Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| KubuĹ_Ĺobuz
| Dołączył: 18 Lis 2006 | Posty: 1 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 13:16 Temat postu: Skattkort |
|
|
czy ktos mi moze pomoc bo mam problem!! interesuje mnie jak wyglada sprawa z przyznawanie skattkort. bylem w urzedzie wypelnilem jeden wniosek i tam zostawilem drugi (czerwony) przekazalem pracodawcy.Czy moze mi ktos powiedziec jak dlugo sie na to czeka bo moj szef mowi ze to dlugo schodzi nawet do paru mieseicy zanim mi to przyznaja. A ja nie do konca w to wierze ale nie moge znalezc nigdzie informacji na ten temat i interesuje mnie rowniez czy jak dostane to zalozmy w przyszlym miesiacu czy dostane tez zwrot za poprzednie miesiace?? bylbym wdzieczny jesli by poparl swoje tezy jakimis aktami prawnymi!! Dzieki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JOLKA
| Dołączył: 08 Sty 2005 | Posty: 53 | Skąd: REYKJAVĂK |
|
Wysłany: 19 Lis 2006, 15:45 Temat postu: |
|
|
Okolo dwĂłch miesiÄcy temu odbieraĹam karte podatkowÄ
razem z moim znajomym.Po wypeĹnieniu odpowiedniego formularza kartÄ dostaliĹmy odrazu do rÄki wiÄc nie rozumiem dlaczego Ty nie dostaĹeĹ swojej byÄ moĹźe weszĹy jakieĹ nowe przepisy choÄ nie sÄ
dzÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martaz
| Dołączył: 06 Lut 2008 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 6 Lut 2008, 14:27 Temat postu: |
|
|
hej. mam pytanie. czy jeĹli nie pracujÄ, pracuje tylko mÄ
Ĺź, to nie majÄ
c pozwolenia na pobyt, a majac kennitala moge zĹoĹźyÄ wniosek o skattkort i czy go dostanÄ? czy muszÄ mieÄ pozwolenie na pobyt? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| TOMZAL224
| Dołączył: 06 Lut 2008 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 6 Lut 2008, 22:03 Temat postu: co to jest kennitala? |
|
|
co to jest kenittala? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gniewomir
 | Dołączył: 18 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 6 Lut 2008, 22:11 Temat postu: |
|
|
Kennitala to TwĂłj nowy pesel  _________________ "As long as winds will blow..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| TOMZAL224
| Dołączył: 06 Lut 2008 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 6 Lut 2008, 22:13 Temat postu: kenitala to wiem |
|
|
kenitala znam aleznalazlem nowe sĹowo kennitala i sie zastanawiam, ale dzÄki za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 6 Lut 2008, 22:21 Temat postu: |
|
|
Ludzie!!!!!
najpierw po przyjezdzie idziemy do biura emirgacyjnego czy jak tam, na ulicy Borgatun i tam skladamy wniosek o kennitale. W chwioi obecnej czeka sie 5-7 dni roboczych (ja 2 lata temu czekalem 1,5m miesiaca bylo to w sezonie letnim) potem,kiedy mamy kennitale (odbieramy ja albo osobiscie albo zostanie faxem dio pracodawcy) idzsiemy na ulice laugavegur do biura RSK podatkowego po skatkort (niedaleko skrzyzowania laugavegur z noatum,czy jak jej tam) skatkort dostajemy od reki
z tym pozwoleniem na prace to ja si ebujam tutaj 2 lata i do dzis do nie mam , i chyba to nie jest takie konieczne bo pracodawcy maja to delikatnie w xxxx*****
***** wyporowadzcie mnie z bledu
ajuto |
|
Powrót do góry |
|
 |
| RYBA
| Dołączył: 27 Gru 2007 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 15:20 Temat postu: |
|
|
JESLI CHODZI O PYTANIE MARTAZ TO NIEWYROBISZ KARTY PODATKOWEJ JESLI NIEPRACUJESZ I NIEMASZ POZWOLENIA NA POBYT NATOMIAST JESLI TWUJ MAZ JE MA MOZE CI ZLOZYC PAPIERY NA POZWOLENIE TYLKO MUSICIE PRZEDSTAWIC AKT SLUBU I WYSLAC GO RAZEM Z PAPIERAMI
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| RYBA
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 15:39 Temat postu: |
|
|
DO INFORMACJI PODAM ZE JAK JUZ DOSTANIESZ KARTE A W DALSZYM CIOGU NIEBEDZIESZ PRACOWAC TWUJ MOZ ODDAJE TWOJOKARTE DO SWEGO ZAKLADU PRACY I CO DAJE MU PODWUJNY UPUST NA PODATKU
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 16:13 Temat postu: |
|
|
RYBA napisał: | JESLI CHODZI O PYTANIE MARTAZ TO NIEWYROBISZ KARTY PODATKOWEJ JESLI NIEPRACUJESZ I NIEMASZ POZWOLENIA NA POBYT NATOMIAST JESLI TWUJ MAZ JE MA MOZE CI ZLOZYC PAPIERY NA POZWOLENIE TYLKO MUSICIE PRZEDSTAWIC AKT SLUBU I WYSLAC GO RAZEM Z PAPIERAMI
 |
to co jest tlustym drukiem to bzdura |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 16:15 Temat postu: |
|
|
RYBA napisał: | DO INFORMACJI PODAM ZE JAK JUZ DOSTANIESZ KARTE A W DALSZYM CIOGU NIEBEDZIESZ PRACOWAC TWUJ MOZ ODDAJE TWOJOKARTE DO SWEGO ZAKLADU PRACY I CO DAJE MU PODWUJNY UPUST NA PODATKU
 |
same bzdury , no i analfabetyzm , no i wielkie litery |
|
Powrót do góry |
|
 |
| RYBA
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 17:22 Temat postu: |
|
|
NIEJEST BZDURO BO MIESIC TEMU TO SAMO POMAGALAM ROBIC DLA KOLEZANKI A TOBIE KTO WYRABIAL KARTE TY CZY PRACODAWCA |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martaz
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 17:25 Temat postu: |
|
|
no mi teĹź to wydaje siÄ byÄ nieprawdÄ
. papiery na pozwolenie zĹoĹźyĹam miesiÄ
c temu, nie pracujÄ i wiem o tym upuĹcie, po to wyrabiam skattkort, tzn chciaĹabym ale nie wiem czy muszÄ mieÄ pozwolenie Ĺźeby go dostaÄ. kaĹźdy mĂłwi co innego, a ja juĹź zgĹupiaĹam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| RYBA
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 17:28 Temat postu: |
|
|
WIEC JESLI MI NIEWIEZYSZ SAMA ISZ DO URZEDU PODATKOWEGO I SIE SPYTAJ JA CO WIEM TO NAPISALAM MOJA KUMPELA W DALSZYM CIOGU CZEKA NA POZWOLENIE Z KTURYM MA ISC DO BIURA |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dorcia_4
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skąd: ... |
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 17:53 Temat postu: |
|
|
Nie jest potrzebne pozwolenie na pobyt do wyrobienia karty podatkowej. Ja wyrabialam sama osobiscie w biurze dla siebie i kumpeli i nie potrzebowalam czegos takiego. Prawda jest, ze musisz pracowac zeby to dostac. Chyba, ze wszystko sie pozmienialo ze wzgledu na coraz wieksza ilosc Polakow na Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 18:19 Temat postu: hej |
|
|
Nie musi pracowac zeby miec upust podatkowy, starczy ze zamiast pracy wpisze dane meza. Aty idz wkoncu do tego urzedu z mezem i zloz wniosek, bedziesz miala pewnosc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martaz
|
Wysłany: 7 Lut 2008, 18:35 Temat postu: |
|
|
esmerka pĂłjdÄ, ale 2 dni temu wykupiĹam ubezpieczenie i czekam na kennitala |
|