reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 80, 81, 82  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 22 Maj 2008
Skd: reykjavik-
PostWysany: 19 Lip 2011, 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. @ni@ babka w urzedzie cos sciemnia z tym becikowym. ja juz nie pamietalam dokladnie,wiec zerknelam w necie na wzor tego pisma co skladamy i tam jest wyraznie napisane PESEL lub DATA URODZENIA.wiec moze musisz dosadnie wyjasnic kobiecinie ze albo jedno albo drugie. a co do meldunku to ja najpierw zlozylam papiery do becikowego (tez mialam meksyk z lekarzem,az cud ze mi dali to becikowe bo zakrecona lekarka wpisala wizyte 2.12 w mojej miejscowosci a ja 8.12 rodzilam w RVK.ale udalo sie)a dopiero pozniej poszlam z mama zameldowac malego.kiedy meldowalam malego,babeczka chciala z rozmachu nadac mu pesel,ale ja juz mialam .pesel i akt urodzenia wyrabialam przez konsulat. moze uda Ci sie w miesiac,nie wiem ile w waszej miejscowosci urzedniczki potrzebuja czasu na wystawienie takich dokumentow.aha jesli z partnerem jestescie zameldowani w roznych miejscowosciach to musisz sie jeszcze przygotowac czasowo na potwierdzenie przez wasze urzedy ze partner nie pobral juz takiego zasilku--u nas tak bylo.kasa wplynela na konto jak juz wrocilismy na wyspe.

A prawda dzieci z dnia na dzien sie zmieniaja. maly pelza wszedzie,a najbardziej lubi miejsca w ktore ma problem sie zmiescic--pod stolik,krzesla.i spodobaly mu sie kola od wozka.a dzis sobie stawal w lozeczku,a jaki zadowolony byl.hehe..
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
SnakDak
Go
PostWysany: 20 Lip 2011, 8:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to prawda ze do becikowego potrzebny jest numer pesel bez niego nie możesz złozyć papierów.Pesel muszisz wpisac na formularzu do becikowego.Ja najpierw wyrabiałam Pesel,meldunek, a pózniej skladałam paiery o becikowe które dostalismy bez problemu Smile

Przy wyrobieniu metryczek urodzenia dziecka miałam troszkę klopotów ale jakoś sie udało Smile

POWODZENIA
Powrt do gry
@ni@

Doczy: 16 Sie 2008
PostWysany: 20 Lip 2011, 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Wam dziewczyny bardzo!
Mstefa mam nadzieję ,że masz rację,liczę na to ,bo wiadomo tysiąc piechotą nie chodzi,buziaki
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
mstefa
PostWysany: 20 Lip 2011, 23:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokladnie,tysiaczek na ulicy nie lezy. w moim przypadku bylo tak jak napisalam, babeczka sama mi powiedziala :wpisze pani date urodzenia albo pesel--pamiec siostry lepsza niz moja-- moze trafilam na mila babeczke,bo sporo sama podzwonila,popytala sie--mialam karte ciazy i zaswiadczenie od mojej poloznej--czy to wystarczy. a musze przyznac sie ze szlam z nastawieniem bojowym,poniewaz dzien wczesniej bylam w banku i bylam 3razy odsylana z okienka do okienka zeby zmienic glupi numer telefonu.ehhhhhh

@ni@ a jak pobyt w kraju?pogoda dopisuje??
Powrt do gry
@ni@

PostWysany: 21 Lip 2011, 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj "miły" pan w urzędzie mi powiedział,że peselu nie dostanę bo się przyznałam ,że dziecko wraca na Islandię,więc mam to załatwiać przez konsulat w Reykjaviku bedac juz w Islandii-pozabijam ich wszystkich,serio mam dość

Mstefa to ja może spróbuje tak jak Ty,po prostu podejde do Mops-u i zapytam czy sama data urodzenia nie wystarczy. A pogoda jest do kitu-deszcz deszcz deszcz. Pocieszam się tym,że jeszcze miesiąc tu posiedze,więc mam jeszcze szanse na ładniejszą pogode,pozdrówka,mam nadzieję,że u Was przynajmniej cieplutko
Powrt do gry
mstefa
PostWysany: 21 Lip 2011, 17:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale numer,co za koles! jakim prawem odmowil dziecku nadania numeru pesel.przeciez w konsulacie nie trzeba wyrabiac.sama najpierw wyrobilam paszport malemu i podpisalam tylko papier ze sama w ciag roku zglosze sie po wyrobienie.normalnie meksyk. widac ze co "kraj to obyczaj" moze zle mu sie spalo albo zone glowa bolala ze tak powiedzial..hehe..ja sobie zawsze tak tlumaczylam ich niemile zachowanie
Powrt do gry
SnakDak
Go
PostWysany: 21 Lip 2011, 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Polsce to jest tak że co miasto to obowiązuja inne zasady :)które narzucają sobie bezprawnie sami urzędnicy, proponuje Ci zadzwonić to większego miast od Twojego i dowiedzieć się co masz zrobić w takim przypadku i c\zy to wszystko jest zgodne z prawem
Powrt do gry
nikita333

Doczy: 23 Sty 2010
Skd: NJARDVIK
PostWysany: 21 Lip 2011, 19:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisa:
Dzisiaj "miły" pan w urzędzie mi powiedział,że peselu nie dostanę bo się przyznałam ,że dziecko wraca na Islandię,więc mam to załatwiać przez konsulat w Reykjaviku bedac juz w Islandii-pozabijam ich wszystkich,serio mam dość

Mstefa to ja może spróbuje tak jak Ty,po prostu podejde do Mops-u i zapytam czy sama data urodzenia nie wystarczy. A pogoda jest do kitu-deszcz deszcz deszcz. Pocieszam się tym,że jeszcze miesiąc tu posiedze,więc mam jeszcze szanse na ładniejszą pogode,pozdrówka,mam nadzieję,że u Was przynajmniej cieplutko

Witaj
Poniżej masz przepisy z dziennika ustaw ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych dotyczące nadania peselu ,zwróć szczególną uwagę na pkt 4,myślę że jak wydrukujesz to i zaniesiesz miłemu panu i powiesz że odmowę dobrze uzasadnioną przyjmiesz tylko na papierze to nie powinno już być problemów.Życzę powodzenia.

Rozdział 7a

Nadawanie numeru Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL)

Art. 31a. 1. Numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności, zwany w niniejszej ustawie "numerem PESEL", jest to 11-cyfrowy, stały symbol numeryczny, jednoznacznie identyfikujący osobę fizyczną, w którym sześć pierwszych cyfr oznacza datę urodzenia (rok, miesiąc, dzień), kolejne cztery - liczbę porządkową i płeć osoby, a ostatnia jest cyfrą kontrolną służącą do komputerowej kontroli poprawności nadanego numeru ewidencyjnego.

2. (30) Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw wewnętrznych w formie czynności materialno-technicznej.

3. Numer PESEL nadaje się:

1) (31) obywatelom polskim zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, a także osobom ubiegającym się o wydanie dowodu osobistego;

2) (32) cudzoziemcom zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące na podstawie art. 26 ustawy;

3) obywatelom polskim i cudzoziemcom, którzy podlegają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu, z wyłączeniem osób, którym nadano ten numer na podstawie pkt 1 i 2;

4) obywatelom polskim zamieszkałym za granicą, ubiegającym się o wydanie paszportu.

4. Nadanie numeru PESEL następuje, w przypadku osób:

1) o których mowa w ust. 3 pkt 1 i 2 - na wniosek właściwego organu gminy;

2) o których mowa w ust. 3 pkt 3 - na wniosek płatnika składek ubezpieczeniowych;

3) o których mowa w ust. 3 pkt 4 - na wniosek polskiego konsula.

Art. 31b. 1. (33) Minister właściwy do spraw wewnętrznych może nadać numer PESEL osobom innym niż wymienione w art. 31a ust. 3 na ich pisemny wniosek, jeżeli odrębne przepisy przewidują potrzebę posiadania numeru PESEL przez te osoby.

2. (34) Osoby, o których mowa w ust. 1, składają umotywowany pisemny wniosek o nadanie numeru PESEL bezpośrednio do ministra właściwego do spraw wewnętrznych, wraz z odpisem skróconym aktu urodzenia, a w przypadku osób, które wstąpiły w związek małżeński - wraz z odpisem skróconym aktu małżeństwa opatrzonym adnotacją o aktualnie używanym nazwisku.

3. Wniosek o nadanie numeru PESEL powinien zawierać następujące dane:

1) nazwisko i imiona;

2) nazwisko rodowe;

3) imiona rodziców;

4) nazwisko rodowe matki;

5) płeć;

6) datę i miejsce urodzenia;

7) obywatelstwo;

8) adres i miejsce pobytu stałego lub czasowego;

9) rodzaj, serię i numer dokumentu tożsamości.

4. (35) Minister właściwy do spraw wewnętrznych może, na umotywowany pisemny wniosek organów, o których mowa w art. 31a ust. 4, i osób, o których mowa w art. 31b ust. 1, zmienić numer PESEL.

5. Numer PESEL podlega zmianie w przypadku:

1) sprostowania daty urodzenia osoby, dla której był nadany;

2) sprostowania oznaczenia lub zmiany płci osoby, dla której był nadany;

3) sporządzenia nowego aktu urodzenia stosownie do przepisów ustawy z dnia 29 września 1986 r. - Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 2004 r. Nr 161, poz. 1688);

4) stwierdzenia faktu wprowadzenia w błąd organu co do tożsamości osoby, dla której był nadany.

6. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio do zmiany numeru PESEL.

Art. 31c. (36) Minister właściwy do spraw wewnętrznych powiadamia o nadaniu numeru PESEL organy, o których mowa w art. 31a ust. 4, oraz wnioskodawców, o których mowa w art. 31b ust. 1.
Powrt do gry
nikita333

Doczy: 23 Sty 2010
Skd: NJARDVIK
PostWysany: 21 Lip 2011, 19:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nikita333 napisa:
@ni@ napisa:

Witaj
Poniżej masz przepisy z dziennika ustaw ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych dotyczące nadania peselu ,zwróć szczególną uwagę na pkt 4,myślę że jak wydrukujesz to i zaniesiesz miłemu panu i powiesz że odmowę dobrze uzasadnioną przyjmiesz tylko na papierze to nie powinno już być problemów.Życzę powodzenia.

Rozdział 7a

Nadawanie numeru Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL)

Art. 31a. 1. Numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności, zwany w niniejszej ustawie "numerem PESEL", jest to 11-cyfrowy, stały symbol numeryczny, jednoznacznie identyfikujący osobę fizyczną, w którym sześć pierwszych cyfr oznacza datę urodzenia (rok, miesiąc, dzień), kolejne cztery - liczbę porządkową i płeć osoby, a ostatnia jest cyfrą kontrolną służącą do komputerowej kontroli poprawności nadanego numeru ewidencyjnego.

2. (30) Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw wewnętrznych w formie czynności materialno-technicznej.

3. Numer PESEL nadaje się:

1) (31) obywatelom polskim zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące, a także osobom ubiegającym się o wydanie dowodu osobistego;

2) (32) cudzoziemcom zameldowanym na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące na podstawie art. 26 ustawy;

3) obywatelom polskim i cudzoziemcom, którzy podlegają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu, z wyłączeniem osób, którym nadano ten numer na podstawie pkt 1 i 2;

4) obywatelom polskim zamieszkałym za granicą, ubiegającym się o wydanie paszportu.

4. Nadanie numeru PESEL następuje, w przypadku osób:

1) o których mowa w ust. 3 pkt 1 i 2 - na wniosek właściwego organu gminy;

2) o których mowa w ust. 3 pkt 3 - na wniosek płatnika składek ubezpieczeniowych;

3) o których mowa w ust. 3 pkt 4 - na wniosek polskiego konsula.

Art. 31b. 1. (33) Minister właściwy do spraw wewnętrznych może nadać numer PESEL osobom innym niż wymienione w art. 31a ust. 3 na ich pisemny wniosek, jeżeli odrębne przepisy przewidują potrzebę posiadania numeru PESEL przez te osoby.

2. (34) Osoby, o których mowa w ust. 1, składają umotywowany pisemny wniosek o nadanie numeru PESEL bezpośrednio do ministra właściwego do spraw wewnętrznych, wraz z odpisem skróconym aktu urodzenia, a w przypadku osób, które wstąpiły w związek małżeński - wraz z odpisem skróconym aktu małżeństwa opatrzonym adnotacją o aktualnie używanym nazwisku.

3. Wniosek o nadanie numeru PESEL powinien zawierać następujące dane:

1) nazwisko i imiona;

2) nazwisko rodowe;

3) imiona rodziców;

4) nazwisko rodowe matki;

5) płeć;

6) datę i miejsce urodzenia;

7) obywatelstwo;

8) adres i miejsce pobytu stałego lub czasowego;

9) rodzaj, serię i numer dokumentu tożsamości.

4. (35) Minister właściwy do spraw wewnętrznych może, na umotywowany pisemny wniosek organów, o których mowa w art. 31a ust. 4, i osób, o których mowa w art. 31b ust. 1, zmienić numer PESEL.

5. Numer PESEL podlega zmianie w przypadku:

1) sprostowania daty urodzenia osoby, dla której był nadany;

2) sprostowania oznaczenia lub zmiany płci osoby, dla której był nadany;

3) sporządzenia nowego aktu urodzenia stosownie do przepisów ustawy z dnia 29 września 1986 r. - Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 2004 r. Nr 161, poz. 1688);

4) stwierdzenia faktu wprowadzenia w błąd organu co do tożsamości osoby, dla której był nadany.

6. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio do zmiany numeru PESEL.

Art. 31c. (36) Minister właściwy do spraw wewnętrznych powiadamia o nadaniu numeru PESEL organy, o których mowa w art. 31a ust. 4, oraz wnioskodawców, o których mowa w art. 31b ust. 1.

Zawsze możesz powiedzić że paszport chcesz wyrobić a bez peselu dziecko go nie dostanie.
Powrt do gry
blanka

Doczy: 31 Sty 2011
PostWysany: 25 Lip 2011, 7:45    Temat postu: / Odpowiedz z cytatem

witam
ja nie pobieralam w polsce becikowego
ale tak zeby wyrobic dziecku pesel trzeba dziecko najpierw zameldowac tak bylo w moim przypadku, wiec mama zameldowala mala na okres tymczasowy na 3 miesiace ,na pesel czekalam tydzien
Powrt do gry
blanka

Doczy: 31 Sty 2011
PostWysany: 25 Lip 2011, 7:52    Temat postu: fotelik Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny pisze do was z zapytaniem za tydzien wracam do islandi mala skonczyla dwa lata wiec kazde z nas ma 20kg bagazu plus dla dziecka mam spacerowke ktora oddaje ale sparawa jest tez taka ze chce ze soba jeszcze zabeac fotelik 9-25 i nie wiem czy w iceland express pozwola mi na to
slyszalam ze moge wziasc fotelik tyle ze bede musiala za niego doplacic jako za nadbagarz wiec by mi pasowalo ,ale pytam czy ktos mial podobna sytuacje i potwierdzi mi to
pozdrawiam
Powrt do gry
beacia64

Doczy: 06 Kwi 2009
Skd: Keflavik
PostWysany: 25 Lip 2011, 17:44    Temat postu: Jakie mleko??? Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich odwiedzających ten temat:) Mam pytanie czy możecie doradzić mi w sprawie mleka?Od kwietnia jestem z nasza 6miesięczną córeczką w Polsce i będziemy tu jeszcze do września,a zaczął nam się kryzys laktacyjny i trzeba pomyśleć o sztucznym mleczku i nie wiem jakie wybrać,czy na wyspie są,jakieś mleka takie jak w Polsce?(Jak byłam to niestety się nie rozejrzałam),a nie chciałabym zmienić jej mleka bo w grudniu też planujemy przylot.
Wszystkim urlopowiczom życzę miłego wypoczynku i dobrej pogody,a tym którzy są na wyspie "szybkiego" do urlopu i także dobrej pogody:)
Powrt do gry
kasiajablonska

Doczy: 19 Wrz 2006
Skd: Akureyri
PostWysany: 25 Lip 2011, 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z czego orietuje sie to napewno NAN firmy Nestle.
kobieta77

Doczy: 05 Maj 2008
PostWysany: 25 Lip 2011, 20:40    Temat postu: mleko Odpowiedz z cytatem

jest sma gold, mleko z firmy hipp, jakies nowe organic, nan i jesli twoja mała ma problemy z np. z nie tolerowaniem laktozy to jest nutramigen ktore mozesz zakupic tylko w aptece ale jest strasznie drogie około 4 tys za mała puszke a w polsce okolo 26 zł wiec mozesz sie zaopatrzyc w kilka puszeczek w polsce
Powrt do gry
Monika_87
Go
PostWysany: 25 Lip 2011, 22:53    Temat postu: Macierzyński Odpowiedz z cytatem

Chciałam zapytać czy któraś z Was orientuje się ile jest teraz macierzyńskiego? Niektóre moje znajome wzięły na 9 miesięcy a niektóre na 12 miesięcy i mówiła, że dostała jakieś 60 tys. Dzięki za odp. Pozdrawiam
Powrt do gry
mstefa
PostWysany: 26 Lip 2011, 0:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

macierzynski to jest 80%twojej pensji.ale jest takze gorna granica 300tys brutto. wiec jesli ktos zarabia 340tys brutto to zasilek macierzynski wyliczany jest od 300tys. jesli rozkladasz sobie na dluzej niz 6miesiecy to kwota jaka jest przyznana na 6miesiecy dzielona jest na ilosc miesiecy ( np 1200000/6, badz 1200000/9, badz 1200000/12)
Powrt do gry
mstefa
PostWysany: 26 Lip 2011, 0:16    Temat postu: Re: Jakie mleko??? Odpowiedz z cytatem

beacia64 napisa:
Witam wszystkich odwiedzających ten temat:) Mam pytanie czy możecie doradzić mi w sprawie mleka?Od kwietnia jestem z nasza 6miesięczną córeczką w Polsce i będziemy tu jeszcze do września,a zaczął nam się kryzys laktacyjny i trzeba pomyśleć o sztucznym mleczku i nie wiem jakie wybrać,czy na wyspie są,jakieś mleka takie jak w Polsce?(Jak byłam to niestety się nie rozejrzałam),a nie chciałabym zmienić jej mleka bo w grudniu też planujemy przylot.
Wszystkim urlopowiczom życzę miłego wypoczynku i dobrej pogody,a tym którzy są na wyspie "szybkiego" do urlopu i także dobrej pogody:)

My rowniez w polsce przeszlismy na sztuczne mleczko,zaczelam mu dawac NAN,myslalam ze tu jest taki sam. ale z tego co pisaly mamusie oraz wyczytalam na pudelku rozni sie troszke od tego co jest w polsce.czasami dzieci nietoleruje NANA tutejszego.naszczescie moj diabel toleruje i nie musze mu zmieniac.
aha w polskim sklepie mozna kupic takze mleko dla dzieci.ale nie wiem jakie,moze jakas mama byla lub kupuje i wie,to podzieli sie informacja.

pozdrawiam
Powrt do gry
ania88_2010

Doczy: 17 Kwi 2010
PostWysany: 26 Lip 2011, 17:55    Temat postu: zdjęcia Odpowiedz z cytatem

Robie dobre zdjęcia i kocham to robić np.portrety zdjęcia dzieci do paszportu imprezy rodzinne mam dobry sprzęt zapraszam wiadomości na priv
Powrt do gry
@ni@

PostWysany: 27 Lip 2011, 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka
Wczoraj dopełniłam reszty formalności i już wiem ,że pesel jest niezbędny do becikowego także dziewczyny wyrabiajcie go razem z paszportem. Mój pesel ma być za ok 10 dni ale czy aby na pewno bedzie to się okaże. Więc prawdopodobnie jednak becikowe otrzymam ale to co się nalatałam to katastrofa po prostu,opiszę jeśli bedziecie potrzebowały po powrocie na Islandię. A tak to u mnie pogoda do pupy,zero słońca jednak mam nadzieję,że jeszcze się nim nacieszę,a jaka pogoda u Was? Pozdrawiam
Powrt do gry
lampeczka

Doczy: 25 Sty 2009
PostWysany: 27 Lip 2011, 15:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CZy widziałyście tutaj .......APETIZER???http://apetizer.pl/??dziękuję za odpowiedz pozdrawiam
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 80, 81, 82  Nastpny
Strona 32 z 82

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.