Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Tomcat
| Dołączył: 23 Mar 2006 | Posty: 123 | Skąd: (juĹź nie)Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 0:54 Temat postu: Wyjazd samochodem do Polski. |
|
|
Mam pytanie dotyczÄ
ce sensownoĹci wyjazdu samochodem na urlop
do Polski.Zdaje siÄ,Ĺźe juĹź dojazd do promu ze stolicy to ciÄĹźka sprawa,
bo to chyba 700km do pokonania.Innych moĹźliwoĹci nie ma?Potem jest
masakra na promie za spore pieniÄ
dze i dalej jeszcze dojazd do Polski.
Do ceny promu trzeba wiÄc dodaÄ koszty paliwa.A co z ubezpieczeniem
na PolskÄ?W Polsce nie mamy samochodu a coĹ na urlop przydaĹoby siÄ.
Z drugiej strony,jeĹli lecieÄ samolotem,to co zrobiÄ przez ten czas
z autem?Dla jasnoĹci sytuacji dodam,Ĺźe chodzi o urlop latem 2007,
jest nas dwoje,mieszkamy w hotelu.ByĹbym wdziÄczny za odzew od osĂłb,
ktĂłre przerabiaĹy podobny problem,albo wiedzÄ
cokolwiek na ten temat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 1:11 Temat postu: Lotem bliĹźej |
|
|
A nie lepiej ĹmignÄ
Ä samolotem do Londynu lub Berlina taniÄ
liniÄ
lotniczÄ
(np. www.icelandexpress.pl)? Z Berlina do Polski jest blisko, ale moĹźna z Londynu innÄ
taniÄ
lotniczÄ
wprost do WrocĹawia, Warszawy, Krakowa, Poznania itd.
SamochĂłd chyba bardziej siÄ opĹaca wynajÄ
Ä w Polsce lub nawet poĹźyczyÄ od znajomych, ktĂłrzy sÄ
w Polsce.
Bo podróş promem to nie tylko koniecznoĹÄ przejazdu na Islandii, ale rĂłwnieĹź dĹuga podróş przez wÄ
skie i krÄte drogi w Danii. Potem jeszcze skok przez Niemcy (trochÄ szybciej bo autostradami, chyba, Ĺźe jest weekend i sÄ
korki).
Do tego trzeba liczyÄ, Ĺźe pĹyniÄcie promem to 8 dni z Ĺźyciorysu...
A czas to pieniÄ
dz
Chyba, Ĺźe chcecie zwiedziÄ sobie Wyspy Owcze, bo tam jest 2-dniowy przystanek  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 9:30 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ale rĂłwnieĹź dĹuga podróş przez wÄ
skie i krÄte drogi w Danii |
OdĹźajer na okoĹo 400 km do pokonania w Danii, okoĹo 320 km to autostrada. Nie wiem jak Ty podróşowaĹeĹ?  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 14:54 Temat postu: Autostrada |
|
|
Tak, duĹźÄ
czÄĹÄ drogi to autostrada. Ale jeĹli nie liczyÄ udziaĹu wedĹug dĹugoĹci, ale wedĹug czasu pokonywania, to te krÄte drogi stanowiÄ
spory udziaĹ.
A jeĹli chodzi o mnie to jechaĹem kiedyĹ jakimĹ skrĂłtem i jazda autostradÄ
wydawaĹa siÄ mgnieniem oka w porĂłwnaniu z powolnÄ
jazdÄ
za duĹskimi emerytami...
ZresztÄ
zwykle tak bywa, Ĺźe z caĹej drogi najbardziej pamiÄta siÄ te newralgiczne kawaĹki
Ja prwdopodobnie zjechaĹem z autostrady w Vejle i drogÄ
przez Holstebro dojechaĹem do Hanstholm (ok. 220 km). Moja strategia zakĹadaĹa, Ĺźe na bocznych drogach bÄdzie maĹy ruch i szybko przebijemy siÄ skrĂłtem do celu. Niestety mimo, Ĺźe ruch moĹźe nie byĹ duĹźy, ale samochody jechaĹy bardzo powoli a na krÄtych drogach trudno byĹo wyprzedziÄ...
Ale masz racjÄ Viking. MoĹźna dojechaÄ autostradÄ
do samego Aalborg i stamtÄ
d to bÄdzie pewnie juĹź niecaĹe 100 km do Hanstholm. Ale jest to dĹuĹźsza droga, wiÄc czort wie czy docelowo skrĂłt nie wychodzi szybciej. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 17:32 Temat postu: |
|
|
OdĹźajer zgadza sie jest to dĹuĹźsza droga ale napewno dotrzesz szybciej do celu...
Zaufaj mi... _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomcat
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 17:40 Temat postu: |
|
|
Z tego co piszecie,sens wyjazdu samochodem jest Ĺźaden? Czyli co,
zostawiam auto pod hotelem,samolot,a w Polsce wynajem,tak? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 17:47 Temat postu: |
|
|
Sluchaj ciezko jednoznacznie stwierdzic czy lepiej tak czy tak...znam kilka osob ktore jezdza samochodami i opini jest tyle ile jezdzacyh.Ale napewno bedzisz mial spokojniesza glowe zostawiajac samochod na Is.Na parkingu bezpiecznie poczeka na wasz powrot.Ty lecac samochodem zaoszczedzisz czas ,ktory musialbys spedzic na promie .W zaoszczedzone dni mozesz przeciez wciaz pracowac.Chyba ze chcesz obejrzec wyspy Owcze i miec komfort ze w Polsce jezdzisz wlasnym.Napewno nie polecam jazdy do Polski samochodem nie pierwszej mlodosci.jak sie popsuje po drodze to tylko klopot i koszt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomcat
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 17:58 Temat postu: |
|
|
No cóş,dziÄkujÄ Wam za tych parÄ spostrzeĹźeĹ,a Tobie Karuto za post,
ktĂłry ostatecznie odwiĂłdĹ mnie od pomysĹu podróşy autem.Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 18:18 Temat postu: |
|
|
oczywiscie mialo byc lecac samolotem....a nie samochodem...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bisiek ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 26 Lut 2006 | Posty: 67 | |
|
Wysłany: 7 Wrz 2006, 22:59 Temat postu: Re: Lotem bliĹźej |
|
|
OdĹźajer Egzegeta napisał: | A nie lepiej ĹmignÄ
Ä samolotem do Londynu lub Berlina taniÄ
liniÄ
lotniczÄ
(np. www.icelandexpress.pl)? |
znasz jakies inne tanie linie lotnicze latajace z islandii?
jezdziles kiedys wogole po Danii bo jak sie wyjezdza z promu to praktycznie zaraz sie dojezdza do autostrady i tak cala droge az do Swiecka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 7 Wrz 2006, 23:28 Temat postu: Re: Lotem bliĹźej |
|
|
bisiek napisał: | znasz jakies inne tanie linie lotnicze latajace z islandii? | SĹowo "tanie" jest subiektywne. Dla niektĂłrych moĹźe i Icelandair jest w miare tani
Cytat: | jezdziles kiedys wogole po Danii bo jak sie wyjezdza z promu to praktycznie zaraz sie dojezdza do autostrady i tak cala droge az do Swiecka | Hmmmm, nie wiem jak Ty, ale ja wieleset kilometrĂłw zrobiĹem nim dotarĹem do autostrady.
Bo raz, gdy wracaĹem, to mi siÄ nie ĹpieszyĹo i np. zachciaĹo mi siÄ pojechaÄ wzdĹuĹź morza...
Nie przypuszczasz chyba, Ĺźe Dania ma tylko jednÄ
drogÄ, ktĂłrÄ
moĹźna dojechaÄ do Polski?
JuĹź z Vikingiem rozstrzygnÄliĹmy problem dojazdu; jak mĂłwiĹem, ja wybraĹem skrĂłt, gdyĹź liczyĹem na szybszy dojazd poza autostradÄ
.
PoniewaĹź dojazd autostradÄ
moĹźe byÄ o 100 km dĹuĹźszy, wiÄc jadÄ
c podrzÄdnymi drogami moĹźe nawet byĹem szybciej, szczegĂłlnie, Ĺźe miaĹem wĂłz, ktĂłry jechaĹ maksymalnie 130 km/h, wiÄc zaryzykowaĹem jazdÄ na skrĂłty. BĂłg jeden wie czy autostradÄ
byĹbym szybciej. NajwaĹźniejsze, Ĺźe zdÄ
ĹźyĹem wtedy dojechaÄ na czas  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Wrz 2006, 6:29 Temat postu: |
|
|
Cytat: | jezdziles kiedys wogole po Danii bo jak sie wyjezdza z promu to praktycznie zaraz sie dojezdza do autostrady |
To praktycznie to jest okoĹo 80 km.
A po niemczech raczej trudno jest jeĹşdziÄ nie po autostradach... _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 8 Wrz 2006, 11:43 Temat postu: Autostrada |
|
|
Zdaje siÄ, Ĺźe gdzieĹ w okolicach Hamburga byĹ jakiĹ odcinek, gdzie jechaĹo siÄ "tylko" jednopasmowÄ
ekspresĂłwkÄ
, ale moĹźe juĹź jest lepiej.
Poza tym, w Niemczech sÄ
czÄsto korki na autostradach. Jesto to dla mnie zjawisko nie do uwierzenia, bo przy tak dobrych drogach, to wszystko powinno ĹmigaÄ. Jak porĂłwnam z PolskÄ
to wychodzi na to, Ĺźe u nas to w ogĂłle powinien byÄ jeden wielki korek... _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| thomase
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 129 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Sty 2007, 20:39 Temat postu: |
|
|
a moze orientujecie sie jak to jest gdybym chcial jechac autem na urlop z islandii ale juz nim nie wracac i zostawic je w polsce? da sie je tam zarejestrowac? czy koszty sa duze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 14 Mar 2007, 23:57 Temat postu: |
|
|
Ile jest km z warszawy do hanstholm? lub z dowolnego miasta Polski. _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 12:44 Temat postu: |
|
|
thomase napisał: | a moze orientujecie sie jak to jest gdybym chcial jechac autem na urlop z islandii ale juz nim nie wracac i zostawic je w polsce? da sie je tam zarejestrowac? czy koszty sa duze? |
Ponawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Milka
 | Dołączył: 02 Gru 2006 | Posty: 140 | Skąd: Waw,Hver |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 15:42 Temat postu: |
|
|
wredna_mimi napisał: | Ile jest km z warszawy do hanstholm? lub z dowolnego miasta Polski. |
1350 km jest z Handsholm do Warszawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Milka
 | Dołączył: 02 Gru 2006 | Posty: 140 | Skąd: Waw,Hver |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 15:50 Temat postu: |
|
|
soley napisał: | thomase napisał: | a moze orientujecie sie jak to jest gdybym chcial jechac autem na urlop z islandii ale juz nim nie wracac i zostawic je w polsce? da sie je tam zarejestrowac? czy koszty sa duze? |
Ponawiam |
CytujÄ wypowiedĹş owieczka.23 :
[quote=''owieczka.23'']Z samochodem to jest tak...
JeĹźeli chcesz jechaÄ do polski i go przerejestrowaÄ na polskie tablice to >
1. Musisz mieÄ fakturÄ na ten samochĂłd.
2. Do kwoty na rachunku musisz doliczyÄ akcyzÄ, ktĂłra wynosi 3,9 % (jak dobrze pamiÄtam) do pojemnoĹci silnika 2 litrĂłw.
3. DoliczyÄ 22 % Vat
4. Oraz 500 zl opĹaty za ewentualne zezĹomowanie w przyszĹoĹci.
CĹo na samochody z Islandii wynosi na chwile obecnÄ
0%
No i oczywiĹcie jeĹźeli Pan lub Pani celni uzna ze na rachunku widnieje zaniĹźona kwota, to naliczy opĹaty od wartoĹci rynkowej.
Od tych opĹat moĹźna uzyskaÄ zwolnienie korzystajÄ
c z opcji przesiedlenia mienia, ale osobiĹcie nie polecam.[/quote]
i wszystko jasne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janiszelk ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Paź 2007 | Posty: 40 | Skąd: elk |
|
Wysłany: 3 Lip 2008, 10:46 Temat postu: |
|
|
W tym roku w maju sprowadzilem auto z niemiec......koszt ogolny okolo 1700 zl. w tym podatek wat zlomowanie i cos tam jeszcze ,przeglad itp itd. wraz z ubezpieczeniem OC okolo 2000zl. Auto to opel Astra 2000r.....te same przepisy obowiazuja przy przywozie auta z Islandi..............faktura nie jest potrzebna,wystarczy umowa kupna sprzedazy,celnik nie ma prawa podwazenia wpisanej ceny(ja mialem 500 euro)i wziecia ceny z taryfikatora,ma do tego prawo wyzsza instancja,jednak jest to prawo martwe,nie stosowane w praktyce,dlatego wszyscy goscie co zajmuja sie sciaganiem aut zanizaja wartosc......(na sprawdzenie wartosci urzad ma 5 lat,ale musialby sprawdzic goscia ktory ci sprzedal auto jesli potwierdzi cene na umowie to urzad moze sie pocalowac,pozatym stary wlasciciel nie musi odpowiedziec polskiemu urzedowi,dlatego sprawdzenie prawdziwej ceny staje sie niewykonalne w praktyce,prawie i dlatego urzedy toleruja oszustwo w postaci zanizonej ceny......bo skad mieli by zreszta tylu tlumaczy....hahaaaa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janiszelk ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Paź 2007 | Posty: 40 | Skąd: elk |
|
Wysłany: 3 Lip 2008, 10:55 Temat postu: |
|
|
Aha oczywiscie musisz tez miec dowod rejestracyjny...islandzki,ale ja nawet nie wiem jak on wyglada ,chociaz auto tu posiadam......i jeszcze jedna sprawa ,teraz nie pamietam dokladnie ale jest tylko kilka dni na zgloszenie celne ,chodz o to kiedy wjechales na terytorium naszego kraju......nikt tego nie sprawdza bo nie ma granic wiec jak cos to piszesz kilka dni wstecz i po klopocie......ogolnie jest troche latania,ja w elku zalatwialem to dwa dni, .....pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|