Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| agat
| Dołączył: 16 Paź 2006 | Posty: 2 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 17 Paź 2006, 17:24 Temat postu: Edukacja polskich dzieci w Reykjaviku...... |
|
|
Witam serdecznie wszystkich .Pragne uzyskac wiarygodne informacje na temat edukacji polskich dzieci w reykjaviku...Muj maĹź sciÄ
ga mnie i nasze dzieci na Iceland nie na wakacje lecz na dluzej ...Nie ma wiele kontaktow z rodzinami polskimi ktĂłre sa tam z dziecmi w wieku szkolnym .Bardzo prosze o odpowiedz ....Dziekuje i Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Animka
| Dołączył: 14 Sie 2006 | Posty: 14 | Skąd: Isafjordur |
|
Wysłany: 18 Paź 2006, 18:43 Temat postu: |
|
|
Hej Agat. Ja jestem w takiej samej sytuacji, lecÄ juĹź w paĹşdzierniku i niewiele czasu mi zostaĹo bo aĹź 9 dni;) Z tego co siÄ orientujÄ nie ma wiÄkszych problemĂłw ze szkoĹÄ
dla dzieci. Ja mam ich dwĂłjkÄ (w wieku szkolnym), bo szkoĹa na Islandi zaczyna siÄ od 6 roku Ĺźycia dlatego mĂłj mĹodszy syn bÄdzie uczÄszczaĹ tam do szkoĹy. Ostatnio siÄ dowiadywaĹam i do zapisania do szkoĹy potrzebne jest kenitale to coĹ takiego jak u nas pesel. Wiem, Ĺźe pomimo tego iĹź skĹada siÄ wniosek trzeba teĹź uiĹciÄ opĹatÄ do niego. O kenitale mamy siÄ staraÄ jak juĹź bÄdziemy na miejscu (prawdopodobnie trwa to okoĹo 3 dni- takie informacje uzykaĹ mĂłj mÄ
Ĺź). Tak szczerze powiedziawszy to sama za bardzo nie wiem jak to bÄdzie, ale obiecujÄ, Ĺźe jak dotrzemy na miejsce to opiszÄ wszystko tak ĹźebyĹ wiedziaĹa jak to mniej wiÄcej wyglÄ
da. Wiem jedno, Ĺźe moja znajoma, ktĂłra juĹź tam jest 2 miesiÄ
ce z synem jest zadowolona. BÄdÄ troszkÄ dalej od Rejkiaviku, bo na zachodnich fiordach Islandii. Pozdrawiam cieplutko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 18 Paź 2006, 22:35 Temat postu: |
|
|
Hejka.
1) Potrzebny jest akt urodzenia, przetĹumaczony na jÄzyk angielski.
2) Potrzeba wziÄ
Ä z przychodni karte szczepieĹ dziecka - nie trzeba tego tĹumaczyÄ.
3) Warto rĂłwnieĹź mieÄ akt maĹĹźeĹstwa z tĹumaczeniem, lub jeĹli jest tylko jeden rodziÄ (np rodzice sÄ
po rozwodzie), mieÄ zgodÄ drugiego rodzica na pobyt dziecka w innym kraju.
4) Trzeba umĂłwiÄ spotkanie w przychodni w celu przebadania dziecka, bez tego nie przyjma go do szkoĹy adres internetowy link badania robiÄ
w Reykjaviku nie wiem czy w Akureyri lub innym miescie da siÄ je przeprowdziÄ, moi znajomi musieli z Olafsviku jechaÄ specjalnie 300km. Lepiej wczeĹniej umĂłwiÄ wizytÄ gdyĹź czeka siÄ trochÄ (nawet do 4 -6 tyg) a bez tych badaĹ nie przyjmÄ
dziecka na 100%
5) Trzeba zĹoĹźyÄ po przyjeĹşdzie dokumenty o pozwolenie na pobyt. Robi siÄ to w UTL http://www.utl.is/ , potrzebne bÄdzie do tego zaĹwiadczenie o warunkach mieszkaniowych, druczek do wziÄcia w wyĹźej wymienionym urzedzie emigracyjnym, lub na jego stronie www (koszt to 2000ISK dla dziecka i 4000ISK dla osoby dorosĹej za przyjÄcie wniosku)
a)prawdopodobnie dojdzie koszt ubezpieczenia na czas 6miesiecy (po tym okresie przechodzicie pod islandzki system ubezpieczeniowy), ubezpieczenia opiewa na min 2.000.000 ISK np moĹźna to zrobic np w TM, koszt to 9.000ISK za dziecko i 15.000ISK za dorosĹÄ
osobÄ - od razu TM zaĹawi Kennitala tak wiÄc nie trzeba siÄ juz tym martwiÄ.
SzkoĹa dla dzieci z rodzin emigrantĂłw to gĹĂłwnie: AusturbæjarskĂłli v/VitastĂg 101 ReykjavĂk Guðmundur Sighvatsson tel. 561 2680 , ale w kaĹźdym rejonie jest wiele szkóŠi tam przyjmÄ
oczywiĹcie dzieci, mam na myĹli Ĺźe starsze dzieci z pewnoĹcia lepiej siÄ zaaklimatyzujÄ
jeĹli bÄdÄ
na poczatku miaĹy z kimkolwiek wspĂłlny jÄzyk.
Pozdrawiam Seba[/url] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 18 Paź 2006, 23:04 Temat postu: |
|
|
Animka napisał: | O kenitale mamy siÄ staraÄ jak juĹź bÄdziemy na miejscu (prawdopodobnie trwa to okoĹo 3 dni- takie informacje uzykaĹ mĂłj mÄ
Ĺź). |
To zarĂłwno Ty, jak i mÄ
Ĺź dostaliĹcie zĹe informacje.
O kennitale powinien wystÄ
piÄ pracodawca, czeka siÄ w tej chwili okoĹo miesiÄ
ca (trochÄ za duĹźo siÄ obcokrajowcĂłw zjeĹźdĹźa ostatnio).....
O.S. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 19 Paź 2006, 11:50 Temat postu: |
|
|
Podobno skrocil sie czas oczekiwania na kenitale do 2-3 dni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Paź 2006, 12:11 Temat postu: |
|
|
Teraz to juz chyba samemu sie wystepuje o kennitale? Mam na mysli - po 1 maja... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Animka
| Dołączył: 14 Sie 2006 | Posty: 14 | Skąd: Isafjordur |
|
Wysłany: 19 Paź 2006, 21:19 Temat postu: |
|
|
Basia napisał: | Teraz to juz chyba samemu sie wystepuje o kennitale? Mam na mysli - po 1 maja... |
Wiesz Basiu ja specjalnie poprosiĹam mÄĹźa Ĺźeby siÄ spytaĹ jak siÄ sprawy majÄ
z tym kennitale i takÄ
on informacjÄ uzyskaĹ, Ĺźe mamy wnioski zĹoĹźyÄ jak ja i dzieci bÄdziemy na miejscu, a czas oczekiwania to okoĹo 3 dni, napomknÄ tylko, Ĺźe dokumenty o pobyt staĹy juĹź mÄĹźowi wysĹaĹam i on je zĹoĹźyĹ w urzÄdzie sÄ
tam juĹź okoĹo miesiÄ
ca i przyjdzie nam jeszcze czekaÄ, poniewaĹź okazaĹo siÄ Ĺźe trzeba uiĹciÄ opĹatÄ. MÄ
Ĺź zrobiĹ to w miarÄ szybko jednakĹźe kiedy zadzwoniĹ do urzÄdu stwierdzono brak wpĹaty. No, ale poprzesyĹaĹ im potwierdzenia i mamy czekaÄ jeszcze okoĹo 4-5 tygodni Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Navijka
| Dołączył: 02 Wrz 2005 | Posty: 39 | Skąd: 110 Rvk |
|
Wysłany: 20 Paź 2006, 15:24 Temat postu: |
|
|
Witam
Mam jedna dobra rade: skoro Twoj maz jest na miejscu niech wybierze sie do urzedu i zlozy wasze papiery o przyznanie numeru kennitala, poniewaz tak dokladnie nie wiadomo ile sie czeka.Nie sadze zeby byly to 2 - 3 dni, poniewaz ostatnio jak skladalam papiery dla przyjaciolki okazalo sie ze bede czekac od 4 - 6 tygodni w zwiazku z duzym naplywem cudzoziemcow...A bez kennitali naprawde nic sie nie zdziala...
Potzrebny jest odpowiedni druk i xero waszych paszportow.
Powodzenia i pozdrowienia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 20 Paź 2006, 17:44 Temat postu: |
|
|
Ja czekalem na kennitale tydzien wiec nie jest tak zle. Ale to i tak dobra rada o zlozenie wnioskow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agat
| Dołączył: 16 Paź 2006 | Posty: 2 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 20 Paź 2006, 20:17 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich Bardzo mocno dziekuje za odpowiedzi i za informacje ktore pomogÄ
mi wszystkie startowe sprawy pozytywnie pozalatwiac....Bardzo gorÄ
co pozdrawiam i zapraszam kazda notka jest dla mnie cenna....Pa pa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Paź 2006, 14:32 Temat postu: |
|
|
1. czas oczekiwania na dzieĹ dzisiejszy wynosi ok. 3 dni - sprawdzone tydzieĹ temu - wedĹug moich informacji wczeĹniejszy wydĹuĹźony czas oczekiwania byĹ spowodowany niedroĹźnoĹciÄ
systemu komputerowego spowodowanÄ
liczbÄ
wnioskĂłw - jednakĹźe system juz usprawniono!!!
2. wniosek o kennitala moĹźe wystÄ
piÄ pracodawca bÄ
dĹş teĹź inna osoba przebywajÄ
ca na Islandii i posiadajÄ
ca kennitala !!!
3 . link do wniosku http://www.thjodskra.is/media/eydublod/kennit_erl_borg_ensk.pdf |
|
Powrót do góry |
|
 |
| p_h_oskar
| Dołączył: 02 Gru 2007 | Posty: 27 | Skąd: Polska Kielce |
|
Wysłany: 8 Cze 2008, 10:45 Temat postu: |
|
|
chcialabym sie dowiedziec czy w stolicy jest jakas polska szkola do ktorej moglby uczeszczac siedmiolatek... i jakie dokumenty sa dokladnie potrzebne... ???????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anita123
| Dołączył: 30 Kwi 2008 | Posty: 88 | |
|
Wysłany: 8 Cze 2008, 18:46 Temat postu: szkoĹa |
|
|
nie ma polskiej szkoĹy w islandi |
|
Powrót do góry |
|
 |
| p_h_oskar
|
Wysłany: 9 Cze 2008, 13:52 Temat postu: |
|
|
a chociaz ucza polskiego.... jako jezyka obcego...??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 9 Cze 2008, 17:45 Temat postu: |
|
|
p_h_oskar napisał: | a chociaz ucza polskiego.... jako jezyka obcego...??? |
p_h_oskar - takiej szkoĹy nie ma i wÄ
twie Ĺźe szybko powstanie. SzkoĹy typowo polskiej tym bardziej nie ma - rĂłwnie dobrze mogliby uczyÄ Tagalog jako jÄzka obcego, filipinczykĂłw teĹź jest tutaj sporo.
MaĹy po prostu idzie do szkoĹy i siÄ uczy islandzkiego - dostanie dodatkowe lekcje zapewne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| p_h_oskar
|
Wysłany: 10 Cze 2008, 16:10 Temat postu: |
|
|
rozumiem.... tylko czy moj siedmio latek da sobie rade??? jak wasze dzieci sobie radza??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 11 Cze 2008, 9:51 Temat postu: |
|
|
Siedmiolatek da sobie rade bez problemu, trudniej dostosowac sie jest na starszym dzieciom. Tak wiec nie przejmuj sie. Problemem bedzie, jesli bedziecie chcieli po roku, dwoch, trzech z Islandii wyjechac - dziecko bedzie musialo uczyc sie w nowych realiach, w nowym jezyku... I to juz bedzie wiekszy problem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Michael-Scofield ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 91 | Skąd: Keflavik/Mosefellbaer |
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 23:47 Temat postu: Re: szkoĹa |
|
|
anita123 napisał: | nie ma polskiej szkoĹy w islandi |
polska szkola jest, nie na tyle oczywiscie w pelni polska bo jest to miÄdzynarodowa na Kopavogur, jest 30 dzieci polskich od 7 do 15 lat 2 nauczycielki polki, ktore ucza i polskiego i islandzkiego, i inni nauciele ktorzy wlasnie przygotowuja dzieci (nauka jezyka itd.) do pojscia do klasy islandzkiej. A dla malych dzieci to jest jak ulal, sa gry zabawy -pelen luz, nie wspominajac juz o tych wiekszych, bo ta szkola to nie szkola-to przedszkole dla mlodziezy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 13:39 Temat postu: |
|
|
Mnie teĹź interesuje to przedszkole dla mĹodzieĹźy (liceum). To jak bÄdziecie coĹ wiedzieÄ to dajcie znaÄ. Dodam Ĺźe pierwszy rok ma skoĹczony, a zostaĹy jeszcze dwa. Nie wiecie czy moĹźna tak zaczynaÄ "od Ĺrodka"??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| cĂłrka
 | Dołączył: 29 Lip 2008 | Posty: 41 | |
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 18:29 Temat postu: Re: szkoĹa |
|
|
Michael-Scofield napisał: | anita123 napisał: | nie ma polskiej szkoĹy w islandi |
polska szkola jest, nie na tyle oczywiscie w pelni polska bo jest to miÄdzynarodowa na Kopavogur, jest 30 dzieci polskich od 7 do 15 lat 2 nauczycielki polki, ktore ucza i polskiego i islandzkiego, i inni nauciele ktorzy wlasnie przygotowuja dzieci (nauka jezyka itd.) do pojscia do klasy islandzkiej. A dla malych dzieci to jest jak ulal, sa gry zabawy -pelen luz, nie wspominajac juz o tych wiekszych, bo ta szkola to nie szkola-to przedszkole dla mlodziezy... |
czy mogĹabym prosiÄ o jakieĹ namiary na tÄ
szkoĹÄ? nazwa, adres, najlepiej strona internetowa  _________________ hej maĹa , nakarm Ĺwiniaki . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|