reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 253, 254, 255 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
magilla

Do潮czy: 12 Lut 2011
Sk眃: kef.
PostWys砤ny: 16 Lut 2011, 21:34    Temat postu: zasi艂ek a cia偶a Odpowiedz z cytatem

Jesli zajde w ciaze bedac na zasi艂ku to mam dalej prawo do pieniedzy czy mi je zabiora bo nie moga juz aktywnie poszukiwac pracy.
Co wtedy?sa jakie艣 inne pieniadze przyznawane?

Zadaje tutaj pytanie , bo panie w ciazy na pewno cos wiedza na ten temat
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
mstefa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 22 Maj 2008
Sk眃: reykjavik-
PostWys砤ny: 16 Lut 2011, 23:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magilla dlaczego maja zabrac pieniadza???Jak oni to mowia ciaza to nie choroba---racja,piekny stan--i pracowac mozesz do konca.Jesli znajdziesz prace,lub posredniak cos Ci wynajdzie i pracodawca widzac Twoj stan cie przyjmie to smialo mozesz pracowac.Nie musisz w posredniaku zglaszac ze jestes w ciazy.w 32tyg zanosisz papiery do Faedingarorlof do macierzynskiego
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

Do潮czy: 27 Lut 2010
PostWys砤ny: 16 Lut 2011, 23:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeste艣cie kochane, 艣licznie Wam dzi臋kuj臋, jeste艣cie bardzo pomocne, wielkie buziaki dla Was, jeszcze nie zd膮偶y艂am wszystkiego przeczyta膰, m贸j ma艂y cz臋sto tak ma, 偶e sobie possie 5 min i idzie spa膰 i za 40 min si臋 budzi i chce je艣膰. Ale teraz jestem spokojna, bo ju偶 mam pokarm, wk艂adki sobie w艂o偶y艂am, bo jak go karmi臋 z jednej piersi to z drugiej cieknie i to coraz mocniej, to dobrze, ufffff kryzys laktacyjny za偶egnany, ale musia艂am si臋 nam臋czy膰 i po nie przespanej nocy a偶 si臋 pop艂aka艂am i martwi艂am si臋, 偶e mam za ma艂o mleka, ale jak to moja kuzynka napisa艂a, 偶e jak ma si臋 kryzys taki to trzeba z dzieckiem po艂o偶y膰 si臋 na ca艂y dzie艅 do 艂贸偶ka i karmi膰 i w ko艅cu dzidzia wyci膮gnie. Cho膰 troch臋 si臋 nacierpia艂y sutki. Ale ju偶 jest dobrze, mam coraz wi臋cej czasu dla siebie, bo teraz w kr贸tkim czasie ma艂y si臋 naje, a nie, 偶e wcze艣niej go karmi艂am godzin臋 nawet, gdzie on przysypia艂 ci膮gle. My mamy to mamy ci臋偶ko, ale ile rado艣ci jest jak male艅stwo si臋 u艣miechnie, m贸j to si臋 du偶o u艣miecha jak si臋 naje.
Ale jeszcze p贸ki co to zalatana jestem, mam nadziej臋, 偶e b臋dzie coraz lepiej i 偶e w nocy da mi ma艂y pospa膰. Jeszcze raz bardzo Wam dzi臋kuj臋 za pomoc, lec臋 cosik zje艣膰, a potem zabieram si臋 za czytanie tego co napisa艂y艣cie, cho膰 ju偶 艣pi膮ca jestem, a tak du偶o napisa艂y艣cie, 偶e mo偶e doko艅cz臋 jutro Smile Buziaki
Powr髏 do g髍y
agula

Do潮czy: 02 Pa 2008
PostWys砤ny: 17 Lut 2011, 2:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny je偶eli nie chcecie to nie musicie i艣膰 z malutkim dzieckiem do fotografa.Wystarczy, 偶e same zrobicie takie portretowe zdj臋cie dzidziusiowi ale musi mie膰 otwarte oczy i zamkni臋te usta i na hlemurze(nie wiem jak w innych zak艂adach)powiecie 偶eby wam wywo艂ali zdj臋cie w formacie do paszportu.Ja tak zrobi艂am ze starszym synkiem ,po艂o偶y艂am go na bia艂ym prze艣cieradle(t艂o) i robi艂am fotki a偶 do skutku.
Powr髏 do g髍y
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 17 Lut 2011, 10:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gwiazdeczka ale milutko sie Ciebie czyta,taki obraz umeczonej ale szcz臋艣liwej mamusi mam przed oczami,ojoj,kiedy tem maj bedzie Smile

Ja juz sobie sciag艂am ten wz贸r tego za艣wiadczenia do becikowego,chyba to nie bedzie przeszkadza膰 ,偶e tam pisze WZ脫R ?

Lewku jak sie czujesz dzi艣?

Ja dzis ide walczyc z lekarzem o 100% zwolnienia z pracy,bo plecy mi wysiad艂y,og贸lnie to taki wielorybek ze mnie i wiecznie zm臋czona ostatnio jestem strasznie,troszk臋 sie martwie,bo nie mog臋 sie doprosi膰 o badanie krwi-mia艂am jedno jedyne w listopadzie i nie chca zrobic wiecej,nie wiem czy to normalne,tym bardziej ,偶e r贸zne rzeczy sie u mnie wyprawiaj膮-omdlenia,cz臋sto siniejace usta na czas do 2 godzin w ci膮gu dnia,ojc nie narzekam ju偶,ale jestem ciekawa czy opieka w Reykjaviku tez jest taka hmm jak by to nazwa膰,mo偶e: 'lajcikowa" ?

mstefa powinni Cie oz艂ocic za te porady tutaj,nawet pewnie sobie nie zdajesz sprawy z tego jak swoj膮 wiedz膮 odci膮偶asz dziewczyny,dzieki za to bardzo:)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
sasetka29

Do潮czy: 10 Sty 2011
PostWys砤ny: 17 Lut 2011, 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ 艣wi臋ta prawda, WIELKIE dzi臋ki za potrzebne informacje, ju偶 mam wszystko spisane, gdzie z czym i艣膰 cho膰 do porodu troszk臋 zosta艂o.
Czy jest na forum jaka艣 "czerwcowa mamusia" ?

Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy Smile A tym 艣wie偶o upieczonym gratuluj臋 Smile
Powr髏 do g髍y
mstefa
PostWys砤ny: 17 Lut 2011, 11:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ mam nadzieje ze uda Ci sie wywalczyc zwolnienie. A co do badan krwi to chyba zalezy od poloznej. Moja co wizyte badala mi zelazo,na miejscu w gabinecie(raz mialam slabe i do konca ciazy meczyla mojego biednego paluszka) a tak badania mialam wg takiej listy ktora dala mi na poczatku ciazy,z wytycznymi co kiedy i jakie badania.Dodatkowo mialam badany poziom obciazenia glukoza,a tylko dlatego ze jeszcze w Polsce jak mialam robione badania hormonalne,to doktorek powiedzial ze moge miec cukrzyce w przyszlosci.Takze powiedzialam o tym poloznej i ona to zanotowala i w 26tyg wyslala na picie glukozy i znecanie sie nad moimi zylkami. Aha mamy u nas konflikt takze,4razy mialam badane czy wsio jest ok.

A co do wypowiedzi gwiazdeczki to rowniez milo mi sie czyta jej wypowiedzi
Powr髏 do g髍y
lew
=konto odzyskane=
Do潮czy: 17 Lip 2008
PostWys砤ny: 17 Lut 2011, 15:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ u nas bez zmian, dzidzia schodzi coraz ni偶ej i po艂o偶na m贸wi 偶e jest ju偶 w drodze...wi臋c czekamy. Pyta艂am dzi艣 o te papiery, da艂a mi ksero pierwszej i drugiej strony karty, postawi艂a na nim piecz膮tki, jednak ja jeszcze wype艂ni臋 ten druk ze strony i dam jej do podpisania nast臋pnym razem (tak na wszelki wypadek).
B贸l plec贸w jest mi doskonale znany, od kilku miesi臋cy si臋 z nim nie rozstaj臋 Smile Ja przyk艂adam teraz termofor i troszeczk臋 pomaga, ale kiedy mia艂am b贸le nie do zniesienia chodzi艂am na akupunktur臋 i musz臋 przyzna膰 偶e dzia艂a艂o...
Z badaniem krwi to oni tu robi膮 je tylko raz je艣li wszystko jest ok ale mo偶e jak zaczniesz naciska膰 to cie wy艣l膮, musisz du偶o m贸wi膰 o tych omdleniach, z艂ym samopoczuciu itp.
Powr髏 do g髍y
@ni@

PostWys砤ny: 17 Lut 2011, 15:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny mam,mam,mam! Very Happy I to jeszcze nie wszystko,dosta艂am zlecenie na badanie krwi,ale jestem z siebie dumna Very Happy
Ale pojawi艂 si臋 nowy problem Confused Mianowicie: posz艂am z tym zwolnieniem do ubezpieczalni i mi艂a pani mi powiedzia艂a ,偶e skoro mam termin na 14 maj to mam i艣膰 na macierzy艅ski od 14 marca czyli dwa miesiace przed porodem. I teraz po pierwsze nie wiem jak si臋 za to zabra膰,wzi臋艂am papiery do macierzy艅skiego i nie wiem co teraz z nimi. W og贸le to w zwiazkach pyta艂am czy na to dodatkowe macierzy艅skie musz臋 i艣膰 i odpowiedziano mi 偶e nie,偶e wyb贸r nalezy do mnie,ale w ubezpieczalni chyba bed膮 naciska膰,偶e mam i艣膰. Ale czy nie za p贸藕no jest na za艂atwianie tej sprawy,czy ja sie wyrobi臋 tak 偶eby od 14 marca byc juz na macierzy艅skim? Kochane jak wiecie to bede bardzo wdzi臋czna za wszelkie podpowiedzi,bo na mnie to spad艂o jak grom z jasnego nieba. By艂am pewna ,偶e na dodatkowy macierzy艅ski moge i艣膰 ,ale tylko 1 miesiac wcze艣niej

Lewku no widzisz ju偶 coraz bli偶ej Smile Ale super ,偶e napisa艂a艣 o tym termoforze,musz臋 wypr贸bowa膰 ,mo偶e pomo偶e

mstefa no to faktycznie by艂a艣 m臋czona mocno,ale fajnie wiedzie膰 ,偶e jednak lekarze nie s膮 tak ca艂kiem obojetni na pacjent贸w,偶e podeszli do Ciebie powa偶nie. Ja glukozy nie mia艂am,ale by艂am pewna 偶e bed臋 mia艂a pr贸by watrobowe robione,poniewa偶 zg艂osi艂am cholestaz臋 ci膮zow膮 w pierwszej ci膮偶y,a takie kobiety s膮 zagro偶one ta choroba w powt贸rnej ci膮zy,ale moja po艂ozna stwierdzi艂a,ze nie bedziemy panikowa膰,no wi臋c nie panikuj臋 i czekam Very Happy A z tym konfliktem to rozumiem ,ze wszystko by艂o u Was ok?Dzidzia nie mia艂a problem贸w?
Powr髏 do g髍y
magilla

Do潮czy: 12 Lut 2011
Sk眃: kef.
PostWys砤ny: 18 Lut 2011, 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisa:
Magilla dlaczego maja zabrac pieniadza???Jak oni to mowia ciaza to nie choroba---racja,piekny stan--i pracowac mozesz do konca.Jesli znajdziesz prace,lub posredniak cos Ci wynajdzie i pracodawca widzac Twoj stan cie przyjmie to smialo mozesz pracowac.Nie musisz w posredniaku zglaszac ze jestes w ciazy.w 32tyg zanosisz papiery do Faedingarorlof do macierzynskiego

zgadza sie nie chroba Smile - ale zapyta膰 nie zaszkodzi na przysz艂o艣膰 warto wiedzie膰.Czas leci jak szalony i musze o dieciach pomyslec Very Happy .
Dzi臋ki za odpowiedz.Buzka
Powr髏 do g髍y
Ewcia

Do潮czy: 10 Sty 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 1:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny,
Mam chwilke na przejrzenie tego co napisalyscie, sporo tego.
Gwiazdeczko moj maly tez tak mial i jeszcze ma, je a potem przysypia, teraz jest lepiej ale pierwsze 10 dni to byla walka o jedzenie i spanie. Wiedzialam, ze maly musi jesc co 3 godziny i to tyle by sie najadl, jak nie zje to zoltaczka nie przejdzie, wiec walka synek jadl potem spal a ja go budzilam i tak wkolko to samo przez 2-3 godz. A jak zjadal za malo to dokarmialam go albo NAN1 albo moim sciagnietym mlekiem. Teraz potrafi juz jesc tyle ze sie najada i skrocil sie okres jedzenia ale nie przy kazdym karmieniu. Czasem je 4 godziny czasem 40 min. nadal pilnuje czasu karmienia co 3 godziny a maly potrafi obudzic sie po 1,5 lub po 4 wiec musze jakos ustabilizowac dzien.
Nie mam czasu na wiele rzeczy ale przynajmniej juz jestesmy rozpakowani z kartonow i wszystko prawie ustawione. Staram sie spac wiecej i jakos mi to wychodzi Smile

Mamusie - co z maciezynskim, wlasnie mam watpliwosci dotyczace jego wyplaty, czy zglaszalyscie kiedy urodzilyscie czy oni sami jakos to beda wiedziec i zaczna wyplacac pieniazki?

A propo becikowego to jak ja sie pytalam w swoim urzedzie miasta to powiedzieli mi, ze jak nie mieszkam w polsce to becikowe mi sie nie nalezy (min pol roku przed urodzeniem dziecka). Nie pytali sie was o to?

Uciekam spac bo za godzine karmienie... pozdrawiam mamusie Smile
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 2:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A propo becikowego to jak ja sie pytalam w swoim urzedzie miasta to powiedzieli mi, ze jak nie mieszkam w polsce to becikowe mi sie nie nalezy (min pol roku przed urodzeniem dziecka). Nie pytali sie was o to?
Totalna bzdura , z tym co ci powiedzieli poprostu chcieli sie ciebie pozbyc , gdzies jest nawet artykul na ten temat jezeli jestes polka i rodzilas za granica becikowe ci sie nalezy , musisz sie z nimi poklocic troche .
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 2:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Ewcia
z tego co ja wiem musisz zglosic ze urodzilas a pieniadze beda ostatniego kazdego miesiaca
Powr髏 do g髍y
nuna3008

Do潮czy: 13 Gru 2010
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 10:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szpital powiadamia o narodzinach dziecka. ja urodz艂am 29 wrze艣nia a 31 wrze艣nia mia艂am juz przelane pieniadze na konto
Powr髏 do g髍y
mstefa
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 11:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzien Dobry Mamusie!!!
Ewcia nie musisz zglaszac ze urodzilas,tak jak napisala nuna3008 szpital powiadamia o narodzinach. Jak ta paskudna zoltaczka?przechodzi??
@ni@ maluszek nie mial problemow przez konflikt. chyba ma grupe krwi po mnie.A wlasnie,wiecie moze czy pielegniarka ma gdzies zapisana grupe krwi dziecka,mi nie powiedzieli w szpitalu a chcialabym wiedziec.Szybko sobie przypomnialam..hehe..
Lew jak sie czujesz?
Powr髏 do g髍y
Ewcia

PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa - wydaje mi sie, ze jest lepiej bo jakby zmienial kolor... zoltego mniej. W poniedzialek przychodzi polozna "taka od dzieci ponoc" i bede musiala sie zapytac czy jeszcze beda mu pobierac krew i co z wynikami poprzednich badan, i rzeczywiscie trzeba dowiedziec sie o grupe krwi.
Czuje i widze, ze przybral na wadze - ciekawe ile...

Dziewczyny a co z badaniem sluchu i wzroku? w polsce robia to od razu w szpitalu a jak to jest tutaj?
Powr髏 do g髍y
@ni@

PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lewku gdzie jeste艣,mo偶e to ju偶 u Ciebie Wink

Marcinis1 ja juz gdzies tu czyta艂am o tym,偶e jaka艣 dziewczyna przestrzega艂a,偶e ja urz臋dnicy tez chcieli w konia zrobic i wmawiali ,偶e becikowe jej sie nie nale偶y, Chcia艂a zrezygnowa膰,ale ktos jej tam dopom贸g艂 i wyt艂umaczy艂 ,偶e prawo do becikowego ma. W ka偶dym razie wywalczy艂a je. Wi臋c pr贸bujmy

Ewcia ja tez si臋 juz zastanawia艂am jak to jest z tymi badaniami,bo w Polsce moja c贸rke mi od razu wzi臋li do badania s艂uchu,ale z oczkami to juz sie potem sz艂o do specjalisty,mo偶e tu tez beda skierowania
Powr髏 do g髍y
lew
=konto odzyskane=
Do潮czy: 17 Lip 2008
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 12:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ci膮gle w domu Sad nic si臋 nie dzieje, mo偶e jutro jaki艣 prezent na islandzki dzie艅 kobiet Smile Pozostaje czekanie od poniedzia艂ku zaczn臋 si臋 martwic bo to ju偶 b臋dzie przenoszenie...zw艂aszcza 偶e ostatnie wizyty t臋tno ma艂ej spada...ale nie jest jeszcze tak by co艣 musieli robi膰...nie wiem mo偶e przed porodem to normalne, u waszych maluszk贸w te偶 spad艂o? Badanie s艂uchu jest tu na 5 dzie艅 po porodzie razem z tak膮 og贸ln膮 ocen膮, badaniami przez lekarza itp. chyba 偶e co艣 zmienili od 2 lat.
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

Do潮czy: 27 Lut 2010
PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 13:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak badanie og贸lne i s艂uchu jest na 5 dzie艅, by艂am w czwartek Smile Jak si臋 kto艣 sp贸藕ni troszk臋 to nic, bo badaj膮 tam dzieci na masow膮 skal臋, niezbyt fajnie, bo lekarz ani to r膮k nie umyje tylko s膮 tam chyba 3 czy 4 przewijaki i lekarz lata od jednego dziecka do drugiego i na dodatek ch艂odno tam i drzwi otwarte maj膮....
Powr髏 do g髍y
Ewcia

PostWys砤ny: 19 Lut 2011, 14:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gwiazdeczka a co on dokladnie robil - ten lekarz?
bo mojemu malemu zagladal do uszu ale nie kojarze abym to mogla nazwac badaniem

gwiazdeczka - czytam, ze twoj maluszek rowniez nie je duzo, moj juz troszke wiecej je ale malo intensywnie, wiec karmienie trwa 1,5 godz.
bo zje, przysnie na kilka minut i znowu je bo nadal glodny, takeigo intensywnego ssania jest ok 5-10 minut na kazda piers z przerwa na jego rozbudzanie np. zmiana pieluszki. I prawie zawsze ma czkawke
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 253, 254, 255 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 254 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.