Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| chytry233
| Doczy: 11 Sie 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 26 Mar 2011, 21:02 Temat postu: Wycieczka dookoła Islandii |
|
|
Witam!! Mam na imię Grzegorz i razem żoną planujemy podróż dookoła Islandii. Startujemy 16 maja z Reykjaviku, a wracamy 22 maja. Zamierzamy zobaczyć to, co na Islandii najciekawsze i najpiękniejsze. Dlatego też, szukamy 2 chętnych osób, które chciałyby pojechać z nami!! Koszt całej wycieczki to granice 220 000 ISK-czyli koszt samochodu (niestety nie posiadamy własnego) + paliwo + jedzenie + noclegi (2 noce w hotelu, reszta pod namiotem lub w samochodzie)!Osoby chętne proszę o kontakt na pw lub pod telefonem 8419139. Najlepiej jednak będzie się spotkać i zobaczyć wszystko na mapie i w Internecie!! Pozdrawiamy |
|
Powrt do gry |
|
 |
| osiolek113
| Doczy: 01 Lis 2010 | Posty: 29 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 31 Mar 2011, 10:43 Temat postu: Westfiordy |
|
|
co warto zobaczyc na Westfiordach?  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
| Doczy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skd: Lublin |
|
Wysany: 31 Mar 2011, 20:16 Temat postu: |
|
|
Ad Fiordy Zachodnie:
Z rzeczy które znam, to klify Latrabjarg i szeroko pojęta okolica oraz prześliczny Dynjandifoss. Ogólnie to fajne krajobrazy, np. widok na Strandir. Droga za to dość monotonna lewo-prawo wokól fiordów Weź sporą rezerwę czasu, bo jedzie sie dość powoli -sporo odcinków szutrowych. Niektóre lokalne skróty "górą" mogą być zamknięte.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Niech ktoś dorzuci to i owo, bo my zwiedziliśmy w sumie tylko fragment regionu przecież. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| osiolek113
| Doczy: 01 Lis 2010 | Posty: 29 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 5 Kwi 2011, 16:28 Temat postu: westfiordy |
|
|
Wlasnie jestem ciekawa co tu jest ciekawego do zobaczenia na westfiordach procz Latarbiargu,Isafiordu i wodospadu Fiallfos(dynjandi) chetnie bym sie wybrala na jakas wycieczke z gory dzieki za podpowiedzi |
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
| Doczy: 29 Wrz 2008 | Posty: 63 | |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
|
Wysany: 13 Kwi 2011, 0:46 Temat postu: Re: Vegahandbokin |
|
|
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
|
Wysany: 13 Kwi 2011, 0:53 Temat postu: Re: Vegahandbokin |
|
|
ponizej prawidlowy link , |
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
|
Wysany: 13 Kwi 2011, 0:56 Temat postu: Re: Vegahandbokin |
|
|
betty1974 napisa: | ponizej prawidlowy link , | Ale namieszalam www.vegahandbokin.is teraz dobrze. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
| Doczy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skd: Lublin |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
|
Wysany: 16 Kwi 2011, 1:04 Temat postu: |
|
|
Tak www.nat.is strona bardzo pomocna ,co jeszcze mozna wrzucic www.tjald.is strona z polami namiotowymi, oraz www.sundlaug.is to nie tylko strona z lista basenow na terenie Islandii ale takze wykaz goracych zrodel |
|
Powrt do gry |
|
 |
| betty1974
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| jbrodevic
| Doczy: 26 Kwi 2011 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 26 Kwi 2011, 18:40 Temat postu: |
|
|
hej, również zastanawiam się nad tym, aby w wakacje polecieć na Islandię i zrobić sobie tygodniową wycieczkę dookoła wyspy. Mógłbyś powiedzieć, w jaki sposób wyliczyłeś koszty takiej wyprawy? Chciałbym, wzorując się na Twoich wyliczeniach, oszacować, ile to by mogło mnie kosztować ;- ) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bananus
| Doczy: 20 Lis 2010 | Posty: 18 | Skd: Warszawa / Lublin |
|
Wysany: 29 Kwi 2011, 5:09 Temat postu: |
|
|
Witajcie,
Właśnie niedawno zakończyliśmy naszą pierwszą wycieczkę dookoła Islandii. Jechaliśmy w pięć osób dość komfortowym samochodem (nowa Toyota Corolla), spaliśmy w przytulnych i również wygodnych guesthousach (w większości pokoje dwuosobowe, czyste łazienki, obowiązkowo wifi, aneksy kuchenne, czyli taki polski standard ** / **+) wszystko trwało około 7 dni.
Koszt takiej wyprawy zamknął się w około 1000 złotych na osobę (czyli ok. 40 000 ISK) wliczając wynajem samochodu, benzynę (dużo benzyny! 3600 kilometrów...) i noclegi. Do tego należy doliczyć wyżywienie, co przy gotowaniu samemu i smakołykach daje około 1000 ISK/dzień.
Tak więc tydzień można bardzo wygodnie spędzić za ok 50 000 ISK. Stąd moje pytanie, za co te 220 000 ISK wyliczył autor wątku - a pytam nie z przekąsem, a z chęcią udzielenia pomocy.
Za kilka dni ruszamy w kolejną taką podróż - chcemy zobaczyć jeszcze więcej, również w podobnych warunkach, tym razem to będzie 5 dni i koszt wyniesie około 750 złotych na osobę.
Jako, że po powrocie będziemy mieć zaliczoną prawie calutką Islandię (od Westfjordów, przez bardzo dokładnie północ, Akureyri, Myvatn, wschód z fiordami, południe z glacierami i wodospadami, Golden Circle, naturalnie Reyk Area i nawet Westmann Islands) jestem bardzo skory udzielić wszystkim zainteresowanym pomocy w postaci informacji i dobrych rad, jak również konkretnych namiarów, co, gdzie, jak i za ile oraz jak to wygląda w praktyce.
A gdyby ktoś był zainteresowany dołączeniem (mamy jeszcze dwa wolne miejsca), to startujemy dokładnie wraz z najbliższym przylotem Iceland Express w niedzielę 1 maja rano (odbieramy z lotniska), a kończymy przed kolejnym wylotem.
Pozdrawiam,
T. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| MARCINIS1
| Doczy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skd: husavik |
|
Wysany: 29 Kwi 2011, 9:44 Temat postu: |
|
|
Bananus napisa: | Witajcie,
Właśnie niedawno zakończyliśmy naszą pierwszą wycieczkę dookoła Islandii. Jechaliśmy w pięć osób dość komfortowym samochodem (nowa Toyota Corolla), spaliśmy w przytulnych i również wygodnych guesthousach (w większości pokoje dwuosobowe, czyste łazienki, obowiązkowo wifi, aneksy kuchenne, czyli taki polski standard ** / **+) wszystko trwało około 7 dni.
Koszt takiej wyprawy zamknął się w około 1000 złotych na osobę (czyli ok. 40 000 ISK) wliczając wynajem samochodu, benzynę (dużo benzyny! 3600 kilometrów...) i noclegi. Do tego należy doliczyć wyżywienie, co przy gotowaniu samemu i smakołykach daje około 1000 ISK/dzień.
Tak więc tydzień można bardzo wygodnie spędzić za ok 50 000 ISK. Stąd moje pytanie, za co te 220 000 ISK wyliczył autor wątku - a pytam nie z przekąsem, a z chęcią udzielenia pomocy.
Za kilka dni ruszamy w kolejną taką podróż - chcemy zobaczyć jeszcze więcej, również w podobnych warunkach, tym razem to będzie 5 dni i koszt wyniesie około 750 złotych na osobę.
Jako, że po powrocie będziemy mieć zaliczoną prawie calutką Islandię (od Westfjordów, przez bardzo dokładnie północ, Akureyri, Myvatn, wschód z fiordami, południe z glacierami i wodospadami, Golden Circle, naturalnie Reyk Area i nawet Westmann Islands) jestem bardzo skory udzielić wszystkim zainteresowanym pomocy w postaci informacji i dobrych rad, jak również konkretnych namiarów, co, gdzie, jak i za ile oraz jak to wygląda w praktyce.
A gdyby ktoś był zainteresowany dołączeniem (mamy jeszcze dwa wolne miejsca), to startujemy dokładnie wraz z najbliższym przylotem Iceland Express w niedzielę 1 maja rano (odbieramy z lotniska), a kończymy przed kolejnym wylotem.
Pozdrawiam,
T. |
ZAZNACZ ZE BENZYNA Z DNIA NA DZIEN ROSNIE , TERAZ JEJ KOSZT TO 238KR ZA LITR |
|
Powrt do gry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 29 Kwi 2011, 13:24 Temat postu: |
|
|
5 osób w T. Corolla to dosc sporo, do tego bagaze, jedzenie itp. dobrze, ze bez spiworów i namiotu/namiotów. Ja jakos jednak nie jestem przekonana do spania w hotelach i w pensjonatach podczas takiej wycieczki (oczywiscie w okresie od czerwca do wrzesnia, jest całkiem przyjemnie pod namiotem, pomijając jakies pogodowe ekstremy, które w sumie tez maja swój urok).
Dlatego ja polecam samochód 4x4, spiwór, namiot, aparat fotograficzny, old schoolową mapę nie jakies tam GPS-y, przewodnik plus ksiazka http://www.skrudda.is/baekur.aspx?id=194 moze tez ta (zalezy co komu po głowie chodzi a poza tym czasem sie moze przydac) http://shopicelandic.com/en/store/huts-and-lodges-in-iceland oczywiscie dobra ekipa w samochodzie i cos do rozgrzania lub ochłodzenia w zaleznosci od okolicznosci i wio _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bananus
|
Wysany: 29 Kwi 2011, 15:56 Temat postu: |
|
|
Wycieczka miała miejsce tydzień temu, więc paliwo kupowaliśmy przez cały czas dokładnie po 238,4 ISK / litr.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę przedstawić dokładne obliczenia, ale ogólnie wyglądało to tak:
3275 kilometrów przy spalaniu 8,2l dało 64 000 ISK za paliwo
wynajem auta: 64 000 (8 dni = 8 x 24 godziny)
Noclegi: 55 000
To daje około 37 000 ISK na osobę + wyżywienie kilka tysięcy ISK. W przybliżeniu 45 000, po kursie rzeczywistym z karty płatniczej 0,0255 daje 1150 złotych os.
Jeśli podróż zaplanuje się dobrze, ma możliwość wybierania wśród kilkudziesięciu guesthousów i klikunastu car rentali, to koszt nie musi być duży.
A co do Corollki - nowy model (2009 rok) oferuje prawie tyle miejsca, co Avensis. Pięć dorosłych osób (co prawda z tyłu trzy szczupłe kobiety) z bagażami zmieściło się bardzo wygodnie. A tych bagaży nie było za dużo, bo na co dzień mieszkamy w Reykjaviku, więc zabraliśmy tylko potrzebne rzeczy. Uwaga! Każdy miał śpiwór, bo w każdym guesthousie używaliśmy opcji sleeping bag accomodation.
A tutaj zdjęcie tego samochodziku:
[img]http://img685.imageshack.us/f/p2240478.jpg/[/img] |
|
Powrt do gry |
|
 |
| alwa
| Doczy: 30 Kwi 2011 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 30 Kwi 2011, 16:02 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jeśli podróż zaplanuje się dobrze, ma możliwość wybierania wśród kilkudziesięciu guesthousów i klikunastu car rentali, to koszt nie musi być duży. |
Właśnie jestem na etapie planowania wycieczki. Czy mógłbyś podpowiedzieć jakąś możliwie tanią wypożyczalnię samochodów?
Pozdrawiam,
Ala |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bananus
|
Wysany: 4 Maj 2011, 10:37 Temat postu: |
|
|
Pewnie!
Najlepsza oferta jaką znalazłem to Blue Car Rental.
Oferują prawie nowe samochody (2-3 letnie z małym przebiegiem), my oraz nasi zagraniczni znajomi skorzystaliśmy już cztery razy z ich usług i obie strony były bardzo zadowolone.
No i oczywiście jedno z ważniejszych kryterium: cena. Po długich poszukiwaniach u nich jest jedna z najniższych.
Polecam również poszukać innych ofert, bo każdy może kierować się innym kryterium. Inne dwie tanie to: SadCars oraz City Car.
Naturalnie wypożyczalnie międzynarodowe typu Sixth lub Avis mają wyższe ceny. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| misza.82
| Doczy: 15 Sty 2011 | Posty: 24 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 6 Maj 2011, 21:46 Temat postu: |
|
|
co do wypożyczalni to znalazłem tańszą www.geysir.is, dla przykładu za 12 dni za yarisa zapłaciłem 1900 zł wraz z dodatkowym ubezpieczeniem szyb, a kalkulator blue rental car za polo wyliczył mi 2700.
Oczywiście w różnych klasach aut możliwe, że są róźnice w jednych na plus w innych na minus co do cen
Co do jakości www.geysir.is niestety jeszcze nie mogę się wypowiadać. Po powrocie we wrześniu udzielę więcej informacji |
|
Powrt do gry |
|
 |
| ZeusR1
| Doczy: 05 Lis 2008 | Posty: 7 | Skd: Keflavik |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|