Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| izunia
| Doczy: 23 Lip 2006 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 23 Lip 2006, 18:50 Temat postu: Szkoła na Islandii |
|
|
Witam. W piątek z dwójką dzieci w wieku 6 i 15 lat lecę do Islandii. Będą chodzić tam do szkoły. Chciałabym się dowiedzieć jakie dokumenty muszę dostarczyć, by zostały przyjęte. Jeśli ktoś z Was był w podobnej sytuacji, to proszę o odpowiedź. Jest to dla mnie ważne. Interesuje mnie jeszcze w jaki sposób są prowadzone tam lekcje, jaka jest atmosfera, czy uczniowie są pozytywnie nastawieni do "nowych" oraz czy jest świetlica. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| soley
| Doczy: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skd: HFJ |
|
Wysany: 23 Lip 2006, 21:12 Temat postu: |
|
|
Swietlica jest na pewno ale chyba platna dodatkowo. Niestety wieceej nic na ten temat nie wiem ale pewnie ktos sie odezwie . |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Eliszeba
| Doczy: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skd: Białystok/Akranes |
|
Wysany: 10 Mar 2007, 14:35 Temat postu: |
|
|
Odświeżam wątek.Mam następujące pytanie. Jeśli mój syn w czerwcu kończy w Polsce gimznazjum i chciałabym aby dalszą naukę kontynuował na Islandii, to do jakiej szkoły powinien tam pójśc? Czy do 10 klasy? Jaki jest następny etap kształcenia po tej obowiązkowej 10-klasowej szkole? Czy dalsze kształcenie jest odpłatne? Może ktoś z was przerabiał już ten temat ze swoimi dziecmi? Aha, dodam,że będziemy mieszkac w Akranes...raczej:)[/url] |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Tely
| Doczy: 07 Mar 2004 | Posty: 82 | Skd: Polska |
|
Wysany: 19 Cze 2007, 9:06 Temat postu: |
|
|
Szkoda żeby ten wątek przepadł.
Jeżeli ktoś ma doświadczenia praktyczne"w przeflancowaniu" swoich pociech w wieku szkolnym (szkoła podstawowa) na Islandię może opisze swoje przygody.
Ważny jest tu wątek świetlicy szkolnej w jakich godzinach jest czynna (i oczywiście ile kosztuje), czy jest system dowozu dzieci do szkoły, jaki jest poziom nauczania w szkołach i najważniejsza kwestia czy dzieci szybko aklimatyzują się w nowym środowisku (oczywiście pojęcie szybko to kwestia względna). Czy ktoś spotkał się z przypadkiem dyskryminacji dzieci ze względu na narodowość ( takie przypadki miały i mają miejsce na Wyspach Brytyjskich ). |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Tely
| Doczy: 07 Mar 2004 | Posty: 82 | Skd: Polska |
|
Wysany: 28 Cze 2007, 9:41 Temat postu: |
|
|
Szkoda że wątek pozostał bez odpowiedzi.
W takim razie obiecuję że jak już zakończę procedurę zmiany szkoły moich pociech - opiszę wszystko ze szczegółami. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Ikki
 | Doczy: 27 Sie 2007 | Posty: 3 | Skd: Borgarnes |
|
Wysany: 27 Sie 2007, 12:21 Temat postu: |
|
|
ja chodze do Islandzkiej szkoły i opowiem o swoich przeżyciach. Szkoła jest miła, nauczyciele nie krzyczą a dzieciaki szybko sie dogadują napewno przez 1 rok szkolny cięzko będzie połapać sie ze wszystkimi nowościami z grubsza że oni są o prawie 2 klasy w tył. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jaśka
| Doczy: 28 Lut 2007 | Posty: 25 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 12 Wrz 2007, 17:35 Temat postu: pierwszy dzień w szkole |
|
|
Właśnie "przeflancowałam" syna do islandzkiej podstawówki. Wszyscy są naprawdę mili. Nie znamy z mężem za dobrze języka islandzkiego i angielskiego, więc poprosiliśmy o pomoc osobę, która była dla nas łącznikiem. Tłumacz polsko-islandzki będzie za kilka dni. Pomocnymi okazały się dziewczynki / Polki, które uczęszczają do tej szkoły. Wprawiły nas w osłupienie, gdyż będąc od roku na wyspie, rozmawiały z nauczycielem jakby były rodowitymi Islandkami. Wszystkie dokumenty otrzymaliśmy po polsku. Okazało się, że do przyjęcia nie potrzeba kenitala i badań lekarskich, wszystko można dostarczyć w późniejszym terminie. Dzieciaki mogą korzytać ze stołówki, ale dziewczynki stwierdziły, że islandzka kuchnia im nie odpowiada i nie radzą z niej korzystać. Syn będzie w szkole od 8.15 do 14.30. To na razie tyle  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| KO
 | Doczy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skd: z piekła |
|
Wysany: 13 Wrz 2007, 1:53 Temat postu: |
|
|
Moja córka poszła do pierwszej klasy w tym roku. Wcześniej chodziła do przedszkola w Polsce. Jeżeli chodzi o dokumenty, to właściwie chyba nic oprócz kenitala nie było potrzebne, poszliśmy do "urzędu miasta" i powiedzieliśmy, że córka jest w wieku szkolnym i tyle, zadzwonili kiedy rozpoczęcie roku i już.
Jeżeli chodzi o wrażenia to same pozytywy. Młoda w Polsce zawsze beczała, że nie chce do przeszkola a tutaj do szkoły chodzi bardzo chętnie i jest zadowolona, to chyba zasługa "Pani" która jest bardzo spokojna i uśmiechnięta (w Polsce mieli rozdartą babę w przeszkolu) no i koledzy/koleżanki też w porządku, żadnych zgrzytów, nie ma mowy o jakiejś dyskryminacji, czy innych tego typu głupotach. Zresztą w klasie jest ich czworo Polaków, jeden białorusin i jeden pół holender i jedna dziewczynka pół afrykanka ;-) także towarzystwo międzynarodowe
Co jeszcze można powiedzieć... mają dwa razy w tygodniu "sport", raz basen, muzykę, gotowanie, "robótki ręczne", bibiotekę także dzieciaki się chyba nie nudzą.
Reasumując: jak na razie(a to dopiero trzy tygodnie) same pozytywy
pozdrówka
KO _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jaro12369
| Doczy: 29 Sie 2007 | Posty: 106 | Skd: łódz/Reykjavík |
|
Wysany: 3 Sty 2008, 22:33 Temat postu: |
|
|
moze ktos wie jak to jest corka konczy w tym roku gimnazjum w polsce i jedziemy do meza na islandie jak tam dalej bedzie wygladala jej nauka i czy za szkola srednią sie placi |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Beatka
| Doczy: 05 Lut 2008 | Posty: 1 | Skd: Wilno( Litwa) |
|
Wysany: 5 Lut 2008, 21:50 Temat postu: Szkoła na Islandii |
|
|
Mam na imie Beata i mieszkam na Litwie, jestem studentka IV roku nauczania matematyki i informatyki Uniwersytetu Wilenskiego. Obecnie pisze prace bakalarza. Pisze prace porownawcza o nauczaniu matematyki
w Islandii i na Litwie. Szukam osob, ktore moglyby mi udzielac informacji na ten temat. Zwracam sie z ta prosba do nauczycieli, rodzicow i uczni, jakby ktos moglby mi pomoc bede wdzieczna.
Pozdrawiam  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Eliszeba
|
Wysany: 11 Lut 2008, 16:14 Temat postu: |
|
|
Po polskim gimnazjum idzie się tu do szkoły średniej, która trwa cztery lata. Za szkołę średnią się płaci, w przypadku mojego syna ok.9000 koron za semestr. Mój syn jest jedynym Polakiem w szkole. Porozumiewa sie głównie po angielsku. Z mojego doświadczenia wynika, że przyjeżdża tu mnóstwo dzieci, ale w młodszym wieku. U mojego drugiego syna w szkole podstawowej jest chyba ok.20 polskich dzieci, jak nie więcej. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Eliszeba
|
Wysany: 11 Lut 2008, 16:15 Temat postu: |
|
|
Aaaa....i jeszcze jedno. W szkole podstawowej książki są za darmo. W gimnazjum książki na ten semestr kosztowały mnie ok.15 000 koron.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jaro12369
| Doczy: 29 Sie 2007 | Posty: 106 | Skd: łódz/Reykjavík |
|
Wysany: 17 Lut 2008, 0:14 Temat postu: |
|
|
dziękuję ci bardzo Eliszeba |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Lidia
| Doczy: 17 Lut 2008 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 17 Lut 2008, 18:32 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie!
Poszukuję adresów mailowych do szkół polskich w Islandii, w których można odbyć praktykę studencką. Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 17 Lut 2008, 20:08 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Poszukuję adresów mailowych do szkół polskich w Islandii, w których można odbyć praktykę studencką. Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź |
Masz pecha. Mało żeby nie powiedzieć wcale takich szkół nie ma. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mislaid
| Doczy: 09 Mar 2008 | Posty: 57 | Skd: Poznań/Rkv |
|
Wysany: 22 Kwi 2008, 10:30 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś z was wie może cos na temat szkoł średnich ? Chodzi mi konkretnie o liceum - raczej z jakimiś profilami np. sztuki piękne dla obecnie kończącej szkołę w Polsce gimnazjalistki. Mam wiele informacji ale wolalabym zasięgnać opinii innych , którzy maja może jakieś doświadczenia . Czy są jakies konkretne , godne polecenia ? Czy słyszeliście może jakies opinie Waszych znajomych ?
Będę wdzięczna za pomoc .
A dla zainteresowanych tym tematem : link do informatora o nauce ponadpodstawowym na isl. ( dla nas po gimnazium) w J. polskim
http://bella.mrn.stjr.is/utgafur/namlok_2008_polska.pdf |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 22 Kwi 2008, 11:42 Temat postu: |
|
|
Moja córka chodzi do szkoły na Armoli i bardzo sobie chwali. poziom jest co prawda dość wysoki. Jest to raczej szkoła dla ambitniejszej mlodzieży.Semestr kosztuje około 12 tysięcy, książki są dośc drogie niestety. Jest mozliwośc nauki dla obcokrajowców. _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mislaid
|
Wysany: 23 Kwi 2008, 9:20 Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie Grazyna . Jak myslisz, czy osoba , która pójdzie tam do pierwszej klasy da sobie radę z angielskim jedynie komunikatywnym? dodam że szybko się uczy i jest jedną z lepszych uczennic w gimnazium w Polsce.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 23 Kwi 2008, 18:32 Temat postu: |
|
|
Moja córka zaczynała od 9 klasy podstawówki. Więc trudno mi powiedzieć. Język islandzki jest dość zakręcony jak sam wiesz. Będzię musiała mieć dużo samozaparcia i chęci do nauki. _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mislaid
|
Wysany: 23 Kwi 2008, 22:36 Temat postu: |
|
|
No tak , święte slowa - J islandzki jest zakręcony . To juz jej trzeci roczek leci na isl i zapewne świetnie daje sobie rade z tym językiem .
A powiedz, musiałas tłumaczyć jej akt urodzenia przez przysiegłego tlumacza ? czy zwykle tł. wystarczy ? bo jakos nie moge tej informacji znaleźć?  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|