Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Tomm_ zwei
| Dołączył: 28 Maj 2006 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 7 Cze 2006, 15:24 Temat postu: Koszty napraw i serwisow oraz dostepnosÄ czesci ?? |
|
|
Witam
Mam pytanie , poniewaz szukalem na forum ale nie moglem nic konkretnego znalezc . A mianowicie chodzi o naprawe samochodu jakie sa tego koszty w Islandii jak dlugo trzeba czekac np. na czesci albo ogolnie na naprawe i jak jest z dostepem do mechanikow , czy maja oni tak jak w Polsce warsztaty pod reka .
Oprocz tego jezeli ktos bedzie wiedzial to prosze podac przykladowe czesci uslug takie jak np. wymiana oleju itp. Oraz jezeli ktos mial takie zdarzenie to jakies powazniejszcze naprawy .
Z gory dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 7 Cze 2006, 15:41 Temat postu: |
|
|
Wymiana oleju kosztuje ok 5 tys kr,dostepnosc czesci raczej dobra ,mozesz kupic u dealera albo w sklepach z tanszymi np Stilling albo bilanaust.Warsztaty sa ,ale nie wiem jak to jest ...mysle ze jak cos wyskoczy nagle to zrobia od reki ,w innych przypadkach umawiasz sie wczesniej.Koszta naprawy samochodu zaleza od tego co naprawiasz i sa oczywiscie duzo wyzsze niz w Polsce.Wymiana klockow ,wraz z czesciami to ok 20 tys.jedyny przyklad jaki moge podac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomm_ zwei
| Dołączył: 28 Maj 2006 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 8 Cze 2006, 23:06 Temat postu: |
|
|
Dziekuje za odpowiedz
Jezeli ktos jeszcze moze na ten temat cos powiedziec to bardzo prosze )) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Cze 2006, 21:25 Temat postu: |
|
|
godzina pracy mechanika to co najmniej 5-6 tys.isk
jezeli masz mozliwosc sprowadz czesci z Polski |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stopa
| Dołączył: 05 Lip 2005 | Posty: 187 | Skąd: ĹĂłdĹş |
|
Wysłany: 19 Sty 2007, 22:39 Temat postu: |
|
|
przesuniecie i naciag paska rozrzadu (bez wymiany jakiejkolwiek czesci), ok 1,5 h pracy kosztowalo nas 35 000 ISK... po pertraktacjach
Dodam tylko ze u nas kosztowaloby maksymalnie 100-150 zl
tak wiec jesli ma sie cos zepsuc po drodze to wszedzie tylko nie na islandii... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 20 Sty 2007, 0:04 Temat postu: A to Polska wĹaĹnie! |
|
|
NiedĹugo i w Polsce godzina pracy mechanika zacznie kosztowaÄ 500-1000 zĹ. Bo gdy wszyscy mechanicy wyjadÄ
na zachĂłd, to nie pozostanie nic innego jak pĹaciÄ tubylcom podobne stawki jak na zachodzie.
I wtedy Polska stanie siÄ "zachodem" (byle nie dzikim)
Tak na marginesie (sorry za off-topic):
Szkoda jednak, Ĺźe nie przyjÄlismy w 1989 roku podobnych regulacji jak Chiny, ktĂłre wewnÄ
trz majÄ
wszystko tanie, a mimo to nieĹşle zarabiajÄ
na eksporcie na zachĂłd. Odpowiednia polityka kursowa oraz wykorzystanie potencjaĹu daĹoby Polsce spory odrzut przy starcie do demokracji. Chiny jesli stanÄ
siÄ w peĹni demokratyczne, to bÄdÄ
miaĹy Ĺrodki na reformy, emerytury itp. U nas jak siÄ okazuje, partyjni notable, ich przyjaciele i SBecy przejÄli wiÄkszoĹÄ fabryk i zamiast wykorzystaÄ okazjÄ, doprowadzono wiekszoĹÄ do ruiny...
Z powyĹźszego wynika, Ĺźe najlepiej jechaÄ na IslandiÄ jak ma siÄ etat z wynagrodzeniem zachodnim... a jak siÄ zarabia po polskiemu (wedĹug dotychczasowych stawek) to moĹźna siÄ jeszcze wybraÄ na BiaĹoruĹ lub do Chin  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| stopa
| Dołączył: 05 Lip 2005 | Posty: 187 | Skąd: ĹĂłdĹş |
|
Wysłany: 20 Sty 2007, 22:37 Temat postu: |
|
|
a ja tam wierze w przyslowiowego pana Gienka zĹota raczke... w Polsce w dalszym ciagu sa mechanicy ktoryz znaja sie na wszystkim, sa dobrzy i tani. Gdybysmy nie zaczeli jezdzic jednorazowymi autami z komputerami i wodotyskami to uslugi motoryzacyjne bylyby wciaz tanie. Pan Gienek nie tylko nie zna sie na komuterze, ale programowo "gĂłwna sie nie tyka"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 8 Lip 2007, 11:50 Temat postu: |
|
|
Ĺatanie dziury w baku paliwa, oraz wycieku pĹynu z ukĹadu wspomagania kierownicy koszt 10.000 isk
Wymiana trzpienia tylnego napÄdu ( tuleja okoĹo 6cm) wytoczenie itp, koszt 3.000 isk
Tak jakby ktoĹ siÄ interesowaĹ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 8 Lip 2007, 21:22 Temat postu: |
|
|
Przepraszam ale chcialbym sie dopytac o cos.
Ta naprawa zostala dokonana z wystawionym rachunkiem na taka kwote?
Wydaje mi sie tanio i dlatego chcialbym sie upewnic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 1:07 Temat postu: |
|
|
Ok mam jedna fakturÄ. Jak zdobÄde wiÄcej to wrzucÄ
opony all Year 4 sztuki 235/75 & 15 standardowe do musso, 54.200kr
4x wÄĹźyk hamulcowy 5.950kr
4x wenflor 1200kr
2x handbromsubreka 10.406kr
Uszczelki do pomp hamulcowych 4x 1000kr
3x bonsli 60kr ( cokolwiek to jest )
Wymiana przebitego koĹa z naprawÄ
i wywaĹźaniem 5445kr _________________ "...wiÄc spleÄ palce z moimi palcami i chodĹş, i prowadĹş i daj siÄ prowadziÄ tam gdzie czeka nas czas dobry czas czas speĹnienia..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pylon
| Dołączył: 23 Sie 2007 | Posty: 7 | Skąd: Pszczyna (PL) |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 7:26 Temat postu: |
|
|
My ostatnio byliĹmy w serwisie Toyoty to za roboczogodzinÄ mechanika trzeba zapĹaciÄ 7-8 tys ISK.
My mieliĹmy przerwany kabel w wiÄ
zce z komputera i znalezienie problemu, taĹma izolacyjna i robocizna (ok 2 godz) kosztowaĹy niecaĹe 14 000 ISK. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| delfin
| Dołączył: 24 Gru 2006 | Posty: 48 | Skąd: Reydarfjordur |
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 1:08 Temat postu: |
|
|
Z ciekawoĹci pytaĹem w serwisie ile kosztuje wymiana Ĺwiec Ĺźarowych, odpowiedzieli ok.3000 koron od sztuki , wiÄc kolega mi przywiĂłzĹ z polski NGK (440 zĹ za 4 szt ) i wymieniĹem je sobie w 10min
A tak poza tym, to peĹny przeglÄ
d robie w polsce, i wszystko jest na picco bello , wkoĹcu japoĹczyk  _________________ "malo jest takich chwil ktore mam tylko dla siebie,bo wciaz poswiecam sie innym"
"nigdy nie jest tak zebys nie mogl wiecej niz myslisz" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 20:02 Temat postu: |
|
|
delfin napisał: | Z ciekawoĹci pytaĹem w serwisie ile kosztuje wymiana Ĺwiec Ĺźarowych, odpowiedzieli ok.3000 koron od sztuki , wiÄc kolega mi przywiĂłzĹ z polski NGK (440 zĹ za 4 szt ) i wymieniĹem je sobie w 10min
A tak poza tym, to peĹny przeglÄ
d robie w polsce, i wszystko jest na picco bello , wkoĹcu japoĹczyk  |
hehe no to ja tutaj napisze:
za wymiane uszczeli pod glowica krzyczeli 100.000 iSk robocizny + 20.000 uszczelka
w polsce za takie cos sie placi kilka stow.
Ja zrobilem wszystko sam, poslalem glowice do polski kupilem tam sobie uszczelke i przyslalem sobie tutaj i zlozylem wszystko do kupy
wynioslo mnie to niecale 2k pln i jakies 20h przy samochodzie i ksiazce wlacznie  1 raz sie bawilem w powazniejszÄ
naprawe.
silniczek biega elegancko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Dołączył: 22 Paź 2007 | Posty: 101 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 1:35 Temat postu: |
|
|
Czy orientujecie siÄ gdzie najlepiej udaÄ siÄ na przeglÄ
d Nissanem Patrolem? Sporo ostatnio jezdzilem, po kiepskich drogach (od tego jest Patrol) i przed nastepna wycieczka chcialbym zeby ktos przejrzal czy wszystko jest OK. Znacie jakies dobre warsztaty zajmujace sie Nissanem, gdzie umieliby rowniez naprawiac auta a nie tylko wymieniac wszystko z byle powodu. Po ostatniej wizycie - same xxxxxxx - zostalem z rozwalona klima i szyberdachem, faktura na 120 tysiecy i piszczacymi hamulcami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 10:38 Temat postu: wymiana paska rozrzadu |
|
|
Witam.orientuje sie ktos moze jaki jest koszt wymiany paska rozrzadu i gdzie to moge zrobic?auto to vv polo.mozna pisac na pw.z gory wielkie dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 20:33 Temat postu: |
|
|
mariusx napisał: | godzina pracy mechanika to co najmniej 5-6 tys.isk
jezeli masz mozliwosc sprowadz czesci z Polski | sprobuj przeliczyc teraz kolego jestem pewien na sto procent ze nic nie oszczedzisz a z gwarancja sie pozegnaj pozdrawiam rafal |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 23:30 Temat postu: |
|
|
przednie amortyzatory i jakies gumy na wachaczach + czesci mialo byc ok 60-70 tys przy odbiorze zrobilo sie 120 i i abs spieprzli stwierdzili ze juz go tak zostawilem nie polecam zadnego islandora znalazlem polaka kokretny i kompetetny gosc vw tyl lozyska centralny klocki sprzeglo(mialem kolano pod broda) 33 tys za cale sprzeglo pasek roz z czesciami ok 80 tys
kolega A6 rozrzad niecale 50 pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kamil1986
| Dołączył: 07 Lip 2008 | Posty: 5 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Sty 2009, 0:22 Temat postu: |
|
|
a wiec za samo zainstalowanie alarmu i wymiane 2 siĹownikĂłw od zamka centralnego , ktĂłre sam zakupiĹem kosztowaĹo mnie 25 tys. czÄĹci kupione w n1 no i zainstalowane w warsztacie n1.
jest tylko jedno maĹe ale: alarm nie dziaĹa jak powinien, drzwi uszkodzone i nieudolnie UWAGA sklejone, no i jeszcze przeĹacznik od ust. lusterek i tylniej wycieraczki nie dziaĹa!!!
co to k .... jest, |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kamil1986
| Dołączył: 07 Lip 2008 | Posty: 5 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Sty 2009, 0:26 Temat postu: |
|
|
a teraz szczerze jesli trzeba cos zrobic w samochodzie a nie mozesz zrobic tego sam jedz do rodaka nie ufajcie tym przygĹupom, te niedorozwoje wiecej spierd..... niz naprawia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sty 2009, 0:29 Temat postu: |
|
|
OD 3 LAT ROBIE SWOJE AUTA W JEDNYM ZAKLADZIE WSZYSTKO ODBYWA SIE ZAWSZE RZETELNIE I PRAWIDLOWO NATOMIAST ZNAM POLAKA KTORY BROBOWAL DOROBIC JAKO MECHANIK I MUSIAL "WYJECHAC"POTYM JAK ZMIENL ROZRZAD W PASSACIE Z 2000R NIEFORTUNNIE NIEDOKRECIL SRUBY KOLA PASOWEGO NO I PECH CHCIAL ZE PASSAT POJEZDZIL JESZCZE 300 KM I ZDECHL HAHA
NIE BRONIE BRON BOZE ISLANDCZYKOW ALECHCE POKAZAC ZE WSZEDZIE ZDARZAJA SIE PARTACZE NAWET WSROD POLAKOW |
|
Powrót do góry |
|
 |
|