reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 235, 236, 237 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
grybel1982

Do潮czy: 21 Cze 2008
Sk眃: Hafnarfjordur 221 Vellir
PostWys砤ny: 21 Pa 2010, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

konflikt serologiczny nie przeszkadza w porodzie na gniazdku. ja sama tam rodzi艂am a jak si臋 okaza艂o 偶e konflikt wyst膮pi艂 bo c贸reczka ma Rh+ to dosta艂am zastrzyk, kt贸ry ma zapobiec problemom przy nast臋pnej ci膮偶y. po艂o偶na powiedzia艂a mi 偶e problem konfliktu serologicznego to nie du偶y k艂opot od ponad 20 lat. jako kobieta z Rh- b臋dziesz mia艂a za to wi臋cej bada艅 krwi ni偶 normalnie maj膮 tu kobiety ci臋偶arne, 偶eby sprawdzi膰 czy nie wytworzy艂y si臋 przeciwcia艂a(: warto poczyta膰 sobie na necie wi臋cej na ten temat 偶eby zrozumie膰 偶e to naprawd臋 w dzisiejszych czasach nie jest ju偶 du偶y problem. nie my艣l za du偶o na ten temat- ciesz si臋 tym pi臋knym stanem w jakim teraz jeste艣(:
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
ania88_2010

Do潮czy: 17 Kwi 2010
PostWys砤ny: 22 Pa 2010, 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej gwiazdeczka moja kole偶anka mia艂a na Hamraborgu po艂o偶n膮 Karitas Ivarsdottir i bardzo sobie j膮 chwali艂a ja jestem pod opiek膮 Bjork pozdrawiam cie
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 22 Pa 2010, 18:46    Temat postu: szczepienia Odpowiedz z cytatem

Hej Dziewczyny,
mam pytanko a mianowicie jak tu wyglada sprawa ze szczepieniami maluszkow. Kiedy tu podaja szczepionki maluchom? I jak to wyglada jezeli akurat wyjezdza sie do PL?
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 22 Pa 2010, 18:49    Temat postu: Re: szczepienia Odpowiedz z cytatem

beatka:) napisa:
Hej Dziewczyny,
mam pytanko a mianowicie jak tu wyglada sprawa ze szczepieniami maluszkow. Kiedy tu podaja szczepionki maluchom? I jak to wyglada jezeli akurat wyjezdza sie do PL?

Ja mialam indywidualny tok szczepien. Wczesniej powiedzialam o planowanym wyjezdzie do pl dla pielegniarki.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email

PostWys砤ny: 22 Pa 2010, 21:13    Temat postu: Re: szczepienia Odpowiedz z cytatem

[quote="mikolaj"][quote="beatka:)"]Hej Dziewczyny,
mam pytanko a mianowicie jak tu wyglada sprawa ze szczepieniami maluszkow. Kiedy tu podaja szczepionki maluchom? I jak to wyglada jezeli akurat wyjezdza sie do PL?[/quote]

Ja mialam indywidualny tok szczepien. Wczesniej powiedzialam o planowanym wyjezdzie do pl dla pielegniarki.[/quote]

a powiedz mikolaj, bo slyszalam, ze w PL szczepia dzieciaki juz w szpitalu od razu po urodzeniu tu tez tak jest???
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

Do潮czy: 27 Lut 2010
PostWys砤ny: 23 Pa 2010, 0:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grybel pocieszy艂a艣 mnie, ale musz臋 jeszcze um贸wi膰 t艂umacza na nast臋pn膮 wizyt臋, o ile mi si臋 tu uda, bo oni zbytnio nie chc膮 ich zatrudnia膰, bo dodatkowe koszta, mam nadziej臋, 偶e nie b臋d膮 mnie zbywa膰. Mam wiele pytan teraz, a nie znam na tyle j臋zyka by swobodnie si臋 dogada膰.
Aniu skoro piszesz, 偶e Karitas jest ok to mo偶e nie b臋d臋 zmienia膰, nawet nie wiem gdzie na Mjodzie jest przychodnia, znowu musia艂abym szuka膰.
Powr髏 do g髍y
kocurek
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Lut 2009
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 23 Pa 2010, 10:27    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

http://www.heilsugaeslan.is/pages/15 tu jest wykaz przychodni Smile
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 23 Pa 2010, 11:43    Temat postu: Re: szczepienia Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisa:
Hej Dziewczyny,

Ja mialam indywidualny tok szczepien. Wczesniej powiedzialam o planowanym wyjezdzie do pl dla pielegniarki.

a powiedz mikolaj, bo slyszalam, ze w PL szczepia dzieciaki juz w szpitalu od razu po urodzeniu tu tez tak jest???

Nie wiem jak jest w pl bo rodzilam tutaj. Pierwsze szczepienie jest w 3mcu a w szpitalu dostaje zastrzyk z vit. K. Tutaj jest mniej szczepien np nie ma szczepienia przeciw gruzlicy a w pl tak bo jest ponoc bardzo duzo zachorowan na ta chorobe.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
agula

Do潮czy: 02 Pa 2008
PostWys砤ny: 25 Pa 2010, 13:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny czy wiecie od jakiego wieku mozna stosowac krople na kolk臋 minifom?
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 25 Pa 2010, 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

agula napisa:
dziewczyny czy wiecie od jakiego wieku mozna stosowac krople na kolk臋 minifom?

u nas pielegniarka byla jak Maly mial 2 tygodnie i powiedziala ze juz moge Mu podac. Takze chyba mozna podawac od urodzenia.
Ale cale szczescie ja nie musialam:)

Do潮czy: 15 Mar 2010
PostWys砤ny: 25 Pa 2010, 13:48    Temat postu: Witam Odpowiedz z cytatem

Hej, dziewczyny moze ktoras z Was miala cos podobnego, a mianowicie moj synek ma 6 miesiecy, od ok 3 tygodni meczy go suchy kaszel (wydaje mi sie ze od momentu jak zaczelismy wiecej odkrecac grzejnijki), bylam u lekarza juz 3 razy i za kazdym razem lekarz mowil mi ze jest w porzadku. Jednak ostatnio pojechalam do szpitala i lekarz tam powiedzial mi ze to moze byc astma, przestraszylam sie troche bo nikt u nas w rodzinie nie ma, nikt tez nie ma zadnej alergii. Powiedzialam lekarzowi moze to moze byc od suchego powietrza w mieszkaniu a ona tak tylko pomachala glowa. W zwiazku z tym mam do was pytanie czy ktores z waszych dzieciatek mialo moze cos podobnego i co powinnam dalej z tym robic? Wiecie moze gdzie mozna zrobic test na alergie, moze to jest od kurzu... pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 25 Pa 2010, 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

suchy, d艂ugotrwa艂y kaszel cz臋sto powodowany jest alergi膮. Podam Ci nr do lekarza alergologa w Kringlanie, bardzo przyjemny i p贸ki co s艂ysza艂am tylko dobre opinie Bj枚rn 脕rdal 5686811. Um贸w si臋 na wizyte a czekaj膮c na ni膮 kup nawil偶acz powietrza. Moja c贸rka rok temu od wrze艣nia do marca mia艂a kaszel, z test贸w wysz艂o 偶e tylko na sier艣膰 uczulona a my zwierz膮t nie mamy. Cz臋sto przezi臋biona by艂a a tu lekarze to lekcewarzyli, zalecali tylko pektolin kt贸ry nie pomaga艂. Wko艅cu trafi艂am na dobr膮 lekark臋 Sofi臋 w domus medica, okaz艂o sie 偶e ma艂a ju偶 mia艂a bronhit i astm臋 oskrzelow膮, dosta艂a sterydy wziewnie na 10 dni kt贸re troch臋 pomog艂y. W nied艂ugim czasie dosta艂am si臋 do alergologa i te偶 nastraszy艂 mnie 偶e to mo偶e by膰 astma, zaleci艂 sterydy na 3msc i po tej kuracji jest wszystko super. Ba艂am si臋 tych steryd贸w i w Polsce na urlopie odwiedzi艂am pediatre, powiedzia艂a mi 偶e to tak ma艂e dawki 偶e nie mam si臋 czego ba膰 i nast臋pnym razem kiedy ma艂a zacznie chorowa膰 sama mog臋 przez tydz dawa膰 jej te sterydy i na pewne jej nie zaszkodz膮.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
turboneta

Do潮czy: 15 Lip 2008
Sk眃: Gda艅sk
PostWys砤ny: 25 Pa 2010, 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My艣l臋, 偶e lekarzowi nie chodzi艂o o astm臋 tylko dziwny tw贸r kt贸ry na Islandii nazywany jest wirusem astmy w t艂umaczeniu dos艂ownym. M贸j synek mia艂 to kilka razy i za ka偶dym razem wdycha艂 specjalne leki ze specjalnej tuby.
Dzieci z tego wyrastaja wi臋c nie ma co si臋 obawia膰.
Powr髏 do g髍y
pati_23

Do潮czy: 04 Wrz 2010
Sk眃: Poland
PostWys砤ny: 27 Pa 2010, 11:52    Temat postu: porod Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamy. Chcialabym sie dowiedziec jak dlugo trzeba przepracowac na islandii lub przebywac tutaj aby pozniej otrzymac jakie kolwiek pieniazki na dziecko?i czy np jezeli pobyt tutaj musialby wynosic rok to czy liczy sie tak ze jakbym byla tutaj 5 miesiecy i zaszla w ciaze to okres ciazy takze sie liczy?czy opieka zdrowotna w czasie ciazy jest dobra?bardzo prosze o kilka informacji na temat porodu i urodzenia dziecka.z gory serdecznie dziekuje
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email WP Kontakt

PostWys砤ny: 27 Pa 2010, 17:25    Temat postu: Re: porod Odpowiedz z cytatem

pati_23 napisa:
Witam wszystkie mamy. Chcialabym sie dowiedziec jak dlugo trzeba przepracowac na islandii lub przebywac tutaj aby pozniej otrzymac jakie kolwiek pieniazki na dziecko?i czy np jezeli pobyt tutaj musialby wynosic rok to czy liczy sie tak ze jakbym byla tutaj 5 miesiecy i zaszla w ciaze to okres ciazy takze sie liczy?czy opieka zdrowotna w czasie ciazy jest dobra?bardzo prosze o kilka informacji na temat porodu i urodzenia dziecka.z gory serdecznie dziekuje

Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec tylko tyle co wiem po sobie, a mianowicie musisz miec plynnosc finansowa przez 6miesiecy przed porodem zeby moc dostac macierzynskie.

PostWys砤ny: 27 Pa 2010, 17:40    Temat postu: witamina D Odpowiedz z cytatem

Czesc Dziewczyny,
czy orientujecie sie moze czy w przepisywanej witaminie D prze pielegniarke na 1msc zycia dziecka w sklad wchodza jescze jakies witaminki czy sama D?

Do潮czy: 04 Wrz 2010
PostWys砤ny: 27 Pa 2010, 20:11    Temat postu: po艂o偶na Odpowiedz z cytatem

cze艣膰 licze na wasz膮 pomoc potrzebuje wybrac po艂o偶n膮 w reykjaviku kogo polecacie dziekuje za odpowiedzi
Powr髏 do g髍y
ania12345

Do潮czy: 16 Lis 2008
PostWys砤ny: 28 Pa 2010, 11:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wit. d jest przeciw krzywicy, jezeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, nie potrzebuje tej wit,bo juz jest ona w mleku. Natomiast jezeli kobieta karmi piersia, to w mleku matki tej wit. jest za malo i sie ja podaje. W Polsce od pierwszego dnia zycia, tu na Islandii od pierwszego miesiaca. Zadnych wiecej witamin dziecko nie potrzebuje dodatkowych. Mozna wit. d kupic bez recepty
Powr髏 do g髍y
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 28 Pa 2010, 12:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ania12345 napisa:
Wit. d jest przeciw krzywicy, jezeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, nie potrzebuje tej wit,bo juz jest ona w mleku. Natomiast jezeli kobieta karmi piersia, to w mleku matki tej wit. jest za malo i sie ja podaje. W Polsce od pierwszego dnia zycia, tu na Islandii od pierwszego miesiaca. Zadnych wiecej witamin dziecko nie potrzebuje dodatkowych. Mozna wit. d kupic bez recepty

jezeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, nie potrzebuje tej wit,bo juz jest ona w mleku. -----potrzebuje potrzebuje......nie ma nic do rzeczy bo i w mleku jest jej za ma艂o.zmniejsza si臋 tylko ilo艣膰 kropelek z 5 na 3.po艂ozna pyta co raz czy nadal karmisz piersi膮 czy mlekiem modyfik.je偶eli mody.to powie ci 偶eby艣 zmniejszyla ilo艣膰 kropelek podawanych dziecku.ale nie powie aby odstawi膰.
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 28 Pa 2010, 17:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha, dzieki za info:)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 235, 236, 237 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 236 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.