Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 30 Sie 2006, 9:26 Temat postu: Dania |
|
|
Ĺťeby zachÄciÄ do rozmĂłw o tym ciekawym choÄ trochÄ pĹaskim kraju, przedstawiam zdjÄcie pokazujÄ
cy jak duĹźy wpĹyw Dania wywarĹa na polskie Ĺźycie.
 _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 30 Sie 2006, 23:41 Temat postu: Dania |
|
|
Czy w Danii jest coĹ ciekawego do zwiedzania (interesujÄ
mnie atrakcje przyrodnicze: skaĹy, gĂłry, jeziora itp.)?
Czy jadÄ
c do promu na IslandiÄ, moĹźna coĹ ciekawego zobaczyÄ, zwiedziÄ? _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hubercik
 | Dołączył: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 4 Wrz 2006, 17:36 Temat postu: |
|
|
Moze i Dania to ciekawe i piekne miejsce,ale np. mnie nigdy nie moglo ono przekonac...poza tym wnerwia mnie gadanie o Danii jako o panstwie skandynawskim(nie jest to tylko moja indywidualna ocena,ale uwaza tak wielu ludzi z ktorymi rozmawialem na temat tego panstewka).Czy Wy teĹź macie takie odczucia?? _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I WschĂłd, i ZachĂłd-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 4 Wrz 2006, 20:35 Temat postu: Dania |
|
|
Teoretycznie, Dania to najbardziej skandynawski kraj. Przy czym od razu uprzedzam, Ĺźe nie chodzi mi o geograficzny pĂłĹwysep skandynawski, ale o historiÄ i kulturÄ.
To wĹaĹnie Dania rzÄ
dziĹa kiedyĹ wszystkimi innymi krajami skandynawskimi, a synonimem WikingĂłw byĹo Danes czyli DuĹczycy.
Inna sprawa, Ĺźe poprzez kontakt z resztÄ
kontynentu, Dania siÄ zbyt szybko "ucywilizowaĹa" i teraz moĹźe juĹź trudno sobie wyobraziÄ DuĹczykĂłw jako wojowniczych WikingĂłw
Pewnie teĹź i spora imigracja z innych krajĂłw (uĹatwiona geograficznie) spowodowaĹa, Ĺźe DuĹczycy nie sÄ
juĹź tak skandynawscy jak kiedyĹ. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jaerbu
| Dołączył: 31 Sie 2006 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2006, 10:29 Temat postu: Bevar Christiania:) |
|
|
Hej,
Jesli moge zaproponowac cos ciekawego do zobaczenia, a i zwiazanego z kultura to jak najbardziej bedzie to jedna z dzielnic Kopenhagi: Christiania, znana rowniez jako Wolne Miasto Christiania. Dzielnica powstala na poczatku lat siedemdziesiatych, kiedy to grupa hippisow postanowila sie tam osiedlic. Christiania zyje wlasnym zyciem i ma wlasne niezalezna prawa. Mysle, ze wybierajac sie do Kopenhagi warto "wstapic" i tam, niezaleznie od osobistych pogladow, bo to jednak kawalek wspanialej sztuki i kultury w ksztalcie malowidel, domow, ogrodow etc. Mnie najbardziej w Christianii podoba sie -wejscie- i -wyjscie-
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hubercik
 | Dołączył: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 12 Wrz 2006, 12:54 Temat postu: |
|
|
A kiedys nawet byl w TVP program poswiecony wlasnie Christanii,ciekawe zjawisko miasto w miescie gdzie wszyscy zyja z tego co sami wyprodukuja, a takze enklawa dla zbuntowanych... _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I WschĂłd, i ZachĂłd-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 19:27 Temat postu: |
|
|
Wrocilam i co widze . Jesli chodzi o Danie, to moge polecic Kopenhage do zwiedzania calosciowo, Helsingor (tam jest zamek Hamleta)i pobliski szwedzki Helsingborg (piekny widok z wiezy), Odense ze wzgledu na Andersena i na Jutlandii juz sliczne miasta Viborg i Ebeltoft. Mozesz takze zajrzec na portal dania.pl
P.S. A fotka boska... _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|