Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| natala1234
| Dołączył: 12 Paź 2009 | Posty: 71 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 15:21 Temat postu: Re: ... |
|
|
mythm napisał: | natala1234 napisał: | evelin1984 napisał: | Witam!!!
Mam do Was pytanie,moze ktos bedzie umial mi odpowiedziec.
Urodzilam synka 2 stycznia 2010 roku.Nie dostawalam rodzinnego przez caly poprzedni rok.Ostatnio dzwonilam do urzedu aby sie dowiedziec jak to jest z rodzinnym.Kobieta tam pracujaca powiedziala,zebym sie nie martwila,ze rodzinne zostanie wyplacone w lutym za caly rok,ze wyrownaja....
A co dzisiaj sie okazalo....Ja i maz dostalismy tylko po 11 tys.
Znowu dzwonilam do biura aby wyjasnic ta sprawe.Powiedziano mi,ze nie wyrownaja i wiecej informacji mi nie udzielili.
Tak wiec czy jest to mozliwe?? |
Tak sie zastanawiam dlaczego chcesz dostac jakies wyrownanie?!
Rodzinne jest naliczane za poprzedni rok-w 2011 za rok 2010 wiec jak urodzilas w 2010 roku to dopiero teraz powinnas dostac rodzinne no i dostalas-zadna filozofia |
Skoro tak jest jak mowisz, to jak to sie ma do dzieci urodzonych np .31 grudnia 2009 do dzieci urodzonych 1.01.2010. Rodzice dziecka z grudnia dostaja juz w lutym 2010,a dziecka ze stycznia w lutym 2011 ... wiec gdzie logika ...??? |
liczy sie data urodzin bo zasilek jest naliczany za dany rok kalendarzowy-nic na to nie poradzimy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 15:37 Temat postu: |
|
|
witam! dziewczyny w tym urzedzie to trzeba byc upierdliwym i dochodzic swego.nieodpuszczajcie bo jak same nie zadbacie o swoje rodzinne to napewno urzednicy i panujacy tam pan Helgi nic wam nie pomoze.trudno z nimi sie tam dogadac.pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| madzia
| Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 32 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 15:47 Temat postu: Re: wyrownanie |
|
|
mythm napisał: | Ja tez slyszalem, ze powinno byc wyrownanie .... z tym, ze moze to byc w sierpniu, bo to bylo w zeszlym roku rozliczeniowym, ale glowy obciac sobie nie dam .... z reszta teraz jest wszystko mozliwe ... tu xxxxxxx....Ä
....tam komuĹ innemu dadzÄ
choÄ mu siÄ nie naleĹźy...no coĹź ...hmmm .... PRZYRODA  |
Zgadza siÄ,przed chwilÄ
dzwoniĹam i pytaĹam o wyrĂłwnanie i , jak dobrze zrozumiaĹam , ma to nastÄ
piÄ w sierpniu . Zobaczymy... A rodzinne tragiczne 17.000 dla dwĂłjki dzieci - zmieniĹ sie regulamin w styczniu ponoÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 15:56 Temat postu: system |
|
|
Wlasnie w tym rzecz, tutaj jest tak jak i w Polsce ...jak nie bedziesz walczyc, to niestety,ale guzik z petelka mozna dostac ...trzeba jezdzic, dzwonic, nagabywac ... kazdy kto mieszka tutaj juz kila dobrych lat zdazyl poznac sie na ich systemie pracy i lenistwie wszechobecnym .... czasami trzeba mocno potrzasnac niektorymi, aby dotarlo, ze nie jest to jakas zabawa!!!! ogolnie maja wysik na obcokrajowcow i traktuja nas jak zlo konieczne .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luki14
| Dołączył: 09 Mar 2010 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 17:15 Temat postu: zasiĹek rodzinny na dziecko |
|
|
Witam!JesteĹmy na Islandii od czerwca 2010roku i praktycznie od samego poczÄ
tku oboje pracujemy.jak to jest z rodzinnym w naszym przypadku(mamy dwĂłjkÄ dzieci)?czy naleĹźy siÄ nam za miniony rok? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evelin1984
| Dołączył: 14 Gru 2007 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 17:29 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisał: | Dziewczyny nie ma czegos takiego jak wyrownanie rodzinnego. Jedna z was pisala ze urodzila dziecko 2 stycznia2010 wiec doastanie w lutym tego roku ale sa to naliczone pieniazki z waszych dochodow z 2010 roku. Nie myslcie ze dostanie sie za 2 lata jakies wyrownanie. |
Nie wymyslilam sobie tego,ze wyrownuja rodzinne.Dzwonilam do biura,poinformowano mnie,ze w lutym dostane wyrownanie za poprzedni rok,wiec dlatego teraz pisze jak to jest z tym wyrownaniem,bo nic takiego nie dostalam.
Dzisiaj maz byl w urzedzie i co sie dowiedzial??? Ze nie dostaniemy wyrownania,ze to jest jakies nieporozumienie ...
Tak wiec trzeba zadowolic sie tym co dzisiaj dostalismy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 19:48 Temat postu: |
|
|
Evelin, tam kazdy za kazdym razem mowi co innego. powiedz im ze chcesz miec to na pismie ze nie ma wyrownania za poprzedni rok(mnie wyrownali w 2010 za rok 2008 z odsetkami) i z tym pismem zloz odwolanie do urzedu: Yfirskattanefnd Borgartuni 21 105 Reykjavik.pozdrawiam i zycze duuuzo cierpliwosci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kolorowa
| Dołączył: 02 Wrz 2009 | Posty: 41 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 19:54 Temat postu: rodzinne |
|
|
dziewczyny nie poddawajcie sie....ja platalam sie z rodzinnym strasznie dlugo:( Musialam skorzystac z pomocy prawnika i poszlo bardzo szybko ,dostalismy zwrot za dwa lata do tylu!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 19:59 Temat postu: rodzinne |
|
|
No i trzeba sie bedzie przejsc i zrobic tak jak mowisz ...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| miluska123
| Dołączył: 26 Kwi 2008 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 20:22 Temat postu: |
|
|
Rodzinne w tym roku to naprawde zart; teraz siedza sobie w tym walonym rzadzie i sie z nas smieja. Taka jest prawda. Ja dostalam 2860kr!!!!! I moj maz tez taka sama kwote. To jest naprawde smieszne!!!! Lepiej by wcale nie wyplacali!!! A co powiecie, jak co niektorzy podostawali na dwoje dzieci po 300kr na rodzica. To jest dopiero smiech na sali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 21:53 Temat postu: |
|
|
Czyzby kalkulator klamal i wyliczal inne kwoty??
Na stronie rsk jest napisane ze mozna sie od decyzji odwolywac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek M
| Dołączył: 10 Kwi 2009 | Posty: 48 | Skąd: LUBLIN - HAFNARFJORDUR |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 23:22 Temat postu: |
|
|
miluska123 napisał: | Rodzinne w tym roku to naprawde zart; teraz siedza sobie w tym walonym rzadzie i sie z nas smieja. Taka jest prawda. Ja dostalam 2860kr!!!!! I moj maz tez taka sama kwote. To jest naprawde smieszne!!!! Lepiej by wcale nie wyplacali!!! A co powiecie, jak co niektorzy podostawali na dwoje dzieci po 300kr na rodzica. To jest dopiero smiech na sali. |
ProponujÄ udaÄ siÄ do nich i walczyÄ o swoje, pewnie powiedzÄ
Ĺźe przepraszajÄ
i Ĺźe to bĹÄ
d w systemie (znam to z wĹasnego doĹwiadczenia )
Ale nie zmienia to faktu, Ĺźe przywrĂłcÄ
zasiĹek rodzinny w odpowiedniej kwocie. _________________ Guilty for being the best |
|
Powrót do góry |
|
 |
| markoz34
| Dołączył: 14 Wrz 2008 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 0:14 Temat postu: wyrĂłwnanie |
|
|
co do wyrĂłwnania to pamiÄtajcie, Ĺźe w danym roku pĹacÄ
za rok poprzedni, takĹźe jeĹli wasze dzieci urodziĹy siÄ w roku 2010 to w tym roku pĹacÄ
wĹaĹnie za 2010, wiÄc nie majÄ
czego wyrĂłwnywaÄ, natomiast jeĹli byliĹcie tu od jakiegoĹ czasu, a nie braliĹcie zasiĹkĂłw na dzieci to wtedy trzeba zĹoĹźyÄ odpowiednie dokumenty i wniosek do RSK - nawet jeĹli dzieci przebywajÄ
w Polsce i wtedy naleĹźy siÄ wyrĂłwnanie (wiem bo sama to zaĹatwiaĹam jeĹli ktoĹ chce wiedzieÄ co i jak dokĹadnie to zapraszam na priw) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 8:31 Temat postu: |
|
|
Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 8:37 Temat postu: |
|
|
rafal26 napisał: | Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne |
Ja jestem zdania ,Ĺźe nie waĹźne ile kto zarabiaĹ,to to sÄ
pieniaĹźki dla dzieci. PaĹstwo nie powinno na nich zarabiaÄ. A druga sprawÄ
jest,Ĺźe rzÄ
d strasznie nie fair siÄ zachowaĹ nie informujac ludzi wczeĹniej co planujÄ
. Mnie i mÄĹźowi zabrano ĹÄ
cznie 34.000,te pieniadze miaĹam przeznaczyÄ wĹasnie na moje dziecko,gdybym zostaĹa poinformowana o tym fakcie wczesniej, inaczej zaplanowaĹabym swoje wczesniejsze wydatki i doĹozyĹa dziecku z wypĹaty,teraz nie mam na to szansy. ByĹa mowa o rodzinnym mniejszym o 10%,mi zabrano 75%  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 9:49 Temat postu: rodzinne |
|
|
@ni@ napisał: | rafal26 napisał: | Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne |
jest,Ĺźe rzÄ
cznie 34.000,te pieniadze miaĹam przeznaczyÄ wĹasnie na moje dziecko,gdybym zostaĹa poinformowana o tym fakcie wczesniej, inaczej zaplanowaĹabym swoje wczesniejsze wydatki i doĹozyĹa dziecku z wypĹaty,teraz nie mam na to szansy. ByĹa mowa o rodzinnym mniejszym o 10%,mi zabrano 75%  |
chcialam tylko powiedziec ze informowali, w wiadomosciach, w gazetach, |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 9:55 Temat postu: Re: rodzinne |
|
|
esmerka31 napisał: | @ni@ napisał: | rafal26 napisał: | Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
jest,Ĺźe rzÄ
chcialam tylko powiedziec ze informowali, w wiadomosciach, w gazetach, |
Mozliwe,Ĺźe przegapiĹam jednak. Ja sĹyszaĹam o 10% tylko. PrzeczytaĹam tez w internecie o tych 10% nic wiecej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| miluska123
| Dołączył: 26 Kwi 2008 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 9:57 Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie z tym, co napisano w poprzednim poscie. To sa pieniazki na dzieci. My z mezem dostawalismy po 18tys na naszego szkraba, a w tym roku 2800kr. To nie jest 10% tylko ponad 80%. A prawda jest to ze z roku na rok placimy coraz wiecej podatkow, np. za jakas smieszna telewizje (ponad 10tys.). Jestem na Islandii 5lat i kiedys czegos takiego nie bylo. Jak przyjechalam w 2006roku to benzyna kosztowala 120kr a teraz??? Ja rozumiem, ze wszystko idzie do gory (jak w kazdym kraju), ale zarobki tez mogliby podniesc. Co roku byly podwyzki ustawowe, podnosili tez ulge podatkowa i "jako tako" sie na tym wychodzilo. A teraz??? Podatek wiekszy, zarobki takie same, ulga podatkowa tez. I do tego opierdzielili pieniazki dla dzieci. . . Zarobki nie powinny tu miec nic do rzeczy (przynajmniej w wielu krajach nawet w naszej pieknej Polsce tak jest-rodzinne jest dla kazdego takie samo, nie wazne ile kto zarabia)!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nuna3008
| Dołączył: 13 Gru 2010 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 10:24 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny czy moĹźecie mi podaÄ numer telefonu i adres do biura. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gwiazdeczka
| Dołączył: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 10:25 Temat postu: |
|
|
Nie jestem tu dĹugo i jeszcze rodzinne przede mnÄ
, ale juĹź zdÄ
ĹźyĹam zauwaĹźyÄ Ĺźe tu trzeba walczyÄ o swoje, ale jak i wszÄdzie, bo inaczej nic siÄ nie dostanie, albo grosze. Bo wiadomo, Ĺźe najĹatwiej zbyÄ obcokrajowca i moĹźliwe, Ĺźe oni liczÄ
na naszÄ
niewiedzÄ by nam nie dawaÄ za duĹźo pieniÄdzy (i zaoszczÄdziÄ na nas)nawet jeĹli siÄ nam naleĹźÄ
. Ale to teĹź zaleĹźy na kogo siÄ trafi, bo kaĹźdy mĂłwi co innego i dla kaĹźdego jest co innego. Ale jestem tego zdania, Ĺźe trzeba ich trochÄ pomÄczyÄ swojÄ
osobÄ
, najgorsze, Ĺźe trzeba siÄ nalataÄ. Ja pewnie do co najmniej 38tyg ciÄ
Ĺźy chodziĹabym do pracy gdybym im nie truĹa, ale lataniny to byĹo duĹźo po urzÄdach, ale siÄ opĹacaĹo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|