Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| tostaky
| Dołączył: 05 Sie 2006 | Posty: 5 | Skąd: lublin |
|
Wysłany: 5 Sie 2006, 23:26 Temat postu: |
|
|
dopiero dziĹ do was trafiĹam. jestem zachwycona. w sumie od niedawna (póŠroku?) pochĹaniam islandzkÄ
muzykÄ ale za sprawÄ
pewnego miĹego Islandczyka (wiadomo, wszystko zaczyna siÄ od facetĂłw... ) postanowiĹam zintensyfikowaÄ poszukiwania. ciÄĹźko to pogodziÄ czasowo z innymi muzycznymi pasjami ale noce czÄsto naleĹźÄ
do Sigur Ros i Emiliany Torrini. z tego, co dzisiaj odkryĹam Ske jest rewelacyjne. p.s. jakby ktoĹ miaĹ konkretne namiary na islandzkÄ
pĂłĹkÄ "singer/songwriter" to poproszÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 7 Sie 2006, 16:47 Temat postu: |
|
|
mugison? Chyba najbardziej klasyczny przyklad:) _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tostaky
|
Wysłany: 8 Sie 2006, 14:42 Temat postu: |
|
|
to wiadomo. nie wspomniaĹam, Ĺźe juĹź go znam. jak zobaczyĹam na 'screaming masterpiece' jego wykonanie 'murr murr' to padĹam z wraĹźenia. btw, orientujecie siÄ moĹźe czy goĹÄ, ktĂłry gra z nim w tym kawaĹku (Petur Benediktsson?) moĹźe siÄ pochwaliÄ jakimiĹ wĹasnymi nagraniami. facet gra na gitarze niesamowicie. no dobra, bÄdÄ nadal eksplorowaÄ nieprzebrane poĹacie islandzkiej muzyki. god bless dc++  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 8 Sie 2006, 16:56 Temat postu: |
|
|
Ja nie przepadam za Mugisonem. Za bardzo mi zalatuje britpopem. Ale wiadomo, o gustach sie nie dyskutuje .
Na zywo jest natomiast bardzo sympatycznym i lekko wycofanym facetem: mowi baaardzo cicho, nie patrzy na publicznosc i starannie dobiera slowa. Widzialam go na premierze filmu "Niceland", do ktorego skomponowal muzyke. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tostaky
|
Wysłany: 8 Sie 2006, 18:36 Temat postu: |
|
|
wĹaĹnie przesĹuchujÄ pĹytkÄ zespoĹu Dikta 'Hunting for happiness'. takie indie-pop/rockowe granie. generalnie godne polecenia. lubiÄ czasem takie smÄcenie szkoda tylko, Ĺźe nie ĹpiewajÄ
po islandzku. zdecydowanie lepiej by to brzmiaĹo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 8 Sie 2006, 23:25 Temat postu: |
|
|
Ja znam tylko ich wczesniejsza plyte "Andartak", ta jest zdecydowanie bardziej rockowa. Zacheciles mnie (tez lubie smecenie), zeby sie nowa zainteresowac:) _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tostaky
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 12:52 Temat postu: |
|
|
piÄkna pĹyta zespoĹu Ălpa 'Mea Culpa'. moĹźna siÄ totalnie pogrÄ
ĹźyÄ z bĹogim nicnierobieniu, zamknÄ
Ä oczy i wyobraziÄ sobie lot nad islandzkimi lodowcami. w takÄ
pogodÄ - idealna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 15 Sie 2006, 20:22 Temat postu: Ampop |
|
|
Redakcja otrzymaĹa taki oto list:
Cytat: | (...)ChciaĹam Was poinformowaÄ, Ĺźe od wczoraj na LiĹcie PrzebojĂłw TrĂłjki moĹźna gĹosowaÄ na zespóŠAMPOP z Islandii. UdaĹo mi siÄ nakĹoniÄ pana Marka NiedĹşwiedzkiego, Ĺźeby umieĹciĹ tÄ piosenkÄ na zestawie do gĹosowania. Teraz jest szansa, Ĺźeby ten zespóŠwypromowaÄ w Polsce, a niezaleĹźnie od gustĂłw muzycznych, uwaĹźam, Ĺźe warto. MoĹźe macie szansÄ (przez listy mailingowe, forum) poinformowaÄ o tym ludzi z Waszego portalu (ktĂłrego goĹciem czÄsto bywam sama)! ByĹo by naprawdÄ fajnie gdyby ludzie o tym wiedzieli i … gĹosowali! Postarajmy siÄ Ĺźeby Islandia zagoĹciĹa teĹź w radiu.(...) |
MyĹlÄ, Ĺźe warto nagĹoĹniÄ sprawÄ.  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| ndISL
 | Dołączył: 11 Lut 2006 | Posty: 92 | Skąd: Siedlce |
|
Wysłany: 15 Wrz 2006, 22:24 Temat postu: |
|
|
Przed chwileczkÄ
skoĹczyĹ siÄ koncert Bjork w Cambrige z 1998 na TVP Kultura, (zobaczyĹem jedynie 10 minut )
wemitowany zostanie jeszcze raz - jutro o 12:00 _________________ lokar augum blĂĄm
litla stĂşlkan mĂn |
|
Powrót do góry |
|
 |
| little_fluffy Alpha Team
 | Dołączył: 16 Kwi 2006 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 17 Wrz 2006, 12:11 Temat postu: |
|
|
To lubimy tÄ
samÄ
muzykÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| depeche
| Dołączył: 18 Paź 2006 | Posty: 3 | Skąd: Danzig |
|
Wysłany: 27 Paź 2006, 14:51 Temat postu: |
|
|
Pytanie moĹźe troche nie na temat, a moĹźe jednak odrobine w
Istnieje oto ciekawy niemiecki zespol Goethes Erben. Cos pomiedzy poezja spiewana a muzyka klasyczna/elektroniczna, jakkolwiek zawile to brzmi. Czy ktos z Was orientuje sie moze o jakichkowiek zwiazkach tegoz zespolu z Islandia? Zastanawia mnie bowiem, dlaczego jednym z trzech jezykow, w ktorych mozna przegladac witryne www zespolu jest wlasnie islandzki. Przyznacie ze to dosc osobliwe.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 27 Paź 2006, 15:26 Temat postu: |
|
|
zespolu nie znam ale po wejsciu na strone po islandzku przeczytalam ze grupa ta przybyla w wrzesniu 2001 na Islandie i nakrecila tu teledysk do piosenki Glasgarten i wtedy doslownie sie zakochali w tym kraju.Potem klawiszowwiec nauczyl sie nawet jezyka islandzkiego.Teraz marza o tym aby zagrac koncert na wyspie .
http://www.goetheserben.de/iceland.php?action=island |
|
Powrót do góry |
|
 |
| depeche
| Dołączył: 18 Paź 2006 | Posty: 3 | Skąd: Danzig |
|
Wysłany: 27 Paź 2006, 15:38 Temat postu: |
|
|
bo jak tu w takim kraju sie nie zakochac...
dzieki za szybka odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Aratorn
| Dołączył: 04 Lis 2006 | Posty: 2 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 4 Lis 2006, 23:09 Temat postu: nowy fan landu,icelandu;) |
|
|
wyobrazcie sobie,ze udalo mi sie przebrnac przez te wszystkie (17??) stron z tematami dotyczacymi muzyki:) sam nie moge uwierzyc,raz ze tego dokonalem,dwa ze tylu rzeczy sie tu dowiedzialem:) strona jest niesamowita,wielkie gratulacje i podziekowania dla tworcow;
oczywiscie nie musze dodawac,ze znalazlem sie tutaj ciagniety uwielbieniem do wyspiarskiej muzyki:)
mam juz ustalony typ muzyczny,caly czas jestem na etapie doboru podobnych rytmow do trzonu,ktory stworzylem,a stanowi go: Sigur Ros,Air,Mum, Bang Gang,White Birch(byl ktos na Offie w Myslowicach? , Archive,Enya, Sufjan Stevens ,Johann Johannsson i Sufjan Stevens; oczywiscie nie wszyscy artysci pochodza z Islandii,ale w uproszczeniu ,przynajmniej dla mnie,graja podobna muzyke(podobna,czytaj: taka jaka lubie); poszukuje wiecej takich rarytasow; ostatnio trafilem na strone z rozpiska duuzej liczby zespolow z Islandii (oto ona: http://www.musik.is/rope.html ) i z tym wiaze sie moje pytanie: mozecie mi zaproponowac pare (jak najwiecej:D) zespolow,ktore graja w podobnych rytmach do zespolow wymienionych przeze mnie wyzej?bede baardzo wdzieczny:)
jeszcze raz dzieki za super strone ,a teraz czekam na suuper informacje;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dagii
| Dołączył: 07 Cze 2006 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 16 Sty 2007, 18:50 Temat postu: |
|
|
nie wiem czy bylo ale ja jeszcze lubie Ampop,telephatetics... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Aratorn
| Dołączył: 04 Lis 2006 | Posty: 2 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 16:35 Temat postu: :) |
|
|
Ampop znam i mam i bardzo mi sie podoba:) a to drugie?;> pierwsze slysze,wiec na pewno sprawdze,dzieki:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marekgc
| Dołączył: 26 Gru 2006 | Posty: 88 | Skąd: Patreksfjordur/WrocĹw |
|
Wysłany: 17 Lut 2007, 9:11 Temat postu: muzyka |
|
|
osobiĹcie uwaĹźam Ĺźe BUBBI jest ponad czasowy. w prawdzie jego pocÄ
tki nie przypadly mi zbytnio do ucha , ale cóş reszta jest w deche. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| catalina
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 3 Mar 2007, 18:57 Temat postu: Kimono |
|
|
Osobiscie polecam grupe Kimono. Alternatywny rock. Niestety teksty piosenek nie sa po islandzkim.(niestety - jezeli ktos jest zafascynowany tym ezykiem )
wiekszosc piosenek jest w jezyku angielskim, gdyz wokalista to z pochodzenia Kanadyjczyk. Niemniej uwazam ze zespol godny polecenia i wysluchania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| czarna.karolina
| Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 36 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Mar 2007, 0:31 Temat postu: |
|
|
a nowÄ
pĹyta curver + kimono jak ci siÄ podoba? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 4 Mar 2007, 11:12 Temat postu: |
|
|
Ostatnio sĹucham sporo islandzkich stacji radiowych w pracy, sĹuch teĹź mam niezĹy i stÄ
d wĹaĹnie pytanie!
Dlaczego Islandory nie sÄ
w stanie wymyĹleÄ coĹ "swojego" tylko, korzystajÄ
c z unijnych praw autorskich (20 lat) przerabiajÄ
stare piosenki (gĹownie wĹoskie) na islandzkie?
No ale "jak pusto we Ĺbie" to chyba tylko zostaje wycie do mikrofonu
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
|