| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 20:33 Temat postu: |
|
|
| FilipR79 napisa³: | | Grazyna napisa³: | | . Ja w swojej miejscowoÅ›ci jestem bardzo lubiana i szanowana. ........ I co dzisiaj widzÄ™ w pracy, przychodzi jakaÅ› dziewucha, byle jak ubrana roczochcrana, z jakimÅ› workiem na plecach i pyta siÄ™ o pracÄ™. O maÅ‚o nie padÅ‚am!!!!!. Wyobracie sobie ludzie, którzy tu przyjezdzacie i Å‚azicie jak dziady , ze przynosicie nam wstyd!!!! BroÅ„ Boże nie mówiÄ™, że wszyscy tu przyjezdżajÄ…cy przedstawiajÄ… im taki widok Polaków. Ale zanim zaczniecie krytykować nas, którzy zdążyli siÄ™ już tu zakorzenić popatrzcie również obiektywne na siebie. Jak Wam tu siÄ™ nie spodoba, to sobie pojedziecie da,ale klasy kobieto nie maszlej w Å›wiat, a my bedziemy za takich koczowników " oczami Å›wiecić". |
Tak chamskiej wypowiedzi dawno nie czytałem. Jakby to delikatnie powiedziec Grażynko... słoma Ci z butów wychodzi. |
zdecydowanie podpisuję sie pod przedmówcą ,...i nie tylko słoma ale klasy kobieto nie masz...popracuj nad sobą |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| | Do³±czy³: 06 Gru 2005 | | Posty: 1093 | | Sk±d: Islandia |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 21:21 Temat postu: |
|
|
To że mam swój własny stosunek do pewnego typu ludzi przekreśla mnie.
Ja uważam, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie na dany temat. A kto tego nie umie uszanowac nie świadczy najlepiej o nim samym i te denne epitety.... bez komentarza. Jeśli chcie wiedzieć to wielu Polakom pomogłam w załatwieniu pracy na Islandii i ciągle jesteśmy w przyjacielskich kontaktach, a mój mąż który dobrze zna islandzki niejednokrotnie pomagał rodakom w trudnych sytuacjach jeśli ktokolwiek go o to poprosił. A Wy co mnie tak oceniacie to mi żal Was. Bo nie rozumiecie co piszę po polsku , a co dopiero w innym języku. Powiem inaczej, jezeli kogoś stać na nienajtańszy bilet lotniczy do Islandii to niech zada sobie trochę trudu i poszuka pracy na Islandii np. prze internet lub znajomych itd itd. A nie tu z Polaków koczowników robią. Wielu z nas tu dba o dobre imie Polski i trudno mi zrozumieć innych, skoro jedyne na co ich stać, to obrzucanie mnie głupimi epitetami. _________________ Brunetka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| mazury ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| | Do³±czy³: 08 Wrz 2006 | | Posty: 116 | |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 21:25 Temat postu: |
|
|
kazdy z Was ma racje. Przestańce już do Siebie warczeć i pomagajmy rodakom w potrzeie!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| | Do³±czy³: 27 Lip 2006 | | Posty: 226 | | Sk±d: Down Town czyli z Miasta Daunów |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 21:31 Temat postu: |
|
|
| Grazyna napisa³: | | Powiem inaczej, jezeli kogoÅ› stać na nienajtaÅ„szy bilet lotniczy do Islandii to niech zada sobie trochÄ™ trudu i poszuka pracy na Islandii np. prze internet lub znajomych itd itd. |
Cześć Grażynko,
Zgadzam się z Tobą w zupełności.......
Ten Pan, Christi-coś tam za długo siedzi na północy i stolicy dawno nie widział - byłem w ostatnią niedzielę z kolegą i powiem wprost, po przejściu 100 metrów w down-town zaczęliśmy rozmawiać po angielsku, po polsku to prostu wstyd! Banda zapijaczonych, obrzępolonych na łyso rzezimieszków to w Reykjaviku juz standard....
Dzisiaj na WP był piękny artykuł o Irlandii, podstawowe zarobki podobne (8-12 Euro/h), podatek znacznie mniejszy bo 20% a nie 37% (i to jeszcze z możliwością ulg)...... Koszty podrózy żenująco niskie....... Pogoda w porównaniu z Islandią - rewelacja!
Na co nam niewykształcona, niewyspecjalizowana "utlanda"?
Dlaczego nie pojedzie tam gdzie lepiej?
Chyba tylko po to, że Islandia jest krajem ludzi uczciwych i lekko naiwnych, takich których uda się oszukać co do języka, umiejętności, kwalifikacji (czy nawet kwestii niekaralności) - czego już w Irlandii nie ma...
Old Star |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| | Do³±czy³: 06 Gru 2005 | | Posty: 1093 | | Sk±d: Islandia |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 22:04 Temat postu: |
|
|
Uważam temat za zamknięty. Ja osobiście nie obraziłam się na nikogo. Czasami lepiej powiedzieć wprost całą prawdę. Teraz każdy z nas wie o innych wiecej. Idę słomę wyciągać . _________________ Brunetka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| | Do³±czy³: 08 Lip 2006 | | Posty: 991 | |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 22:10 Temat postu: |
|
|
| Old Star napisa³: |
Dlaczego nie pojedzie tam gdzie lepiej?
Chyba tylko po to, że Islandia jest krajem ludzi uczciwych i lekko naiwnych, takich których uda się oszukać co do języka, umiejętności, kwalifikacji (czy nawet kwestii niekaralności) - czego już w Irlandii nie ma...
Old Star |
Nie tylko po to. Jak zapewne zauwazyłeś większość tutaj obecnych należy do grona icelandofilów. A czy kogoś sie da oszukać co do kwalifikacji, języka itd - chyba nie, gdyż to w praniu wyjdzie? A skoro tak dobrze w Irlandii to przeciez zawsze możesz sam pojechać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| | Do³±czy³: 27 Lip 2006 | | Posty: 226 | | Sk±d: Down Town czyli z Miasta Daunów |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 23:12 Temat postu: |
|
|
| FilipR79 napisa³: | | Jak zapewne zauwazyÅ‚eÅ› wiÄ™kszość tutaj obecnych należy do grona icelandofilów. |
Znam to forum dłużej niż Ci się wydaje i jeśłi wierzysz, że szukają tutaj pracy lub info o niej wyłącznie "islandofile" (jak to określiłeś - tego słowa brakuje w słowniku języka polsiego), to chyba czas wrócić do oglądania dobranocki....
Old Star |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 23:14 Temat postu: |
|
|
| Użyłem słowa "większość" a nie "wyłącznie" a to różnica, prawda? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 23:14 Temat postu: |
|
|
| FilipR79 napisa³: | | A czy kogoÅ› sie da oszukać co do kwalifikacji, jÄ™zyka itd - chyba nie, gdyż to w praniu wyjdzie? |
NaprawdÄ™ to w praniu wyjdzie?
To chyba istotnie nie znasz Islandii, znam gości co deski w życiu nie widzieli a są w Islandii szacownymi stolarzami....
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 23:21 Temat postu: |
|
|
[quote="Old Star"] | FilipR79 napisa³: | To chyba istotnie nie znasz Islandii, znam goÅ›ci co deski w życiu nie widzieli a sÄ… w Islandii szacownymi stolarzami....
Pozdrawiam |
A to podobnie jak w Polsce, są ludzie którzy amortyzacji od inwentaryzacji nie odróżniali a są ... księgowymi (z protekcji) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
|
Wys³any: 14 Wrz 2006, 23:29 Temat postu: |
|
|
| FilipR79 napisa³: | | A skoro tak dobrze w Irlandii to przeciez zawsze możesz sam pojechać. |
To tyle, bo z kolegą Filipem to można dyskutować, ohoho
Dlatego nie pojadę do Irlandii, ponieważ podobnie, jak w stosunku do Grażyny, Islandczycy nie czują w sobie, że jestem Polakiem (nawet widząc tych obecnych), traktują mnie normalnie i szanują moje kwalifikacje....
Zdaje się, że temat dyskusji był wyraźnie opisany "W CIEMNO" i my, Polacy mieszkający od pewnego czasu na Islandii, bylismy proszeni o radę - ja więc takiej udzieliłem rady....
Gdybym mógł cofnąć czas, może i pojechałbym do Irlandii.....
Tyle na temat.
Ja też już kończę dyskusję - każdy ma swój rozum.......
OS |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Slawomir 70
| | Do³±czy³: 23 Sie 2006 | | Posty: 43 | |
|
Wys³any: 15 Wrz 2006, 8:45 Temat postu: |
|
|
Przepraszam ale się zagubiłem , po co tak kłótnia??
Przecież reasumując wszyscy macie rację.
Grażyna słusznie napisała że wstydziła się za tą brudną dziewczynę (kto by się nie wstydził i chciał mieć więcej takich doświadczeń) i jednocześnie przyznała że jest wielu porządnych Polaków tam gdzie mieszka. Nie ma się co dziwić że jeżeli zrobiła Polakom dobrą opinię to chce żeby tak zostało. I nie rozumiem dlaczego stwierdzenie tego niezaprzeczalnego faktu miałoby oznaczać "wychodzącą z butów słomę".
Czy to zła rada żeby szukać pracy przez internet a nie na miejscu chodząc brudny i śmierdzący . Przecież tak wyglądają realia. I nie ma się co obrażać jeżeli ktoś powiedział o tym wprost nie"owijając w bawełnę".
Ja bronię części Polaków którzy wyjechali w ciemno ( ludzi zdesperowanych) ale błąd wybaczyć można głupoty nigdy.
Moje obserwacje z podróży po Europie:
1.Grecja centrum Aten- tabliczka po polsku "Zakaz kąpieli w fontannie" ( Polacy w centrum, kąpali się w w fontannie -pełny luksus- mydełko, szamponik)
2. Francja - Plac Republik- na pomniku Marianny Polacy wywiesili swoje pranie, w ogrodach pod Luwrem łowią ryby w sadzawkach, pod polskim kościołem na schodach pijaństwo i żebractwo.
3. Francja -Paryż cały- powstały "Restauracje Serca" (darmowe obiady dla bezdomnych- 95% klientów Polacy), ponadto kradną, i stoja "na rączkę" czyli żebrzą.
4.Niemcy - cały kraj Polacy kradną co i gdzie się da.
5. Londyn - ci co tam sÄ… opiszÄ… to jeszcze lepiej
Jeżeli choć raz skłamałem to proszę powiedzieć gdzie. takie są fakty
Oczywiście nie generalizuję pokazuję fakty.
Ale chodzi o to że Polaków którzy pracują, żyją uczciwie nie widzi przeciętny mieszkaniec danego kraju i opinię wyrabia sobie na podstawie tego marginesu.
Przecież my Polacy postępujemy dokładnie tak samo z Rumunami - wyrabiamy sobie opinię o całym narodzie na podstawie małego procenta ludności (w dodatku narodowości romskiej a nie rumuńskiej).
Ale podsumowywujÄ…c:
Można przyjechać na Islandię i szukać pracy w ciemno jeżeli ma się bardzo dobre zaplecze finansowe, zna język angielski przynajmniej w stopniu komunikatywnym i w miarę poszukiwany zawód. W innym wypadku lepiej ten czas przeznaczyć na szukanie pracy przez internet.(ale sie powtarzam) _________________ Sławek
Być może nigdy nie wyjadę na wyspę, ale jeżeli nie spróbuję to wiem, że całe życie będę żałował. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| ggg66
| | Do³±czy³: 06 Wrz 2006 | | Posty: 15 | | Sk±d: Anglia |
|
Wys³any: 15 Wrz 2006, 9:25 Temat postu: |
|
|
Tak.....taka sama sytuacje mialem przd rokiem.
Dzwonie do kolegi w Angli pytam sie o prace,On odpowiada ze nie ma pracy za duzo ludzi,mieszkania tez nie ma dla mnie......podziekowalem i za 3 tygodnie przyjechalem w ciemno,mieszkanie znalazlem tego samego dnia,praca po 2 tygodniach,potem nastepna po nastepnych 2.
A kolego mowil nic tu niem w tej Angli i najlepiej nie przyjezdzaj!!!
Na Islandi to co niektorzy sa tez moimi "kolegami"....
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Slawomir 70
|
Wys³any: 15 Wrz 2006, 9:39 Temat postu: |
|
|
| ggg66 napisa³: | Tak.....taka sama sytuacje mialem przd rokiem.
|
Po co zaczynasz temat jezeli nikogo nie słuchasz i znasz wszystkie odpowiedzi.
ja podobnie jak Grażyna uważam temat za zakończony. _________________ Sławek
Być może nigdy nie wyjadę na wyspę, ale jeżeli nie spróbuję to wiem, że całe życie będę żałował. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| ggg66
| | Do³±czy³: 06 Wrz 2006 | | Posty: 15 | | Sk±d: Anglia |
|
Wys³any: 15 Wrz 2006, 9:49 Temat postu: |
|
|
| Slucham i widze ze duza czesc Polakow najlepiej chcialaby zamkniecia granic ludzi ktorzy planuja wyjazd na Islandie.W szczegolnosci dla rodakow. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Slawomir 70
|
Wys³any: 15 Wrz 2006, 9:54 Temat postu: |
|
|
| ggg66 napisa³: | | Slucham i widze ze duza czesc Polakow najlepiej chcialaby zamkniecia granic ludzi ktorzy planuja wyjazd na Islandie.W szczegolnosci dla rodakow. |
Zanim coÅ› napiszesz przeczytaj posty.
Grażyna miała rację wałkujemy temat a ty cały czas swoje.
Zaczynam rozumieć twoich kolegów z Angli i Islandi, że nie chcą cię widzieć.
Równie dobrze jak z tobą mógłbym rozmawiać z radiem PA Pa .
Powodzenia na Islandii.
I tak wyjedziesz i tak więc po co ta dyskusja , ja zegnam. _________________ Sławek
|
| Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | | Do³±czy³: 22 Sie 2005 | | Posty: 1747 | | Sk±d: Reykjavik |
|
Wys³any: 15 Wrz 2006, 16:54 Temat postu: |
|
|
ggg ale Ty gupi jesteÅ›...
Albo masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu...
| Cytat: | Tak.....taka sama sytuacje mialem przd rokiem.
Dzwonie do kolegi w Angli pytam sie o prace,On odpowiada ze nie ma pracy za duzo ludzi,mieszkania tez nie ma dla mnie......podziekowalem i za 3 tygodnie przyjechalem w ciemno,mieszkanie znalazlem tego samego dnia,praca po 2 tygodniach,potem nastepna po nastepnych 2.
A kolego mowil nic tu niem w tej Angli i najlepiej nie przyjezdzaj!!!
Na Islandi to co niektorzy sa tez moimi "kolegami"....
Pozdrawiam |
Ale na Islandii też znajdziesz mieszkanie w 1 góra 2 dni.
Ale ciekawi mnie czy masz na 3 miesięczna kaucie, która zostanie Ci zwrócona dopiero w chwili rezygnacji z mieszkania. Czyli na poczatek potrzebujesz od 150-200 tyś. a gdzie jedzenie.
No chyba że jak większość polaków tak zdesperowanych i mówiących jacy to my polacy mieszkajacy na Islandii jestesmy źli i odradzamy wam przyjazd, znajdziesz mieszkanie w jakims baraku z łazienka dla 15 osób, bedziesz jadł zupki chińskie przegryzając suchym chlebem. będziesz dzwonił do Polski i opowiadał w jakich to luksusach zyjesz i jak tu jest fajnie i super. To przyjeżdżaj w ciemno.
Zapraszam...
Ja już się przyzwyczaiłem to widoku polaków i ich min w sklepie jak patrzą na wózki co ludzie kupują. A unich chleb, zupki i 3 ziemniaki...
Grazynko i wszyscy którzy starają się wytlumaczyc żę przyjazd w ciemno jest zlym rozwiązanie, dajcie spokój...
Do nich i tak nic nie przemówi... _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| | Do³±czy³: 29 Maj 2005 | | Posty: 814 | | Sk±d: pUstka |
|
Wys³any: 16 Wrz 2006, 23:13 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Ale na Islandii też znajdziesz mieszkanie w 1 góra 2 dni.
Ale ciekawi mnie czy masz na 3 miesięczna kaucie, która zostanie Ci zwrócona dopiero w chwili rezygnacji z mieszkania. Czyli na poczatek potrzebujesz od 150-200 tyś. a gdzie jedzenie. |
Sorry Viking ale nie strasz tak kolesia tym mieszkaniem, może sobie pokój w guest house wynająć i żadnej kaucji płacić nie będzie jakieś 30.000 - 35.000 miesięcznie wystarczy, za jedynke bez problemów.
Jak zaoszczędzi kaskę na wyjazd i zna angielski da sobie rade, ja raczej odradzam przyjazd ludziom którzy po pierwsze nie mają wogóle kasy, planują spać pod namiotem i jeszcze nie znają języka.
pozdrówka seba
BTW dziś byłem w górach i mam super fotki hardcor-owe wejscie zboczem na 800m górę ale warto było, jeszcze jestem pod wrazeniem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 16 Wrz 2006, 23:20 Temat postu: |
|
|
| Siewa, zgadza się, ja już sie nie wypowiadam w tym temacie bo starzy "Icelanderzy" piszą głupoty żeby tylko nam "śmierdzącym, rozczochranym Polaczkom z workiem na plecach"obrzydzić wyjazd. Jak ktoś jest tak głupi żeby uwierzyć w te brednie jakich to niby pieniędzy wymaga sam "start" to niech wierzy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| mazury ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| | Do³±czy³: 08 Wrz 2006 | | Posty: 116 | |
|
Wys³any: 17 Wrz 2006, 1:37 Temat postu: |
|
|
ludzie !!!! pracy jest bardzo duzo wstarczy poszukac w necie.
Po groma jechac w ciemno? jesli znasz jezyk angielski to bardzo szybko znajdziesz prace przez neta a i nardzo czeto tak jest ze pracodawca zalatwi tez lokum.Po co tracic kase na przyjazd w ciemno i poszukiwania pracy?!!!!
FilipR79 ja jestem Icelandofil ale troche inny niz Ci o ktorych piszesz.
Nie jestem tez zawistnym polakiem, nie mam w rubryce "skad" wpisaneo jakieos islandzkiego miasta,nie mam tez islandzkieo obrazka.Jestem dalej Polakiem i kasa nie zrobila mi papu z mego mózgu . Kocham Moje mazury ,kocham tez Islandię .Nie wrzucaj wszystkich "Islanderów" do jednego worka!
Cieszę się ,że coraz więcej rodaków emigruje na Islandię ,cieszą się też z Nas Islandczycy.
FilipR79 muszę się z Tobą zgodzić ze coponiektóre posty odradzające przyjazd na Islandię to poprostu bzdur.To czysta Polska zawiść poczęta za czasów komuny.
Jak ktos jest zainteresowany to moge dac adres e-mail do pracodawcy ,pisal do mnie wczoraj czy nadal jestem zanteresowany praca (wegetablefarm) na Iceland.Jednak ja juz tu jestem i pracuje i moge dac komus ten adres, ktos moze do niego napisac bo on szuka rÄ…k do pracy.
PO CO JECHAC W CEIMNO?????????????????????????
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|