Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Lubsko
| Dołączył: 07 Gru 2005 | Posty: 73 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 1:43 Temat postu: |
|
|
Czy turyĹci muszÄ
kupowaÄ bilety do Islandii w obie strony ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 6:35 Temat postu: |
|
|
Lubsko
nio niestety taka jest prawda. wyobraz sobie ze masz bilet w jedna srone a lotnisku w keflaviku nie spodobales sie uzednikom i co? wtedy oni cie nie wpuszczaja na teren islandi tylko przebukowuja bilet co jest znacznie tansze niz kupno nowego biletu i wracasz do kraju z ktorego przyleciales. bo jesli ty im powiesz ze nie masz zadnej kasy bo ci na przyklad ukradli albo zgubiles wiec dlatego takie sa przepisy lini lotniczych ze bilet masz w dwie strony. czasem mozna kupic w jedna ale koszt takiego biletu jest porownywalny z cena za" tam i powrot" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lubsko
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 10:13 Temat postu: |
|
|
Chodzi o to Ĺźe jadÄ do pracy w piekarni. OdesĹaĹem wszystkie papiery (contract...itd) do pracodawacy ale prosi on Ĺźeby przyjechaÄ teraz juĹź jako turysta bo bardzo mu na tym zaleĹźy. Rozumiem to i muszÄ jechaÄ jako turysta. Z tego co siÄ dowiedziaĹem to raczej nie cofajÄ
z Islandii. Pozatym wezmÄ ze sobÄ
karty kredytowe zamiast gotĂłwki i mam podany przez pracodawcÄ adres gdzie mam mĂłwiÄ, ze siÄ zatrzymam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 12:55 Temat postu: |
|
|
To kup sobie bilet w jednÄ
strone. JeĹźeli lecisz tanimi liniami to zapĹacisz okoĹo 50% ceny w obie strony. Gorzej jak lecisz zwykĹymi liniami, wtedy bardziej siÄ opĹaca kupiÄ bilet w obie strony.
Cytat: | Z tego co siÄ dowiedziaĹem to raczej nie cofajÄ
z Islandii. |
Akurat tego nie byĹ bym taki pewny. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lubsko
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 13:05 Temat postu: |
|
|
viking_warrior napisał: | To kup sobie bilet w jednÄ
strone. JeĹźeli lecisz tanimi liniami to zapĹacisz okoĹo 50% ceny w obie strony. Gorzej jak lecisz zwykĹymi liniami, wtedy bardziej siÄ opĹaca kupiÄ bilet w obie strony.
Cytat: | Z tego co siÄ dowiedziaĹem to raczej nie cofajÄ
z Islandii. |
Akurat tego nie byĹ bym taki pewny. |
A w ogĂłle moĹźa lecieÄ (mam zamiar lecieÄ z Londynu Iceland Express) majÄ
c bilet w jednÄ
stronÄ? WpuszczÄ
mnie wogĂłle wtedy do Islandii.Czy trzeba mieÄ gotĂłwkÄ do okazania czy wystarczÄ
karty kredytowe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 13:09 Temat postu: |
|
|
Nie mam pojÄcia. Jak ciÄ zatrzymajÄ
moĹźesz mieÄ problem, a rĂłwnie dobrze przejdziesz bez problemu. Wszystko zaleĹźy od pani/pana ktĂłry ciÄ bÄdzie sprawdzaĹ. OgĂłlnie jest przyjÄte Ĺźe turysta musi mieÄ bilet w dwie strony. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lubsko
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 13:19 Temat postu: |
|
|
DzÄki Viking za podpowiedz. KupiÄ bilet w obie strony, wtedy nie powinno byÄ problemu. OgĂłlnie podczas rozmowy telefonicznej, pracodawca prosi aby przyjechaÄ ASAP, dlatego lecÄ teraz. Pracodawca mĂłwi , Ĺźe nie bÄdzie problemu z uzyskaniem working permision itd.
Aha jak moĹźesz powiedz mi czy na umowie o pracÄ (contract of employment) powinna byÄ oprĂłcz pieczÄ
tki pracodawcy itp , jakieĹ inne pieczÄ
tki, np.zwiÄ
zkĂłw zawodowych itd? Przepraszam, Ĺźe piszÄ w tym temacie i o sprawach czysto prawnych ale lepiej zapytaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 13:27 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Aha jak moĹźesz powiedz mi czy na umowie o pracÄ (contract of employment) powinna byÄ oprĂłcz pieczÄ
tki pracodawcy itp , jakieĹ inne pieczÄ
tki, np.zwiÄ
zkĂłw zawodowych itd? |
Nie mam pojÄcia. Nigdy nie widziaĹem ani nie miaĹem w rÄce tego dokumentu. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 15 Lut 2006, 18:17 Temat postu: |
|
|
Na glownej stronie jest informacja o biletach lotniczych Iceland Exspres. Czy ktos juz korzystal z ich uslug i ile wynosi bilet w jedna strone? Bede wdzieczna za konkretne informacje. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 15 Lut 2006, 18:29 Temat postu: |
|
|
Musisz kliknÄ
Ä w baner i wybraÄ sobie odpowiednie terminy i miejsca, z ktĂłrych chcesz lecieÄ i dokÄ
d chcesz lecieÄ. System poprowadzi CiÄ przez caĹÄ
rezerwacjÄ biletu. Nie musisz oczywiĹcie dokonywaÄ rezerwacji ale bÄdziesz mogĹa sprawdziÄ cenÄ lotu w interesujÄ
cym CiÄ terminie. Zasada tanich linii lotniczych takich jak m.in. ICELANDEXPRESS jest oczywista: im wczeĹniej dokonasz rezerwacji, tym mniej zapĹacisz.
Ale ogĂłlnie rzecz biorÄ
c dokonywanie rezerwacji jest naprawdÄ banalne.

Ostatnio zmieniony przez einar dnia 18 Lut 2006, 19:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helguera
| Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Skąd: Madrid |
|
Wysłany: 15 Lut 2006, 23:21 Temat postu: |
|
|
Nie zawsze w tanich liniach sprawdza siÄ zasada, czym wczeĹniej tym taniej. CzÄsto jest na odwrĂłt. Cena spada progresywnie w miarÄ upĹywu czasu. Na ogóŠrezerwacja 3 miesiÄ
ce przed odlotem (np. w takich liniach jak ryanair, skyeurope, centralwings...) jest droĹźsza niĹź 2 czy 1 miesiÄ
c przed. A potem cena samego biletu moĹźe spaĹÄ do zera. CzÄsto warto czekaÄ na okazjÄ, oczywiĹcie ryzykujÄ
c, Ĺźe ktoĹ nam "sprzÄ
tnie" rezerwacjÄ spod nosa. Ta linia Icelandexpress wydaje siÄ jednak doĹÄ "sztywnym" poĹÄ
czeniem i niekoniecznie tak musi byÄ...
pozdrawiam _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 24 Lut 2006, 15:20 Temat postu: |
|
|
A ja mam inne pytanie do tych, co juz byli. Dostalam piekny prezent, mianowicie bilet na Islandie; spelnia sie marzenie mojego zycia. Oplacono mi tez noclegi i wycieczke "Golden Circle". Moje pytanie brzmi: ile powinnam wziac ze soba pieniedzy (mniej wiecej, rzecz jasna), zeby miec na podstawowe produkty zywnosciowe, atrakcje w Reykjaviku, komunikacje miejska itp.? Bede tam cztery dni (koniec kwietnia). Dziekuje z gory. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lut 2006, 15:08 Temat postu: |
|
|
PrzyjeĹźdzajÄ
c tu obojÄtnie na jaki okres zabierz po prostu ze sobÄ
kartÄ ,wydasz akurat tyle ile bÄdziesz potrzebowaĹa. Chyba nikt nie jest w stanie odpowiedzieÄ ile wydasz pieniÄdzy , wszystko zaleĹźy od potrzeb wĹasnych ,od tego co chcesz zobaczyÄ gdzie jadaÄ i czym jeĹşdziÄ. Ja na Ĺźycie wydajÄ Ĺrednio okoĹo 15 tys tygoniowo ale nie mieszkam w Reykjaviku ,ostatnio na zakup pamiÄ
tek dla rodzinki wydaĹem 7500 - byĹy to takie drobiazgi jak breloczki ,naklejki ,flagi ,kubki itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
|
Wysłany: 25 Lut 2006, 15:40 Temat postu: |
|
|
Ja nie mam karty, nawet konta nie mam, taka jestem niedzisiejsza . Chodzilo mi o srednie koszty zwiedzania i zywienia typu trzy bulki dziennie, skad mam wiedziec, jakie tam sa ceny.
Rozumiem, ze Ty to piszesz w koronach islandzkich. Hmmm, niezle. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 25 Lut 2006, 16:58 Temat postu: |
|
|
Bulki sa drogie-moga kosztowac nawet 100kr za sztuke .1 chleb z bonusa to 100kr ,masmix to 150 kr za 400 gr ,ser duza kosta okolo kilograma 1000 kr ,paczka srednio drogiej szynnki kanapkowej 400kr,dzem 200kr,ogorek swiezy 100kr-srednio....,sok 1 l okolo 100kr,makaron ,ryz ,zupki chinskie grosze,Mleko 1,5 l 120 kr,paczka kornflakes 300-400 kr,owoce 100-15- za kilo pomarancze ,jablka ,gruszki.Jogurt duzy 150kr,maly 70 kr.Teraz mozesz zrobic male wyliczenie....a potem dodac do tych cen 10% bo jak nam wzrosnie inflacja to ceny tez w gore....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lut 2006, 20:30 Temat postu: |
|
|
No tak ale wciÄ
Ĺź zostajÄ
pamiÄ
tki ktĂłre koniecznie trzeba zakupiÄ : polecam islandzkie skarpety weĹnianie - to takie bardziej praktyczne i bardzo ciepĹe ,chociaĹź nie wiem czy to akurat taka pamiÄ
tka ktĂłra powinna byÄ w posiadaniu Islandofila ,ale za to kubki ceramiczne z wizerunkiem Wikinga i barwami Islandii to koniecznie - strasznie Ĺadne sÄ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
|
Wysłany: 4 Mar 2006, 15:38 Temat postu: |
|
|
Dziekuje . Zastanawia mnie teraz jeszcze jedno -- dlaczego tam lece godzinke z hakiem, za to wracam piec??? Lece Kopenhaga-Reykjavik liniami Iceland Express . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Mar 2006, 15:45 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zastanawia mnie teraz jeszcze jedno -- dlaczego tam lece godzinke z hakiem, za to wracam piec??? Lece Kopenhaga-Reykjavik liniami Iceland Express . |
Bo tam leci z gĂłrki za to z powrotem pod gĂłrke
ĹťartowaĹem.
RĂłznica czasu. W lecie miedzy europÄ
a IslandiÄ
jest 2 godziny a w zimie 1 godzina. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem.
Ostatnio zmieniony przez viking dnia 4 Mar 2006, 16:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
|
Wysłany: 4 Mar 2006, 15:56 Temat postu: |
|
|
No to chyba i tak za duzo? Moj wylot i powrot dziela raptem cztery dni. Na wiosne . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dalapon
| Dołączył: 12 Lip 2006 | Posty: 2 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 12 Lip 2006, 13:53 Temat postu: |
|
|
ChciaĹbym siÄ dowiedzieÄ od Was, jak w tej chwili ksztaĹtujÄ
siÄ najtaĹsze moĹźliwoĹci dostania siÄ na IslandiÄ w dniach 26 - 27.07 z opcjÄ
powrotnÄ
. jak macie jakieĹ info to bardzo bÄdÄ wdziÄczny za nie. czy jest moĹźliwoĹÄ w tej chwili zaĹatwienia sobie podróşy (grupowa) w obie strony w/w dniach w granicach 1000 - 1200 zĹotych?
DziekujÄ z gĂłry za odpowiedĹş |
|
Powrót do góry |
|
 |
|