Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Sick4Toys
 | Dołączył: 09 Kwi 2004 | Posty: 65 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 21 Lip 2006, 15:09 Temat postu: |
|
|
a to przepraszam, nie doszukaĹam _________________ .::hafandi eyra? Ă vasanum::. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sie 2006, 8:35 Temat postu: |
|
|
milo mi poinformowac jeszcze nie poinformowanych, ze baltasar kormakur kreci nowy film! "myrin" powstaje w oparciu o powiesc arnaldura indridasona, a w jedna z glownych rol wcielil sie ingvar eggert sigurdsson (znany m.in. z "zimnego swiatla" oddssona, czy "aniolow wszechswiata" fridrikssona).
kolejno: na jesieni dagur kari rozpocznie zdjecia do filmu "the good heart", premiera planowana na maj/czerwiec 2007 i zagra tom waits.
islandczycy do kamer!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tedson
| Dołączył: 30 Sie 2006 | Posty: 53 | Skąd: krakĂłw |
|
Wysłany: 31 Sie 2006, 15:50 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich forumowiczĂłw.
WĹaĹciwie chciaĹem odpowiedzieÄ nie w tym temacie, ale Ĺźe nie mogÄ go znaleĹşÄ, albo mam oczoplÄ
s, robie to tu.
ByĹ tu poruszony temat dotyczÄ
cy legendy maĹĹźeĹstwa ukrywajÄ
cego siÄ przed Ĺwiatem na Islandii. Tak na 100% nie jestem pewny czy chodziĹo akurat o tÄ
parÄ, ale jeszcze z wykĹadĂłw poĹwiÄconych Szwedzkiej Szkole Filmowej pamiÄtam dzieĹĂł Victora Sjostroma zatytuĹowane 'Banici' [Berg-Ejvind Och Hans Hustru], z roku 1918. Film powstaĹ na podstawie sztuki Johanna Sigurjonsona, islandzkiego dramatopisarza. Ja niestety ogladaĹem tylko fragmenty. Akcja tego filmu rozgrywa siÄ wĹaĹnie na Islandi i co charakterystyczne dla Szwedzkiej SzkoĹy Filmowej i w ogĂłle skandynawskiej egzotyki, twĂłrca kĹadzie duĹźy nacisk na kwestie zwiÄ
zanÄ
z przyrodÄ
, na jej wymiar egzystencjalny. To jak wiele w naszym Ĺźyciu zaleĹźy od praw natury. Jak na wybitnego reĹźysera przystaĹo Ĺwietnie zostaĹo to w tym filmie wygrane.
Pozdrwaiam wszystkich  _________________ on the roll |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Wrz 2006, 8:09 Temat postu: |
|
|
tedson napisał: |
Film powstaĹ na podstawie sztuki Johanna Sigurjonsona, islandzkiego dramatopisarza. (...) Akcja tego filmu rozgrywa siÄ wĹaĹnie na Islandi |
WspaniaĹy to film! Akcja faktycznie ma miejsce w poĹowie XIX wieku w Islandii, choÄ (tu CiÄ moĹźe trochÄ rozczarujÄ) wiÄkszoĹÄ zdjÄÄ nakrÄcono w Laponii. Tak, tak... Nie ulega jednakĹźe wÄ
tpliwoĹci, Ĺźe jest w tym filmie, tak jak juĹź wspomniaĹeĹ, charakterystyczne dla SkandynawĂłw podejĹcie do natury, jako do triumfujÄ
cej, dajÄ
cej wrÄcz mistyczne odkupienie. Film zakĹada przesĹanie, iĹź 'dusza czĹowieka zostanie oczyszczona w Ĺźywiole natury'.
Ponadto jest to historycznie bardzo waĹźny film - uznanao wĂłwczas PEJZAĹť za jednego z bohaterĂłw.
PiÄkne dzieĹo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tedson
| Dołączył: 30 Sie 2006 | Posty: 53 | Skąd: krakĂłw |
|
Wysłany: 1 Wrz 2006, 8:40 Temat postu: |
|
|
Tak zapomniaĹem o tym wspomnieÄ, natura w Szwedzkiej Szkole Filmowej stawaĹa siÄ bohaterkÄ
.
Pozdrawiam wszystkich! _________________ on the roll |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mori
 | Dołączył: 04 Gru 2004 | Posty: 84 | |
|
Wysłany: 3 Wrz 2006, 15:36 Temat postu: |
|
|
monellina napisał: | milo mi poinformowac jeszcze nie poinformowanych, ze baltasar kormakur kreci nowy film! "myrin" powstaje w oparciu o powiesc arnaldura indridasona, a w jedna z glownych rol wcielil sie ingvar eggert sigurdsson (znany m.in. z "zimnego swiatla" oddssona, czy "aniolow wszechswiata" fridrikssona).
kolejno: na jesieni dagur kari rozpocznie zdjecia do filmu "the good heart", premiera planowana na maj/czerwiec 2007 i zagra tom waits.
islandczycy do kamer!  |
bardzo moĹźliwe, Ĺźe przywiozÄ kopiÄ tego filmu za kilka tygodni... Myrin czyli RozmawiaĹem podczas Global Village w Warszawie z dziewczynÄ
z Islandii - po polsku Myrin znaczy ni mniej ni wiÄcej jak Bagno lub MokradĹo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
 | Dołączył: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skąd: SkÄ
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 27 Gru 2006, 13:39 Temat postu: |
|
|
Witam! Chcialem sie dowiedziec, czy sa w Reyjkiaviku jakies dobre kina. Niedlugo wychodzi ciekawy film, ktory bardzo chcialem obejzec, bedzie mial niesamowite efekty i dlatego ogladanie na kompie mija sie z celem.
Oto link do filmu, moze i Was zainteresuje: http://www.apple.com/trailers/wb/300/ _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka GĹÄbsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Dołączył: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skąd: Warszawa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| pstpila
| Dołączył: 07 Lis 2006 | Posty: 14 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Cze 2007, 23:39 Temat postu: |
|
|
Co sÄ
dzicie o filmie Tropiciel (Pathfinder), ktĂłry wĹaĹnie jest w kinach? Czy tacy wĹaĹnie byli Wikingowie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 15 Cze 2007, 15:36 Temat postu: |
|
|
pstpila napisał: | Co sÄ
dzicie o filmie Tropiciel (Pathfinder), ktĂłry wĹaĹnie jest w kinach? Czy tacy wĹaĹnie byli Wikingowie? |
Zacytuje dziennikarza "The Washington Post", ktory napisal, ze przy "Tropicielu" ogladanie "Conana Barbarzyncy" przypomina czytanie Dostojewskiego . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hans
| Dołączył: 30 Wrz 2005 | Posty: 10 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 29 Lip 2007, 15:13 Temat postu: |
|
|
Ma ktoĹ moĹźe "Med allt a hreinu"? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 30 Wrz 2007, 18:49 Temat postu: |
|
|
W zakonczonym wlasnie Copenhagen International Film Festival glowna nagrode Zlotego Labedzia dostal film "Dzieci" (Born) w rezyserii Islandczyka Ragnara Bragasona. Oto, co o nim napisano:
Reykjavik is often portrayed as being the capital of North Atlantic hedonism, complete with a hip upper class, Icelandic sushi and huge four-by-four vehicles. But Ragnar Bragasson turns this depiction inside out in his clever, black-and-white multiplot drama, where people on the bottom rungs of society are struggling with the problems of everyday life, while they are being pulled into a downward spiral of ill-fated events. Four stories dissect the reality of relationships between parents and children, and their attributes of intimacy, powerlessness and overprotectiveness: Marino, the local retard with the mind and inner demons of a young child; Gardar, a heartless criminal with no roots, who is willing to do anything for a bit of money; Karitas, a nurse and single mother of four, who is caught in a net of economic and emotional powerlessness; and Gudmund, Karitas’s fatherless son, who’s having a hard time trying to find his place in the world, until he one day suspects who his father might be. The film is the product of a collaborative effort by the award-winning theatre group Vesturport. Much like Mike Leigh’s character actors, the performers have used improvisation techniques to get into the lives of their characters. The resulting portraits are both authentic and disturbingly serious, with space for ample eccentricity. One of Iceland’s new kids on the music block, Petur Ben (Screaming Masterpiece), is behind the film’s soundtrack.
Jesli to prawda, ze inspirowal go Mike Leigh, to jest to na pewno swietny film. Ktos widzial moze? _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Salka Valka
| Dołączył: 31 Sie 2007 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 1 Paź 2007, 9:03 Temat postu: |
|
|
A ja widziaĹam wczoraj 'One top, down under', mam nadzieje, Ĺźe nie przekrÄciĹam. DuĹźo myĹlaĹam po oglÄ
dniÄciu tej krĂłtkometraşówki, i ciÄĹźko mi byĹo jÄ
sklasyfikowaÄ. Z jednej strony film jest peĹen symboli, dominujÄ
cy to woda, i metafizyki iĹcie kieĹlowskiej a z drugiej strony wydaĹ mi siÄ, pĹytki, nie wiem czy to dobre sĹowo. Momentami miaĹam wraĹźenie, Ĺźe gĂłruje w nim forma nad treĹciÄ
, pocieszeniem moĹźe byÄ fakt, Ĺźe film ma bardzo piÄkne zdjÄcia. Fridriksson wĹaĹciwie wyczarowaĹ ten film, dwa tak skrajne a mimo wszystko tak podobne do siebie miejsca. PoĹÄ
czyĹ je motywem lodu, ktĂłry w filmie symbolizuje zarĂłwno ĹmierÄ jak i Ĺźycie.
WidziĹam rĂłwnieĹź 'Children of nature', rĂłwnie piÄkny film, opowiadajÄ
cy bardzo uniwersalnÄ
historiÄ, w sposĂłb bardzo egzotyczny, co chyba zrozumiaĹe. PeĹno w nim pĂłĹnocnej mistyki, pojawia siÄ w nim rĂłwnieĹź motyw Ĺmierci, czÄsto obecny w islandzkiej literaturze. To ciekawe, Ĺźe islandczycy nie bojÄ
siÄ pokazywaÄ staroĹci i Ĺmierci, ktĂłrÄ
zachodnia kultura raczej ukrywa, nie dostrzegaÄ. Salka Valka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 157
| Dołączył: 25 Lis 2009 | Posty: 18 | |
|
Wysłany: 30 Gru 2009, 0:16 Temat postu: Imaginarium of Doctor Parnassus |
|
|
Hej!
Mam 2 pytania dotyczace Islandii.
1. Czy jest to czeste ze w kinach puszczaja angielskie napisy (zamiast islandzkich) czy nie mam na co liczyc?
2. Czy ktos z was orientuje sie kiedy jest na Islandii premiera filmu Imaginarium of Doctor Parnassus??? Niestety w Polsce nie zdaze go ogladnac a bardzo na niego czekam.
3. W ktorym kinie sa najtansze bilety? Czy studenci maja znizki?
Pozdrawiam serdecznie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 30 Gru 2009, 1:32 Temat postu: Re: Imaginarium of Doctor Parnassus |
|
|
157 napisał: | Hej!
Mam 2 pytania dotyczace Islandii.
1. Czy jest to czeste ze w kinach puszczaja angielskie napisy (zamiast islandzkich) czy nie mam na co liczyc?
|
nieczesto
157 napisał: |
2. Czy ktos z was orientuje sie kiedy jest na Islandii premiera filmu Imaginarium of Doctor Parnassus??? Niestety w Polsce nie zdaze go ogladnac a bardzo na niego czekam.
|
22 stycznia _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Salena
| Dołączył: 16 Wrz 2010 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 9:35 Temat postu: |
|
|
Co prawda wÄ
tek troszkÄ xxxxĹ, ale...
ChciaĹam nawiÄ
zaÄ do postu Ireth. Czy film Ragnara Bragasona "Dzieci", byĹ kiedykolwiek wydany lub wy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Salena
| Dołączył: 16 Wrz 2010 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 9:38 Temat postu: |
|
|
[quote="Salena"]Co prawda wÄ
tek troszkÄ ucichĹ, ale...
ChciaĹam nawiÄ
zaÄ do postu Ireth. Czy film Ragnara Bragasona "Dzieci", byĹ kiedykolwiek wydany lub wyswietlany w Polsce? Czy gdziekolwiek mozna go zdobyc?
Wybaczcie 2 posty naraz, ale klawiatura mi sie psuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|