Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 30 Sty 2011, 0:58 Temat postu: |
|
|
Cytrynka a ju偶 masz za艂atwione zwolnienie lekarskie? Bo jak nie to musisz i艣膰 do lekarza albo po艂o偶nej powiedzie膰, ale musisz mie膰 dobry pow贸d by dosta膰 zwolnienie, zreszt膮 to pewnie du偶o zale偶y na jakiego lekarza trafisz. Ja to musia艂am sporo na艣ciemnia膰. Je艣艂i masz zwolnienie od lekarza to po艂ow臋 p艂aci Ci pracodawca a drug膮 po艂ow臋 zwi膮zki zawodowe jak masz zwolnienie. Mo偶esz si臋 te偶 p贸藕niej ubiega膰 o miesi膮c wcze艣niejszego macierzy艅skiego albo i dwa, ale nie jestem pewna i on nie jest wliczany do tego w艂a艣ciwego macierzy艅skiego liczonego od daty narodzin dzidzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 30 Sty 2011, 10:58 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczka p臋puszek czy艣ci si臋 najcz臋艣ciej jak to mo偶liwe.
U mnie g艂贸wka juz w kanale ale wysoko i po艂o偶na powiedzia艂a 偶e dziecko mog艂oby wypa艣膰, troch臋 to dziwne no ale w razie czego nie b臋d臋 ryzykowa膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| cytrynka
| Do潮czy: 17 Lut 2009 | Posty: 17 | Sk眃: Hafnarfjordur |
|
Wys砤ny: 30 Sty 2011, 11:29 Temat postu: |
|
|
Dzi臋kuj臋 gwiazdeczko za odpowiedz bo mia艂am obawy czy to nie b臋dzie liczone jako praca tylko na p贸艂 etatu. Jeszcze nie mam zwolnienia,jutro jestem um贸wiona z lekarzem og贸lnym ( um贸wi艂a mnie tam po艂o偶na w pi膮tek).Zobaczymy co da si臋 zrobi膰 ,jeszcze raz dzi臋kuj臋 i pozdrawiam!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
| Do潮czy: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 30 Sty 2011, 15:20 Temat postu: |
|
|
norbi, gwiazdeczka - ja jeszcze w domku oczywiscie, ale mam sporo pracy bo my zminiamy mieszkanie wiec sporo pakowania a sil brak, wiec cos zrobie i odpoczywam, znowu cos i dalej odpoczynek, maz mi bardzo duzo pomaga Dlatego czasu na kompa malo. Czekanie jest meczace ale jest tez czas by spokojnie pomyslec i zebrac sily na porod i te pierwsze dni po nim. W poniedzialek na ktg ide, wiec zobacze co tam z synkiem bo chyba pogoda go usypia teraz i spora czesc dnia spi, troszke sie powierci i znowu cisza, ale ja staram sie wyciszyc bo zostalo mi tylko 4 dni i szpital... Zastanawiam sie jak to bedzie wygladalo, bo wiem, ze dadza mi globulki na wywolanie i co dalej bede tam na miejscu czy puszcza mnie na miasto... haha dowiem sie dokladnie jutro. W dodatku doszlismy z mezem do wniosku, ze chcemy isc do szpitala w piatek a nie w czwartek (wszystko przez ta przeprowadzke) i dlatego musze porozmawiac, z lekarka zeby zmienila zalecenia, jesli bedzie taka mozliwosc.
Zastanawialyscie sie jak to bedzie z laktacja? Im blizej porodu tym bardziej mnie to interesuje, bo z tego co czytalam to czasem nie od razu ma sie mleczko (i wtedy karmia mlekiem modyfikowanym). Obawiacie sie jak to bedzie?
Cytrynka w moim przypadku bylo tak, ze ja dostalam zwolnienie lekarskie (calkowite od pracy) jak bylam w 34 tyg. Moja firma placila mi za 30 dni a za nastepny okres to zlozylam podanie do zwiazkow i oni maja mi zaplacic. Jak pytalam sie w urzedzie pracy to kobitka dzwonila do "feningaorlof" i tam jej powiedzieli, ze jesli chce wczesniejszy maciezynski to musialabym wystapic wczesniej niz bylam u nich (ja bylam tam na 3 tyg przed terminem porodu). Z tego co mowila wywnioskowalam, ze nalezy zlozyc podanie minimum 4 tyg (nie jestem pewna bo ona dokladnie nie powiedziala tylko rozmawiala o moim przypadku), czyli ja bylam za pozno by wystapic o ten wczesniejszy macierzynski. Radze zadzwonic samej do feninga i dowiedziec sie dokladnie by nie byla za pozno. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 31 Sty 2011, 12:41 Temat postu: |
|
|
Oj Ewcia troch臋 p贸藕no na przeprowadzk臋, tak na ostatni膮 chwil臋, oby Ci臋 nic nie chwyci艂o szybciej, powodzonka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
|
Wys砤ny: 31 Sty 2011, 22:24 Temat postu: |
|
|
Gwiazdeczka czasem nie ma innego wyjscia ale wole teraz niz potem z malenstwem a uwierz mi znalezienie w kef-ie mieszkania 2-3 pokojowego ladnego i w przyzwoitej cenie nie jest proste, wiele osob szuka.
Maz robi 98% spraw zwiazanych z przeprowadzka i sprzataniem
A wiesz skoro bede rodzic w czwartek (start 8.30) to co za roznica jutro czy pojutrze;) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
| Do潮czy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wys砤ny: 31 Sty 2011, 22:34 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny podpowiedzcie ,prosz臋 jak to jest czy j臋sli bede na zwolnieniu 100% miesiac przed planowanym porodem to moge na nim zosta膰 czy musz臋 wzia膰 macierzy艅ski?
I ile wynosi macierzy艅ski?
Pozdrawiam ciezar贸weczki i mamusie:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 31 Sty 2011, 23:08 Temat postu: |
|
|
Ewcia mam nadziej臋 偶e zostanie Ci troszk臋 czasu na odpoczynek, nie jest Ci lekko ale przynajmniej masz si臋 czym zaj膮膰. Pisa艂a艣 o laktacji, my艣l臋 o tym bardzo, czytam ile si臋 da, bardzo chcia艂abym karmi膰, to dobre dla dziecka a i ja szybciej straci艂abym kilogramy. Z pierwsz膮 c贸reczk膮 nie uda艂o mi si臋, bardzo kr贸tko karmi艂am, mia艂am do艂a z tego powodu. Dzi艣 wiem 偶e w razie jak nie uda mi si臋 karmi膰 to nie za艂am臋 si臋 tak mocno ale na prawde bardzo chc臋.
@ni@ macierzy艅ski naliczaj膮 indywidualnie, zale偶y ile zarabiasz a na zwolnieniu nie mam poj臋cia czy mog艂aby艣 zosta膰, je艣li dosta艂a艣 zwolnienie z powodu ci膮偶y bo 藕le si臋 ju偶 czu艂a艣 itp to z dniem porodu ci膮偶a si臋 ko艅czy i dolegliwo艣ci z ni膮 zwi膮zane te偶. My艣l臋 偶e macierzy艅ski jest w艂a艣nie po to by mi臋dzy innymi kobieta odpocz臋艂a po ci膮偶y i porodzie wi臋c z tym z wolnieniem chyba by nie przesz艂o. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
|
Wys砤ny: 31 Sty 2011, 23:20 Temat postu: |
|
|
Norbi odpoczynek zaplanowalan na srode... bede miec az 1 dzien
a tak powaznie to mam nadzieje, ze dam rade.
A jakim mlekeim karmi艂as ma艂a? Bo ja widzia艂am NAN i SMA i zastanawiam sie ktore w razie czego wybrac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 0:02 Temat postu: |
|
|
dziewczynki jak sie czujecie??trzymam kciuki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 0:04 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisa: | Dziewczyny podpowiedzcie ,prosz臋 jak to jest czy j臋sli bede na zwolnieniu 100% miesiac przed planowanym porodem to moge na nim zosta膰 czy musz臋 wzia膰 macierzy艅ski?
I ile wynosi macierzy艅ski?
Pozdrawiam ciezar贸weczki i mamusie:) |
automatycznie kiedy urodzisz przechodzisz na macierzynski. ja rowniez przed porodem bylam na zwolnieniu 100%(i to dwa miesiace) w sumie to jeden miesiac zwolnienia a ostatni miesiac to chyba nawet wczesniejszy macierzynski.
Gwiazdeczka jak sie czujesz??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 8:37 Temat postu: |
|
|
Gwiazdeczka, Norbi - jak sie czujecie? Czy cos juz sie dzieje u was? Norbi pogadaj z maluszkiem juz prawie tydzien po - nie spieszy mu sie...  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 9:49 Temat postu: |
|
|
Ewcia napisa: | Gwiazdeczka, Norbi - jak sie czujecie? Czy cos juz sie dzieje u was? Norbi pogadaj z maluszkiem juz prawie tydzien po - nie spieszy mu sie...  |
U mamusi najlepiej...
Ewciu a jak Ty sie czujesz? Bardzo zmeczona przeprowadzka? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 10:52 Temat postu: |
|
|
No w艂a艣nie, naszym maluszkom jest dobrze w brzuszkach i im si臋 nie spieszy, no ja narazie mam jeszcze czas do soboty, wi臋c nie ma si臋 co martwi膰, cho膰 s艂ysza艂am, 偶e kto艣 mia艂 termin jak ja i ju偶 dzidzia jest na 艣wiecie i nawet inna mia艂a termin tydzie艅 p贸藕niej ni偶 ja i te偶 dzidzia ju偶 si臋 urodzi艂a. M贸j malutki chce mnie jeszcze pom臋czy膰 kopniaczkami, a ruchliwy to jest bardzo O w艂a艣nie si臋 odezwa艂 ma艂y hehe. No narazie czuj臋 si臋 dobrze i si臋 nie zapowiada na nic. Upiek臋 sobie ciasto jeszcze - p贸ki mog臋, bo p贸藕niej to kakao nie wskazane. A tak to wielkie nudy w domku.
Ewcia a jak Ty si臋 czujesz? No racja znale藕膰 mieszkanko nie 艂atwo nawet w Reykjaviku. Norbi a Ty w domku? Buziaki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 12:04 Temat postu: |
|
|
Hej hej!! Ewcia ja nanem karmi艂am z tego wzgl臋du 偶e to mleko jest na ca艂ym 艣wiecie. Szkoda 偶e tu taki ma艂y wyb贸r mleka:(.
Jutro wkraczam w 41 tydz, szok. Gwiazdeczka moje dwie znjome mia艂y du偶o p贸藕niejsze terminy a ju偶 urodzi艂y zdrowych ch艂opc贸w. Mnie brzuch strasznie boli, jakbym mia艂a bardzo bolesn膮 miesi膮czk臋, napina mi si臋 偶e nie raz ruszy膰 si臋 nie mog臋, od wczoraj jest gorzej. Dzi艣 rano mia艂am takie uczucie jakby d贸艂 brzucha kto艣 i 偶yletk膮 chlasta艂.
艢ni艂o mi si臋 偶e czop mi odszed艂 a p贸藕niej 偶e urodzi艂am syna 8kg hehehe. Wiecie co, jak mnie nic nie boli to siedze i marudze do m臋偶a 偶e chcia艂abym ju偶 dzi艣 rodzi膰, a jak zaczyna co艣 si臋 dzia膰 to marudz臋 偶e lepiej rodzi膰 jutro hehe on bidulka cierpliwie to wszystko znosi.
Macie ju偶 wybrane imiona dla Waszych pociech?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 14:00 Temat postu: |
|
|
mstefa bardzo Ci dziekuje za odpowied藕,ale jak bys mogla potwierdzic lub zaprzeczy膰 czy dobrze zrozumia艂am to bede bardzo wdzi臋czna: mam termin na 14 maj,powiedzmy ,偶e od marca bede na zwolnieniu 100%,to na tym zwolnieniu moge byc a偶 do momentu porodu? Czy jednak musz臋 i艣膰 cos za艂atwia膰 z macierzy艅skim,a je艣li tak to kiedy powinnam to zrobi膰. Z g贸ry dzi臋kuj臋
Dziewczynom tym co ju偶 na ostatnich nogach 偶ycz臋 艂agodnego rozwi膮zania:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 14:14 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisa: | mstefa bardzo Ci dziekuje za odpowied藕,ale jak bys mogla potwierdzic lub zaprzeczy膰 czy dobrze zrozumia艂am to bede bardzo wdzi臋czna: mam termin na 14 maj,powiedzmy ,偶e od marca bede na zwolnieniu 100%,to na tym zwolnieniu moge byc a偶 do momentu porodu? Czy jednak musz臋 i艣膰 cos za艂atwia膰 z macierzy艅skim,a je艣li tak to kiedy powinnam to zrobi膰. Z g贸ry dzi臋kuj臋
Dziewczynom tym co ju偶 na ostatnich nogach 偶ycz臋 艂agodnego rozwi膮zania:) |
@ni@ u mnie to wygladalo tak.Mialam termin na 29listopada--urodzilam 8grudnia. od 3pazdziernika bylam na 100%zwolnieniu. Moj pracodawca zliczyl wszystkie moje Veiki (wyszlo do 26pazdziernika ze placi mi pracodawca)wypisal mi to na papierze ktory wzielam z urzedu macierzynskiego(do pobrania u tej milej babeczki)i zanioslam to . Jak sie pozniej okazalo byl to papier do wczesniejszego macierzyskiego--mozna ubiegac sie o niego i jest to dodatkowy miesiac,czyli nie zabieraja ci z tego w ktorym opiekujesz sie dzidziusiem.Ja to zalatwialam jakos w polowie pierwszego miesiaca zwolnienia ,zeby w razie problemow miec czas na latanie ,zalatwiania i wyklocanie sie. Jakos w listopadzie dostalam pismo z fedi..... ze potrzebuja potwierdzenie od lekarza ze nie nadaje sie do pracy.Mila Pani doktor rozpisala sie bardzo,zanioslam rowniez to pisemko ,karte podatkowa i 1grudnia dostalam pieniazki na konto .
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 14:18 Temat postu: |
|
|
Mstefa - ja chcialabym cos zrobic ale maz pilnuje bym nic nie robila wiec czuje sie troszke dziwnie. mam swiadomosc, ze nie jestem w stanie nic robic ale dzis jakos czuje sie tak jakos bez sil, wiec wypoczywam.
Norbi - to prawda, ze nie mozna sie doczekac a jednoczesnie jest obawa jak cos zaczyna przypominac poczatek porodu. Imiona wybrane wybor byl trudny. Wybor mleka jest kiepski, ale slyszalam od koleznek, ze niby ten sam NAN tutaj i w Polsce jest jednak troszke inny w skladzie i kiedy sie zmienia to maluszki maja problemy. A jak bylo u ciebie?
Gwiazdeczka - pozazdroscic tylko, ja musze pilnowac weglowodanow, wiec ciasto nie jest wskazane. Dzis uswiadomilam sobie, ze zjem ostatnia na jakis czas surowke z kapusty  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 14:37 Temat postu: |
|
|
mstefa czyli Ty bra艂a艣 ten dodatkowy urlop macierzy艅ski,a ja nie jestem pewna czy go chc臋 bra膰,poniewa偶 wydaje mi si臋,偶e na zwolnieniu 100% lepiej wyjde z wyp艂at膮 ni偶 z macierzy艅skim,wiec wola艂abym tego macierzy艅skiego dodatkowego nie bra膰 i nie wiem czy tak mog臋.
Dziewczynki a jak obliczy膰 macierzy艅ski,czy w og贸le sa jakies zmiany z nim tak jak z rodzinnym? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 1 Lut 2011, 16:03 Temat postu: |
|
|
@nia@ na wcze艣niejszym macierzy艅skim b臋d膮 Ci p艂aci膰 100% (ale musisz i艣膰 z艂o偶y膰 wniosek do urz臋du pracy) a na zwolnieniu zwi膮zki Ci zap艂ac膮 80%, wi臋c chyba lepiej si臋 postara膰 o macierzy艅ski, ale mo偶e masz jeszcze jakie艣 niewykorzystane dni chorobowe, spytaj pracodawc臋, no i oczywi艣cie ci co rozpatruj膮 macierzy艅ski to maj膮 tam swojego lekarza (tak mi powiedzia艂a ta mi艂a babeczka w urz臋dzie pracy), kt贸ry mo偶e odrzuci膰 Tw贸j wniosek je艣li Tw贸j lekarz nie poda dobrego powodu dlaczego nie nadajesz si臋 do pracy. A dosta艂a艣 ju偶 zwolnienie? Ale uprzedzam, 偶e du偶o jest lataniny po urz臋dach, ale je艣li nie chcesz chodzi膰 do pracy to niestety trzeba si臋 po艣wi臋ci膰.
No imi臋 ju偶 wybrane, cho膰 wyb贸r by艂 ci臋偶ki, oby tylko by艂 ch艂opiec, bo wszystko na "niebiesko" mamy hehe
No ciasto ju偶 upieczone, porz膮dki porobione, przynajmniej si臋 nie nudzi艂am jak zawsze, jeszcze tylko zje艣膰 obiadek i nakarmi膰 mojego ma艂ego g艂oda w brzusiu, kt贸ry chyba si臋 zm臋czy艂 sprz膮taniem i 艣pi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|