Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| open84
| Do潮czy: 24 Cze 2010 | Posty: 31 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2011, 21:12 Temat postu: |
|
|
o tak tak, bardzo prosze o linki . ja wiem jedynie ze takie majteczki na rzepy sa w olavia og oliver..a pieluszki gdzie kupywalas? ja wlasciwie obecnie jestem na etapie wicia gniazdka i zbieram informacje bo moj synek ma przyjsc na swiat 1 kwietnia..zdecydowalam sie tez na wielorazowe bo mysle ze i zdrowiej i taniej, ale asortyment w sklepach ubogi.. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| fanka_franka
| Do潮czy: 25 Lip 2006 | Posty: 141 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2011, 21:16 Temat postu: |
|
|
a w jakim wieku jest dziecko i jak dlugo chcesz ich uzywac. No i czy chcesz uzywac tradycyjnej tetry czy roznego rodzaju wkladek, pieluszek formowanych i innych cudow ja juz jestem troche ekspertka w tej dziedzinie, wiec chetnie pomoge
wiekszosc sklepow jest internetowych, ale mozna pojechac poogladac i odebrac osobiscie, sa tez czesto dni otwarte
jesli chodzi o otulacze to moje dziecko uzywa takich http://isbambus.com/taubleiur/econobum
bo sa tanie i bardzo miekkie, czyli szczegolnie fajne dla malych dzieci, dodatkowo sa w rozmiarze uniwersalnym
mamy tez takie http://isbambus.com/taubleiur/flip
oraz takie, ale te juz sa w rozmiarach http://www.barnavorur.is/index.php?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_zoom2.tpl&product_id=736&category_id=100&option=com_virtuemart&Itemid=2
oprocz tego mam jeszcze sporo kieszonek, do ktorych sa wklady
mozesz jeszcze zajrzec na http://tamezonline.webasyst.net/shop/category/bleiubuxur/ _________________ Zmieszana, nie wstrzasnieta! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| fanka_franka
| Do潮czy: 25 Lip 2006 | Posty: 141 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2011, 21:33 Temat postu: |
|
|
asortyment ubogi w sklepach zwyklych w tych internetowych to jest taki, ze glowa boli. Byly nawet niedawno takie mini targi pieluszkowe. Normalnie wzielam tylko gotowke a nie karte, bo bym sie nie mogla powstrzymac tyle tych pieluch takich fajnych jest.
a jest jeszcze http://www.litlakistan.is/?i=416&expand=82-416
od nich mam kieszonki babyland _________________ Zmieszana, nie wstrzasnieta! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| open84
| Do潮czy: 24 Cze 2010 | Posty: 31 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2011, 21:41 Temat postu: |
|
|
dzieki fanka franka wlasnie o takie rzeczy mi chodzilo. ja na razie szukam, kupuje, mysle..czekam dopiero na przyjscie synka. to mowisz ze do tych sklepow mozna podjechac i obejrzec? na razie znalazlam adres hatuni 6 tego sklepu barnavorur, poszukam dalej.. dzieki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2011, 22:27 Temat postu: |
|
|
ch臋tnie i ja bym si臋 z Wami spotka艂a ale pil臋gniarka i pediatra doradzili mi bym w miejsca publiczne zbyt szybko nie je藕dzi艂a z ma艂膮 bo na wyspie panuje wirus RS i jest on bardzo niebezpieczny dla male艅kich dzieci, Wasze ju偶 troszk臋 starsze. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 0:11 Temat postu: |
|
|
Kochane m贸j synek ju偶 3 dni nie zrobi艂 kupki, poniedzia艂ek b臋dzie czwartym dniem, ju偶 mnie to martwi, czyta艂am na necie, 偶e dzieci karmione piersi膮 mog膮 robi膰 par臋 kupek dziennie jak i jedn膮 kupk臋 na par臋 dni, je艣li nie towarzyszy temu wzd臋cie brzuszka i dziecko jest spokojne. Ci臋偶ko mi rozpozna膰, bo m贸j Iorek to ca艂y czas jest marudny, jedno co dobre, 偶e noc prawie ca艂膮 przesypia, ewentualnie raz czy dwa razy obudzi si臋 na ma艂e cmokanko, ale nawet nie wiem ile zje, bo usypiam, bo synu艣 艣pi ze mn膮 narazie. No i ogromnym minusem jest to, 偶e zrobi艂 sobie ze mnie smoczka i coraz gorzej z tym jest, bo w nocy 艣pi i nie p艂acze tylko dlatego, 偶e mnie czuje, a rano jak odejd臋 to zaraz si臋 budzi i p艂acze i cz臋sto w ci膮gu dnia wrzeszczy, bo chce do cyca pocmoka膰. Oj co tu zrobi膰, a smoka nie chce. Pr贸bowa艂am dwa r贸偶ne, mama ma mi wys艂a艂a okr膮g艂y smoczek, ciekawe jak z nim b臋dzie, pewnie te偶 nie b臋dzie chcia艂. Oj ci臋偶ko z nim mam i mam bardzo ma艂o czasu dla siebie, bo jak to m贸j m贸wi, 偶e nasz Igorek my艣艂i, 偶e jak si臋 nie 艣pi to trzeba p艂aka膰. Rzadko kiedy pole偶y spokojnie i trwa to chwil臋.
No i co z t膮 kupk膮, mia艂y艣cie taki problem? Co tu radz膮 lekarze w takiej sytuacji i kiedy si臋 zg艂osi膰 jak co艣. Mam nadziej臋, 偶e jednak zrobi t臋 kupk臋, ale brzuszek raczej ma mi臋kki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 1:00 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczko dzieci na cycu r贸藕nie robi膮 te kupki, rozmawia艂am z kole偶ankami kt贸re ju偶 po dwoje dzieci maj膮 to m贸wi艂y 偶e nie raz kilka razy dziennie a czasem raz na tydz. Moja Nina tak jak Igorek smoka nie chce, pr贸bowa艂am ze smoczkami aventu, mam i taki okr膮g艂y te偶 tu kupili艣my i ma艂a nie chce ale nawet si臋 ciesz臋, oby tylko kciuka nie ssa艂a bo od tego trudniej oduczy膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
| Do潮czy: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 1:25 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczko, norbi - moj maly naszczescie ssie smoczka, choc jak nie ma na niego ochoty lub juz sobie possie to wypluwa, uzywam 2 smoczkow by sie nie przyzwyczail za bardzo do jednego, kupilam je w polsce firma lovi.
dziewczyny jak radzicie sobie z myciem szyjki dzieciaczkow (mam na mysli wszystkie faldki)? I jak czesto kapiecie maluchy, o jakiej porze, czy przed karmieniem czy po, co z myciem twarzy itd?
Gwiazdeczka - niezaleznie czy maly jest caly dzien przy tobie czy nie to i tak wydaje mi sie ze mamy malo czasu dla siebie, bycie mama jest bardzo absorbujace ale usmiech na twarzy maluszka to jest cale szczescie i radosc |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 8:37 Temat postu: |
|
|
Ewcia ja k膮pie malutk膮 w samej wodzie codziennie bo ona uwielbia, bu藕k臋 myje jej rano jak si臋 obudzi i przed k膮piel膮, najpierw przecieram oczka oddzielnymi wacikami, potem bu藕k臋. Szyjk臋 myj臋 w ten spos贸b 偶e na przewijaku po umyciu bu藕ki, d艂oni膮 podtrzymuj臋 karczek, wtedy odchyla g贸wk臋 i wacikiem przecieram szyjeczk臋.
K膮pie zawsze po 20 i przed karmieniem bo nie wydaje i si臋 fajne dla maluszka k膮pa膰 go z pe艂nym brzuszkiem, moja ma艂a uwielbia by膰 w wodzie wi臋c nawet jak jest g艂odna to nie p艂acze, troszk臋 przy wycieraniu pomarudzi ale i to nie zawsze. Zazwyczaj jak zje po 17 to 艣pi i do k膮pieli musze j膮 budzi膰. o 21.30 czasem o 22 ju偶 zasypia i najcz臋艣ciej 艣pi ca艂膮 noc do 7 czy 8 albo budzi si臋 raz na jedzonko ok 3 w nocy.
Nie dajcie dzieciom zbyt mocno przyzwyczai膰 si臋 do smoczka bo potem ci臋偶ko oduczy膰. Moja pierworodna ci膮ga艂a do 3 latek, wsz臋dzie ze smokiem i pieluszk膮 bo dla niej pielucha by艂a jak przytulanka. Jest du偶膮 dziewczynk膮, wygl膮da na rok starsz膮 i nie raz ludzie dziwnie si臋 na mnie patrzyli jak widzieli moko w jej bu藕ce. Martwi艂am si臋 bo mia艂a z艂y zgryz, nie potrafi艂a zacisn膮膰 z膮bk贸w, ale ju偶 jest coraz lepiej. 2 dni po jej 3 urodzinkach przylecia艂a wr贸偶ka smoczuszka, zabra艂a smoczka aby da膰 go jakiemu艣 ma艂emu, smutnemu dzidziusiowi w zamian pod poduszk膮 zostwai艂a prezencik. Pierwsza noc by艂a ok ale potem 2 tyg p艂aczu, pr贸ba ssania paluszk贸w i ma艂a mi si臋 nerwowa zrobi艂a. Teraz jak pytam czy chcia艂aby smoka to m贸wi 偶e ona ju偶 jest du偶膮 dziewczynk膮 i nie potrzebuje:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 8:52 Temat postu: |
|
|
Ja swojemu uparciuchowi buzke myje rano i wieczorkiem ale tylko przegotowana woda.oczka przecieram oddzielnymi wacikami raz w tyg przemywam sola fizjologiczna/uszka przecieram zwilzona pieluszka,a szyjke podczas kapieli. do kapieli stosuje krem do mycia z weledy,i jestem zadowolona.
smoczka mlody ciagnie,dobieral sie do kciuka wiec mu dalam smoczka.w necie na forach dziewczyny straszyly ze jak dziecko zacznie smoka ssac to piersi juz nie bedzie...a u nas odwrotnie..hehe...ale jak zasnie to wypluwa.czesto sam sobie wyciagnie i smoczek laduje na podlodze..hehe...
Norbi co do pieluszki to ja pamietam ze do 6lat spalam z pieluszka...mama wojowala ze mna..a ze mam mlodsza siostre to jak mi zabierala moja to ja do szafki i bralam kolejna...jakos sama z niej wyroslam...moj maly nie ma swojej pieluszki jeszcze..nie lubi jak cos mu sie paleta prze glowie jak spi..hihi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| marecki_79
 | Do潮czy: 12 Mar 2009 | Posty: 3 | Sk眃: KEFLAVIK |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 11:05 Temat postu: |
|
|
Gwiazdeczko je偶eli karmisz piersi膮 to nie martw si臋 tym, 偶e tw贸j dzidziu艣 ju偶 trzeci dzie艅 nie zrobi艂 kupki. Je艣li si臋 nie pr臋偶y i nie p艂acze to znaczy, 偶e go brzuszek nie boli i jest wszystko ok. Ja karmi臋 piersi膮 i m贸j synek robi kupk臋 raz w tygodniu, za to puszcza bardzo cz臋sto b膮ki. Niedawno pobi艂 sw贸j rekord w nierobieniu kupki - zrobi艂 j膮 po 9ciu dniach. Moja po艂o偶na m贸wi艂a mi,偶e ma bli藕niak贸w i jeden jej robi艂 3 razy dziennie kupk臋 a drugi co trzeci dzie艅 i obydwaj byli tak samo karmieni. Ka偶de dziecko jest inne i je艣li twojego dzidziusia brzuszek nie boli to si臋 tym nie stresuj. Przynajmniej zaoszcz臋dzisz na pieluszkach bo w takim wypadku zu偶ywasz ich mniej :-)Ja si臋 na pocz膮tku tym denerwowa艂am a teraz ju偶 nie. Teraz tylko czekam na "ten dzie艅" :-) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| chomik1 Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 19 Sie 2009 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 11:32 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny i jak na spotkaniu udalo sie? my nie dojechalysmy bo nasza cora jak na zlosc spala do 9.30. i jak wrazenia z tej kawiarenki?
gwiazdeczko a co do robienia kupki to mia艂am to samo z moja mam膮 tyle,ze ja bola艂 bardzo brzuszek starsznie sie pr臋偶y艂a i bardzo p艂aka艂a,by艂a g艂odna a niemog艂a je艣膰 z bolu, tyle,ze ja w tym czasie by艂am w polsce,mia艂am dwa syropki dla mojej ma艂ej jeden to lactasolum -chyba tak to sie pisze, i jeszcze jeden jakby nie zadzia艂a艂, i bylo wszystko ok. mozesz sprobowac tez termometrem poruszac i pomoc mu zrobic kupke ale tylko pod warunkiem,ze jego boli brzuszek wlasnie od nierobienia kupki.
sprobuj tez pomasowac brzuszek lub kolankami tak po brzuszku po jezdzic
mam nadzieje ze ci troszke pomoglam.a i jezeli poruszasz termometrem to go naoliw troszke. a z tego co wiem to tylko polecaja tutaj metode na termometr. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| chomik1 Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 19 Sie 2009 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 11:36 Temat postu: |
|
|
a i zapomnia艂am napisac, ze mojej przeboje z kupka trwa艂y ok2-3tygodni.syropki pomogly i teraz juz jest wszystko ok a ma 10miesiecy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 11:52 Temat postu: |
|
|
Gwiazdeczko nie masz sie czym martwic, moja coreczka tez tak miala ze nie robila kupiki 5 dni jak zrobila to nastepna kupka znowu byla po 5 dniach, ja po 3 dniach jak nie robila kupki to dawalam jej popic troche przegotowanej wody.
Jesli chodzi o smoczki, to moje dziewczynki braly smoczek tylko do spania, starsza nie bierze smoczka od tyg(w kwietniu bedzie miala 3 lata) bylismy u mojej mamy na noc i jak wrocilismy to powiedzialam ze smoczek zostal u babci, ze nastepnym razem zabierzemy go do domu, w sobote tam bylismy i ani slowem sie nie odezwala na temat smoczka.Pierwsza noc bez smoka bylo ok, nastepna tez jak kladla sie spac to sama mi powiedziala ze smoczek u babci zoastal.Mlodsza za kilka dni skonczy roczek i bierze smoczka tylko do spania a w nocy to go albo wypluje albo sama go wyciagam z buzi i klade gdzies obok, tak tez roblam ze starsza corka. To jak dzieci sie przywiaza do smoczka zalerzy od nas, tak jak pozwolimy ciagnac "tita" tak pozniej bedziemy mieli walki z pozegnaniem "smakow" im mniej teraz tym lepiej bedzie pozniej.Pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 14:01 Temat postu: |
|
|
jeszcze co do kupki to pami臋tam 偶e moja znajoma jak jej ma艂y mia艂 problemy to suszone 艣liwki jad艂a |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
 | Do潮czy: 26 Wrz 2010 | Posty: 100 | Sk眃: Innri Njardvik |
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 16:17 Temat postu: |
|
|
Ja k膮pie dzidzie codziennie,niby po艂o偶na m贸wi艂a 偶eby k膮pa膰 2-3 razy w tygodniu,ale ja myje w ka偶dy wiecz贸r przed jedzeniem.
Gwiazdeczko je艣li chodzi o kupk臋 to jak karmi艂am piersi膮 to robi艂a kupk臋 po ka偶dym jedzeniu,a jak zmieni艂am mleko na sztuczne to nie robi艂a przez1-2 dni i si臋 martwi艂am.Jak powiedzia艂am o tym po艂o偶nej to kaza艂a 偶ebym kupi艂a w aptece Barley Malt Extrakt i to pomog艂o.Mo偶na go kupi膰 bez recepty,jest on w takim340g s艂oiczku,wygl膮da jak syrop taki br膮zowy,jest on zrobiony na naturalnych sk艂adnikach,wi臋c nie jest to typowe lekarstwo.Mo偶na go znalesc na pu艂ce,ja kupi艂am go w netto w aptece w Keflaviku.Ja powiedzia艂am ekspedientce ze chce go kupi膰,a ona normalnie przynios艂a z pu艂ki.Na pocz膮tku si臋 zdziwi艂am,偶e to jaka艣 pomy艂ka,bo dala mi jaki艣 syrop br膮zowy ale spytalam sie to powiedzia艂a,ze tak 偶e dziecko to mo偶e pi膰 jak nie mo偶e kupki zrobi膰.Tylko daje si臋 ten syrop do mleka raz dziennie 1 艂y偶eczke a Ty karmisz piersi膮 wi臋c raz w ci膮gu dnia musia艂aby艣 da膰 pi膰 dzidzi z butelki.Mojej dzidzi to pomog艂o,a jak nie pomaga to po艂o偶na m贸wi艂a 偶e mo偶na poda膰 2 razy dziennie.Ja go podawa艂am jak widzia艂am ze dzidzia z 1dzien nie robi kupki i po paru godzinach od podania robi艂a,puzniej robi艂a kupke 2-3 razy dziennie,a po paru dniach znowu nie robi艂a,wi臋c znowu podawa艂am.A teraz to ju偶 robi normalnie kupki 1-2 razy dziennie.Po艂o偶na m贸wi艂a 偶e dziecko karmione piersi膮 powinno robic kupke po ka偶dym jedzeniu,ale jak dzidzia nie p艂acze,nie pr臋zy si臋 to nic si臋 nie dzieje jak nie zrobi przez 2-3 dni.Nie wiem natomiast co mo偶na innego poda膰 jak si臋 karmi piersi膮.Mi jak dzidzia 1 dzie艅 kupki nie zrobi艂a to si臋 ju偶 martwi艂am i podawa艂am malt extrakt.Mo偶na pomasowa膰 brzuszek,pozgina膰 do brzuszka n贸偶ki i to czasem pomaga,ale jak twoja dzidzia nie robi艂a kupki pare dni to taka metoda mo偶e nie pom贸c.Mo偶na te偶 w艂o偶y膰 do xxxx termometr(konc贸wk臋) ale nie mo偶na tego cz臋sto robi膰.
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 19:22 Temat postu: |
|
|
[quote="@ni@"]
A ja tak z ca艂kiem innej beczki,bo powoli zaczynam my艣le膰 o pakowaniu torby do szpitala,podpowiedzcie ,prosz臋 co bed臋 potrzebowa膰 mie膰 ze sob膮,a co jest dostepne na miejscu. Ja my艣l臋 o rzeczach oczywi艣cie dla ma艂ego,ale tak偶e dla siebie-czy rzeczy typu: podk艂ady poporodowe,podpaski te du偶e powinnam mie膰? Na pewno te偶 koszula nocna,r臋cznik,kosmetyki typu myd艂o ,szampon,mo偶e balsam do cia艂a,ale to takie normalne,oo a te majtki jednorazowe trzeba mie膰?A dla ma艂ego du偶o ciuszk贸w,no i pieluszki pewnie i kremik mo偶e jaki艣 i chusteczki nawil偶one,ojjojj,pomocy! A jedzenie jakie艣 dla siebie,a dla m臋偶a co? B臋d臋 wdzi臋czna za podpowiedzi bardzo,bardzo:)
[quote="@ni@"]
A ja tak z ca艂kiem innej beczki,bo powoli zaczynam my艣le膰 o pakowaniu torby do szpitala,podpowiedzcie ,prosz臋 co bed臋 potrzebowa膰 mie膰 ze sob膮,a co jest dostepne na miejscu. Ja my艣l臋 o rzeczach oczywi艣cie dla ma艂ego,ale tak偶e dla siebie-czy rzeczy typu: podk艂ady poporodowe,podpaski te du偶e powinnam mie膰? Na pewno te偶 koszula nocna,r臋cznik,kosmetyki typu myd艂o ,szampon,mo偶e balsam do cia艂a,ale to takie normalne,oo a te majtki jednorazowe trzeba mie膰?A dla ma艂ego du偶o ciuszk贸w,no i pieluszki pewnie i kremik mo偶e jaki艣 i chusteczki nawil偶one,ojjojj,pomocy! A jedzenie jakie艣 dla siebie,a dla m臋偶a co? B臋d臋 wdzi臋czna za podpowiedzi bardzo,bardzo:)
@ni@ do szpitala dla dzidzi musisz wzi膮sc ciuszki,pampersy,chusteczki nawil偶one,kremik na odparzenia,nie musisz du偶o brac ciuszk贸w,bo jak wszystko b臋dzie dobrze to mozesz wyjsc ze szpitala po1 dniu,a s艂ysza艂am 偶e niekt贸re dziewczyny wysz艂y nawet po8 godzinach.Ja urodzi艂am o 15 a o 18 nastepnego dnia wysz艂am do domu,ale lepiej wzi膮艣c wi臋cej na wszelki wypadek.A dla siebie musisz wzi膮sc koszule nocn膮,r臋cznik,kosmetyki typu myd艂o,szampon,pasta i szczoteczka do z臋b贸w,jak chcesz to te偶 balsam do cia艂a.Nie musisz brac dla dzidzi kremiku do buzi ani zadnego balsamu czy oliwki do cia艂a bo oni nie k膮pi膮 dzidzi w szpitalu,wi臋c lepiej niczym dzidzie nie smarowa膰 przez ten1-pare dni.Nie musisz natomiast bra膰 podk艂ady poporodowe,i majtki jednorazowe bo to jest,majtki sa takie normalne tylko troche wi臋ksze,albo jednorazowe z takiej siateczki tylko ja po nie i po podk艂ady(takie wi臋ksze podpaski) musia艂am i艣c na korytarz tam by艂y w takiej szafce ko艂o jadalni i z tamt膮d ka偶da dziewczyna bra艂a.No chyba 偶e sa one w sali gdzie jestes sama z m臋zem bo ja by艂am jeszcze z jak膮艣 dziewczyn膮 bo wszystkie sale pojedyncze by艂y chyba zaj臋te,a do tego nie m贸wi艂am 偶e m膮z chce spac ze mn膮,wi臋c mo偶e dlatego mnie dali do sali z jak膮s dziewczyn膮,ju偶 sama nie wiem.Jesli chodzi o jedzenie to nic nie musisz brac ani dla siebie ani dla m臋za bo daj膮 rano w po艂udnie i wieczorem i na prawde w miare dobre,lepsze ni偶 w Polsce daj膮.A jak b臋dziesz dodatkowo co艣 chcia艂a zjesc to mo偶esz isc tam do jadalni i zrobi膰 sobie herbatk臋,wzi膮艣膰 sok albo np.jogurt.Tylko po to jedzenie trzeba samemu isc tam na korytarzu b臋dzie na tackach,ja na pocz膮tku nie wiedzia艂am,bo najpierw przysz艂a taka pani i m贸wi o jedzeniu ze jest,a ja czekam,dopiero po chwili zauwa偶y艂am 偶e trzeba samemu po nie i艣膰 a puzniej odniesc tacke.Jesli chcesz zeby m膮z spa艂 z Tob膮 to musisz wczesniej powiedziec.Ja nie m贸wi艂am bo m膮偶 nie m贸g艂 za mn膮 spa膰 bo mam jeszcze starsz膮 c贸rke,i my艣la艂am ze b臋de sama na sali a okaza艂o si臋 co innego.A jesli chodzi o por贸d to na prawde polecam znieczulenie do kr臋gos艂upa.Pierwsze dziecko rodzi艂am bez znieczulenia i por贸d to by艂 koszmar,b贸l okropny,ju偶 bym chyba wola艂a wyrwa膰 wszystkie zeby na 偶ywca ni偶 raz rodzi膰 bez znieczulenia.Przez to nie planowa艂am dziecka 9lat,a teraz w ci膮zy ca艂y czas si臋 stresowa艂am,p艂aka艂am bo ba艂am si臋 porodu i czasem my艣la艂am po co planowa艂am dziecko jak tak si臋 stresuje i szkodze tym dziecku.A teraz wzie艂am znieczulenie i by艂o super,oczywiscie nie oby艂o si臋 bez zadnego b贸lu ale to nic w por贸wnaniu z tym jak si臋 rodzi w wodzie albo bez znieczulenia.Teraz to b贸l w skali od1-10 okreslam na3-4 a wczesniej to go偶ej ni偶 10.I wed艂ug mnie por贸d w wodzie nie wiele pomo偶e,bo gwiazdeczka rodzi艂a w wodzie a i tak por贸d dla niej to by艂 koszmar,i znam wiele dziewczyn kt贸re rodzi艂y w wodzie i nie wiele pomog艂o.Cho膰 nie znam Ciebie to naprawde jak mo偶esz to zdecyduj sie na znieczulenie,bo az przykro mi my艣lec 偶e jakas dziewczyna ma cierpiec.Ja swojej c贸rce bede m贸wi艂a,zeby w zyciu nie zdecydowa艂a si臋 na porod bez znieczulenia albo w wodzie.Znam dziewczyny co rodzi艂y bez znieczulenia i m贸wi艂y ze nie by艂o tak zle,ale przeciez tego nie wiesz jak bedzie w Twoim przypadku.I nie b贸j si臋 znieczulenia,bo wi臋cej ma zalet ni偶 wad.Tera m贸j porod trwa艂 ok.4godzin i dzidzia zdrowiutka,ja by艂am nie zm臋czona po porodzie,by艂am szcz臋sliwa a pierwsze dziecko bez znieczulenia rodzi艂am por贸d trwa艂 8 godzin(to i tak niby ma艂o ,tylko mia艂am wywo艂ywany) a dzidzia dosta艂a tylko 6 punkt贸w na10 a wody by艂y zielone bo dzidzia zm臋czona by艂a porodem i ja tez.Oczywiscie nie chce Cie straszy膰,ale lepiej powiedziec prawde ni偶 pisa膰 ze wszystko super,jak si臋 rodzi bez znieczulenia i nie chce zeby艣 cierpia艂a cho膰 Cie nie znam.Poczytaj sobie na internecie ile zalet ma takie znieczulenie,i ma艂o wad.Znieczulenie przyspiesza nawet por贸d,dziecko nie jest zestresowane,mo偶e tylko wyd艂u偶y膰 parcie,tylko ja par艂am ok.20min a pierwsze dziecko ponad p贸艂 godziny,wi臋c to r贸znie jest.B贸l podczas znieczulenia jest na prawde do wytrzymana,a przez jakis czas w og贸le nie czujesz b贸lu a puzniej tylko lekkie sk贸rcze.Tylko troszke trzeba pocierpiec przed podaniem znieczulenia i zanim zacznie dzia艂ac ale ten b贸l jest do wytrzymana.Ja mo偶e z pare sk贸rczy mia艂am mocniejszych przed podaniem znieczulenia przy4cm rozwarcia a puzniej to ju偶 by艂o super.Ok.sie rozpisa艂am  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gar艂oc
|
Wys砤ny: 14 Mar 2011, 19:28 Temat postu: |
|
|
przepraszam..,mia艂am t膮 wiadomo艣c wys艂ac @ni na prywatna ale sie pomyli艂am i patrze ze mi tu wysz艂a.C贸z mo偶e innej mamie tez przydadz膮 sie te informacje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Mar 2011, 1:38 Temat postu: |
|
|
co Ty tak straszysz dziewczyne?? Ja rodzi艂am dwukrotnie bez znieczulenia jakiegokolwiek i jako艣 to prze偶y艂am. To b贸l jaki ka偶da kobieta musi przejsc i ju偶... a jak jej nie bedzie mo偶na podac znieczulenia? jak bedzie juz za po藕no bo bedzie szybka akcja porodowa ? to przez takie gadki zamiast rodzic w spokoju i skupic sie na dzidzi to bedzie sie stresowac b贸lem....eeeeech... pocieszycielka
Ja wychodze z za艂o偶enia 偶e por贸d to babska rzecz i 偶eby nie wiem jak bola艂o to idzie to prze偶yc. Wiec nie piszcie tu o b贸lu nie do zniesienia bo jako艣 偶e艣cie to znios艂y. I nie straszcie dziewczyn co pierwszy raz rodz膮 bo ka偶dy ma inny pr贸g b贸lu i inaczej to prze偶ywa. Jedne dra si臋 wniebog艂osy , inne za艣 nawet nie pisn膮.. To jest bardzo idywidualna sprawa.
Dla reszty rodz膮cych - G艁OWA DO G脫RY , Ze znieculeniem czy bez - DACIE RADE !!!!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 15 Mar 2011, 1:54 Temat postu: |
|
|
kiki napisa: |
Ja wychodze z za艂o偶enia 偶e por贸d to babska rzecz i 偶eby nie wiem jak bola艂o to idzie to prze偶yc. Wiec nie piszcie tu o b贸lu nie do zniesienia bo jako艣 偶e艣cie to znios艂y. I nie straszcie dziewczyn co pierwszy raz rodz膮 bo ka偶dy ma inny pr贸g b贸lu i inaczej to prze偶ywa. Jedne dra si臋 wniebog艂osy , inne za艣 nawet nie pisn膮.. To jest bardzo idywidualna sprawa.
Dla reszty rodz膮cych - G艁OWA DO G脫RY , Ze znieculeniem czy bez - DACIE RADE !!!!  |
Kika, dobrze napisalas, jestem takiego samego zdania, kazdy porod jest inny, ja rodzilam 2 razy, bez znieczulenia, darlam sie ponoc na caly oddzial a po kilku godzinach zastanawialam sie dlaczego gardlo mnie boli:)) Przed pierwszym porodem wcale nie myslalam o tym a nawet bylam ciekawa jak to naprawde jest, przed kolejnym porodem nie myslalam o tym, bo urodzic i tak musialam, przyznam sie wam ze nie balam sie tak bardzo, mowilam sobie ze skoro moja mama udodzila 9 dzieci to ja urodze 2,3 i 4 (chcemy 4 dzieci).Zycze wam szybkiego porodu, o bolu szybko sie zapomina,najlepiej to nie myslec o tym, szkoda nerwow, bo w jakis tam sposob sie denerwujemy a dzidiz i wam to nie potrzebne, wiem ze latwo tak sie mowi.Powodzenia. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|