Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| grybel1982
| Dołączył: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Skąd: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
Wysłany: 20 Sty 2011, 10:47 Temat postu: |
|
|
pieluszki na basen to na przykĹad huggies little swimmers- do kupienia miÄdzy innymi w kronanie lub hagkaupie. na wiÄkszoĹci basenĂłw w szatniach sÄ
przewijaki, krzeseĹka, wanienki do kÄ
pieli. moim zdaniem najlepszy dla poczÄ
tkujÄ
cej mamy jest basen na Ărbær bo ma wydzielonÄ
czÄĹÄ szatni dla mam i maluszkĂłw(: takĹźe wszystko masz w jednym miejscu i pod rÄkÄ
(: ale na pozostaĹych basenach teĹź jest ok. ja na poczÄ
tku kiedy maĹa jeszcze nie siedziaĹa sama przebieraĹam jÄ
i odkĹadaĹam do nosideĹka Ĺźeby przebraÄ siebie, jeĹli dziecko juĹź siedzi to moĹźna wĹoĹźyÄ na chwilkÄ do krzeseĹka- pod prysznicem oprĂłcz wanienek sÄ
teĹź krzeseĹka(: |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Sty 2011, 10:53 Temat postu: BADANIA |
|
|
WITAM CZY KTOS SIE ORIETUJE OD JAKIEGO ROKU ROBIA NA ISLANDI BADANIA DZIECKU NA CO JEST UCZULONE I JAKA JEST TU CENA TEGO .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 20 Sty 2011, 11:43 Temat postu: |
|
|
moja cĂłrka miaĹa testy w wieku 2 latek, wizyta i testy kosztowaĹa nas 600kr, to Ci sie moĹźe przydaÄ
--------------------------------------------------------------------------------
norbi261107 napisaĹ:
a moge prosic o namiary na alergologa?? potrzebne mi skierowani?? czy wiecie tez gdzie moge isc do laryngologa bez skierowania?? moja corka od wrzesnia praktycznie kaszle i zakatarzona, do tego jak nie katar to chrapie przez nosek, ma tez liszaj na ciele, w domus medica juz mnie znaja po i imieniu ale za kazdym razem nazeri i pektolin ktore w przypadku mojego dziecka nie dzialaja, mala jak miala msc miala egzeme, 8msc astma oskrzelowa leczenie sterydami, 13msc infekcja gornych drog oddechowych, za msc kolejna infekcja, 15msc zapalenie okrzeli i ploc, z miesiac po wyleczeniu kolejna infekcja, potem lato i dziecko zdrowe bylo, od wrzesnia jak nie katar to kaszel, jak nie ma kataru to chrapie przez nosek, teraz od sylwestra kaslala a od wczoraj katarzysko, biegam po pediatrach i nikt nic nowego mi nie powiedzial, chcialabym zeby zbadal malutka laryngolog i alergolog, dodam ze lekarze mi mowili ze nie ma takiej potrzeby a ja nie bede czekala az dzieciak astmy dostanie
Tu masz link do alergologa http://ja.is/u/laeknastodin-uppsolum/?branch=1308464 nie potrzebujesz skierowania do specjalisty jesli idziesz prywatnie. Ja za wizyte u tego lekarza wraz z testami zaplacilam ok 900kr.
Tu masz link do pediatry ktory sam mi zaproponowal ze zrobi testy z krwi dla mojego synka. Okazalo sie ze jest alergikiem i kazal zglosic sie do alergologa http://laeknastodin.is/starfsfolk/ Gudmundur Asgeirsson.
Zycze powodzenia. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 20 Sty 2011, 12:47 Temat postu: |
|
|
Testy mozna przeprowadzic u malutkich dzieci ,jednakze sa malo miarodajne ,ponoc dopiero po 2 roku zycia takie testy daja efekt .
Od lat jestesmy z jednym lekarzem i nie mamy powodow do narzekan .
Sigurdur Kristjanson
Przyjmuje w "Barnaspitali" ... http://barnaspitali.is/
Coprawda bylismy tam 10 mies temu ,ale chyba nic sie nie zmienilo .
Oplaty.... jak cokolwiek placilismy to byly to "grosze".Dzieci maja refundowane wizyty lekarskie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Sty 2011, 14:58 Temat postu: Re: BADANIA |
|
|
edzia napisał: | WITAM CZY KTOS SIE ORIETUJE OD JAKIEGO ROKU ROBIA NA ISLANDI BADANIA DZIECKU NA CO JEST UCZULONE I JAKA JEST TU CENA TEGO .. |
To jeszcze ja dodam ze faktem jest wyniki nie sa miarodajne, bo dziecko z wielu alergii wyrasta. Moj syn mial robione testy jeszcze przed ukonczeniem roku. Z krwi i ze skoru wyszla alergia na jaja. Alergolog kazal sprawdzac co pol roku jak alergia postepuje, my testy robilismy raz do roku. Teraz maly ma dwa lata i dwa m-ce alergia ustepuje w tym momecie jest tak slaba ze mozna podawac jaja w kazdej postaci. Ale nie wiem jakby bylo jesli podawalabym jajka przez caly ten okres. Takze ja jestem jaknajbardziej za sprawdzanie alergii przed drugim rokiem zycia jesli sa ku temu podstawy.
Pozdrawiam.
Lekarz z Glaesibae tez pracuje w szpitalu. Nawet zapisal mi nr. tel i godz. dyzorow tel. w razie jakbym miala jakies pytania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 20 Sty 2011, 15:32 Temat postu: |
|
|
Lekarz tlumaczyl ,przynajmniej tak go zrozumialem,ze u malutkich dzieci testy skorne czesto nie potwierdzaja rzeczywistej alergii , czyli dziecko moze byc na cos uczulone a test skorny nic nie wykaze .Dlaczego....?
Szczegolow nie znam ,ale wlasnie dlatego zaleca sie testy powyzej 2 roku .
Jednakze ,jak przedmowca stwierdzil ,jak jest bezpodstawny powod to testy na pewno nie zaszkodza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 21 Sty 2011, 13:36 Temat postu: |
|
|
witam wszyskich chcialabym zapyta czy znacie moze jakies dagmamy islandzkie lub polskie posiadajace uprawnienia, ktore maja wolne miejsce od lutego lub marca biezacego roku, bardzo pilnie poszukuje i nie moge znalezc probowalam na rvk.is barnaland itp i nic wszedzie fullt albo jest pani na liscie oczekujacych a luty tuz tuz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 21 Sty 2011, 14:06 Temat postu: |
|
|
zbych napisał: | witam wszyskich chcialabym zapyta czy znacie moze jakies dagmamy islandzkie lub polskie posiadajace uprawnienia, ktore maja wolne miejsce od lutego lub marca biezacego roku, bardzo pilnie poszukuje i nie moge znalezc probowalam na rvk.is barnaland itp i nic wszedzie fullt albo jest pani na liscie oczekujacych a luty tuz tuz |
Zapytaj tutaj: LeikskĂłlasvið ReykjavĂkurborgar FrĂkirkjuvegi 1 - 101 ReykjavĂk. Ja od nich dostalam kilka stron z adresami Dagmam ktore sa zarejestrowane z godz. pracy i nr. tel. Tylko powiedzialam jakie rejony mnie interesuja. tu masz link jak dojechac
http://ja.is/kort/#q=Leiksk%C3%B3lasvi%C3%B0%20Reykjav%C3%ADkurborgar%20Fr%C3%ADkirkjuvegi%201%20-%20101%20Reykjav%C3%ADk&x=356986&y=408040&z=10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 21 Sty 2011, 22:33 Temat postu: |
|
|
dziÄkuje dziewczyny ale tam tez juĹź byĹam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 21 Sty 2011, 22:34 Temat postu: Re: :) |
|
|
SnakDak napisał: | http://www.dagmamma.is/index.php?option=com_resource&view=list&category_id=7&Itemid=63
tu masz nianie:) |
Moj maly byl u tej dagmamy, fajna kobieta wszystkie dzieci traktuje tak samo. Nie ma zadnych problemow zywieniowych, jesli dziecko ma alergie lub jesli rodzic nie chce zeby dziecko jadlo jakies produkty:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Sty 2011, 22:49 Temat postu: :) |
|
|
a moĹźe ktĂłraĹ z mam napisaÄ jaki jest miesiÄczny koszt takiej" dagmamma"?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
| Dołączył: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 22 Sty 2011, 13:16 Temat postu: |
|
|
Poszukuje lekarza, laryngologa? ktory zbada uszy mojego dzieka - 2,5 miesiaca. podejrzewam u niego zapalenie ucha, wyje podczas jedzenia przez pierwsze ok 5 minut,pozniej spokoj,jakby przelykanie sprawialo mu mega bol,poza tym jest bardzo pogodny nikt nie jest mi w stanie pomoc.dodam jeszcze,ze 3 tygodnie temu mial lot samolotem i 3 tyg. temu dostal katar,ktory troszke minal. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 22 Sty 2011, 14:18 Temat postu: |
|
|
Ja chodzilam ostatnio z moja 2,5 letnia corka do laryngologa do Glaiebæ, nie wiem czy dobrze napisalam nazwe, jest to ten wysoki budynek po drugiej stronie ulicy gdzie jest kfc na skejfanie. Idz na 3 pietro i zarejestruj sie do lekarza, ja troszke czekalam ale moze jak powiesz ze dziecko jest bardzo chore znajda jakies miejsce. Ja chodzilam do Olafura ale podobno wszyscy sa tam ok. Zycze powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 22 Sty 2011, 14:28 Temat postu: |
|
|
ania12345 napisał: | Poszukuje lekarza, laryngologa? ktory zbada uszy mojego dzieka - 2,5 miesiaca. podejrzewam u niego zapalenie ucha, wyje podczas jedzenia przez pierwsze ok 5 minut,pozniej spokoj,jakby przelykanie sprawialo mu mega bol,poza tym jest bardzo pogodny nikt nie jest mi w stanie pomoc.dodam jeszcze,ze 3 tygodnie temu mial lot samolotem i 3 tyg. temu dostal katar,ktory troszke minal. |
jak by miaĹ zapalenie ucha to by pĹakaĹ caĹy czas
ale warto sprawdziÄ i pediatra teĹź to stwierdzi bo zbada uszka i gardeĹko.wiec moĹźe sprĂłbuj u pediatry najpierw.
sprawdĹş teĹź czy to nie sÄ
pleĹniawki na jÄzyku i w buĹşce na dziÄ
sĹach.skoro to tylko przy jedzeniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 22 Sty 2011, 16:31 Temat postu: |
|
|
moja corka tez miala zapalenie ucha jak miala ok 3 miesiecy i miala bardzo podobne objawy tzn plakala jak jadla i chylila tak glowke na stone po ktorej ja bolalo uszko.poszlam z nia do przychodni i lekarz ogolny swierdzil zapalenie ucha ,dostala antybiotyk doustny bo kropelek jeszcze tak malym dzieciom nie daja tak powiedzial lekarz . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
|
Wysłany: 23 Sty 2011, 13:50 Temat postu: |
|
|
na skejfanie jest moja przychodnia. chodzilam tam w ciazy i teraz chodze tam do pediatry z dzieckiem. Nie chwale sobie ani troche tego miejsca.
Tak poza tym moze to faktycznie nie koniecznie uszy,bo plesniawke to mial jakis czas temu,ale juz nie widze nalotu na jego jezyku,chyba ze w innym miejscu ma w jamie ustnej co nie widze.
Poza moja przychodnia,bylam w szpitalu z problemem,dla nich jest zdrowy,zagladali mu tez do buzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
| Dołączył: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Skąd: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
Wysłany: 23 Sty 2011, 17:05 Temat postu: |
|
|
na skejfanie sa 2 przychodnie- budynki obok. lekarze prywatni sÄ
w tym budynku wysokim nie w tym, w ktĂłrym sÄ
sklepy- http://ja.is/u/laeknastodin-glaesibae/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Sty 2011, 17:05 Temat postu: |
|
|
ania12345 sproboj w DomusMedica nr tel.5631056 laryngolog Gudni Pall Danielsson |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
|
Wysłany: 24 Sty 2011, 11:08 Temat postu: |
|
|
to tego nie wiedzilam,ze sa tam dwa miejsca co przyjmuja lekarze na skejfanie.Dziekuje Wam za wszystkie informacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
|