Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| nemet
| Doczy: 08 Lut 2010 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 29 Cze 2011, 12:52 Temat postu: |
|
|
mam wolne miejsca na wyprawe samochodami 4x4 na Islandie w sierpniu, start i powrot z/do polski lub dosiadka w reykjaviku - szukam dokompletowania skladu aby nie robic pustego przebiegu.
jesli ktos zainteresowany to prosze pisac lyczyk@go2.pl |
|
Powrt do gry |
|
 |
| roger9300 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysany: 6 Lip 2011, 20:13 Temat postu: thorsmork lub landmannalaugar |
|
|
Witam!!!
na sobote planuje 2 dniowy wyjazd na landmannalaugar lub thorsmork mam wolne miesca w samochodzie, mile widziani równiez inni posiadacze 4x4. wiecej info 8416645 Bartek _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Sleepless in Reykjawik
 | Doczy: 04 Sie 2011 | Posty: 2 | Skd: Wrocław / Katowice |
|
Wysany: 4 Sie 2011, 0:37 Temat postu: |
|
|
Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowym nabytkiem forum.
Także z tej strony Artur, mam 25 lat z pokorą i żalem wyznajem że się zakochałem w Islandii - Witam !
Planuję podróż na IS - urlop mam od 31 sierpnia - 14 września. Na początku miałem zamiar podróżować sam, jednak koszta/orientacja w terenie itd. przemawiają za powiększeniem składu.
Czy ktoś z Was w tym czasie planuje odwiedzić Islandię i miałby ochotę na dodatkowe towarzystwo ?
Planuję zrobić trasę 10 dniową z przewodnika National Geographic : Reykjavik, Borganes, Skagafjordur, Akureyri, Myvatn, Egilsstadir, Hofn, Skogar, Złoty grąg, Rykjavik.
Oczywiście jestem otwarty na propozycję.
Kontakt :
Artur P.
gg- 1393408
tel. 793019099
artur56@interia.pl |
|
Powrt do gry |
|
 |
| piwpaw
| Doczy: 10 Sie 2010 | Posty: 21 | |
|
Wysany: 4 Sie 2011, 21:11 Temat postu: |
|
|
Sleepless in Reykjawik napisa: | Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowym nabytkiem forum.
Także z tej strony Artur, mam 25 lat z pokorą i żalem wyznajem że się zakochałem w Islandii - Witam !
l |
Z pokora i zalem? Zal.Mam nadzieje ze Islandzka natura ci da lekcje prawdziwej pokory i wyjedziesz z tego kraju jak najszybciej.
Palant. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Doczy: 22 Pa 2007 | Posty: 101 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 4 Sie 2011, 22:09 Temat postu: |
|
|
No to oficjalne powitanie na forum masz już zaliczone...  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Sleepless in Reykjawik
 | Doczy: 04 Sie 2011 | Posty: 2 | Skd: Wrocław / Katowice |
|
Wysany: 9 Sie 2011, 16:06 Temat postu: |
|
|
piwpaw napisa: | Sleepless in Reykjawik napisa: | Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowym nabytkiem forum.
l |
Z pokora i zalem? Zal.Mam nadzieje ze Islandzka natura ci da lekcje prawdziwej pokory i wyjedziesz z tego kraju jak najszybciej.
Palant. |
Fajny z Ciebie Odyn, dużo mi pomogłeś tą odpowiedzią. Mam nadzieję, że nie siedzą tu tylko takie maskonury jak PIWPAW.
Gorąco pozdrawiam  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Doczy: 22 Pa 2007 | Posty: 101 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 9 Sie 2011, 20:52 Temat postu: |
|
|
Proszę mi tu maskonurów nie traktować jako inwektywy...  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 10 Sie 2011, 0:42 Temat postu: |
|
|
ja tego "zalu" tez nie kumam. Do jednego pojazdu nie wsiadłabym z Tobą bo pewnie jestes "dziwny" _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
| eestitahestik
| Doczy: 24 Gru 2011 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 24 Gru 2011, 21:28 Temat postu: |
|
|
Hej kto chcialby sie wybrac do Islandii ?
piszcie na eestitahestik@tlen.pl |
|
Powrt do gry |
|
 |
| hubertt
| Doczy: 19 Lut 2012 | Posty: 5 | Skd: krk |
|
Wysany: 19 Lut 2012, 12:28 Temat postu: |
|
|
witam, powtórze tą wiadomośc rownież w tym 'temacie" admina proszę ewewntualnie o jej skasowanie .
W dniach 19.06-14.07 jedziemy na Islandie autem (combi albo 4x4). Na wyspie elfów będziemy więc 21.06-12.07 czyli 21 dni (przyjazd jest o 7:30 rano, wyjazd, a raczej wypływ jest 12.07 o 10 rano
Wyjazd z PL (dokładnie z KRK) w piątek wieczorem 15.06 i dojazd do Amsterdamu (zwiedzenie), potem do Danii i prom do Islandii. Powrót 15.07 Niedziela w Krk. Wyjazd ma być z założenia tani tzn jak najwięcej bierzemy rzeczy z PL (zarcie/osprzęt/paliwo do kuchenek), spanie w „dobrych” namiotach (kamping płatny rzadko - tylko gdy mocno zmoczy lub by wziąć prysznic). Z wyposarzenia auta brakuje nam trumny (thule) na dach. Ogólnie chcemy się zamknąć w sumie 5000zł/osobę przy 4 osobach w aucie:
Obecna kalkulacja:
- prom 3000 EURO (4 osoby + auto) = 13.000 zł
- paliwo do auta: 5000 km (8l/100 km diesel) daje przy 6 zł za litr kosz całkowity na auto 2400 zł
Sumując 15,400/4=3850 zł (w przybliżeniu) + około 1200 zł wydatki własne i jakieś dodatkowe rzeczy których nie policzyłem. Oczywiście nie zarabiamy na tym wyjeździe - wszystko koszty wspólne/dodatkowe dzielimy na liczbę pasażerów.
PLAN podróży (przybliżony ale będziemy chcieli go w jak największy sposób zrealizować):
1. seydisfjordur - modrudallur – gora krafla- jez myvatn 1 dnia (1d)
2. okolice jez myvatn (trasy piesze: vindelbelgjarfjall, krafla, skutustadir, hverfjall, blaflall, dimmuborgir, kąpieliska, i inne) 2 d
3. goddafoss – 0,5 d
4. i fjordum - trekking 2 d
5. przejazd i fjordum/ goddafoss przez husavik i tjornes (czarna plaza) droga 85 i oxarfjotrur do jokulsarglijufu 0,5 d
6. park jokulsarglijufur (trasy piesze: asbyrgi, as, raudholur, hljodaklettar, dettifoss, selfoss itp.)- 2 dni
7. przejazd przez fiordy wschodnie droga nr 1. do jolulsarlon 0,5 d
8. jokulsarlon i skaftafell - 1,5 dzien
9. vatnajolul i hvannadalsbjukur - 2 dni (12 dzień wyprawy) (sprzęt i doświadczenie lodowcowe posiadam)
10. trekking z landmannalauguar przez thorsmork do obwodnicy czyli skogar (dojazd do „L” drogą 26 i F208 ) – 5 dni
11. wrak samolotu, seljalandsfoss, glymur i gulfoss, geyser (1,5d)
12. park thingvellit (trasa piesza) przejście do oxaraholm - 1 d
13. wejście na heklę lub trasa na górę hengill i kratery nesjavellir (okolice miasta hveragerdi) - 1 d - rezerwa
14. powrót z wschodu do seydisfjordur - 0,5 dzień
15. może się uda także dodatkowo na koniec: seydisfjordur-egilsstadir- 917 do vopnafjordur – 85 do bakkafjordur (siedziba elfów) (1d)
Reasumując „po takim wstępnie” mam pytania:
1 czy ktoś z chce jechać - mamy 2 miejsca wolne . Specyfika wyjazdu - widać z planu powyżej. Jak by ktoś reflektował to zapraszam. Reasumując 21 dni w namiocie z chodzeniem po wietrznej/mroźnej/deszczowej/śnieżnej Islandii wymaga pewnych zdolności, zarówno psychicznych jak i fizycznych których od ewentualnego uczestnika/uczestniczki wymagamy…
2 czy widzicie ja może jakieś „słabe” strony/uwagi/lub nasuwają wam się wskazówki co do plany jaki chcemy zrealizować ? . Może jakies miejsca opuściłem lub gdzieś po prostu „nie opłaca” się jechać bo tuż obok jest cos „lepszego” - wszelkie uwagi mile widziane.
3. czy da się przejechać osobowym autem z godafoss na północ potem na zachód przez wybrzeże droga 85 do zatoki oxarfjordur i potem 862 na południe do jokulsaargljufur w wymienionym w planie okresie ?
4 czy pod wrak samolotu (okolice vik) da się podjechać autem osobowym ? i gdzie to dokładnie jest …
5 jaki jest stan drogi i czy „osobówka” dojedzie do „L” (landmannalauguar ) drogą 26 i F208 lub pod heklem tzn 26 i dalej drogą droga numer F255
6 jak uskutecznić trekking w „L” tzn. trasę pieszą 5 dniową z „L” do skorgar przez thormork z wykorzystaniem własnego auta ? co myślicie o takim wariancie: pozostawić auto w miejscowości „hella” (przy obwodnicy gdzie odbija na północ droga 26) , dojechać autobusem kursowym (wyczytałem ze z rejklaviku jeżdżą 2xdziennie, wie ktoś ile kosztuje i gdzie znajdę rozkład kursów ?) do „L”, potem trekking do obwodnicy i już jakoś do „hella” się dostaniemy...
Wszystkich przepraszam za literówki …
Mail do mnie, choć wolę prowadzić rozmowę na forum (może ktoś inny skorzysta) kepil@o2.pl - narzie jest dwójka uczestników, obaj jesteśmy z krk (można umówić się na piwko i poznać/pogadać).
Pozdrawiam
H |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kosmonautka UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 01 Gru 2010 | Posty: 10 | |
|
Wysany: 14 Mar 2012, 12:30 Temat postu: |
|
|
Zazdroszczę, niestety tyle urlopu bym nie dostała Życzę powodzenia i koniecznie jakaś relacja wypadu musi być! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| laurentii
| Doczy: 16 Gru 2010 | Posty: 5 | |
|
Wysany: 15 Mar 2012, 18:29 Temat postu: |
|
|
Witam,
Na sobotę planujemy wyjazd na lodowiec i lodowa lagune. W planie spacer po lodowcu, zorze nad lodowa laguna i nocleg w domku na Svinafell. Wyjazd w sobote powrot w niedziele.
Mam 2 miejsca wolne, zapraszam chetnych.
8416645 Bartek |
|
Powrt do gry |
|
 |
| misza.82
| Doczy: 15 Sty 2011 | Posty: 24 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 26 Mar 2012, 0:43 Temat postu: |
|
|
hubertt napisa: | witam, powtórze tą wiadomośc rownież w tym 'temacie" admina proszę ewewntualnie o jej skasowanie .
W dniach 19.06-14.07 jedziemy na Islandie autem (combi albo 4x4). Na wyspie elfów będziemy więc 21.06-12.07 czyli 21 dni (przyjazd jest o 7:30 rano, wyjazd, a raczej wypływ jest 12.07 o 10 rano
Wyjazd z PL (dokładnie z KRK) w piątek wieczorem 15.06 i dojazd do Amsterdamu (zwiedzenie), potem do Danii i prom do Islandii. Powrót 15.07 Niedziela w Krk. Wyjazd ma być z założenia tani tzn jak najwięcej bierzemy rzeczy z PL (zarcie/osprzęt/paliwo do kuchenek), spanie w „dobrych” namiotach (kamping płatny rzadko - tylko gdy mocno zmoczy lub by wziąć prysznic). Z wyposarzenia auta brakuje nam trumny (thule) na dach. Ogólnie chcemy się zamknąć w sumie 5000zł/osobę przy 4 osobach w aucie:
Obecna kalkulacja:
- prom 3000 EURO (4 osoby + auto) = 13.000 zł
- paliwo do auta: 5000 km (8l/100 km diesel) daje przy 6 zł za litr kosz całkowity na auto 2400 zł
Sumując 15,400/4=3850 zł (w przybliżeniu) + około 1200 zł wydatki własne i jakieś dodatkowe rzeczy których nie policzyłem. Oczywiście nie zarabiamy na tym wyjeździe - wszystko koszty wspólne/dodatkowe dzielimy na liczbę pasażerów.
PLAN podróży (przybliżony ale będziemy chcieli go w jak największy sposób zrealizować):
1. seydisfjordur - modrudallur – gora krafla- jez myvatn 1 dnia (1d)
2. okolice jez myvatn (trasy piesze: vindelbelgjarfjall, krafla, skutustadir, hverfjall, blaflall, dimmuborgir, kąpieliska, i inne) 2 d
3. goddafoss – 0,5 d
4. i fjordum - trekking 2 d
5. przejazd i fjordum/ goddafoss przez husavik i tjornes (czarna plaza) droga 85 i oxarfjotrur do jokulsarglijufu 0,5 d
6. park jokulsarglijufur (trasy piesze: asbyrgi, as, raudholur, hljodaklettar, dettifoss, selfoss itp.)- 2 dni
7. przejazd przez fiordy wschodnie droga nr 1. do jolulsarlon 0,5 d
8. jokulsarlon i skaftafell - 1,5 dzien
9. vatnajolul i hvannadalsbjukur - 2 dni (12 dzień wyprawy) (sprzęt i doświadczenie lodowcowe posiadam)
10. trekking z landmannalauguar przez thorsmork do obwodnicy czyli skogar (dojazd do „L” drogą 26 i F208 ) – 5 dni
11. wrak samolotu, seljalandsfoss, glymur i gulfoss, geyser (1,5d)
12. park thingvellit (trasa piesza) przejście do oxaraholm - 1 d
13. wejście na heklę lub trasa na górę hengill i kratery nesjavellir (okolice miasta hveragerdi) - 1 d - rezerwa
14. powrót z wschodu do seydisfjordur - 0,5 dzień
15. może się uda także dodatkowo na koniec: seydisfjordur-egilsstadir- 917 do vopnafjordur – 85 do bakkafjordur (siedziba elfów) (1d)
Reasumując „po takim wstępnie” mam pytania:
1 czy ktoś z chce jechać - mamy 2 miejsca wolne . Specyfika wyjazdu - widać z planu powyżej. Jak by ktoś reflektował to zapraszam. Reasumując 21 dni w namiocie z chodzeniem po wietrznej/mroźnej/deszczowej/śnieżnej Islandii wymaga pewnych zdolności, zarówno psychicznych jak i fizycznych których od ewentualnego uczestnika/uczestniczki wymagamy…
2 czy widzicie ja może jakieś „słabe” strony/uwagi/lub nasuwają wam się wskazówki co do plany jaki chcemy zrealizować ? . Może jakies miejsca opuściłem lub gdzieś po prostu „nie opłaca” się jechać bo tuż obok jest cos „lepszego” - wszelkie uwagi mile widziane.
3. czy da się przejechać osobowym autem z godafoss na północ potem na zachód przez wybrzeże droga 85 do zatoki oxarfjordur i potem 862 na południe do jokulsaargljufur w wymienionym w planie okresie ?
4 czy pod wrak samolotu (okolice vik) da się podjechać autem osobowym ? i gdzie to dokładnie jest …
5 jaki jest stan drogi i czy „osobówka” dojedzie do „L” (landmannalauguar ) drogą 26 i F208 lub pod heklem tzn 26 i dalej drogą droga numer F255
6 jak uskutecznić trekking w „L” tzn. trasę pieszą 5 dniową z „L” do skorgar przez thormork z wykorzystaniem własnego auta ? co myślicie o takim wariancie: pozostawić auto w miejscowości „hella” (przy obwodnicy gdzie odbija na północ droga 26) , dojechać autobusem kursowym (wyczytałem ze z rejklaviku jeżdżą 2xdziennie, wie ktoś ile kosztuje i gdzie znajdę rozkład kursów ?) do „L”, potem trekking do obwodnicy i już jakoś do „hella” się dostaniemy...
Wszystkich przepraszam za literówki …
Mail do mnie, choć wolę prowadzić rozmowę na forum (może ktoś inny skorzysta) kepil@o2.pl - narzie jest dwójka uczestników, obaj jesteśmy z krk (można umówić się na piwko i poznać/pogadać).
Pozdrawiam
H |
proponuję w budżecie założyć ze 3 noclegi w kwaterach prywatnych. w ciągu 3 tygodni mogą być ale nie muszą gorsze warunki pogodowe, zmęczenie, potrzeba zrobienia prania, itp.
koszty noclegów to na ogół na dzień dobry 10-11 tyś koron, poza sezonem schodzili nam z ceny do 6800 max. czyli około 200 zł za nocleg w pokoju dla 2 osób.
Druga sprawa, to nocleg w czyimś mieszkaniu to także jakaś atrakcja. Można zobaczyć jak mieszkają Islandczycy. Warunki zazwyczaj są dobre, bez luksusów, ale zawsze przyjemnie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| roger9300 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysany: 14 Kwi 2012, 23:07 Temat postu: Hvannadalshnúkur |
|
|
szukam chetnych na wpolny wypad na najwyzszy szczyt Islandii Hvannadalshnúkur. termin wyjazdu ostatni weekend kwietnia lub pierwszy weekend maja. koszt za osobe: dojazd, sprzet, przewodnik okolo 18 tys isk. nie wliczony nocleg. wiecej info 8416645. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrt do gry |
|
 |
| adrasta
| Doczy: 25 Kwi 2012 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 25 Kwi 2012, 16:14 Temat postu: |
|
|
witam
szukam chętnej osoby lub 2 osób na wycieczkę po Is w dniach 5 - 14 sierpnia 2012. sytuacja wygląda następująco - jesteśmy trzema dziewczynami i tylko jedna z nas ma prawo jazdy, więc byłoby dobrze, aby potencjalny/-a chętny/-a był/-a choć w miarę doświadczonym kierowcą lecimy z Londynu Luton easyjet'em. plan podróży jest jeszcze w trakcie ustalania i jesteśmy otwarte na dyskusję w tej kwestii, ale na pewno chcemy przynajmniej "zahaczyć" o interior. zamierzamy spać pod namiotami i spożywać to, co ugotujemy na kuchence gazowej planujemy wypożyczyć auto, ale jego rodzaj [zwykły czy 4x4] zależy od tego, czy będziemy mieć towarzysza - ze względu na koszty.
o info proszę na priv tutaj lub na maila adrasta@o2.pl
pozdrawiam! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| RiD
| Doczy: 06 Maj 2012 | Posty: 1 | Skd: Niemcy |
|
Wysany: 31 Maj 2012, 14:18 Temat postu: |
|
|
Witam
Wybieramy sie na Islandie w terminie 12.06.-21.06. Plyniemy promem razem z autem 4x4 a na nim kabina mieszklna. Chcemy zrobic klasyczne kolo, kierujac sie na poczatku na poludnie. Mamy w planie tez wypad 2 dniowy w Interior. Jesli ktos chcialby sie z nami po drodze spotkac mogloby byc milo.... Jestesmy w wieku srednim, ale nie wiem czy to ma znacznie....
Zainteresowanym podaje email: dr_roman_balcerek@web.de
Pozdrawiam
Dagmara |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kosmonautka UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 01 Gru 2010 | Posty: 10 | |
|
Wysany: 6 Cze 2012, 12:48 Temat postu: |
|
|
Szkoda, że nie w sierpniu. Moi przyjaciele planują 3 tygodniowy wypad. Jakoś pod koniec OLT Express uruchomią tanie loty na Islandię - połowa aktualnej ceny. W przyszłym roku być może też będę poszukiwała towarzystwa  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jegorek
| Doczy: 21 Maj 2007 | Posty: 24 | Skd: Wrocław |
|
Wysany: 10 Cze 2012, 21:43 Temat postu: wyprawa na Islandię - 2 miejsca wolne w samochodzie |
|
|
Zapraszam na wspólną wyprawę po Islandii. Mam w samochodzie 2 wolne miejsca . Wypływamy z Danii 7 sierpnia, przed nami 12 dni przygody. Jedziemy w 4 dobrze przygotowane samochody terenowe. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv lub tel. 505 313 560 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Bess
| Doczy: 17 Kwi 2012 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 22 Cze 2012, 11:20 Temat postu: Rzeka Grimsa |
|
|
Zapraszam wszystkich na wspaniale wedkowanie w cudownej,polozonej w poblizu Egilstadir rzece Grimsa!W wodzie pelno pstaga i palii arktycznej!mozliwe zakwaterowanie.zainteresowanych prosze o kontakt +354 867 20 23 Arek[/b] |
|
Powrt do gry |
|
 |
| giegor
| Doczy: 27 Cze 2012 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 27 Cze 2012, 22:36 Temat postu: Islandia lipiec 12-23 |
|
|
Witam Wszystkich.
Właśnie w tych dniach będę wraz ze znajomą przebywał na Islandii. W związku z dość sporym kosztem wynajmu auta zapytowawywuję czy może wybiera się ktoś w tym terminie i poszukuje towarzystwa i udziału w wynajmie Mamy ogólny zarys miejsc, które chcemy zobaczyć więc z pewnością się dogadamy
Pozdrowionka
Grzegorz  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|