reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 93, 94, 95  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
qwiatuszek

Doczy: 01 Lut 2008
Skd: Reykjanesbaer
PostWysany: 4 Sty 2011, 10:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnosnie wypowiedzenia umowy pracy przez pracownika: 3 miesiace temu zwolnilam sie z pracy, poniewaz do pracy glownie chodzi sie po to, zeby zarabiac pieniadze, a nie wysluchiwac obelg. Zarejstrowalam sie w urzedzie pracy i po 40 roboczych dniach pytam sie o decyzje, ktora jest ODMOWNA! W uzasadnieniu: nie ma potwierdzenia ze bylam z tym problemem w zwiazkach zawodowych. Zwiazki zawodowe rozlozyly rece, bo nie mam swiadkow zaistnialej sytuacji i takiego potwierdzenia wyslac do urzedu pracy nie moga. Traf chcial ze mam znajoma Islandke, ktora sie tym zainteresowala. Po jednym jej telefonie do urzedu pracy, szanowna pani pracujaca tam, raczyla mnie poinformowac ze pieniazki bede miala pierwszego na koncie i tak sie stalo. Znajoma powiedziala, ze poprostu CHCIELI MNIE OSZUKAC. Zadne potwierdzenia ze zwiazkow i zadne pismo w ktorym sie tlumacze dlaczego sie zwalniam (bo takie kazano mi zlozyc w urzedzie pracy) nie bylo potrzebne! Wniosek z tego taki, ze kantuja nas jak moga! Z jednej strony gubi nas nieznajomosc Islandzkiego prawa, a z drugiej niechec urzedasow... Zwalniajac sie z pracy, dowiadywalam sie w urzedzie pracy o warunki jakie obowaiazuja w wypadku wypowiedzenia umowy przez pracowanika i bylo dokladnie tak jak pisala Grazyna, niestety mimo to robiono mi problemy...
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email Numer GG
100%white
Wulgarny użytkownik, do zbanowania
Doczy: 19 Pa 2010
Skd: RVK
PostWysany: 4 Sty 2011, 13:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mi się wydaje , że doszło do nieporozumienia a raczej niezrozumienia procedury przy przyznawaniu zasiłku. Wyjaśnienia których od Ciebie wymagali potrzebne było najprawdopodobnie do tego abyś nie musiała czekać owych 40 dni. Te 40 dni karencji występuje w sytuacji w której się zwolniłaś , i nie zrobiłaś tego z jakiś ważnych przyczyn które to uzasadniały.
Dlatego właśnie proszono Cię o wyjaśnienie powodu zwolnienia i dostarczenia opinii związków które to mogły poświadczyć zaistnienie sytuacji która zmusiła Cię do rezygnacji z pracy.
Wiem o czym pisze , ponieważ sam również odszedłem z pracy i poproszono mnie o wyjaśnienia. Powód odejścia wyjaśniłem ,załączyłem zaświadczenie od lekarza ,co Vinnumalastofnun uznał i przyznał mi zasiłek od razu bez owych 40 "karnych" dni. Sytuacja ta miała miejsce niedawno ,raptem 2 miesiące temu więc odbyło się to na pewno na tych samych przepisach które Ciebie dotyczyły.
Wydaje mi się więc ,że oskarżanie kogoś o próbę oszustwa w sytuacji gdy właśnie ktoś starał się Ci pomóc za lekkie przegięcie.
Pozdrawiam.
qwiatuszek

PostWysany: 4 Sty 2011, 14:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dobrze wiem o czym pisze. Bardzo dobrze wiem o czym do mnie mowiono. Nie chodzilo o to zeby nie czekac tych 40 dni, tylko o to czy w ogole przyznac mi zasilek. To ze chciano mnie oszukac, stwierdzila znajoma Islandka, ktora wprost powiedziala o tym szanownej pani w urzedzie pracy. Jakos dziwne to bylo skoro mi mowiono, ze w ogole zasilek mi sie nie nalezy, ani od razu, ani po 40 "karnych" dniach, a po telefonie znajomej i urzadzonej przez nia awanturze, sytuacja zmienila natychmiast.
Powrt do gry
100%white
PostWysany: 4 Sty 2011, 16:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qwiatuszek napisa:
Wniosek z tego taki, ze kantuja nas jak moga! Z jednej strony gubi nas nieznajomosc Islandzkiego prawa, a z drugiej niechec urzedasow...

o jakich "nas" piszesz? Osobiście nie spotkałem się z żadnymi próbami "okantowania" mnie ,jak również nie doświadczyłem niechęci "urzędasów" czy innej formy dyskryminacji.
Może po prostu jesteś zbyt wredna gdy załatwiasz sprawy w urzędach? ;P
qwiatuszek

PostWysany: 4 Sty 2011, 16:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Daruje sobie odpowiedz na Twoj komentarz. Nie mam zamiaru Ci udawadniac czy jestem wredna czy nie Smile Tyle co mam do napisania w tym temacie. Szczescliwedo Nowego Roku zycze forumowiczom Smile
Powrt do gry
Grazyna

Doczy: 06 Gru 2005
Skd: Islandia
PostWysany: 5 Sty 2011, 8:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="100%white"]
qwiatuszek napisa:
Wniosek z tego taki, ze kantuja nas jak moga! Z jednej strony gubi nas nieznajomosc Islandzkiego prawa, a z drugiej niechec urzedasow...

o jakich "nas" piszesz? Osobiście nie spotkałem się z żadnymi próbami "okantowania" mnie ,jak również nie doświadczyłem niechęci "urzędasów" czy innej formy dyskryminacji.
Może po prostu jesteś zbyt wredna gdy załatwiasz sprawy w urzędach? ;P[/quote

A może żyjesz w błogiej niewiedzy o swoich prawach.Gdy oni ciebie kantują ty uśmiechasz się milo, a oni..... do Ciebie jeszcze milej,że znalazł się następny frajer.Z perspektywy czasu sama wiem, że kiedyś tak ze mną samą bywało i tylko , czyjaś szybka interwencja zmieniała nagle wszystko na moją korzyść. Wystarczy w zasadzie jeden telefon innej osoby lub poinformowanie mnie dlaczego coś mi się należy w 100 procentach. O wielu naszych przywilejach czasami dopiero teraz się dowiaduję. Czy ty wiedziałeś np. że jeżeli masz dziecko do 9 lat należy ci się w ciągu roku 3 miesięczny urlop bezpłatny i to bez żadnej łaski. Który możesz realizować według swoich potrzeb. Np jedziesz do Polski na 3 tygodnie , a możesz śmiało na 6. I wiele innych spraw , które są skrupulatnie ukrywane przed obcokrajowcami. Jeżeli taka osoba poinformowana przyjdzie się o nie upominać wiadomo z jak zostanie przyjęta przez urzędasów.
100%white
PostWysany: 5 Sty 2011, 15:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa:
I wiele innych spraw , które są skrupulatnie ukrywane przed obcokrajowcami.

następna wyznawczyni teorii spiskowych Rolling Eyes

Własną niewiedzę lub nieudolność w załatwianiu spraw tłumaczycie "spiskiem urzędasów" i niechęcią do obcokrajowców. Czy uważasz ,że więcej dowiesz się z forum niż bezpośrednio w urzędzie w którym masz do załatwienia daną sprawę? Jeśli tak bardzo nie podoba się komuś tutaj życie i załatwianie jakiś urzędowych spraw to po jaką cholerę tutaj siedzi?
Mieszkam tutaj od 2005 roku i wiem gdzie się udać kiedy mam coś do załatwienia. Urzędy tutejsze odwiedzam z przyjemnością ponieważ pamiętam jak wygląda załatwianie spraw w Polsce. Urzędnik też człowiek i więcej uzyskasz traktując go jak człowieka.
Grazyna

PostWysany: 5 Sty 2011, 17:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja Ci nic nie muszę udowadniać. Po pierwsze jestem tu dłużej niż Ty. Po drugie moja wizja idealnej Islandii została już urealniona skutecznie . Wszędzie są ludzie i ludziska. Ja w Polsce jak i tu często spotykałam się z różnymi urzędnikami. Oczywiście,że bywają i tutaj także sympatyczni . Jeżeli twierdzisz ,że pracownicy biurowi na Islandii są kompetentni i z dokładnością i fachowością wykonują swój zawód w 100 procentach profesjonalnie= to radzę zejdź na ziemie bo chyba mieszkasz nie na Islandii tylko na Własnej Utopii. Jak mi się nie chce wierzyć,że mieszkasz tu tyle czasu i nie napotkałeś tu najmniejszych problemów. Bu...
100%white
PostWysany: 5 Sty 2011, 18:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa:
Ja Ci nic nie muszę udowadniać.

a czy ja prosze o jakieś dowody ???
Grazyna napisa:
Po pierwsze jestem tu dłużej niż Ty.

ależ gratuluję ,tylko do czego ta licytacja? Poza tym chyba to nie za dobrze gdy ktoś mieszka w jakimś miejscu tyle lat i nie potrafi załatwić sprawy w urzędzie obwiniając urzędników już nawet nie o niekompetencje ,ale o złośliwość , oszustwa i dyskryminacje.
Grazyna napisa:
Jeżeli twierdzisz ,że pracownicy biurowi na Islandii są kompetentni i z dokładnością i fachowością wykonują swój zawód w 100 procentach profesjonalnie= to radzę zejdź na ziemie bo chyba mieszkasz nie na Islandii tylko na Własnej Utopii.

Tak właśnie twierdzę ,ponieważ tylko takich spotkałem przy rozwiązywaniu moich spraw.
Grazyna napisa:
Jak mi się nie chce wierzyć,że mieszkasz tu tyle czasu i nie napotkałeś tu najmniejszych problemów.

Ja natomiast nie wierzę (a raczej nie chcę uwierzyć) ,że istnieją ludzie którzy bardziej ufają poradom na forum niż informacjom zyskanym od urzędników.
Grazyna napisa:
Bu...

ja Ciebie też Bu...

lol
Grazyna

PostWysany: 5 Sty 2011, 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To gratuluję !!!!! Ja nie mam zamiaru nic nikomu udowadniać . Pozdrawiam stuprocentowego szczęśliwca. Oby ten rok i następne też były jeszcze lepsze.
sasetka29

Doczy: 10 Sty 2011
PostWysany: 10 Sty 2011, 7:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś wie może dlaczego będąc na zasiłku w ciąży nie można zawiesić zasiłku i jechac np do Polski na pól roku wcześniej niż planowany poród?
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
Doczy: 16 Sty 2008
Skd: Keflavik
PostWysany: 10 Sty 2011, 10:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie mozna ale wtedy dostaniesz zasilku macierzynskiego tylko minimalna kwote, zdaje sie cos okolo 40tys kr, wiec nie polecam sie ruszac.
Powrt do gry
lampeczka

Doczy: 25 Sty 2009
PostWysany: 10 Sty 2011, 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisa:
Pewnie mozna ale wtedy dostaniesz zasilku macierzynskiego tylko minimalna kwote, zdaje sie cos okolo 40tys kr, wiec nie polecam sie ruszac.

jak ja byłam w ciązy to mi powiedzieli w urzędzie że absolutnie nie można.moze się zmieniło coś bo było to 2lata temu.
powiedzieli mi że to że jestem na zasiłku i jestem w ciąży to nie znaczy że nie mogą mnie wysłać do jakieś pracy.oczywiście uwzględniając ten stan.i mam chodzić na spotkania jak przyjdzie zawiadomienie.
no właśnie dzisiaj idę;((((((
Powrt do gry
lampeczka

PostWysany: 10 Sty 2011, 11:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
patryk23l napisa:

jak ja byłam w ciązy to mi powiedzieli w urzędzie że absolutnie nie można.moze się zmieniło coś bo było to 2lata temu.
powiedzieli mi że to że jestem na zasiłku i jestem w ciąży to nie znaczy że nie mogą mnie wysłać do jakieś pracy.oczywiście uwzględniając ten stan.i mam chodzić na spotkania jak przyjdzie zawiadomienie.
no właśnie dzisiaj idę;((((((

aaaaaaa chodzi o zawieszenie!sorry.......zawiesić możesz w każdej chwili
Powrt do gry
kocurek
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
Doczy: 24 Lut 2009
Skd: Rvk
PostWysany: 10 Sty 2011, 11:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przez ostatnie pol roku przed narodzinami dziecka musisz byc na islandi i miec z kazdego dnia odprowadzane skladki wystarczy ze jednego dnia nie bedziesz miala i niestety maciezynkiego nie dostsniesz albo bedziesz maial problemyz jego dostaniem pozdro
Powrt do gry
lampeczka

PostWysany: 10 Sty 2011, 11:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kocurek napisa:
Przez ostatnie pol roku przed narodzinami dziecka musisz byc na islandi i miec z kazdego dnia odprowadzane skladki wystarczy ze jednego dnia nie bedziesz miala i niestety maciezynkiego nie dostsniesz albo bedziesz maial problemyz jego dostaniem pozdro

ooooo......trochę to powalone jest:))jak ktoś pracował tu przed ciążą długo to mają chyba z czego naliczać;(czy nie??cwaniaczki jakie
pozdrawiamy
Powrt do gry
kocurek
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
Doczy: 24 Lut 2009
Skd: Rvk
PostWysany: 10 Sty 2011, 13:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
kocurek napisa:

ooooo......trochę to powalone jest:))jak ktoś pracował tu przed ciążą długo to mają chyba z czego naliczać;(czy nie??cwaniaczki jakie
pozdrawiamy

Maciezynskie masz naliczane od zarobkow 1,5 roku przed narodzeniem dziecka ale liczac tylko rok czyli ostatnie 6 miesiecy przed urodzeniem dziecka nie jest wliczane do naliczanie maciezysnkiego ale trzeba byc na islandi i miec skladki odprowadzane Troche to zakrecone:) ale tak jest
Powrt do gry
przemo19849

Doczy: 27 Lut 2010
PostWysany: 14 Sty 2011, 15:50    Temat postu: .... Odpowiedz z cytatem

pracuje jeszcze ta polka w urzedzie pracy w reykjaviku
Powrt do gry
foo

Doczy: 21 Pa 2008
PostWysany: 14 Sty 2011, 16:26    Temat postu: Re: .... Odpowiedz z cytatem

przemo19849 napisa:
pracuje jeszcze ta polka w urzedzie pracy w reykjaviku

To dobrze czy źle?
Powrt do gry
przemo19849

Doczy: 27 Lut 2010
PostWysany: 14 Sty 2011, 16:53    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

potrzebuje nr do niej jak jeszcze pracuje
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 93, 94, 95  Nastpny
Strona 62 z 95

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.