Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Krist
| Do潮czy: 31 Mar 2006 | Posty: 2 | Sk眃: Gdynia |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2006, 10:43 Temat postu: Wsp贸艂czesna islandzka proza i poezja |
|
|
Swego czasu zakupi艂em ksi膮偶k臋 Helgasona "101 Reykjavik" a ostatnio "Trzeci znak" Yrsy Sigurdardottir...Kto z was wie jakie pozycje wsp贸艂czesnych pisarzy islandzkich ukaza艂y si臋 opr贸cz wspomnianych wy偶ej w Polsce? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Hubercik
 | Do潮czy: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2006, 16:05 Temat postu: |
|
|
zalezy co rozumiesz mowiac "wspolczesnych"? _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I Wsch贸d, i Zach贸d-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Salka Valka
| Do潮czy: 31 Sie 2007 | Posty: 8 | |
|
Wys砤ny: 31 Sie 2007, 17:06 Temat postu: |
|
|
R贸wnie偶 poszukuj臋 wsp贸艂czesnej prozy islandzkiej. Mam na my艣li ksi膮偶ki pisane od pocz膮tku lat, powiedzmy osiemdziesi膮tych, do teraz. Mo偶e mi kto艣 poda膰 autor贸w, ewentualnie tytu艂y? Szukam ksi膮偶ek przt艂umaczonych na j臋zyk polski oczywi艣cie. Dzi臋ki. Salka Valka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| helgi
| Do潮czy: 08 Wrz 2006 | Posty: 33 | Sk眃: Gdansk |
|
Wys砤ny: 15 Wrz 2007, 22:22 Temat postu: |
|
|
Od po艂owy lat 90-ych ukaza艂y sie w Polsce: "101". "3. znak", "Wyspa Diab艂a" na papierze. "Anio艂y Wszech艣wiata" (w Internecie - chyba www.literatura.net.pl) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Salka Valka
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2007, 17:32 Temat postu: |
|
|
Jaka jest r贸偶nica mi臋dzy '101' ksi膮偶k膮 a filmem? Ogl膮da艂am film i nie wiem czy warto czas po艣wi臋ca膰 na czytanie tej ksi膮偶ki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Do潮czy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Sk眃: Dania |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2007, 18:50 Temat postu: |
|
|
Film, jak to zwykle bywa, jest okrojona wersja ksiazki. Nie pokusze sie o to, co lepsze, obie wersje maja swoje wady i zalety. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Salka Valka
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2007, 23:02 Temat postu: |
|
|
A jakie - wady - ma ksi膮偶ka? Nie wiem czy mam zamawia膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Do潮czy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Sk眃: Dania |
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 18:17 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie, jest za rozwlekla -- ale to dlatego, ze widzialam najpierw film. Natomiast daje lepsza motywacje postepowania bohatera, bo zagladamy w glab jego duszy. I obrazek, jaki tam znajdujemy, jest dosc odrazajacy. Zakonczenie filmu, moim zdaniem, tez jest lepsze niz ksiazki; ale to wszystko sa oceny subiektywne. Zamow, chyba nie kosztuje az tak duzo, sama sie przekonasz, a jak Ci sie nie spodoba, sprzedasz na allegro . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|