o偶na zada艂a mi du偶o pyta艅, jedno z nich dotyczy艂o poronienia. Pobra艂a mi krew z palca, um贸wi艂a na usg, zmierzy艂a ci艣nienie i to by艂o wszystko. Mam kole偶ank臋 kt贸ra ma komplikacje to jej po艂o偶na sama um贸wi艂a ja do ginegologa i innych specjalist贸w. Powiedz jej o wszystkim co powiedzia艂 Ci lekarz w PL, je艣li nie znasz j臋zyka popro艣 w przychodni by zam贸wili Ci t艂umacza. My艣le 偶e po艂o偶na zjamie si臋 Tob膮 odpowiednio. Co do ginekologa to ja zawsze chodz臋 do jednego i na wizyty u niego trzeba czeka膰 ok 2-3 tyg a czasem nawet d艂u偶ej. Przyjmuje on w Domus Medica, mo偶esz si臋 do niego ju偶 dzi艣 um贸wi膰 a je艣li po艂o偶na za艂atwi Ci szybsz膮 wizyt臋 to zadzwonisz i odwo艂asz. Ja do tego lekarza z ci膮偶膮 nigdy nie chodzi艂am, zawsze tylko na badania kontrolne i jestem zadowolona.
@ni@ du偶o zdr贸wka i cierpliwo艣ci dla Ciebie
Powr髏 do g髍y
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 11 Pa 2010, 11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norbi dzi臋kuj臋 Ci bardzo za odpowied藕 Smile Zacz臋艂am czyta膰 Wasz topik,cofam si臋 do ty艂u,dzi臋ki temu znalaz艂am wiele ciekawych informacji i poznaj臋 Was dziewczyny cho膰 troszeczk臋.Strasznie mi艂o si臋 Was czyta,zebra艂o sie tu tyle sympatycznych i pomocnych dziewczyn. Pozw贸lcie ,偶e i ja czasem zagl膮dn臋.
Norbi ,czy mog艂aby艣 poda膰 namiary do ginekolog贸w w Domus Medica,z g贸ry dzi臋kuj臋Smile
Powr髏 do g髍y
SmerfetkaSasetka

Do潮czy: 10 Maj 2010
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 11 Pa 2010, 11:51    Temat postu: domus medica Odpowiedz z cytatem

Witam, apropo ginekologow w domus medica, bylam tam w piatek, chcialam zamowic wizyte, i kobieta w rejestracji powiedziala mi ze do konca grudnia nie ma wolnych terminow, znacie moze gdzies jeszcze ginekologow? nie jestem ze stolicy tylko z Keflaviku, tutejszey lekarz calkiem przyjemny jest ale bardzo dlugo musze u niego na jeden zabieg czekac, nie z jego winy, taki system poprostu. A mi zalezy zeby to przyspieszyc.
Powr髏 do g髍y
norbi261107

PostWys砤ny: 11 Pa 2010, 13:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poszpera艂am troch臋 i znalaz艂am to na naszym forum
Wys艂any: 20 Lis 2009, 19:51 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Lista lekarzy ginekolog贸w
Dane sprzed roku wi臋c niekt贸re mog膮 by膰 nieaktualne

Auð贸lfur Gunnarsson Domus Medica Egilsgata 3 101 Reykjavik
Ebba Margr茅t Magn煤sd贸ttir Domus Medica Egilsgata 3 101 Reykjavik
Guðj贸n Vilbergsson Domus Medica Egilsgata 3 101 Reykjavik
Karl 脫lafsson Domus Medica Egilsgata 3 101 Reykjavik
Berglind Steffensen Skipholt 50 b 105 Reykjavik
Kristj谩n Oddsson Skipholt 50 b 105 Reykjavik
脫sk Ingvarsd贸ttir Skipholt 50 b 105 Reykjavik
Guðmundur Arason Art Medica Bæjarlind 12 201 K贸pavogur
Tanja Þorsteinsson Art Medica Bæjarlind 12 201 K贸pavogur
Þorður Oskarsson Art Medica Bæjarlind 12 201 K贸pavogur
Auður Smith Læknast枚ðin 脕lfheimar 74 104 Reykjavik
Hafsteinn Sæmundsson Læknast枚ðin 脕lfheimar 74 104 Reykjavik
Anna Þ. Saluarsd贸ttir Læknast枚ðin Upps枚lum Kringlunni 4-12 103 Reykjavik
Arnar Hauksson Læknast枚ðin Upps枚lum Kringlunni 4-12 103 Reykjavik
Benedikt 脫. Sveinsson Læknast枚ðin Upps枚lum Kringlunni 4-12 103 Reykjavik
Gunnar Herbertsson Lækning L谩gmula 5 108 Reykjavik
脫lafur Hakansson Lækning L谩gmula 5 108 Reykjavik
Edward Kiernan Hafnarstræti 97 600 Akureyri
Krist铆n Andersen L铆fsteinn 脕lftam媒ri 1-5 108 Reykjavik
Ragnheiður I. Bjarnad贸ttir L铆fsteinn 脕lftam媒ri 1-5 108 Reykjavik
Sigr煤n Arnard贸ttir L铆fsteinn 脕lftam媒ri 1-5 108 Reykjavik
Krist铆n J贸nsd贸ttir L铆fsteinn 脕lftam媒ri 1-5 108 Reykjavik
Sigr煤n Hjartard贸ttir L铆fsteinn 脕lftam媒ri 1-5 108 Reykjavik
Vilhj谩lmur Kr. Andr茅sson Þverholti 2 270 Mosfellsbær
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 11 Pa 2010, 13:51    Temat postu: ginekolog Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisa:
norbi dzi臋kuj臋 Ci bardzo za odpowied藕 Smile Zacz臋艂am czyta膰 Wasz topik,cofam si臋 do ty艂u,dzi臋ki temu znalaz艂am wiele ciekawych informacji i poznaj臋 Was dziewczyny cho膰 troszeczk臋.Strasznie mi艂o si臋 Was czyta,zebra艂o sie tu tyle sympatycznych i pomocnych dziewczyn. Pozw贸lcie ,偶e i ja czasem zagl膮dn臋.
Norbi ,czy mog艂aby艣 poda膰 namiary do ginekolog贸w w Domus Medica,z g贸ry dzi臋kuj臋Smile

Sa ginekolodzy na Glaesibae troche krocej sie czeka http://www.laeknastodin.is/starfsfolk/
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 233, 234, 235 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 234 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.