reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek rodzinny na dziecko
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 24, 25, 26  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natala1234

PostWysłany: 1 Lut 2011, 15:21    Temat postu: Re: ... Odpowiedz z cytatem

mythm napisał:
natala1234 napisał:
evelin1984 napisał:
Witam!!!
Mam do Was pytanie,moze ktos bedzie umial mi odpowiedziec.
Urodzilam synka 2 stycznia 2010 roku.Nie dostawalam rodzinnego przez caly poprzedni rok.Ostatnio dzwonilam do urzedu aby sie dowiedziec jak to jest z rodzinnym.Kobieta tam pracujaca powiedziala,zebym sie nie martwila,ze rodzinne zostanie wyplacone w lutym za caly rok,ze wyrownaja....
A co dzisiaj sie okazalo....Ja i maz dostalismy tylko po 11 tys.
Znowu dzwonilam do biura aby wyjasnic ta sprawe.Powiedziano mi,ze nie wyrownaja i wiecej informacji mi nie udzielili.
Tak wiec czy jest to mozliwe??

Tak sie zastanawiam dlaczego chcesz dostac jakies wyrownanie?!
Rodzinne jest naliczane za poprzedni rok-w 2011 za rok 2010 wiec jak urodzilas w 2010 roku to dopiero teraz powinnas dostac rodzinne no i dostalas-zadna filozofia

Skoro tak jest jak mowisz, to jak to sie ma do dzieci urodzonych np .31 grudnia 2009 do dzieci urodzonych 1.01.2010. Rodzice dziecka z grudnia dostaja juz w lutym 2010,a dziecka ze stycznia w lutym 2011 ... wiec gdzie logika ...???

liczy sie data urodzin bo zasilek jest naliczany za dany rok kalendarzowy-nic na to nie poradzimy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sylwiam

PostWysłany: 1 Lut 2011, 15:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam! dziewczyny w tym urzedzie to trzeba byc upierdliwym i dochodzic swego.nieodpuszczajcie bo jak same nie zadbacie o swoje rodzinne to napewno urzednicy i panujacy tam pan Helgi nic wam nie pomoze.trudno z nimi sie tam dogadac.pozdrawiam
Powrót do góry
madzia

PostWysłany: 1 Lut 2011, 15:47    Temat postu: Re: wyrownanie Odpowiedz z cytatem

mythm napisał:
Ja tez slyszalem, ze powinno byc wyrownanie .... z tym, ze moze to byc w sierpniu, bo to bylo w zeszlym roku rozliczeniowym, ale glowy obciac sobie nie dam .... z reszta teraz jest wszystko mozliwe ... tu xxxxxxx....ą ....tam komuś innemu dadzą choć mu się nie należy...no coż ...hmmm .... PRZYRODA język

Zgadza się,przed chwilą dzwoniłam i pytałam o wyrównanie i , jak dobrze zrozumiałam , ma to nastąpić w sierpniu . Zobaczymy... A rodzinne tragiczne 17.000 dla dwójki dzieci - zmienił sie regulamin w styczniu ponoć.
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 1 Lut 2011, 15:56    Temat postu: system Odpowiedz z cytatem

Wlasnie w tym rzecz, tutaj jest tak jak i w Polsce ...jak nie bedziesz walczyc, to niestety,ale guzik z petelka mozna dostac ...trzeba jezdzic, dzwonic, nagabywac ... kazdy kto mieszka tutaj juz kila dobrych lat zdazyl poznac sie na ich systemie pracy i lenistwie wszechobecnym .... czasami trzeba mocno potrzasnac niektorymi, aby dotarlo, ze nie jest to jakas zabawa!!!! ogolnie maja wysik na obcokrajowcow i traktuja nas jak zlo konieczne ....
Powrót do góry
luki14

PostWysłany: 1 Lut 2011, 17:15    Temat postu: zasiłek rodzinny na dziecko Odpowiedz z cytatem

Witam!Jesteśmy na Islandii od czerwca 2010roku i praktycznie od samego początku oboje pracujemy.jak to jest z rodzinnym w naszym przypadku(mamy dwójkę dzieci)?czy należy się nam za miniony rok?
Powrót do góry
evelin1984

PostWysłany: 1 Lut 2011, 17:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisał:
Dziewczyny nie ma czegos takiego jak wyrownanie rodzinnego. Jedna z was pisala ze urodzila dziecko 2 stycznia2010 wiec doastanie w lutym tego roku ale sa to naliczone pieniazki z waszych dochodow z 2010 roku. Nie myslcie ze dostanie sie za 2 lata jakies wyrownanie.

Nie wymyslilam sobie tego,ze wyrownuja rodzinne.Dzwonilam do biura,poinformowano mnie,ze w lutym dostane wyrownanie za poprzedni rok,wiec dlatego teraz pisze jak to jest z tym wyrownaniem,bo nic takiego nie dostalam.
Dzisiaj maz byl w urzedzie i co sie dowiedzial??? Ze nie dostaniemy wyrownania,ze to jest jakies nieporozumienie ...
Tak wiec trzeba zadowolic sie tym co dzisiaj dostalismy Smile
Powrót do góry
sylwiam

PostWysłany: 1 Lut 2011, 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Evelin, tam kazdy za kazdym razem mowi co innego. powiedz im ze chcesz miec to na pismie ze nie ma wyrownania za poprzedni rok(mnie wyrownali w 2010 za rok 2008 z odsetkami) i z tym pismem zloz odwolanie do urzedu: Yfirskattanefnd Borgartuni 21 105 Reykjavik.pozdrawiam i zycze duuuzo cierpliwosci.
Powrót do góry
kolorowa

PostWysłany: 1 Lut 2011, 19:54    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

dziewczyny nie poddawajcie sie....ja platalam sie z rodzinnym strasznie dlugo:( Musialam skorzystac z pomocy prawnika i poszlo bardzo szybko ,dostalismy zwrot za dwa lata do tylu!!!
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 1 Lut 2011, 19:59    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

No i trzeba sie bedzie przejsc i zrobic tak jak mowisz ... lol
Powrót do góry
miluska123

PostWysłany: 1 Lut 2011, 20:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rodzinne w tym roku to naprawde zart; teraz siedza sobie w tym walonym rzadzie i sie z nas smieja. Taka jest prawda. Ja dostalam 2860kr!!!!! I moj maz tez taka sama kwote. To jest naprawde smieszne!!!! Lepiej by wcale nie wyplacali!!! A co powiecie, jak co niektorzy podostawali na dwoje dzieci po 300kr na rodzica. To jest dopiero smiech na sali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 1 Lut 2011, 21:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyzby kalkulator klamal i wyliczal inne kwoty??
Na stronie rsk jest napisane ze mozna sie od decyzji odwolywac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Tomek M

PostWysłany: 1 Lut 2011, 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miluska123 napisał:
Rodzinne w tym roku to naprawde zart; teraz siedza sobie w tym walonym rzadzie i sie z nas smieja. Taka jest prawda. Ja dostalam 2860kr!!!!! I moj maz tez taka sama kwote. To jest naprawde smieszne!!!! Lepiej by wcale nie wyplacali!!! A co powiecie, jak co niektorzy podostawali na dwoje dzieci po 300kr na rodzica. To jest dopiero smiech na sali.

Proponuję udać się do nich i walczyć o swoje, pewnie powiedzą że przepraszają i że to błąd w systemie (znam to z własnego doświadczenia Very Happy )
Ale nie zmienia to faktu, że przywrócą zasiłek rodzinny w odpowiedniej kwocie.
markoz34

PostWysłany: 2 Lut 2011, 0:14    Temat postu: wyrĂłwnanie Odpowiedz z cytatem

co do wyrównania to pamiętajcie, że w danym roku płacą za rok poprzedni, także jeśli wasze dzieci urodziły się w roku 2010 to w tym roku płacą właśnie za 2010, więc nie mają czego wyrównywać, natomiast jeśli byliście tu od jakiegoś czasu, a nie braliście zasiłków na dzieci to wtedy trzeba złożyć odpowiednie dokumenty i wniosek do RSK - nawet jeśli dzieci przebywają w Polsce i wtedy należy się wyrównanie (wiem bo sama to załatwiałam jeśli ktoś chce wiedzieć co i jak dokładnie to zapraszam na priw)
Powrót do góry
rafal26

PostWysłany: 2 Lut 2011, 8:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne
@ni@

PostWysłany: 2 Lut 2011, 8:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rafal26 napisał:
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne

Ja jestem zdania ,że nie ważne ile kto zarabiał,to to są pieniażki dla dzieci. Państwo nie powinno na nich zarabiać. A druga sprawą jest,że rząd strasznie nie fair się zachował nie informujac ludzi wcześniej co planują. Mnie i mężowi zabrano łącznie 34.000,te pieniadze miałam przeznaczyć własnie na moje dziecko,gdybym została poinformowana o tym fakcie wczesniej, inaczej zaplanowałabym swoje wczesniejsze wydatki i dołozyła dziecku z wypłaty,teraz nie mam na to szansy. Była mowa o rodzinnym mniejszym o 10%,mi zabrano 75% Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
esmerka31

PostWysłany: 2 Lut 2011, 9:49    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisał:
rafal26 napisał:

Ja jestem zdania ,że nie ważne ile kto zarabiał,to to są pieniażki dla dzieci. Państwo nie powinno na nich zarabiać. A druga sprawą jest,że rząd strasznie nie fair się zachował nie informujac ludzi wcześniej co planują. Mnie i mężowi zabrano łącznie 34.000,te pieniadze miałam przeznaczyć własnie na moje dziecko,gdybym została poinformowana o tym fakcie wczesniej, inaczej zaplanowałabym swoje wczesniejsze wydatki i dołozyła dziecku z wypłaty,teraz nie mam na to szansy. Była mowa o rodzinnym mniejszym o 10%,mi zabrano 75% Sad

chcialam tylko powiedziec ze informowali, w wiadomosciach, w gazetach,
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 2 Lut 2011, 9:55    Temat postu: Re: rodzinne Odpowiedz z cytatem

esmerka31 napisał:
@ni@ napisał:
rafal26 napisał:

chcialam tylko powiedziec ze informowali, w wiadomosciach, w gazetach,

Mozliwe,że przegapiłam jednak. Ja słyszałam o 10% tylko. Przeczytałam tez w internecie o tych 10% nic wiecej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
miluska123

PostWysłany: 2 Lut 2011, 9:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam sie z tym, co napisano w poprzednim poscie. To sa pieniazki na dzieci. My z mezem dostawalismy po 18tys na naszego szkraba, a w tym roku 2800kr. To nie jest 10% tylko ponad 80%. A prawda jest to ze z roku na rok placimy coraz wiecej podatkow, np. za jakas smieszna telewizje (ponad 10tys.). Jestem na Islandii 5lat i kiedys czegos takiego nie bylo. Jak przyjechalam w 2006roku to benzyna kosztowala 120kr a teraz??? Ja rozumiem, ze wszystko idzie do gory (jak w kazdym kraju), ale zarobki tez mogliby podniesc. Co roku byly podwyzki ustawowe, podnosili tez ulge podatkowa i "jako tako" sie na tym wychodzilo. A teraz??? Podatek wiekszy, zarobki takie same, ulga podatkowa tez. I do tego opierdzielili pieniazki dla dzieci. . . Zarobki nie powinny tu miec nic do rzeczy (przynajmniej w wielu krajach nawet w naszej pieknej Polsce tak jest-rodzinne jest dla kazdego takie samo, nie wazne ile kto zarabia)!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nuna3008

PostWysłany: 2 Lut 2011, 10:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny czy możecie mi podać numer telefonu i adres do biura.
Powrót do góry
gwiazdeczka

PostWysłany: 2 Lut 2011, 10:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jestem tu długo i jeszcze rodzinne przede mną, ale już zdążyłam zauważyć że tu trzeba walczyć o swoje, ale jak i wszędzie, bo inaczej nic się nie dostanie, albo grosze. Bo wiadomo, że najłatwiej zbyć obcokrajowca i możliwe, że oni liczą na naszą niewiedzę by nam nie dawać za dużo pieniędzy (i zaoszczędzić na nas)nawet jeśli się nam należą. Ale to też zależy na kogo się trafi, bo każdy mówi co innego i dla każdego jest co innego. Ale jestem tego zdania, że trzeba ich trochę pomęczyć swoją osobą, najgorsze, że trzeba się nalatać. Ja pewnie do co najmniej 38tyg ciąży chodziłabym do pracy gdybym im nie truła, ale lataniny to było dużo po urzędach, ale się opłacało Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 24, 25, 26  Następny
Strona 20 z 26

Skocz do: