reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 267, 268, 269 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
gwiazdeczka

Do潮czy: 27 Lut 2010
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 12:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka, to jest zwyk艂e USG mi臋dzy 11 a 13 tyg ci膮偶y o ile si臋 nie myl臋, w niczym nie zagra偶a to male艅stwu, bo oni sprawdzaj膮 wszystko na monitorku, wszystkie wymiary, to USG ma za zadanie wykry膰 wszelkie nieprawid艂owo艣ci, no i sprawdzaj膮 czy dziecko nie b臋dzie mia艂o zespo艂u Downa i dopiero wtedy gdyby istnia艂o podejrzenie tej choroby to mogliby Ci zaproponowa膰 dok艂adniejsze badania, kt贸re mog膮 by膰, ale w ma艂ym stopniu zagro偶eniem, poniewa偶 pobieraj膮 d艂ug膮 ig艂膮 chyba wody p艂odowe czy co艣 tam.
Ja na tym USG nie by艂am, bo nie mia艂am wtedy jeszcze ubezpieczenia i musia艂abym zap艂aci膰 25 tys isk, ale m贸j Igorek jest na szcz臋艣cie zdrowy Smile
Teraz zasn膮艂, wi臋c mam okazj臋 napisa膰, a 艣pi nadal bardzo ma艂o, ostatnio ju偶 daj臋 mu pop艂aka膰 w w贸zku, bo nawet noszenie na r臋kach nie pomaga, oj i ju偶 si臋 obudzi艂.... Sad
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 12:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ella0 napisa:
Dziewczyny czy mia艂a kt贸ra艣 z Was robione badania prenatalne na Islandii? Napiszcie na czym one dok艂adnie polegaj膮 i czy s膮 niebezpieczne dla ci膮偶y i p艂odu? Dzi臋kuje za pomoc:)

To zale偶y o jakich badaniach m贸wisz-inwazyjne czy nieinwazyjne. Ja by艂am na badaniach prenatalnych 11-14 tydzie艅-jest to zwyk艂e USG plus je艣li chcesz pobranie krwi do testu Downa ,Edwarda. Skierowanie na takie badanie dostajesz od swojej po艂o偶nej.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
ella0

Do潮czy: 30 Lip 2009
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋kuje Dziewczynki. Ja dosta艂am takie skierowanie od ginekologa.Troche sie denerwuje. A jaka jest cena takiego badania?
Powr髏 do g髍y
czita
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Mar 2009
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 13:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ella0 napisa:
Dzi臋kuje Dziewczynki. Ja dosta艂am takie skierowanie od ginekologa.Troche sie denerwuje. A jaka jest cena takiego badania?
Cena takiego badania jelsi masz skierowanie to ok 8000 isk, ja robilam to badanie dosyc dawno i moze od tego czasu cos sie zmienilo.Nie denerwuj sie tym badaniem,wszystko bedzie dobrze.Mowia ze jesli w rodzinie nie wystepowala ta choroba to % zachorowalnosci dziecka na zespol dawna jest maly, jesli przyszla mama jest przed 30 to tez, po 30roku zycia to badanie jest obowiazkowe, poniewaz ryzyko sie zwieksza.Wiem ze to sie latwo moiw "nie denerwuj sie" bo tez przechodzilam przez to i wiem ze trudno sie nie denerwowac ale staraj sie nie myslec o tym.Jesli chodzi o to badanie to zrobia ci dokaldne badanie USG na przeziornosc karkowa i po tym badaniu wysla cie na badanie krwi, jesli wynik krwi cos wykaze wtedy zadzwonia do ciebie i bedziesz musiala zdrobic dodatkowe badania.
krystof

Do潮czy: 05 Lis 2010
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 16:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak piszecie jest usg i badanie krwii (wszystko w cenie badania) a oprocz tego ok 21 tyg. jest 2 usg (to jest w cenie tego pierwszego). Jedyna rzecz, ktorej nie robia na tym usg prenatalnym - to badania przeplywow krwi pepowinowej i przeplywow krwii w serduszku. Ale ja od razu mowilam mojej poloznej, ze chce (bo jest to badanie nieobowiazkowe) i ona umowila mi wizyty.
Powr髏 do g髍y
Ewcia

Do潮czy: 10 Sty 2008
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 16:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak piszecie jest usg i badanie krwii (wszystko w cenie badania) a oprocz tego ok 21 tyg. jest 2 usg (to jest w cenie tego pierwszego). Jedyna rzecz, ktorej nie robia na tym usg prenatalnym - to badania przeplywow krwi pepowinowej i przeplywow krwii w serduszku. Ale ja od razu mowilam mojej poloznej, ze chce (bo jest to badanie nieobowiazkowe) i ona umowila mi wizyty.
Powr髏 do g髍y
czita
Do潮czy: 24 Mar 2009
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 17:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krystof napisa:
tak jak piszecie jest usg i badanie krwii (wszystko w cenie badania) a oprocz tego ok 21 tyg. jest 2 usg (to jest w cenie tego pierwszego).

USG w 20 tyg albo w 21 tyg jest za darmo bo jest obowiazkowe, USG w 11=14 tyg jest nie obowiazkowe i dlatego sie placi za te badania,pod koniec ciazy tez mozna isc na badanie USG i tez sie placi, na to badanie polozne wysylaja jak maja jakies watpliwosci np, z ulozeniem dziecka.
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 18 Mar 2011, 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam sie z czita. Lub jezeli maluszek(znaczy brzuszek) nie urusl od ostatniej wizyty. Tak bylo w moim przypadku.

Do潮czy: 05 Pa 2010
PostWys砤ny: 19 Mar 2011, 13:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie dziewczyny!
Czy mo偶ecie mi przybli偶y膰 spraw臋 zwolnienia na 50%
jak to wygl膮da w praktyce
A mianowicie chodzi mi o to 偶e jak s膮 liczone w tym czasie moje dni chorobowe, czy jako dzie艅 zwolnienia za ca艂y dzie艅 chorobowy czy taki dzie艅 jest brany jako dwa dni?
Wtedy za te dni p艂aci zak艂ad tak?
I jak jest wyp艂acana zap艂ata, czy tylko jest mi p艂acone za te 50% czy normalnie dostaj臋 100% zap艂aty?
Na pewno ju偶 wiele z was zetkn臋艂o si臋 z t膮 spraw膮 wi臋c b臋d臋 wdzi臋czna za pomoc
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Ewcia

PostWys砤ny: 19 Mar 2011, 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czita napisa:
krystof napisa:
tak jak piszecie jest usg i badanie krwii (wszystko w cenie badania) a oprocz tego ok 21 tyg. jest 2 usg (to jest w cenie tego pierwszego).

USG w 20 tyg albo w 21 tyg jest za darmo bo jest obowiazkowe, USG w 11=14 tyg jest nie obowiazkowe i dlatego sie placi za te badania,pod koniec ciazy tez mozna isc na badanie USG i tez sie placi, na to badanie polozne wysylaja jak maja jakies watpliwosci np, z ulozeniem dziecka.

Jak ja mialam robic to usg w 21 tyg. to polozna powiedziala, ze to nie jest obowiazkowe (akurat w tym czasie 20-21 tydz. mialam by w polsce) i powiedziala mi, ze moge je zrobic lub nie. Ja oczywiscie chcialam, wiec zadzwonilam do nich sama (polozna nie mogla sie dodzwonic) i umowilam sie na wizyte. Na tym badaniu ocenia sie rozwoj narzadow wewnetrznych czy sa wady czy nie ale bez przeplywow krwii. Wiec ewidentnie jest to tez badanie prenatalne (badania te oceniaja wady rozwojowe a nie tylko wady ukladu nerwowego). Zreszta nawet w szpitalu gdzie robi sie badania prenatalne powiedzieli mi, ze nic nie place za to drugie badanie bo zaplacilam juz za pierwsze w 13 tyg. Wiec chyba oni wiedza najlepiej. A jesli chodzi o badania usg w pozniejszym okresie ciazy to wszystko jest zalezne od okolicznosci - ja w zasadzie mialam robione co miesiac a nawet w ostatnim dwa razy i na ostatnim robili mi czesciowe badanie przeplywow krwi pepowinowej.

Mysle, ze jednak sa roznice w prowadzeniu kazdej ciazy i pewne roznice w prowadzeniu ciazy przez poszczegolne polozne.
Powr髏 do g髍y
sajtur
Do潮czy: 31 Maj 2010
PostWys砤ny: 19 Mar 2011, 22:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej Smile jezeli pod koniec ciazy polozna ma jakies podejrzenia np co do ulozenia maluszka to wysyla wlasnie na usg i za to badanie sie nie placi jest calkowicie za darmo tak jak kazda konieczna wizyta u ginekologa,ja mialam dodatkowe usg,2 wizyty u ginekologa,obracana dzidzie i to wszysto bezplatnie Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email Numer GG WP Kontakt
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 0:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sajtur opowiedz co艣 o tym obracaniu dzidzi, jak to robi膮. Mi ma艂a dopiero w 38 tyg u艂o偶y艂a si臋 prawid艂owo, po艂o偶na mi m贸wi艂a o tym obracaniu i by艂am przestraszona bardzo. Opowiedz o tym, kto wie mo偶e jeszcze kiedy艣 taka wiedza si臋 przyda.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
sajtur
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 2:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rzeczywiscie ja rowniez na sama mysl o obracaniu malutkiej az bladlam a ile na ten temat czytalam i mowiac szczerze idac na rozmowe z ginekologiem bylam negatywnie nastawiona;mi dzidzia usiadla sobie w 36tyg,polozna wyslala mnie na usg ktore to potwierdzilo,potem badanie ponowne przez ginekologa i rozmowa i tydzien czasu dla dzidzi na zmiane ulozenia i dla mnie na zastanowienie sie nad decyzja czy obracac mala czy rodzic posladkowa i tego i tego nie chcialam ale tutaj nie widza przeciwwskazan do porodu posladkowego;na kolejnej wizycie ginekolog namawiala mnie na obrot malej mowila ze wszystko odbedzie sie bezbolesnie,pomyslalam ze sproboje najmniejszy bol i rezygnuje;a wiec to odbylo sie tak: najpierw badanie przez dotyk brzucha jak dzidzia lezy czy moze sie odwrocila,potek ktg conajmniej 15 min, potem usg,nasmarowanie brzucha oliwka,i jak tylko ginekolog poczula ze malutka sie poruszyla podlozyla reke pod jej pupe i pchnela ja raz do gory i zaraz drugi raz i juz mala byla na miejscu;potem jeszcze raz usg i ktg ;naprawde nic a nic nie bolalo ja ze strachu cala drzalam ale bylo warto bo lepiej urodzic normalnie zdrowe dziecko niz posladkowo bo to byloby chyba gorsze;a tak dodatkowo to ginekolog mowila ze ona robi taki obrot dziecka kilka razy dziennie i to najbardziej mnie przekonalo Smile troszke sie rozpisalam ale mam nadzieje ze w miare jasno i czytenie Smile
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 9:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja chyba mialam szczescie, na USG w 22tyg mojemu malemu zbadali przeplywy pepowinowe. Babka ktora robila mi USG nie mogla dopatrzec sie jednej komory serduszka. Zadzwonila po doktorke ta znalazla odrazu ale cos sie jej nie podobalo wlasnie przy pepowinie. Wiec zrobila kontrast i sprawdzala jak tam wszystko przeplywa. stwierdzila ze jest wporzadku.
Pozdrawiam.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
monikadob

Do潮czy: 19 Lut 2009
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 15:40    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Ja tez mialam obracana mala ale zrezygnowalam bo mnie mocno bolalo i wcale nie musialam rodzic posladkowo bo to jest ogromne ryzyko jesli chodzi o dzidzie zaproponowano mi cesarke i bez wahania sie zgodzilam.Nie chcialam ryzykowac owszem mowiono mi o urodzeniu posaldkowo ale rowniez zaproponowano cesarke.Pozdrawiam.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
sajtur
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiscie ze proponuja cesarke ale dla kobiet rodzacych po raz pierwszy natomiast jesli jest to juz kolejna ciaza to wcale nie kwapia sie z cesarka Sad ja balam sie obracania dzidzi i wrecz domagalam sie cesarki ale poinformowano mnie ze cesarka to ostatecznosc Sad przynajmniej tak bylo w moim przypadku;
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

Do潮czy: 27 Lut 2010
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sajtur napisa:
oczywiscie ze proponuja cesarke ale dla kobiet rodzacych po raz pierwszy natomiast jesli jest to juz kolejna ciaza to wcale nie kwapia sie z cesarka Sad ja balam sie obracania dzidzi i wrecz domagalam sie cesarki ale poinformowano mnie ze cesarka to ostatecznosc Sad przynajmniej tak bylo w moim przypadku;

ojej to ja te偶 bym wola艂a w takim wypadku mie膰 obracan膮 dzidzi臋, ni偶 rodzi膰 po艣ladkowo.... mi te偶 to grozi艂o i mia艂am w 40tc USG, bo po艂o偶na nie by艂a pewna czy dzidzia nie siedzi, i powiedzia艂a, 偶e je艣li siedzi to b臋d臋 musia艂a tam powiedzie膰 czy chc臋 rodzi膰 po艣ladkowo czy mie膰 cesark臋. Nie chcia艂am ani tego ani tego. Zawsze si臋 cieszy艂am jak sz艂am na USG, ale tym razem si臋 ba艂am, ale na szcz臋艣cie wszystko wys偶艂o dobrze, g艂贸wka by艂a na dole Smile I oczywi艣cie nie p艂aci艂am za to USG w 40tc, mia艂am jeszcze w 31tc i 33tc USG, bo brzuszek za ma艂o ur贸s艂 od poprzedniej wizyty i te偶 nie p艂aci艂am.
Powr髏 do g髍y
Ewcia

PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny, ktora ostatnio ro bila zdjecia do paszporu? Gdzie dokladnie (potrzebuje adres) i ile to kosztuje? A ile zdjec do paszportu dla dziecka, bo z tego co wyczytalam to tylko tymczasowy 12 miesieczny moze byc zrobiony jako pierwszy paszport...
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 18:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewcia napisa:
dziewczyny, ktora ostatnio ro bila zdjecia do paszporu? Gdzie dokladnie (potrzebuje adres) i ile to kosztuje? A ile zdjec do paszportu dla dziecka, bo z tego co wyczytalam to tylko tymczasowy 12 miesieczny moze byc zrobiony jako pierwszy paszport...

do paszportu dajesz dwa zdjecia dziecka, no i pierwszy paszport dostajesz na rok , ja polecialam do polski i chcialam zrobic paszport tam to mi powiedziala mila pani ze tez dostane na rok i zebym zrobila dowod osobisty dla malej tak na wszelik wypadek jego dostajesz na 5 lat , ale dziewczyny cos pisaly na forum ktoras wyrabiala paszport wlasnie na 5 lat tylko nie jestem pewna czy pierwszy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
zbych

Do潮czy: 01 Lis 2008
PostWys砤ny: 20 Mar 2011, 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ma ju偶 paszport贸w dla dzieci na 5 lat sa wydawane tylko na rok niestety
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 267, 268, 269 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 268 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.