| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Czym/kim lepiej wędrować? |
| Własnymi nogami (2x4 czasem nawet 4x4) |
|
20% |
[ 6 ] |
| Konno (4x4) |
|
10% |
[ 3 ] |
| Samochodem (4x4) |
|
65% |
[ 19 ] |
| Pojazdem latającym (?x?) |
|
3% |
[ 1 ] |
|
| Wszystkich G³osów : 29 |
|
| Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Wys³any: 21 Wrz 2004, 12:59 Temat postu: |
|
|
Napisałem co wiedziałem Niestety kształcę się w innej dziedzinie, jestem zbyt młody by niektórych zjawisk doświadczyć osobiście (nie stać mnie na razie, żeby kupić Suzuki Samuraia i dłubać przy nim w garażu Poza tym nie mam garażu ), więc sam mam więcej pytań niż potrafię udzielić odpowiedzi.
Ciekawy tekst na temat blokowania dyferencjałów osiowych w terenówce można znaleźć tutaj: http://daniels.lumena.com/suzuki/locker.htm. Gdyby jeszcze autor opisał wszystkie części pozaznaczane numerkami na rysunkach technicznych to w ogóle by było fajnie
A co do silnika... W terenie zdecydowanie ważniejszy niż moc jest moment obrotowy, najlepiej przy jak najniższych obrotach - sporo ułatwia np. przy ruszaniu pod stromą górę. Diesel ma ten parametr dużo lepszy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | | Do³±czy³: 03 Lut 2004 | | Posty: 2552 | | Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wys³any: 21 Wrz 2004, 13:33 Temat postu: Re: diesel |
|
|
| einar napisa³: | Odżajerze...
Nie do końca jest tak, że podałem informację nieprawdziwą, tylko niepełną. Rozwinąłem potem swoją wypowiedź. Napisałem dokładnie to samo co Ty teraz. |
Przepraszam, jakoś umknął mej uwadze twój drugi post zanim odpowiedziałem na pierwszy - najważniejsze, że sprawa się wyjaśniła...  _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 21 Wrz 2004, 13:43 Temat postu: Dlaczego? |
|
|
Dlaczego akurat Suzuki Samurai tak przykuwa twoją uwagę? Zauważyłem już kiedyś, że cieszy się jakąś specjalną estymą wśród wielbicieli terenówek. Ja jednak wolę te większe i mocniejsze wozy, wręcz trucki typu Unimog
Takim to można wjechać głęboko w pustynię na miesiąc z zapasami paliwa i jedzenia
Bo te mniejsze są dobre na wypad za miasto, do lasu, w błoto, by potem wieczorem wrócić do domu, hotelu, schroniska... _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 21 Wrz 2004, 22:27 Temat postu: |
|
|
Dałem tego linka, bo był ciekawy, a dlaczego akurat o Samuraiu to trzeba zapytać autora tamtej strony
Ale masz rację... Suzuki Samurai jest traktowany szczególnie i ceniony w świecie off-road, bo to (wbrew pozorom) najprawdziwsza terenówka szlachetnej krwi. Skrzynka rozdzielcza, moment dzielony między osie 50:50, wszystko mechaniczne, żadnych elektronicznych udziwnień (Haldexów czy innego szmelcu). Dzięki temu tam nie ma się co zepsuć, zaszwankować, odebrać przekłamanego sygnału z elektronicznych sensorów czy cokolwiek w tym stylu. Niezawodna technika w najczystszej postaci. Takie autko jest naprawdę bardzo dzielne w terenie. Nie to co "bulwarówki" takie jak Mercedes ML, BMW X5, Honda CR-V czy Toyota RAV4, dla których zazwyczaj najambitniejszym wyzwaniem terenowym jest zjazd z krawężnika pod McDonald's
Mam znajomego rajdowca, który dużo jeździł w Rajdowych Mistrzostwach Polski Samochodów Terenowych. Właśnie on mi mówił, że gdy mieszka się na odludziu, z którego ciężko wyjechać zimą, to najtańszym sposobem na zapewnienie sobie mobilności jest zakupienie Samuraia (kilka lat temu można było podobno trafić egzemplarze w świetnym stanie za 8 tys. zł) i zainwestowanie w dobre terenowe opony śniegowe. Takie auto radzi sobie podobno na śniegu niewiele gorzej od traktora
Właśnie z tym znajomym wracałem kiedyś zimą późno do jego domu. Ma Isuzu Troopera, wtedy jeździł na terenowych oponach błotno-śniegowych. Pojechaliśmy do niego za dom, gdzie była dość stroma górka, po której dzieci cały dzień ujeżdżały na sankach. Zatrzymaliśmy się przed wzniesieniem, znajomy włączył reduktor i ruszyliśmy pod górę. Trooper wspiął się bez zająknięcia, tylko na końcu była jakaś poprzeczna dziura to trochę zatrzęsło Podobno dzień wcześniej wciągnął tym samochodem pod tą górkę kulig z dzieciakami - siedem sanek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 22 Wrz 2004, 1:14 Temat postu: Isuzu |
|
|
Isuzu to rzeczywiście ładne i dobre auto do off-roadu. O mały włos to właśnie taki wóz byśmy zakupili na wyprawę, ale oferowany model miał jakieś uszkodzenia przy włączaniu napędu na 4 koła i ostatecznie mimo niskiej ceny i ogólnie dobrego wrażenia Trooper przegrał z Cherokeem
Niestety Cherokee (w tej wersji) ma dołączany napęd 4x4 wraz ze "sztywną" blokadą mechanizmu różnicowego, co powoduje, że trzeba pamiętać o wyłączeniu 4x4 po wjechaniu na asfalt.
Tak z ciekawości się zapytam czy słowo "szper" to czysto polska konstrukcja off-roadowa, czy też raczej jakieś tłumaczenie z niemieckiego lub angielskiego? Słowo jest dość "malownicze" - wygląda na jedno z tych tajemniczych określeń, którymi posługują się wtajemniczeni off-roadowcy.
Słowniczek takich "dziwnych" pojęć można znaleźć na stronie www.off-road.pl (polecam). _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys³any: 22 Wrz 2004, 3:32 Temat postu: Re: Isuzu |
|
|
| Odżajer napisa³: | | (...) czy słowo "szper" to czysto polska konstrukcja off-roadowa, czy też raczej jakieś tłumaczenie z niemieckiego lub angielskiego? |
Odpowiem sobie sam Otóż jak podaje wspomniany słownik, szper, a właściwie szpera to słowo pochodzące z języka niemieckiego, gdzie wystepuje jako "sperre".
No i czar prysł  _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 22 Wrz 2004, 17:34 Temat postu: |
|
|
Co do pochodzenia tego słowa wypowiedzieć się nie potrafię, więc dobrze, że odpowiedziałeś sobie sam Natomiast jak słusznie zauważyłeś, w polskim języku przyjęło się używać rodzaju żeńskiego ("szpera") i od siebie jeszcze dodam, że dyferencjały o zwiększonym tarciu mają ogromne znaczenie także poza światem terenówek. Ponieważ ja jestem o wiele bardziej związany z rajdami samochodowymi niż terenowymi, więc trochę mnie w oczy kłuje przypisywanie tego wynalazku i samego terminu tylko i wyłącznie off-roadowcom Ale to tylko taka dygresja...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| einar
| | Do³±czy³: 06 Lut 2004 | | Posty: 1182 | |
|
Wys³any: 6 Maj 2005, 18:46 Temat postu: Czym/kim lepiej wędrować? |
|
|
Znalazłem stronę firmy, która oferuje ciekawe możliwości przemierzania części Islandii. Specjalizują się w psich zaprzęgach ale mają chyba bardziej rozbudowaną ofertę.
dogsledding.is
Zwłaszcza to ostatnie robi wrażenie 8) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|