Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Fiann
| Dołączył: 21 Kwi 2006 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 21 Kwi 2006, 15:15 Temat postu: Prywatne lekcje |
|
|
Chcialbym poprosic o informacje, a najchetniej o wymiane doswiadczenia na temat udzielania prywatnych lekcji w Rejkiaviku i rowniez w malych miescinach. Jak traktowane sa w swietle prawa i podatkow? I jakie panuja zwyczaje w tym temacie, gdyz w wielu krajach przymyka sie oko na odprowadzanie podatkow od prywatnych lekcji.
Czy zamieszczajac ogloszenie w gazecie, lub w jakims miejscu ogloszen, reklamowane lekcje zostana skontrolowana podatkowo? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kxtqrihwtg ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 02 Lip 2006 | Posty: 24 | Skąd: duĹskie lesbos |
|
Wysłany: 12 Lip 2006, 1:10 Temat postu: |
|
|
MoĹźesz byÄ pewien, Ĺźe podkabluje CiÄ jakiĹ Polak (przez duze P) z zazdroĹci i zawiĹci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 12 Lip 2006, 2:05 Temat postu: Podkablowanie |
|
|
Cytat: | MoĹźesz byÄ pewien, Ĺźe podkabluje CiÄ jakiĹ Polak (przez duze P) z zazdroĹci i zawiĹci. |
I bÄdzie miaĹ racjÄ!
GdyĹź teoretycznie, niepĹacenie podatkĂłw to okradanie wspĂłĹobywateli.
Niestety gorzej, gdy to "podkablowanie" bÄdzie z zawiĹci, a nie z poczucia obywatelskiego obowiÄ
zku.
W Szwajcarii obywatele rĂłwnieĹź donoszÄ
na sÄ
siadĂłw, ktĂłrzy nie pĹacÄ
podatkĂłw. Tyle, Ĺźe tam robiÄ
to, gdyĹź wszyscy odczuwajÄ
odpowiedzialnoĹÄ za swĂłj kraj.
A u nas, ci co chcieliby donieĹÄ z poczucia obowiÄ
zku, to bojÄ
siÄ, Ĺźe ktoĹ pomyĹli, Ĺźe sÄ
zawistni.
Natomiast zawiĹÄ i zazdroĹÄ to niestety brzydka cecha i takie pobudki donosĂłw sÄ
z pewnoĹciÄ
godne potÄpienia. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 12 Lip 2006, 10:33 Temat postu: |
|
|
Moge powiedziec jak to jest z drugiej strony - bo chodze na prywatne lekcje. Osoba, ktora je prowadzi odprowadza podatki - wlasnie dlatego, ze sie oglasza i robi to jawnie, placi wiec rowniez skladki emerytalne i trakktuje to jako swoje podstawowe zrodlo dochodu. Co innego, jesli jest to dodatkowe zrodlo dochodow, powiedzmy sobie, nieformalne. Nie sadze, zebys za kilka godzin w tygodniu musial rozliczac sie przed fiskusem. Wtedy jednak nie dzialasz profesjonalnie, bo jesli przyjdzie uczen, ktoremu lekcje sponsoruje ktos, kto chce rachunki, to jestes w kropce - bo rachunku nie wystawisz. No i wtedy oficjalne ogloszenia tez odpadaja, zostaje raczej poczta pantoflowa. Kwestie moralne to zupelnie inna para kaloszy, nie bede sie w nie w tym momencie zaglebiac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 15 Lip 2006, 20:50 Temat postu: Re: Prywatne lekcje |
|
|
Fiann napisał: | Chcialbym poprosic o informacje, a najchetniej o wymiane doswiadczenia na temat udzielania prywatnych lekcji w Rejkiaviku i rowniez w malych miescinach. Jak traktowane sa w swietle prawa i podatkow? I jakie panuja zwyczaje w tym temacie, gdyz w wielu krajach przymyka sie oko na odprowadzanie podatkow od prywatnych lekcji.
Czy zamieszczajac ogloszenie w gazecie, lub w jakims miejscu ogloszen, reklamowane lekcje zostana skontrolowana podatkowo? |
Wiem jedno ze jezeli z takich lekcji nie zarobisz wiecej jak 500 tys kr w ciagu roku to jestes zwolniony z podatku.
Na pewno to w zeszlym roku bylo to 250tys kr , podobno w tym roku zwiekszyli kwote do 500. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| boddzio
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 10:08 Temat postu: prywatne lekcje |
|
|
A sÄ
w Islandii Polacy udzielajÄ
cy lekcji angielskiego? byĹbym zainteresowany! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 28 Lip 2006, 20:01 Temat postu: Re: prywatne lekcje |
|
|
boddzio napisał: | A sÄ
w Islandii Polacy udzielajÄ
cy lekcji angielskiego? byĹbym zainteresowany! |
A sÄ
na Islandii Polacy nie znajÄ
cy tego jÄzyka?
No to Ĺadnie siÄ dzieje!
Znowu kolejna fala "utlandy" robi obciach porzÄ
dnym ludziom.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ilona
| Dołączył: 20 Mar 2005 | Posty: 67 | Skąd: Frankfurt |
|
Wysłany: 29 Lip 2006, 12:03 Temat postu: |
|
|
Niestety ale jest mnowstwo Polakow, ktorzy nie znaja angielskiego a mieszkaja tutaj i pracuja. Sama osobiscie znam kilka takich osob. Moge zrozumiec, ze osoby powyzej 40 nie mowia w tym jezyku, ale jak spotykam 20 latkow, ktorzy nie znaja nawet podstaw.... no coz, roznie to bywa. _________________ Nie wiem dokÄ
d iĹÄ, dokÄ
d zmierzaÄ mam,
Wiem tylko tyle, Ĺźe znĂłw jestem sam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ilona
| Dołączył: 20 Mar 2005 | Posty: 67 | Skąd: Frankfurt |
|
Wysłany: 29 Lip 2006, 12:03 Temat postu: |
|
|
Niestety ale jest mnowstwo Polakow, ktorzy nie znaja angielskiego a mieszkaja tutaj i pracuja. Sama osobiscie znam kilka takich osob. Moge zrozumiec, ze osoby powyzej 40 nie mowia w tym jezyku, ale jak spotykam 20 latkow, ktorzy nie znaja nawet podstaw.... no coz, roznie to bywa. _________________ Nie wiem dokÄ
d iĹÄ, dokÄ
d zmierzaÄ mam,
Wiem tylko tyle, Ĺźe znĂłw jestem sam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| boddzio
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 4 Sie 2006, 9:21 Temat postu: |
|
|
Old Starze! Znac jÄzyk, mĂłwiÄ nim, umieÄ siÄ nim dogadaÄ, to zupeĹnie nie to samo co umieÄ go nauczaÄ, rozumiem Ĺźe TY umiesz wszystko! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kingaJ
| Dołączył: 10 Sty 2007 | Posty: 16 | Skąd: ISAFJORDUR |
|
Wysłany: 17 Maj 2007, 17:03 Temat postu: |
|
|
Jesli ktos bedzie zainteresowany lekcjami jezyka polskiego dla dzieci w Reykjaviku lub w okolicach to chetnie sluze pomoca (polonistka,z doswiadczeniem pracy w szkole podstawowej na Islandii) Zainteresowanych prosze o kontakt
660 67 99, lub 48505694289, kingajank@o2.pl, GG 8662325
Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
| Dołączył: 22 Cze 2007 | Posty: 80 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2007, 15:29 Temat postu: |
|
|
widzÄ Ĺźe temat nauki jÄzyka angielskiego byĹ juz podejmowany. No wĹasnie jestem ciekawa czy ktĂłryĹ z PlakĂłw pojÄ
Ĺby sie korepetycji nauki tego jÄzka. Jestem zainteresowana tÄ
formÄ
nauki. Chodzi mi o osoby ktĂłre maja w tej materii jakies doĹwiadczenie. Znam podstawy tgo jÄzyka ale mam problem z konwersacja. Chodzi mi o wymagajacÄ
osobÄ A swoja drogÄ
gdy czytam posty w stylu czy sÄ
tu na islandii polacy ktĂłrzy nie umiejÄ
tego jÄzyka angielskiego" to nie oznacza ze jest to temat do drwin. Nie tak dawno sĹyszaĹam taka o to histotyjkÄ kiedy to znajomy pyta sie znajomego ktĂłry pracuje w Irlandii moze znalazĹbyĹ dla mnie jakÄ
Ĺ pracÄ na co ten drugi hmmmm no wiesz ale trzeba znaÄ angielski I musza tu wspomieÄ ze osoba ktĂłra to powiedziaĹa wyjeĹźdzajÄ
c do pracy w Irlandii sama nie znaĹa angielskiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 18:29 Temat postu: |
|
|
Witam,
a mi chodzi o prywatne lekcje Islandzkiego. W mimirze troche drogo za indywidualne, a mnie godziny wszelkich kursow koliduja z praca.
"Czy ktos zna kogos?" jak to sie mowi.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 23:46 Temat postu: |
|
|
A ile kosztujÄ
prywatne lekcje w Mimirze? I cazy trzeba brac caĹy kurs czy potraktowaÄ to jak korepetycje? - mam problem to biorÄ godzinÄ czy dwie i idÄ powyjaĹniaÄ to czego nie mogÄ zgĹÄbiÄ sama. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Lis 2007, 13:19 Temat postu: |
|
|
godzina zegarowa chyba z 6.700isk |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ola
| Dołączył: 08 Lip 2007 | Posty: 43 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2007, 17:42 Temat postu: |
|
|
moge pomoc z angielskim, 8577328 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
| Dołączył: 22 Cze 2007 | Posty: 80 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2007, 18:22 Temat postu: |
|
|
no hej ja byĹabym zainteresowana chciaĹabym abys mi napisaĹa gdzie mieszkasz i jakbyĹ to widziaĹa finasowo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ola
| Dołączył: 08 Lip 2007 | Posty: 43 | |
|
Wysłany: 6 Sty 2008, 18:13 Temat postu: jezyk angielski |
|
|
jezeli ktos chcialby uczyc sie angielskiego, sluĹźe pomoca, moje GG 8078260 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| fantasmagoria
| Dołączył: 29 Sie 2008 | Posty: 21 | |
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 14:42 Temat postu: lekcje angielskiego |
|
|
witam szukam osoby ktora udzielalaby mi lekcji jezyka angielskiego przez dluzszy okres czasu podkresle ze szukam osoby ktora posiada wyksztalcenie w tym kierunku i doswiadczenie czekam na informacje na priv |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pap6
| Dołączył: 19 Maj 2010 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 17 Lip 2010, 1:54 Temat postu: Lekcje Angielskiego |
|
|
Nauka jezyka angielskiego indywidualnie, koszt godziny lekcyjnej 1500 isk |
|