reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 276, 277, 278 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

QRCZYBYK napisa:
Witam mam takie pytanie co my艣licie o porodzie z gazem rozweselaj膮cym

na mnie nie podzia艂a艂 Wink
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
QRCZYBYK
U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
Do潮czy: 03 Mar 2011
PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 21:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ok ale podobno daj膮 ten gaz zamiast znieczulenia, ale rodzi艂a艣 pierwszy raz i nie podzia艂a艂, czy mo偶e ju偶 wcze艣niej rodzi艂a艣 na znieczyleniu a teraz na gazie, i jakie s膮 r贸偶nice podobno gaz jak nawet nie podzia艂a to troch臋 przymuli i wra偶enie ca艂kiem inne a dzia艂anie mniej niebezpieczne jak 艣rodki znieczulaj膮ce
lampeczka

PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

QRCZYBYK napisa:
No ok ale podobno daj膮 ten gaz zamiast znieczulenia, ale rodzi艂a艣 pierwszy raz i nie podzia艂a艂, czy mo偶e ju偶 wcze艣niej rodzi艂a艣 na znieczyleniu a teraz na gazie, i jakie s膮 r贸偶nice podobno gaz jak nawet nie podzia艂a to troch臋 przymuli i wra偶enie ca艂kiem inne a dzia艂anie mniej niebezpieczne jak 艣rodki znieczulaj膮ce

rodzi艂am raz;)
nie mia艂am znieczulenia w kr臋gos艂up...chocia偶 prosi艂am o nie:)
ani akupunktura, ani zastrzyk w pupcie ani ten gaz na mnie nie podzia艂a艂y...no ale da艂am rad臋:)mo偶e na kogo艣 innego podzia艂a艂o.ja nie czu艂am nic...
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

QRCZYBYK napisa:
ja bralam ten gaz 3 godziny faktyczie muli , ja dodatkowo sluchalam gloso muzyki do tego efekt super, ale a godzine przed kocem porodu ie wytrzymalam i podali mi znieczulenie o kregoslupa
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
QRCZYBYK
U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli ten gaz to troche przereklamowana sprawa
lampeczka

PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 21:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

QRCZYBYK napisa:

bierz co ci zaproponuj膮Smile)))))mo偶e na ciebie podzia艂a co艣:)powodzenia
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 22:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

QRCZYBYK napisa:

Na mnie podzialal, rodzilam raz i tylko z gazem na znieczulenie w kregoslup bylo za pozno. Rowniez dalam rade. Nie na kazdego dziala ale pomaga w oddychaniu co jest bardzo wazne podczas porodu.Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
QRCZYBYK
U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
PostWys砤ny: 11 Maj 2011, 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lampeczka na mnie to mo偶e gaz i by podzia艂a艂 ale taki ze skr臋ta, o 偶on臋 mi chodzi, i tak czytam co mi przed oczy wpadnie, jedni m贸wia 偶e dobra sprawa i nie potrzeba ju偶 znieczulenia, a inni 偶e nie dzia艂a, mo偶e zale偶y od organizmu
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 0:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a dla mnie gaz byl super:) nie chcia艂am maseczki zdj膮膰 ale po艂o偶na mi zabra艂a, dzi臋ki niemu uspokoi艂am si臋 troch臋,
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
lampeczka

PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 7:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

QRCZYBYK napisa:
Lampeczka na mnie to mo偶e gaz i by podzia艂a艂 ale taki ze skr臋ta, o 偶on臋 mi chodzi, i tak czytam co mi przed oczy wpadnie, jedni m贸wia 偶e dobra sprawa i nie potrzeba ju偶 znieczulenia, a inni 偶e nie dzia艂a, mo偶e zale偶y od organizmu

haha;)
na jednych dzia艂a na drugich nie:)niekt贸re z nas po znieczuleniu w kr臋gos艂up i tak czuj膮 b贸l...r贸偶nie to bywa.ale trzeba spr贸bowa膰 wszystkich opcji:)
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

Do潮czy: 27 Lut 2010
PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 10:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
QRCZYBYK napisa:

rodzi艂am raz;)
nie mia艂am znieczulenia w kr臋gos艂up...chocia偶 prosi艂am o nie:)
ani akupunktura, ani zastrzyk w pupcie ani ten gaz na mnie nie podzia艂a艂y...no ale da艂am rad臋:)mo偶e na kogo艣 innego podzia艂a艂o.ja nie czu艂am nic...

Ja identycznie jak lampeczka, nic nie pomog艂o na u艣mierzenie b贸lu, pewnie te偶 by艂am za bardzo zestresowana tym wszystkim i nie potrafi艂am si臋 uspokoi膰 i dobrze oddycha膰. Kazali mi zak艂ada膰 mask臋 a ja nie chcia艂am, bo nie czu艂am 偶adnej r贸偶nicy, a wr臋cz czu艂am jakbym si臋 w niej dusi艂a, to chyba stres....
A wiecie co, dosta艂am po porodzie zastrzyk w udo, niby to na szybsze rozkurczenie macicy i do dzi艣 mnie to miejsce boli jak dotykam, albo szybciej id臋 i jak mi臋艣nie uda si臋 ruszaj膮 to czuj臋 taki dziwny b贸l, moja mama m贸wi, 偶e chyba mi na nerw trafi艂a. Czy to minie? Chyba skonsultuj臋 si臋 z lekarzem w Polsce. I jeszcze jedno, jak ma艂ego karmi臋 na le偶膮co to ten bok na kt贸rym le偶臋 szybko mi dr臋twieje, a czasem jak dotykam ten bok u g贸ry na kt贸rym nie le偶e to czasem te偶 jest taki jaki艣 zdr臋twia艂y jak po znieczuleniu. Czy tak ju偶 b臋dzie?
Oj my biedne kobiety, ci膮偶a i por贸d to ju偶 zostawia jaki艣 艣艂ad do ko艅ca 偶ycia, czy to rozst臋py czy co innego.

A jeszcze takie pytanko do aktu urodzenia, czy przet艂umaczy膰 mog臋 go w Polsce czy tu na Islandii, bo p艂e膰 dziecka jest napisana po islandzku i si臋 zastanawiam czy t艂umacz w Polsce mi to przet艂umaczy, no ale chyba po imieniu na akcie wida膰, 偶e to m臋偶czyzna prawda. Bo wola艂abym w Polsce to zrobi膰 a pytam, 偶ebym nie mia艂a czasem tam niespodzianki, 偶e mi nie przet艂umacz膮
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 10:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gwiazdeczka my dla Natalki t艂umaczyli艣my w Polsce i nie by艂o problemu 偶adnego
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
Katrina

Do潮czy: 26 Maj 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 10:38    Temat postu: hejka dziewczyny Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie zestresowane przed porodem Mamusie Smile
Rozumiem Was doskonale i trzymam za Was mocno kciuki Smile Dacie rad臋 na pewno !!
Sama rodzi艂am na Islandii dwa lata temu. Wiedzia艂am 偶e podej艣cie i warunki s膮 sprzyjaj膮ce matkom i dzieciaczkom, ale mimo wszystko b贸l....... tego zazwyczaj ka偶da z nas si臋 boi. Ale uwierzcie, szybko si臋 zapomina o b贸lu jak si臋 trzyma t臋 wyczekiwan膮 istotk臋 w ramionach Smile
Chcia艂am rodzi膰 naturalnie, bez znieczulenia, mia艂am okropne b贸le z krzy偶a i z podbrzusza jednocze艣nie, miejscami my艣la艂am 偶e wyjd臋 z siebie. :O Pr贸bowa艂am gazu....... nie dzia艂a艂. Po艂o偶na zaproponowa艂a mi akupunktur臋........ i o dziwo zadzia艂a艂a Smile Wiem 偶e i ten spos贸b nie na wszystkie kobiety dzia艂a, ale warto spr贸bowa膰 Smile Mo偶na te偶 z艂agodzi膰 b贸le wod膮. Je艣li chcecie rodzi膰 w tzw GNIAZDKU, w ka偶dej sali s膮 wanny do kt贸rej mo偶na sobie w ka偶dej chwili wody napu艣ci膰 i wej艣膰 Smile
Powodzenia wszystkim przysz艂ym mamusiom i pozdrawiam cieplutko Smile
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 17:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co dziewczynki tak si臋 zastanawiam, bo maj膮 by膰 podwy偶ki od czerwca, a macierzy艅skiego pewnie nie podwy偶sz膮 co jak ju偶 kto艣 na nim jest jak ja.
A ja staram si臋 ma艂ego nie przegrzewa膰, cz臋sto otwieram okno w dzie艅, oczywi艣cie jak mocno nie wieje, te lufciki i tak s膮 malutkie w oknach ehhhh.
Ale tylko jedno okno otwieram, przeci膮g贸w nie robi臋. W domku jak jest ciep艂o to nieraz mam go na kr贸tko ubrane, ostatnio by艂o tak ciep艂o, bo nam w okna s艂o艅ce 艣wieci popo艂udniu i ubra艂am mu kr贸tkie spodenki. M贸wi膮, 偶e dziecko ubiera膰 tak jakby si臋 samemu le偶a艂o na 艂贸偶ku i by艣my nie czuli ch艂odu. Nie wiem czy jasno to napisa艂am. Ale przewa偶nie ma jakie艣 body, bluzk臋 i spodenki, a czasem bez body pod spodem, na noc ubieram mu same 艣pioszki i kaftanik albo pajacyk bez body, bo ma艂y 艣pi ze mn膮 w 艂贸偶ku to ma ode mnie ciep艂o. A na dw贸r to tak jak w domu i misia ubieram i kocyk, bo 艣pi. Wcze艣niej jak by艂o zimniej to ubiera艂am dodatkowy sweterek. Teraz robi si臋 cieplej, wi臋c cz臋艣ciej b臋d臋 go na kr贸tko ubiera膰, m贸wi膮, 偶e nie sugerowa膰 si臋 tym, 偶e dzidzia ma zimne r膮czki czy n贸偶ki, bo dzieci maj膮 je ch艂odniejsze, jak i doro艣li i w艂a艣nie sprawdza si臋 czy dzidzi nie zimno dotykaj膮c jego karku, ale o tym ju偶 by艂o napisane.
My po szczepieniu w艂a艣nie, ma艂y jeszcze 艣pi, oj jak mi p艂aka艂, biedny, a偶 mi si臋 chcia艂o te偶 p艂aka膰. Oczywi艣cie trzyma艂am go na r臋kach jak mu robi艂 zastrzyk. Mam czopki w pogotowiu w razie gor膮czki, ale mam nadziej臋, 偶e nie b臋d膮 potrzebne.
Powr髏 do g髍y
Ewcia

Do潮czy: 10 Sty 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 12 Maj 2011, 18:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gwiazdeczka a w oba uda go pokuli? (moj dostal w oba). A goraczke 38,5 dostal dopiero ok 24 wieczorem wczesniej mial ok 37,5 - wiec obserwuj go i badaj temperature.
Powr髏 do g髍y
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 13 Maj 2011, 10:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej hej dziewczyny:)

Ja jutro ko艅cz臋 40 tyg,a m贸j maluch ma to totalnie w nosku,ale ide dzis do lekarza i mo偶e zapadnie decyzja o rozwiazaniu ciazy,byle nie cesarka,wi臋c trzymajcie kciuki Wink

Ja o gazie rozweselajacym s艂ysza艂am ,偶e w momentach ndu偶ych b贸li nie pomaga,no ale na sobie nie wypr贸bowa艂am,wiec nie wiem

Pozdrawiam Smile
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

PostWys砤ny: 13 Maj 2011, 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko w jedno udko dosta艂 t膮 pierwsz膮 szczepionk臋, na szcz臋艣cie nie mia艂 gor膮czki i wywija艂 tak samo 偶ywo n贸偶kami jak zawsze, wi臋c dobrze zni贸s艂. Cho膰 o dziwo zan膮艂 wczoraj ze mn膮 ju偶 o 21, a tak to zasypia艂 dopiero o 23, mimo moich stara艅, 偶eby by艂o to po k膮pieli. Ale dobrze, bo ja wczoraj by艂am bardzo zm臋czona.
@ni@ Tobie po艂o偶na chyba nic nie powie opr贸cz tego, 偶e masz czeka膰, jak ja mia艂am wizyt臋 w 40tc to mi powiedzia艂a, 偶e dopiero w 41tc mo偶na my艣le膰 o wywo艂ywaniu porodu, ale mo偶e ka偶da po艂o偶na inaczej m贸wi. Na szcz臋艣cie nie doczeka艂am tej wizyty w 41 tyg i sama urodzi艂am
Powr髏 do g髍y
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 13 Maj 2011, 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gwiazdeczko u mnie sprawa wyglada dzis troszke inaczej,bo maja przyj艣膰 wyniki bada艅 na cholestaz臋,bo s膮 podejrzenia ,偶e mam drugi raz to 艣wi艅stwo,wi臋c je艣li to mam to dzi艣 mojego Natanielka utul臋 Smile je艣li za艣 nie to w 艣rod臋 pojad臋 do landspitala gdzie bed臋 mia艂a ju偶 drug膮 wizyt臋 z lekarka,kt贸ra ma oceni膰 czy mog臋 chodzi膰 dalej w ci膮偶y czy nie,a to znowu ze wzgledu na to,偶e pierwsz膮 ci膮偶臋 mia艂am rozwi膮zana przez cesark臋
Fajnie,偶e Tw贸j synu艣 tak dobrze zni贸s艂 szczepionk臋,dzielny ch艂opczyk. Jak mysl臋 o Waszych male艅stwach to moja t臋sknota do ma艂ego si臋ga zenitu,no ale ju偶 nied艂ugo Smile
Powr髏 do g髍y
mstefa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 22 Maj 2008
Sk眃: reykjavik-
PostWys砤ny: 13 Maj 2011, 15:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc dziewczynki!! ALe tu jest goraco,do wczorajszego wieczora byly takie upaly ze mlody w mieszkaniu na samych bodach siedzial,a czasami i na pampersie,a na dworze to kroki rekaw,krotkie spodenki i skarpetki. we wtorek jechalismy 200km samochodem i to byl meksyk.mlody plakal,marudzil,bylo mu goraco--o nas nie wspomne--w trakcie podrozy dwa razy zmienialam ubranie bo taki spocony byl,az w koncu na samych bodach jechal. dzis juz fajnie..wczorajsza burza zrobila swoje..ochlodzzilo sie,no ale z przyzzwyczajenia z islandii i tak jest mi cieplo..ludzie chodza na dlugi rekaw a ja na krotki..hehe

Gwiazdeczko,super ze Igorek nie plakal na szczepionce.Miki rowniez byl grzeczny na drugiej,nawet sie nie zorientowal ze mial szczepionke.

@ni@ mam nadzieje ze Twoje wyniki beda dobre.i juz nie dlugo utulisz maluszka!

buziaki
Powr髏 do g髍y
gwiazdeczka

PostWys砤ny: 13 Maj 2011, 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mstefka no w艂a艣nie Igorek p艂aka艂, zabola艂o go Sad
@ni@ jakie oryginalne imi臋 dla synka, 偶ycz臋 szybkiego porodu bez powik艂a艅 !!!!
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 276, 277, 278 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 277 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.