reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Poród na Islandii
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 264, 265, 266 ... 314, 315, 316  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
open84

Do³±czy³: 24 Cze 2010
Sk±d: REYKJAVIK
PostWys³any: 13 Mar 2011, 21:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o tak tak, bardzo prosze o linki . ja wiem jedynie ze takie majteczki na rzepy sa w olavia og oliver..a pieluszki gdzie kupywalas? ja wlasciwie obecnie jestem na etapie wicia gniazdka i zbieram informacje bo moj synek ma przyjsc na swiat 1 kwietnia..zdecydowalam sie tez na wielorazowe bo mysle ze i zdrowiej i taniej, ale asortyment w sklepach ubogi..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
fanka_franka

Do³±czy³: 25 Lip 2006
Sk±d: Kópavogur
PostWys³any: 13 Mar 2011, 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a w jakim wieku jest dziecko i jak dlugo chcesz ich uzywac. No i czy chcesz uzywac tradycyjnej tetry czy roznego rodzaju wkladek, pieluszek formowanych i innych cudow Smile ja juz jestem troche ekspertka w tej dziedzinie, wiec chetnie pomoge Smile

wiekszosc sklepow jest internetowych, ale mozna pojechac poogladac i odebrac osobiscie, sa tez czesto dni otwarte

jesli chodzi o otulacze to moje dziecko uzywa takich http://isbambus.com/taubleiur/econobum
bo sa tanie i bardzo miekkie, czyli szczegolnie fajne dla malych dzieci, dodatkowo sa w rozmiarze uniwersalnym

mamy tez takie http://isbambus.com/taubleiur/flip

oraz takie, ale te juz sa w rozmiarach http://www.barnavorur.is/index.php?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_zoom2.tpl&product_id=736&category_id=100&option=com_virtuemart&Itemid=2

oprocz tego mam jeszcze sporo kieszonek, do ktorych sa wklady

mozesz jeszcze zajrzec na http://tamezonline.webasyst.net/shop/category/bleiubuxur/
fanka_franka

Do³±czy³: 25 Lip 2006
Sk±d: Kópavogur
PostWys³any: 13 Mar 2011, 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asortyment ubogi w sklepach zwyklych w tych internetowych to jest taki, ze glowa boli. Byly nawet niedawno takie mini targi pieluszkowe. Normalnie wzielam tylko gotowke a nie karte, bo bym sie nie mogla powstrzymac tyle tych pieluch takich fajnych jest.

a jest jeszcze http://www.litlakistan.is/?i=416&expand=82-416

od nich mam kieszonki babyland
open84

Do³±czy³: 24 Cze 2010
Sk±d: REYKJAVIK
PostWys³any: 13 Mar 2011, 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki fanka franka Smile wlasnie o takie rzeczy mi chodzilo. ja na razie szukam, kupuje, mysle..czekam dopiero na przyjscie synka. to mowisz ze do tych sklepow mozna podjechac i obejrzec? na razie znalazlam adres hatuni 6 tego sklepu barnavorur, poszukam dalej.. dzieki
Powrót do góry
norbi261107

Do³±czy³: 16 Lut 2009
Sk±d: reykjavik
PostWys³any: 13 Mar 2011, 22:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chętnie i ja bym się z Wami spotkała ale pilęgniarka i pediatra doradzili mi bym w miejsca publiczne zbyt szybko nie jeździła z małą bo na wyspie panuje wirus RS i jest on bardzo niebezpieczny dla maleńkich dzieci, Wasze już troszkę starsze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Tlen
gwiazdeczka

Do³±czy³: 27 Lut 2010
PostWys³any: 14 Mar 2011, 0:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochane mój synek już 3 dni nie zrobił kupki, poniedziałek będzie czwartym dniem, już mnie to martwi, czytałam na necie, że dzieci karmione piersią mogą robić parę kupek dziennie jak i jedną kupkę na parę dni, jeśli nie towarzyszy temu wzdęcie brzuszka i dziecko jest spokojne. Ciężko mi rozpoznać, bo mój Iorek to cały czas jest marudny, jedno co dobre, że noc prawie całą przesypia, ewentualnie raz czy dwa razy obudzi się na małe cmokanko, ale nawet nie wiem ile zje, bo usypiam, bo synuś śpi ze mną narazie. No i ogromnym minusem jest to, że zrobił sobie ze mnie smoczka i coraz gorzej z tym jest, bo w nocy śpi i nie płacze tylko dlatego, że mnie czuje, a rano jak odejdę to zaraz się budzi i płacze i często w ciągu dnia wrzeszczy, bo chce do cyca pocmokać. Oj co tu zrobić, a smoka nie chce. Próbowałam dwa różne, mama ma mi wysłała okrągły smoczek, ciekawe jak z nim będzie, pewnie też nie będzie chciał. Oj ciężko z nim mam i mam bardzo mało czasu dla siebie, bo jak to mój mówi, że nasz Igorek myśłi, że jak się nie śpi to trzeba płakać. Rzadko kiedy poleży spokojnie i trwa to chwilę.
No i co z tą kupką, miałyście taki problem? Co tu radzą lekarze w takiej sytuacji i kiedy się zgłosić jak coś. Mam nadzieję, że jednak zrobi tę kupkę, ale brzuszek raczej ma miękki.
Powrót do góry
norbi261107

PostWys³any: 14 Mar 2011, 1:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gwiazdeczko dzieci na cycu róźnie robią te kupki, rozmawiałam z koleżankami które już po dwoje dzieci mają to mówiły że nie raz kilka razy dziennie a czasem raz na tydz. Moja Nina tak jak Igorek smoka nie chce, próbowałam ze smoczkami aventu, mam i taki okrągły też tu kupiliśmy i mała nie chce ale nawet się cieszę, oby tylko kciuka nie ssała bo od tego trudniej oduczyć
Powrót do góry
Ewcia

Do³±czy³: 10 Sty 2008
Sk±d: Keflavik
PostWys³any: 14 Mar 2011, 1:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gwiazdeczko, norbi - moj maly naszczescie ssie smoczka, choc jak nie ma na niego ochoty lub juz sobie possie to wypluwa, uzywam 2 smoczkow by sie nie przyzwyczail za bardzo do jednego, kupilam je w polsce firma lovi.
dziewczyny jak radzicie sobie z myciem szyjki dzieciaczkow (mam na mysli wszystkie faldki)? I jak czesto kapiecie maluchy, o jakiej porze, czy przed karmieniem czy po, co z myciem twarzy itd?
Gwiazdeczka - niezaleznie czy maly jest caly dzien przy tobie czy nie to i tak wydaje mi sie ze mamy malo czasu dla siebie, bycie mama jest bardzo absorbujace ale usmiech na twarzy maluszka to jest cale szczescie i radosc
Powrót do góry
norbi261107

PostWys³any: 14 Mar 2011, 8:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewcia ja kąpie malutką w samej wodzie codziennie bo ona uwielbia, buźkę myje jej rano jak się obudzi i przed kąpielą, najpierw przecieram oczka oddzielnymi wacikami, potem buźkę. Szyjkę myję w ten sposób że na przewijaku po umyciu buźki, dłonią podtrzymuję karczek, wtedy odchyla gówkę i wacikiem przecieram szyjeczkę.
Kąpie zawsze po 20 i przed karmieniem bo nie wydaje i się fajne dla maluszka kąpać go z pełnym brzuszkiem, moja mała uwielbia być w wodzie więc nawet jak jest głodna to nie płacze, troszkę przy wycieraniu pomarudzi ale i to nie zawsze. Zazwyczaj jak zje po 17 to śpi i do kąpieli musze ją budzić. o 21.30 czasem o 22 już zasypia i najczęściej śpi całą noc do 7 czy 8 albo budzi się raz na jedzonko ok 3 w nocy.
Nie dajcie dzieciom zbyt mocno przyzwyczaić się do smoczka bo potem ciężko oduczyć. Moja pierworodna ciągała do 3 latek, wszędzie ze smokiem i pieluszką bo dla niej pielucha była jak przytulanka. Jest dużą dziewczynką, wygląda na rok starszą i nie raz ludzie dziwnie się na mnie patrzyli jak widzieli moko w jej buźce. Martwiłam się bo miała zły zgryz, nie potrafiła zacisnąć ząbków, ale już jest coraz lepiej. 2 dni po jej 3 urodzinkach przyleciała wróżka smoczuszka, zabrała smoczka aby dać go jakiemuś małemu, smutnemu dzidziusiowi w zamian pod poduszką zostwaiła prezencik. Pierwsza noc była ok ale potem 2 tyg płaczu, próba ssania paluszków i mała mi się nerwowa zrobiła. Teraz jak pytam czy chciałaby smoka to mówi że ona już jest dużą dziewczynką i nie potrzebuje:)
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Do³±czy³: 22 Maj 2008
Sk±d: reykjavik-
PostWys³any: 14 Mar 2011, 8:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja swojemu uparciuchowi buzke myje rano i wieczorkiem ale tylko przegotowana woda.oczka przecieram oddzielnymi wacikami raz w tyg przemywam sola fizjologiczna/uszka przecieram zwilzona pieluszka,a szyjke podczas kapieli. do kapieli stosuje krem do mycia z weledy,i jestem zadowolona.
smoczka mlody ciagnie,dobieral sie do kciuka wiec mu dalam smoczka.w necie na forach dziewczyny straszyly ze jak dziecko zacznie smoka ssac to piersi juz nie bedzie...a u nas odwrotnie..hehe...ale jak zasnie to wypluwa.czesto sam sobie wyciagnie i smoczek laduje na podlodze..hehe...
Norbi co do pieluszki to ja pamietam ze do 6lat spalam z pieluszka...mama wojowala ze mna..a ze mam mlodsza siostre to jak mi zabierala moja to ja do szafki i bralam kolejna...jakos sama z niej wyroslam...moj maly nie ma swojej pieluszki jeszcze..nie lubi jak cos mu sie paleta prze glowie jak spi..hihi
Powrót do góry
marecki_79

Do³±czy³: 12 Mar 2009
Sk±d: KEFLAVIK
PostWys³any: 14 Mar 2011, 11:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gwiazdeczko jeżeli karmisz piersią to nie martw się tym, że twój dzidziuś już trzeci dzień nie zrobił kupki. Jeśli się nie pręży i nie płacze to znaczy, że go brzuszek nie boli i jest wszystko ok. Ja karmię piersią i mój synek robi kupkę raz w tygodniu, za to puszcza bardzo często bąki. Niedawno pobił swój rekord w nierobieniu kupki - zrobił ją po 9ciu dniach. Moja położna mówiła mi,że ma bliźniaków i jeden jej robił 3 razy dziennie kupkę a drugi co trzeci dzień i obydwaj byli tak samo karmieni. Każde dziecko jest inne i jeśli twojego dzidziusia brzuszek nie boli to się tym nie stresuj. Przynajmniej zaoszczędzisz na pieluszkach bo w takim wypadku zużywasz ich mniej :-)Ja się na początku tym denerwowałam a teraz już nie. Teraz tylko czekam na "ten dzień" :-)
Powrót do góry
chomik1
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
Do³±czy³: 19 Sie 2009
PostWys³any: 14 Mar 2011, 11:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny i jak na spotkaniu udalo sie? my nie dojechalysmy bo nasza cora jak na zlosc spala do 9.30. i jak wrazenia z tej kawiarenki?

gwiazdeczko a co do robienia kupki to miałam to samo z moja mamą tyle,ze ja bolał bardzo brzuszek starsznie sie prężyła i bardzo płakała,była głodna a niemogła jeść z bolu, tyle,ze ja w tym czasie byłam w polsce,miałam dwa syropki dla mojej małej jeden to lactasolum -chyba tak to sie pisze, i jeszcze jeden jakby nie zadziałał, i bylo wszystko ok. mozesz sprobowac tez termometrem poruszac i pomoc mu zrobic kupke ale tylko pod warunkiem,ze jego boli brzuszek wlasnie od nierobienia kupki.
sprobuj tez pomasowac brzuszek lub kolankami tak po brzuszku po jezdzic
mam nadzieje ze ci troszke pomoglam.a i jezeli poruszasz termometrem to go naoliw troszke. a z tego co wiem to tylko polecaja tutaj metode na termometr.
Powrót do góry
chomik1
Do³±czy³: 19 Sie 2009
PostWys³any: 14 Mar 2011, 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a i zapomniałam napisac, ze mojej przeboje z kupka trwały ok2-3tygodni.syropki pomogly i teraz juz jest wszystko ok a ma 10miesiecy.
Powrót do góry
czita
Do³±czy³: 24 Mar 2009
PostWys³any: 14 Mar 2011, 11:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gwiazdeczko nie masz sie czym martwic, moja coreczka tez tak miala ze nie robila kupiki 5 dni jak zrobila to nastepna kupka znowu byla po 5 dniach, ja po 3 dniach jak nie robila kupki to dawalam jej popic troche przegotowanej wody.
Jesli chodzi o smoczki, to moje dziewczynki braly smoczek tylko do spania, starsza nie bierze smoczka od tyg(w kwietniu bedzie miala 3 lata) bylismy u mojej mamy na noc i jak wrocilismy to powiedzialam ze smoczek zostal u babci, ze nastepnym razem zabierzemy go do domu, w sobote tam bylismy i ani slowem sie nie odezwala na temat smoczka.Pierwsza noc bez smoka bylo ok, nastepna tez jak kladla sie spac to sama mi powiedziala ze smoczek u babci zoastal.Mlodsza za kilka dni skonczy roczek i bierze smoczka tylko do spania a w nocy to go albo wypluje albo sama go wyciagam z buzi i klade gdzies obok, tak tez roblam ze starsza corka. To jak dzieci sie przywiaza do smoczka zalerzy od nas, tak jak pozwolimy ciagnac "tita" tak pozniej bedziemy mieli walki z pozegnaniem "smakow" im mniej teraz tym lepiej bedzie pozniej.Pozdrawiam
norbi261107

PostWys³any: 14 Mar 2011, 14:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze co do kupki to pamiętam że moja znajoma jak jej mały miał problemy to suszone śliwki jadła
Powrót do góry
garłoc

Do³±czy³: 26 Wrz 2010
Sk±d: Innri Njardvik
PostWys³any: 14 Mar 2011, 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja kąpie dzidzie codziennie,niby położna mówiła żeby kąpać 2-3 razy w tygodniu,ale ja myje w każdy wieczór przed jedzeniem.
Gwiazdeczko jeśli chodzi o kupkę to jak karmiłam piersią to robiła kupkę po każdym jedzeniu,a jak zmieniłam mleko na sztuczne to nie robiła przez1-2 dni i się martwiłam.Jak powiedziałam o tym położnej to kazała żebym kupiła w aptece Barley Malt Extrakt i to pomogło.Można go kupić bez recepty,jest on w takim340g słoiczku,wygląda jak syrop taki brązowy,jest on zrobiony na naturalnych składnikach,więc nie jest to typowe lekarstwo.Można go znalesc na pułce,ja kupiłam go w netto w aptece w Keflaviku.Ja powiedziałam ekspedientce ze chce go kupić,a ona normalnie przyniosła z pułki.Na początku się zdziwiłam,że to jakaś pomyłka,bo dala mi jakiś syrop brązowy ale spytalam sie to powiedziała,ze tak że dziecko to może pić jak nie może kupki zrobić.Tylko daje się ten syrop do mleka raz dziennie 1 łyżeczke a Ty karmisz piersią więc raz w ciągu dnia musiałabyś dać pić dzidzi z butelki.Mojej dzidzi to pomogło,a jak nie pomaga to położna mówiła że można podać 2 razy dziennie.Ja go podawałam jak widziałam ze dzidzia z 1dzien nie robi kupki i po paru godzinach od podania robiła,puzniej robiła kupke 2-3 razy dziennie,a po paru dniach znowu nie robiła,więc znowu podawałam.A teraz to już robi normalnie kupki 1-2 razy dziennie.Położna mówiła że dziecko karmione piersią powinno robic kupke po każdym jedzeniu,ale jak dzidzia nie płacze,nie pręzy się to nic się nie dzieje jak nie zrobi przez 2-3 dni.Nie wiem natomiast co można innego podać jak się karmi piersią.Mi jak dzidzia 1 dzień kupki nie zrobiła to się już martwiłam i podawałam malt extrakt.Można pomasować brzuszek,pozginać do brzuszka nóżki i to czasem pomaga,ale jak twoja dzidzia nie robiła kupki pare dni to taka metoda może nie pomóc.Można też włożyć do xxxx termometr(koncówkę) ale nie można tego często robić.

Powrót do góry
garłoc

PostWys³any: 14 Mar 2011, 19:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="@ni@"]

A ja tak z całkiem innej beczki,bo powoli zaczynam myśleć o pakowaniu torby do szpitala,podpowiedzcie ,proszę co bedę potrzebować mieć ze sobą,a co jest dostepne na miejscu. Ja myślę o rzeczach oczywiście dla małego,ale także dla siebie-czy rzeczy typu: podkłady poporodowe,podpaski te duże powinnam mieć? Na pewno też koszula nocna,ręcznik,kosmetyki typu mydło ,szampon,może balsam do ciała,ale to takie normalne,oo a te majtki jednorazowe trzeba mieć?A dla małego dużo ciuszków,no i pieluszki pewnie i kremik może jakiś i chusteczki nawilżone,ojjojj,pomocy! A jedzenie jakieś dla siebie,a dla męża co? Będę wdzięczna za podpowiedzi bardzo,bardzo:)
[quote="@ni@"]
A ja tak z całkiem innej beczki,bo powoli zaczynam myśleć o pakowaniu torby do szpitala,podpowiedzcie ,proszę co bedę potrzebować mieć ze sobą,a co jest dostepne na miejscu. Ja myślę o rzeczach oczywiście dla małego,ale także dla siebie-czy rzeczy typu: podkłady poporodowe,podpaski te duże powinnam mieć? Na pewno też koszula nocna,ręcznik,kosmetyki typu mydło ,szampon,może balsam do ciała,ale to takie normalne,oo a te majtki jednorazowe trzeba mieć?A dla małego dużo ciuszków,no i pieluszki pewnie i kremik może jakiś i chusteczki nawilżone,ojjojj,pomocy! A jedzenie jakieś dla siebie,a dla męża co? Będę wdzięczna za podpowiedzi bardzo,bardzo:)
@ni@ do szpitala dla dzidzi musisz wziąsc ciuszki,pampersy,chusteczki nawilżone,kremik na odparzenia,nie musisz dużo brac ciuszków,bo jak wszystko będzie dobrze to mozesz wyjsc ze szpitala po1 dniu,a słyszałam że niektóre dziewczyny wyszły nawet po8 godzinach.Ja urodziłam o 15 a o 18 nastepnego dnia wyszłam do domu,ale lepiej wziąśc więcej na wszelki wypadek.A dla siebie musisz wziąsc koszule nocną,ręcznik,kosmetyki typu mydło,szampon,pasta i szczoteczka do zębów,jak chcesz to też balsam do ciała.Nie musisz brac dla dzidzi kremiku do buzi ani zadnego balsamu czy oliwki do ciała bo oni nie kąpią dzidzi w szpitalu,więc lepiej niczym dzidzie nie smarować przez ten1-pare dni.Nie musisz natomiast brać podkłady poporodowe,i majtki jednorazowe bo to jest,majtki sa takie normalne tylko troche większe,albo jednorazowe z takiej siateczki tylko ja po nie i po podkłady(takie większe podpaski) musiałam iśc na korytarz tam były w takiej szafce koło jadalni i z tamtąd każda dziewczyna brała.No chyba że sa one w sali gdzie jestes sama z męzem bo ja byłam jeszcze z jakąś dziewczyną bo wszystkie sale pojedyncze były chyba zajęte,a do tego nie mówiłam że mąz chce spac ze mną,więc może dlatego mnie dali do sali z jakąs dziewczyną,już sama nie wiem.Jesli chodzi o jedzenie to nic nie musisz brac ani dla siebie ani dla męza bo dają rano w południe i wieczorem i na prawde w miare dobre,lepsze niż w Polsce dają.A jak będziesz dodatkowo coś chciała zjesc to możesz isc tam do jadalni i zrobić sobie herbatkę,wziąść sok albo np.jogurt.Tylko po to jedzenie trzeba samemu isc tam na korytarzu będzie na tackach,ja na początku nie wiedziałam,bo najpierw przyszła taka pani i mówi o jedzeniu ze jest,a ja czekam,dopiero po chwili zauważyłam że trzeba samemu po nie iść a puzniej odniesc tacke.Jesli chcesz zeby mąz spał z Tobą to musisz wczesniej powiedziec.Ja nie mówiłam bo mąż nie mógł za mną spać bo mam jeszcze starszą córke,i myślałam ze będe sama na sali a okazało się co innego.A jesli chodzi o poród to na prawde polecam znieczulenie do kręgosłupa.Pierwsze dziecko rodziłam bez znieczulenia i poród to był koszmar,ból okropny,już bym chyba wolała wyrwać wszystkie zeby na żywca niż raz rodzić bez znieczulenia.Przez to nie planowałam dziecka 9lat,a teraz w ciązy cały czas się stresowałam,płakałam bo bałam się porodu i czasem myślałam po co planowałam dziecko jak tak się stresuje i szkodze tym dziecku.A teraz wziełam znieczulenie i było super,oczywiscie nie obyło się bez zadnego bólu ale to nic w porównaniu z tym jak się rodzi w wodzie albo bez znieczulenia.Teraz to ból w skali od1-10 okreslam na3-4 a wczesniej to gożej niż 10.I według mnie poród w wodzie nie wiele pomoże,bo gwiazdeczka rodziła w wodzie a i tak poród dla niej to był koszmar,i znam wiele dziewczyn które rodziły w wodzie i nie wiele pomogło.Choć nie znam Ciebie to naprawde jak możesz to zdecyduj sie na znieczulenie,bo az przykro mi myślec że jakas dziewczyna ma cierpiec.Ja swojej córce bede mówiła,zeby w zyciu nie zdecydowała się na porod bez znieczulenia albo w wodzie.Znam dziewczyny co rodziły bez znieczulenia i mówiły ze nie było tak zle,ale przeciez tego nie wiesz jak bedzie w Twoim przypadku.I nie bój się znieczulenia,bo więcej ma zalet niż wad.Tera mój porod trwał ok.4godzin i dzidzia zdrowiutka,ja byłam nie zmęczona po porodzie,byłam szczęsliwa a pierwsze dziecko bez znieczulenia rodziłam poród trwał 8 godzin(to i tak niby mało ,tylko miałam wywoływany) a dzidzia dostała tylko 6 punktów na10 a wody były zielone bo dzidzia zmęczona była porodem i ja tez.Oczywiscie nie chce Cie straszyć,ale lepiej powiedziec prawde niż pisać ze wszystko super,jak się rodzi bez znieczulenia i nie chce zebyś cierpiała choć Cie nie znam.Poczytaj sobie na internecie ile zalet ma takie znieczulenie,i mało wad.Znieczulenie przyspiesza nawet poród,dziecko nie jest zestresowane,może tylko wydłużyć parcie,tylko ja parłam ok.20min a pierwsze dziecko ponad pół godziny,więc to róznie jest.Ból podczas znieczulenia jest na prawde do wytrzymana,a przez jakis czas w ogóle nie czujesz bólu a puzniej tylko lekkie skórcze.Tylko troszke trzeba pocierpiec przed podaniem znieczulenia i zanim zacznie działac ale ten ból jest do wytrzymana.Ja może z pare skórczy miałam mocniejszych przed podaniem znieczulenia przy4cm rozwarcia a puzniej to już było super.Ok.sie rozpisałam Smile Smile
Powrót do góry
garłoc

PostWys³any: 14 Mar 2011, 19:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepraszam..,miałam tą wiadomośc wysłac @ni na prywatna ale sie pomyliłam i patrze ze mi tu wyszła.Cóz może innej mamie tez przydadzą sie te informacje.
Powrót do góry
kiki
Go¶æ
PostWys³any: 15 Mar 2011, 1:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co Ty tak straszysz dziewczyne?? Ja rodziłam dwukrotnie bez znieczulenia jakiegokolwiek i jakoś to przeżyłam. To ból jaki każda kobieta musi przejsc i już... a jak jej nie bedzie można podac znieczulenia? jak bedzie juz za poźno bo bedzie szybka akcja porodowa ? to przez takie gadki zamiast rodzic w spokoju i skupic sie na dzidzi to bedzie sie stresowac bólem....eeeeech... pocieszycielka
Ja wychodze z założenia że poród to babska rzecz i żeby nie wiem jak bolało to idzie to przeżyc. Wiec nie piszcie tu o bólu nie do zniesienia bo jakoś żeście to zniosły. I nie straszcie dziewczyn co pierwszy raz rodzą bo każdy ma inny próg bólu i inaczej to przeżywa. Jedne dra się wniebogłosy , inne zaś nawet nie pisną.. To jest bardzo idywidualna sprawa.
Dla reszty rodzących - GŁOWA DO GÓRY , Ze znieculeniem czy bez - DACIE RADE !!!! Smile Smile
Powrót do góry
czita
Do³±czy³: 24 Mar 2009
PostWys³any: 15 Mar 2011, 1:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kiki napisa³:

Ja wychodze z założenia że poród to babska rzecz i żeby nie wiem jak bolało to idzie to przeżyc. Wiec nie piszcie tu o bólu nie do zniesienia bo jakoś żeście to zniosły. I nie straszcie dziewczyn co pierwszy raz rodzą bo każdy ma inny próg bólu i inaczej to przeżywa. Jedne dra się wniebogłosy , inne zaś nawet nie pisną.. To jest bardzo idywidualna sprawa.
Dla reszty rodzących - GŁOWA DO GÓRY , Ze znieculeniem czy bez - DACIE RADE !!!! Smile Smile

Kika, dobrze napisalas, jestem takiego samego zdania, kazdy porod jest inny, ja rodzilam 2 razy, bez znieczulenia, darlam sie ponoc na caly oddzial a po kilku godzinach zastanawialam sie dlaczego gardlo mnie boli:)) Przed pierwszym porodem wcale nie myslalam o tym a nawet bylam ciekawa jak to naprawde jest, przed kolejnym porodem nie myslalam o tym, bo urodzic i tak musialam, przyznam sie wam ze nie balam sie tak bardzo, mowilam sobie ze skoro moja mama udodzila 9 dzieci to ja urodze 2,3 i 4 (chcemy 4 dzieci).Zycze wam szybkiego porodu, o bolu szybko sie zapomina,najlepiej to nie myslec o tym, szkoda nerwow, bo w jakis tam sposob sie denerwujemy a dzidiz i wam to nie potrzebne, wiem ze latwo tak sie mowi.Powodzenia.
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 264, 265, 266 ... 314, 315, 316  Nastêpny
Strona 265 z 316

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.