reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Muzyka (islandzkie osobliwości)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Kultura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tostaky

PostWysłany: 5 Sie 2006, 23:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dopiero dziś do was trafiłam. jestem zachwycona. w sumie od niedawna (pół roku?) pochłaniam islandzką muzykę ale za sprawą pewnego miłego Islandczyka (wiadomo, wszystko zaczyna się od facetów...język) postanowiłam zintensyfikować poszukiwania. ciężko to pogodzić czasowo z innymi muzycznymi pasjami ale noce często należą do Sigur Ros i Emiliany Torrini. z tego, co dzisiaj odkryłam Ske jest rewelacyjne. p.s. jakby ktoś miał konkretne namiary na islandzką półkę "singer/songwriter" to poproszę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Qortes

PostWysłany: 7 Sie 2006, 16:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mugison? Chyba najbardziej klasyczny przyklad:)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
tostaky

PostWysłany: 8 Sie 2006, 14:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to wiadomo. nie wspomniałam, że już go znam. jak zobaczyłam na 'screaming masterpiece' jego wykonanie 'murr murr' to padłam z wrażenia. btw, orientujecie się może czy gość, który gra z nim w tym kawałku (Petur Benediktsson?) może się pochwalić jakimiś własnymi nagraniami. facet gra na gitarze niesamowicie. no dobra, będę nadal eksplorować nieprzebrane połacie islandzkiej muzyki. god bless dc++ język
Powrót do góry
Ireth
Alpha Team
PostWysłany: 8 Sie 2006, 16:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie przepadam za Mugisonem. Za bardzo mi zalatuje britpopem. Ale wiadomo, o gustach sie nie dyskutuje Wink.
Na zywo jest natomiast bardzo sympatycznym i lekko wycofanym facetem: mowi baaardzo cicho, nie patrzy na publicznosc i starannie dobiera slowa. Widzialam go na premierze filmu "Niceland", do ktorego skomponowal muzyke.
tostaky

PostWysłany: 8 Sie 2006, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

właśnie przesłuchuję płytkę zespołu Dikta 'Hunting for happiness'. takie indie-pop/rockowe granie. generalnie godne polecenia. lubię czasem takie smęcenie Confused szkoda tylko, że nie śpiewają po islandzku. zdecydowanie lepiej by to brzmiało.
Powrót do góry
Qortes

PostWysłany: 8 Sie 2006, 23:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja znam tylko ich wczesniejsza plyte "Andartak", ta jest zdecydowanie bardziej rockowa. Zacheciles mnie (tez lubie smecenie), zeby sie nowa zainteresowac:)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
tostaky

PostWysłany: 9 Sie 2006, 12:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piękna płyta zespołu Úlpa 'Mea Culpa'. można się totalnie pogrążyć z błogim nicnierobieniu, zamknąć oczy i wyobrazić sobie lot nad islandzkimi lodowcami. w taką pogodę - idealna.
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysłany: 15 Sie 2006, 20:22    Temat postu: Ampop Odpowiedz z cytatem

Redakcja otrzymała taki oto list:

Cytat:
(...)Chciałam Was poinformować, Ĺźe od wczoraj na Liście PrzebojĂłw TrĂłjki moĹźna głosować na zespół AMPOP z Islandii. Udało mi się nakłonić pana Marka NiedĹşwiedzkiego, Ĺźeby umieścił tę piosenkę na zestawie do głosowania. Teraz jest szansa, Ĺźeby ten zespół wypromować w Polsce, a niezaleĹźnie od gustĂłw muzycznych, uwaĹźam, Ĺźe warto. MoĹźe macie szansę (przez listy mailingowe, forum) poinformować o tym ludzi z Waszego portalu (ktĂłrego gościem często bywam sama)! Było by naprawdę fajnie gdyby ludzie o tym wiedzieli i … głosowali! Postarajmy się Ĺźeby Islandia zagościła teĹź w radiu.(...)

Myślę, że warto nagłośnić sprawę. Smile
ndISL

PostWysłany: 15 Wrz 2006, 22:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przed chwileczką skończył się koncert Bjork w Cambrige z 1998 na TVP Kultura, (zobaczyłem jedynie 10 minut Sad)
wemitowany zostanie jeszcze raz - jutro o 12:00
little_fluffy
Alpha Team
PostWysłany: 17 Wrz 2006, 12:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To lubimy tą samą muzykę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
depeche

PostWysłany: 27 Paź 2006, 14:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie moĹźe troche nie na temat, a moĹźe jednak odrobine wWink

Istnieje oto ciekawy niemiecki zespol Goethes Erben. Cos pomiedzy poezja spiewana a muzyka klasyczna/elektroniczna, jakkolwiek zawile to brzmi. Czy ktos z Was orientuje sie moze o jakichkowiek zwiazkach tegoz zespolu z Islandia? Zastanawia mnie bowiem, dlaczego jednym z trzech jezykow, w ktorych mozna przegladac witryne www zespolu jest wlasnie islandzki. Przyznacie ze to dosc osobliwe.

pozdrawiam
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 27 Paź 2006, 15:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zespolu nie znam ale po wejsciu na strone po islandzku przeczytalam ze grupa ta przybyla w wrzesniu 2001 na Islandie i nakrecila tu teledysk do piosenki Glasgarten i wtedy doslownie sie zakochali w tym kraju.Potem klawiszowwiec nauczyl sie nawet jezyka islandzkiego.Teraz marza o tym aby zagrac koncert na wyspie .
http://www.goetheserben.de/iceland.php?action=island
Powrót do góry
depeche

PostWysłany: 27 Paź 2006, 15:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bo jak tu w takim kraju sie nie zakochac...

dzieki za szybka odpowiedz
Powrót do góry
Aratorn

PostWysłany: 4 Lis 2006, 23:09    Temat postu: nowy fan landu,icelandu;) Odpowiedz z cytatem

wyobrazcie sobie,ze udalo mi sie przebrnac przez te wszystkie (17??) stron z tematami dotyczacymi muzyki:) sam nie moge uwierzyc,raz ze tego dokonalem,dwa ze tylu rzeczy sie tu dowiedzialem:) strona jest niesamowita,wielkie gratulacje i podziekowania dla tworcow;
oczywiscie nie musze dodawac,ze znalazlem sie tutaj ciagniety uwielbieniem do wyspiarskiej muzyki:)
mam juz ustalony typ muzyczny,caly czas jestem na etapie doboru podobnych rytmow do trzonu,ktory stworzylem,a stanowi go: Sigur Ros,Air,Mum, Bang Gang,White Birch(byl ktos na Offie w Myslowicach?Wink, Archive,Enya, Sufjan Stevens ,Johann Johannsson i Sufjan Stevens; oczywiscie nie wszyscy artysci pochodza z Islandii,ale w uproszczeniu ,przynajmniej dla mnie,graja podobna muzyke(podobna,czytaj: taka jaka lubie); poszukuje wiecej takich rarytasow; ostatnio trafilem na strone z rozpiska duuzej liczby zespolow z Islandii (oto ona: http://www.musik.is/rope.html ) i z tym wiaze sie moje pytanie: mozecie mi zaproponowac pare (jak najwiecej:D) zespolow,ktore graja w podobnych rytmach do zespolow wymienionych przeze mnie wyzej?bede baardzo wdzieczny:)
jeszcze raz dzieki za super strone ,a teraz czekam na suuper informacje;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dagii

PostWysłany: 16 Sty 2007, 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy bylo ale ja jeszcze lubie Ampop,telephatetics...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
Aratorn

PostWysłany: 18 Sty 2007, 16:35    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Ampop znam i mam i bardzo mi sie podoba:) a to drugie?;> pierwsze slysze,wiec na pewno sprawdze,dzieki:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marekgc

PostWysłany: 17 Lut 2007, 9:11    Temat postu: muzyka Odpowiedz z cytatem

osobiście uważam że BUBBI jest ponad czasowy. w prawdzie jego pocątki nie przypadly mi zbytnio do ucha , ale cóż reszta jest w deche.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
catalina

PostWysłany: 3 Mar 2007, 18:57    Temat postu: Kimono Odpowiedz z cytatem

Osobiscie polecam grupe Kimono. Alternatywny rock. Niestety teksty piosenek nie sa po islandzkim.(niestety - jezeli ktos jest zafascynowany tym ezykiem Wink )
wiekszosc piosenek jest w jezyku angielskim, gdyz wokalista to z pochodzenia Kanadyjczyk. Niemniej uwazam ze zespol godny polecenia i wysluchania.
Powrót do góry
czarna.karolina

PostWysłany: 4 Mar 2007, 0:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a nową płyta curver + kimono jak ci się podoba?
Powrót do góry
Old Star

PostWysłany: 4 Mar 2007, 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio słucham sporo islandzkich stacji radiowych w pracy, słuch też mam niezły i stąd właśnie pytanie!

Dlaczego Islandory nie są w stanie wymyśleć coś "swojego" tylko, korzystając z unijnych praw autorskich (20 lat) przerabiają stare piosenki (głownie włoskie) na islandzkie?

No ale "jak pusto we łbie" to chyba tylko zostaje wycie do mikrofonu Smile

OS
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Kultura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Następny
Strona 13 z 14

Skocz do: