Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 23 Maj 2006, 23:51 Temat postu: Akureyri |
|
|
Hej
Poszukuje osĂłb, ktĂłre mieszkajÄ
w Akureyri.
Wybieram siÄ na Socratesa na tamtejszy uniwersytet i chciaĹbym zdobyÄ trochÄ info o tym mieĹcie i uniwersytecie a przede wszystkim dowiedzieÄ siÄ czy warto wogĂłle tam przyjeĹźdĹźaÄ
JeĹźeli znajdzie siÄ ktoĹ taki byĹbym wdziÄczny za trochÄ info |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
 | Dołączył: 19 Kwi 2006 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 10:24 Temat postu: |
|
|
Napewno warto.
Jest tam najwiÄcej klubĂłw nocnych w przeiczeniu na osobÄ na Ĺwiecie!
Jest pole golfowe gdzie moĹźna zagraÄ w lato partyjke o pĂłĹnocy bo sÄ
biaĹe noce.
Jest to stolica pĂłĹnocy Islandii.
OczywiĹcie wszystko drogo ale jak znajdziesz tam jakÄ
Ä prace to sobie poradzisz.
ZresztÄ
ja jeszcze tam nie byĹem i nawet w Islandii nie byĹem wiÄc nie bÄde siÄ wypowiadaĹ jako ekspert.
Napewno sÄ
forumowicze ktĂłrzy mieszkajÄ
w Islandii i byli na wycieczce w Akureyri , a moĹźe nawet ktoĹ spoĹrĂłd naszych forumowiczĂłw tam mieszka.
Ja na twoim miejscu bym jechaĹ w ciemno i nawet sekundy sie nie zastanawiaĹ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 12:51 Temat postu: |
|
|
skÄ
d masz info o takim przeliczniku, choÄ mimo to i tak nieczesto bede gdziekolwiek imprezowal cena za piwo grubo ponad 20 zeta jest nieco odstraszajÄ
ca amilionerem nei jestem :/
a co do golfa o polnocy to tez niebardzo bo jechalbym tam akurat na zime od pazdziernika a wtedy to juz raczej noc panuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 13:56 Temat postu: |
|
|
Cytat: | piwo grubo ponad 20 zeta jest nieco odstraszajÄ
ca amilionerem nei jestem |
Jak bÄdziesz tak przeliczaÄ to sobie nawet chleba nie kupisz, ktĂłry kosztuje 190-350 kr. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kincia
 | Dołączył: 20 Lut 2005 | Posty: 26 | Skąd: Iceland |
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 14:02 Temat postu: |
|
|
Co do klubĂłw to jeden Ci mogÄ poleciÄ, bo znam i byĹam www.kaffiakureyri.is
Wejdz na "myndir" zobaczysz zdjÄcia.
Na uniwersytecie jest mnĂłstwo fajnych ludzi.Ale wadÄ
jest ze jest tam drogo, wiec fajnie byĹoby jechac tam i miec tez jakas prace.
Ja narazie tam nie mieszkam, we wrzesniu jade na Islandie do pracy, bede blisko bo w Dalviku, ale w Akureyri bede czÄsto:)
Ja bym Ci poleciĹa Akureyri.
Pozdrawiam _________________ I jestem juĹź tu gdzie moje miejsce jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 16:30 Temat postu: |
|
|
Zanim sie zdecyduje musze wszystko przeliczyc. Mam do wyboru jeszcze turcje gdzie stypendium z uczelni w zupelnosci wystarcza na utrzymanie i na podroze.
Natomiast stypendium na Islandie nie jest zbyt wielkie w porownaniu do kosztow a z tego co czytalem na forum ceny sÄ
tam kosmiczne wiec bede musial duzo wlasnej kasy w to wlozyc.
Miedzyinnymi dlatego zalozylem to forum aby dowiedziec sie czy warto inwestowac:)
Co do pracy podczas pobytu to bardzo chetnie zmniejszylo by to koszty ale nie zanam specyfiki tamtej uczelni i nie wiem ile czasu beda zajmowaly zajecia a co za tym idzie czy bedzie czas na prace no i czy wogole zdolam tam znalezc prace. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Maj 2006, 16:41 Temat postu: |
|
|
ZdjÄcia ogladnolem
DoĹÄ ciekawy zwyczaj ma ten klub, zdjecia z kazdej imprezy na stronce, nie trzeba miec wlasnego aparatu u nas to niespotykane
Kincia napisał: |
...Na uniwersytecie jest mnĂłstwo fajnych ludzi.... |
Masz jakies informacje jak na tym uniwerku studia wygladaja??
Kincia napisał: | ...Ja narazie tam nie mieszkam, we wrzesniu jade na Islandie do pracy, bede blisko bo w Dalviku, ale w Akureyri bede czÄsto:)... |
Zapewne nadarzy sie okazja do wspĂłlnego imprezowania w "Kaffiakureyri"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Maj 2006, 13:34 Temat postu: |
|
|
Ile trzeba mieÄ kasy Ĺźeby siÄ tam utrzymaÄ i czy trudno jest tam znalezc jakieĹ mieszkanie albo pokoj? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helguera
| Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Skąd: Madrid |
|
Wysłany: 25 Maj 2006, 14:07 Temat postu: |
|
|
Derwan, jeĹli jedziesz na erasmus to ktoĹ z twojej uczelni musiaĹ tam byÄ na uniwersytecie, lub musiaĹ mieÄ jakiĹ kontakt przynajmniej aby podpisaÄ umowÄ. MoĹźe dotrzesz do tej osoby (profesora) i popytasz; poza tym pewnie jest na twojej uczelni (Uniw. Rzeszowski?) koordynator d.s wymiany erasmus, on teĹź moĹźe mieÄ kontakt z odpowiednim instytutem partnerskim w Akureyri. Powodzenia _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kincia
 | Dołączył: 20 Lut 2005 | Posty: 26 | Skąd: Iceland |
|
Wysłany: 25 Maj 2006, 20:33 Temat postu: |
|
|
MyĹlÄ ze mieszkanie moĹźna znaleĹźÄ bez problemu, tylko jeĹli chodzi o studia to musiaĹbys popytac kogos kto tam jest, ja sie nie orientuje. mam znajomych islandczykĂłw ktĂłrzy tam studiowali, ale narazie nie mam wiÄkszego kontaktu z nimi.Na temat kosztĂłw przeĹźycia juz rozmawialiĹmy.
http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=612&highlight=koszty _________________ I jestem juĹź tu gdzie moje miejsce jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Maj 2006, 9:43 Temat postu: |
|
|
W tym problem ze umowa zostala podpisana dopiero w tym roku i jeszcze
nikt od nas tam nie byl nawet profesorzy bo sama umowe podpisali w Rzeszowie. W dziale wspĂłĹpracy tez nie wiedza jak tam studia wygladajÄ
o to najlepiej zapytac kogos kto tam byl a ja nie mam nawet listy przedmiotow ktore moglbym wybrac :/
Wiem tylko ze na moim kierunku studiuje 62 osoby
u mnie na roku jest prawie 300  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helguera
| Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 133 | Skąd: Madrid |
|
Wysłany: 26 Maj 2006, 10:24 Temat postu: |
|
|
DERWAN napisał: | W tym problem ze umowa zostala podpisana dopiero w tym roku i jeszcze nikt od nas tam nie byl nawet profesorzy bo sama umowe podpisali w Rzeszowie. |
To rzeczywiĹcie szybciej dostaniesz info od ludzi z iceland.pl...
Czasami tak bywa z umowami, ludzie siÄ dogadujÄ
on-line a z realizacjÄ
jest potem kĹopot. Ale jak pojedziesz i przetrzesz szlaki to zyskasz uznanie... no i nagroda rektorska gwarantowana!  _________________ !Los paises frios no son menos atractivos que los paises donde hace calor! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hiddenplace
| Dołączył: 10 Sty 2006 | Posty: 44 | Skąd: GDYNIA AKUREYRI |
|
Wysłany: 12 Lip 2006, 0:00 Temat postu: |
|
|
Czy warto przyjeĹźdĹźaÄ?TAAK.NajpiÄkniejsze miasto Islandi(przypomina trochÄ Sopot)i jest co robiÄ wieczorami(choÄ to sporo kosztuje).JeĹli chodzi o wynajem mieszkania to ceny zaczynajÄ
siÄ tak od 60tyĹ.ale bliĹźsze sÄ
70-ciu.MoĹźna prĂłbowaÄ wynajÄ
Ä pokĂłj u jakiejĹ rodziny no i myĹlÄ,Ĺźe bÄdzie to w granicach 25tyĹ.A co do pracy to choÄ Akureyri jest duĹźe to z pracÄ
jest ciÄĹźko i Ĺatwiej jÄ
znaleĹźÄ w pobliskich miejscowoĹciach.Co do chleba to w bonusie w Akureyri jest za 125 koron. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hiddenplace
| Dołączył: 10 Sty 2006 | Posty: 44 | Skąd: GDYNIA AKUREYRI |
|
Wysłany: 12 Lip 2006, 0:04 Temat postu: |
|
|
Co do Beaty to juĹź jej nie szukam bo jÄ
znalazĹem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viraptor
| Dołączył: 30 Lip 2006 | Posty: 29 | Skąd: 600 Akureyri |
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 22:41 Temat postu: |
|
|
I jeszcze jeden do Akureyri
PrzylatujÄ tam w poĹowie sierpnia - czy bÄdzie tam ktoĹ z "naszych" miÄdzy tym terminem, a grudniem? MiĹo byĹoby siÄ spotkaÄ, a bÄdÄ wtedy studiowaĹ na Univ. of Akureyri.
Przy okazji Akureyri - jeĹli ktoĹ tam lÄ
dowaĹ, to moĹźe mi powie, jaki jest transport z lotniska? MuszÄ siÄ dostaÄ do centrum (Gula Villan guesthouse konkretnie) - czym moĹźna to zrobiÄ? SÄ
jakieĹ busy, czy tylko taksĂłwki? (ktoĹ mi zaproponowaĹ juĹź spacer, ale chyba odmĂłwiÄ sobie takiej przyjemnoĹci pierwszego dnia po 20.00, razem z ~30kg bagaĹźu).
PS. @Derwan: moĹźe jeszcze to przeglÄ
dasz - nie mogÄ dostaÄ siÄ do Ciebie na gg/mailu. JeĹli zdecydowaĹeĹ siÄ jechaÄ, to daj znaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viraptor
|
Wysłany: 30 Lip 2006, 22:47 Temat postu: |
|
|
hiddenplace napisał: | JeĹli chodzi o wynajem mieszkania to ceny zaczynajÄ
siÄ tak od 60tyĹ.ale bliĹźsze sÄ
70-ciu.MoĹźna prĂłbowaÄ wynajÄ
Ä pokĂłj u jakiejĹ rodziny no i myĹlÄ,Ĺźe bÄdzie to w granicach 25tyĹ. |
Tak dla informacji kolejnych wyjeĹźdĹźajÄ
cych - Uniwersytet w Akureyri zapewnia zakwaterowanie w cenie ~20-25 tys. / msc, jeĹli wyjeĹźdĹźa siÄ na 1 semestr - mieszkanie w guesthousie ktĂłrymĹ.
W przypadku caĹego roku dajÄ
akademik - ~20-65 tys. w zaleĹźnoĹci od wybranego standardu (65 tys. = 2 pokoje, Ĺazienka i (chyba) kuchnia tylko dla siebie) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darus
| Dołączył: 02 Sie 2006 | Posty: 12 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 2 Sie 2006, 16:51 Temat postu: |
|
|
Ja mieszkam w Akureyri  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viraptor
|
Wysłany: 18 Sie 2006, 19:31 Temat postu: |
|
|
No i jestem - udaĹo siÄ dotrzeÄ.
SiedzÄ w Akureyri i powoli uploaduje zdjÄcia - moĹźe ktoĹ bÄdzie chciaĹ sobie przeglÄ
dnÄ
Ä przed wyjazdem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Sie 2006, 6:49 Temat postu: |
|
|
Viraptor miaĹem kiedys okazie spedziÄ weekend w tym samym hoteliku co Ty. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viraptor
|
Wysłany: 19 Sie 2006, 17:25 Temat postu: |
|
|
Hotelik jest boski JeĹli ktoĹ chce naprawde przyjemne domowe warunki to polecam Gula Villan - na www.gulavillan.is powinien byÄ telefon do Elin - ma w sumie 3 domki.
Polecam bardzo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|