Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Monty
| Dołączył: 02 Sty 2011 | Posty: 7 | Skąd: Irlandia |
|
Wysłany: 24 Sty 2011, 1:51 Temat postu: |
|
|
Tak to jest samolotem do Akureyri, inaczej nie ma mowy o dniu. DokĹadnie tak jak piszesz - chcÄ liznÄ
Ä klimatu i zobaczyÄ najwaĹźniejsze miejsca, a Ĺźe Islandia roĹźni siÄ znacznie od wszystkich krajĂłw w jakich dotychczas byĹem, to mimo takiego szybkiego zwiedzania myĹlÄ, Ĺźe nie bÄdÄ ĹźaĹowaĹ. A moĹźe kiedyĹ... DziÄki za zainteresowanie i pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
 | Dołączył: 18 Sty 2011 | Posty: 21 | Skąd: WĹocĹawek |
|
Wysłany: 24 Sty 2011, 13:09 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Jak wiÄkszoĹÄ trafiĹem na forum w celu pozyskania jak najwiÄkszej iloĹci informacji o IS - jestem pod wraĹźeniem jak duĹźo moĹźna siÄ dowiedzieÄ - poczytaĹem juĹź sporo
trochÄ o mnie moĹźecie znaleĹźÄ na blogu
http://okiemsuma.blox.pl/html
na poczÄ
tku czerwca wybieram siÄ promem z samochodem [jeep grand cherokee - samochĂłd nie motany ale nowy ]
na poczÄ
tek mam pytania:
Askja , Herdubreid
bojÄ siÄ F88 [Ĺźe za gĹÄboki brĂłd ten pierwszy bÄdzie] - zwĹaszcza,Ĺźe to poczÄ
tek czerwca a podobno jÄ
dopiero 1 lipca otwierajÄ
[7 06 rano startuje z portu]
bÄdÄ chciaĹ podjechaÄ od 931 do Hengifoss potem dalej przez F910 do celu
czy znacie brody na F910 ?
czy faktycznie jest tam stacja paliw na F910 ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| issobel
 | Dołączył: 22 Sty 2011 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 4 Lut 2011, 11:04 Temat postu: |
|
|
Witam, w poĹowie lutego wylatujÄ na IslandiÄ (1 raz). MĂłj narzeczony ma do mnie dotrzeÄ gdzieĹ w marcu (teĹź 1 raz). Wybiera siÄ samochodem Range Roverem - mĂłgĹby wziÄ
Ä wiÄcej rzeczy np. komputer, koĹdrÄ itd...
Mam kilka pytaĹ, jeĹli ktoĹ zechciaĹby siÄ podzieliÄ wiedzÄ
- bÄdÄ bardzo wdziÄczna.
1.SĹyszaĹam, Ĺźe promy pĹywajÄ
tylko w jakimĹ okresie- czy to prawda ? jaki to okres ? czy pod koniec marca moĹźna siÄ tam dostaÄ promem ?
2.Czy bardzo niebezpieczna jest podróş w pojedynkÄ ? (róşnie sĹyszaĹam)
3.Jak dĹugo trwa taka podróş autem ?
4.Macie moĹźe jakieĹ wskazĂłwki dotyczÄ
ce tej podróşy ?
Serdecznie dziÄkujÄ za odpowiedĹş - z gĂłry.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| misza.82
| Dołączył: 15 Sty 2011 | Posty: 24 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 15 Lut 2011, 4:29 Temat postu: |
|
|
WracajÄ
c jeszcze do tanich wypoĹźyczalni to znalazĹem coĹ takiego
http://www.rentalcargroup.com/aboutus.htm i Polski odpowiednik: http://www.tania-wypozyczalnia.pl/
cena za 12 dni to ok. 1300 zĹ za jakieĹ maĹe autko, z tego co widzÄ to co waĹźne to bez limitu kilometrĂłw. Chyba trudno byĹoby siÄ wyrobiÄ robiÄ
c objazd dookoĹa wyspy w 100 km/dzieĹ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ola.P
| Dołączył: 17 Maj 2010 | Posty: 4 | Skąd: Cambridge UK |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 14:30 Temat postu: |
|
|
niedĹugo wyjeĹźdĹźam samochodem - 6 czerwca bÄdÄ zaczynaĹ przygodÄ z IslandiÄ
- jadÄ Jeepem Grand Cherokee
mam pytanie odnoĹnie drĂłg
tu widzÄ ich stan
http://www.vegagerdin.is/english/road-conditions-and-weather/the-entire-country/island1e.html
ale jak bÄdÄ juĹź tam u Was to nie bÄdÄ miaĹ dostÄpu do netu
ProszÄ o info jak jest oznaczona droga zamkniÄta czÄĹciowo - jest jakiĹ znak - coĹ a`la polskiego znaku zakazu wjazdu ?
np. F35 - czy bÄdÄ widziaĹ do ktĂłrego momentu jest otwarta a odkÄ
d jest zamkniÄta ?
i pytanie - czy mieÄ nadziejÄ, Ĺźe F35, F26 otworzÄ
do 10 czerwca ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rokfor32
| Dołączył: 03 Lip 2009 | Posty: 65 | |
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 17:16 Temat postu: |
|
|
Zazwyczaj jest ustawiony "pĹotek" - i jeĹźeli napis gĹosi "LOKAD", oznacza Ĺźe droga jest nieprzejezdna, i wjazd na wĹasne ryzyko. JeĹźeli jest znak zakazu ruchu (identyczny jak u nas) i napis "ALLUR AKSTUR BANNADUR" oznacza Ĺźe jest zakaz wjazdu czymkolwiek, pod karÄ
mandatu. O tej porze roku jest praktycznie tylko ta druga opcja.
Zapisz sobie po prostu telefon do vegagerdin - dogadasz siÄ bez problemu po angielsku, a zawsze uzyskasz ĹwieĹźe informacje na temat miejsca gdzie chcesz wjechaÄ. Na wiÄkszych stacjach bywajÄ
teĹź terminale z dostÄpem do netu lub otwarte sieci wifi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 17:28 Temat postu: |
|
|
dziÄki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
Wysłany: 26 Maj 2011, 20:30 Temat postu: |
|
|
mam jeszcze pytanie do tych co pĹynÄli smyril line - w jednej z relacji wyczytaĹem, Ĺźe prom ma wĹasny przekaĹşnik GSM i dziaĹa normalny telefon w ciÄ
gu caĹej podróşy.
dodatkowo ktoĹ pisaĹ, Ĺźe na promie jest internet ale akurat jak pĹynÄ
Ĺ to byĹa awaria.
Czy wie ktoĹ z autopsji jak to wyglÄ
da [GSM i net] i ew. jak z opĹatami za neta - czy jest w cenie biletu czy dodatkowo pĹatny i ile oraz jaka jest faktyczna prÄdkoĹÄ ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| maciejza
 | Dołączył: 26 Gru 2010 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 26 Maj 2011, 21:04 Temat postu: |
|
|
o kurcze, az sie zakrztusilem ...
ciekawe jak koszty GPRS. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
Wysłany: 26 Maj 2011, 21:08 Temat postu: |
|
|
Maciek - net 120 zĹ za 2 dni to naprawdÄ dobra cena - we WĹoszech w hotelach potrafi byÄ 5 euro za 1 h i bez rabatĂłw za dĹuĹźsze okresy
PS. GPRS nawet nie prĂłbuj - mi kiedyĹ ze SĹowacji za ~ 5 Mb przyszedĹ rachunek ok 300 zĹ wiÄc jak juĹź to prom lepszy
niestety UE nie ustaliĹa jeszcze cen maksymalnych na neta w roamingu a chyba czas najwyĹźszy bo walÄ
takie, Ĺźe aĹź siÄ odechciewa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maciejza
 | Dołączył: 26 Gru 2010 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 26 Maj 2011, 21:13 Temat postu: |
|
|
no to lipa, moja nawigacja GPS wspomaga sie kilkoma bajtami pobranymi z neta. Nie mĂłwiÄ
c juĹź o wyslaniu MMSa z pozdrowieniami ... bedzie bolec. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sum
|
Wysłany: 27 Maj 2011, 4:44 Temat postu: |
|
|
MaÄku - propozycja - za kaucjÄ
mogÄ Ci poĹźyczyÄ 60 CSX z uchwytem i ĹadowarkÄ
przemyĹl - dogadamy jak wrĂłcÄ szczegĂłĹy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kojotluki
| Dołączył: 08 Lip 2011 | Posty: 2 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 9 Lip 2011, 10:47 Temat postu: Podroz do Islandii na 7 czy 10 dni - prosba o porade |
|
|
czesc
Chcialbym prosic o Wasza opinie w kwestii organizacji wyjazdu. Pomysl narodzil sie niedawno i stad mam kilka bardzo podstawowych pytan.
Planujemy wyjazd 4 -6 sierpnia , czas pobytu na miejscu ok 7-10 dni. Najpierw planowalismy wyjazd na 7 dni, teraz czytajac rozne posty dochodze do wniosku ze to moze byc za malo nawet na podstawowy program i zobaczenie najwazniejszych atrakcji.
Czy macie doswiadczenia z organziacji tak krotkiego wyjazdu ?
Co powinnismy w pierwszej kolejnosci wpisac na liste miejsc do odwiedzenia, a co jest nierealne przy tak krotkim pobycie?
Ile orientacyjnie moze kosztowac wyjazd dla 4 osob - bez kosztow biletu lotniczego oczywiscie? Czy ktos z Was moze sie ze mna podzielic takimi informacjami? Pytam o szacunki - w kalkulacji bede uwzglednial wynajecie samochodu 4x4, benzyne, noclegi - o ile to mozliwe nie pod namiotem, i inne wydatki (jedzenie, parkingi, wstepy etc). Widzialem kilka bardzo optymistycznych planow gdzie na glowe wychodzilo ok 1000zl - wydaje mi sie ze to zdecydowanie za malo. Nie mam jednak wystarczajacej wiedzy na ten temat dlatego pytam na forum. W miedzyczasie bede szukal dalszych informacji samodzielnie niemniej na dzis bardzo malo wiem i dlatego prosze o wyrozumialosc jesli powtarzam pytania, na ktore mozna znalezc odpowiedzi we wczesniejszych watkach. dziekuje
pozdrawiam
Lukasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| osrodek
| Dołączył: 13 Lip 2011 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:06 Temat postu: |
|
|
W Islandi moĹźna zorganizowaÄ nie zĹeimprezy integracyjne. Aha wĹaĹnie ale to nie tylko.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| osrodek
| Dołączył: 13 Lip 2011 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 12:06 Temat postu: |
|
|
osrodek napisał: | W Islandi moĹźna zorganizowaÄ nie zĹe imprezy integracyjne. Aha wĹaĹnie ale to nie tylko.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| carmela
| Dołączył: 11 Gru 2007 | Posty: 34 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 20:47 Temat postu: |
|
|
hej kojotluki! Wycieczka po Islandii to fajna sprawa ale kosztowna, musicie nastawic sie na spore wydatki.
Na dzien dzisiejszy 1 euro kosztuje 162 korony (zalezy tez w ktorym banku, ale roznice sa niewielkie), litr benzyny 237 koron (z lotniska w Keflaviku jest ok 50 km do Reykjaviku). Obowiazkowo musicie odwiedzic Blue Lagoon-wstep 4500isk, Geysir, Gulfoss. Wiecej dowiecie sie z przewodnikow dostepnych na lotnisku czy w informacji turystycznej.
Wypozyczenie samochodu 4x4 to ok 30 tys isk za dzien (ok 700zl). Samochod mozecie sobie zarezerwowac w: hertz.is, holdur.is, avis.is, budget.is, radze tez wziac dodatkowe ubezpieczenie bo kazda rysa na lakierze czy szybie bedzie Was duzo kosztowac.
Puszka piwa kosztuje ok 8 zl (350isk), papierosy 20 zl (900isk), litr wodki ok 160 zl (7000isk). Nie wiem jakie sa ceny w hotelach ale taniej bedzie w hostelu i warunki sa bardzo dobre. Nie wiem czy bedziecie kupowac jedzenie w spozywczym czy po prostu gdzies na miescie zamierzacie sie stolowac. Najtanszy jest Bonus cos jak Biedronka czy Tesco. Pelno jest tez knajp z fast foodem, hamburger i frytki ok 1000isk.
Jak cos jeszcze to pisz! pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Lip 2011, 17:40 Temat postu: |
|
|
carmela napisał: |
Wypozyczenie samochodu 4x4 to ok 30 tys isk za dzien (ok 700zl). .
|
ja polecam Route1, www.route1.is, tel 565-3615,
-Suzuki Vitara (2005) , cena za dzien 16.900isk, pow 7 dni cena za dzien 14.900isk
-Suzuki Grand (2008), cena za dzien 24.000isk, pow 7 dni cena za dzien 16.000isk
-Toyota Rav4 (2008), cena za dzien 26.000isk, pow 7 dni cena za dzien 20.000isk _________________ Imperare sibi maximum est imperium |
|
Powrót do góry |
|
 |
|